Bibanul: Cum recunosti acest peste, beneficii pentru organism, cum sa-l consumi corect
Bibanul traieste in Europa, fara insa a fi vazut in Spania, Italia si Grecia, dar si in Asia, Noua Zeelanda, Africa de Sud. Ca specie, bibanul este originar din America de Nord, Perca flavescens, dar si din Asia, Perca schrenkii. Recunosti foarte usor bibanul dupa pielea argintie-verzuie, flancurile au dungi verticale negre, inotatoarele ventrale si cele pectorale cenusii il descriu perfect pentru cunoscatori. Inotatoarele dorsale au tepi, se ajunge la lungi maxime de 51 cm, greutatile bibanilor sunt mici, 200-500 g, cel mai mult a cantarit un biban 5 kg.
Ca locuri in care creste bibanul putem discuta despre lacuri, lacuri de acumulare sau rauri, bazine artificiale, unde este concentratie mai mare de oxigen dizolvat in apa. Cel mai studiat si mai raspandit in Eurasia este insa bibanul de rau. Nu putem discuta despre o singura specie de biban, sunt mai multe intalnite, toate de apa dulce, cea mai cunoscuta specie este bibanul comun european. Si daca tot am amintit de specii, sa spunem ca exista biban alb, de doar 12 cm, albastru, de 17 cm, pestisor de piatra, de 10 cm-bibanul de stanca ajunge sa cantareasca rar si 400 kg!-, balena cu cioc, are 60 cm lungime, auriu, cu lungimi intre 40 cm si 1 metru, mai rar. Cu o carne foarte buna si gustoasa, putine calorii, bibanul are multe proteine, lipide putine, dar sanatoase, vitamina B12, seleniu, fosfor, sodiu, colina.
La fiecare 100g biban consumat ai 3 grame de lipide, acizi polinesaturati foarte buni pentru organismul tau, pentru sanatatea cardiovasculara. Consumul de carne de biban ajuta mult cand avem anemie, este combatuta mai usor, se refac simplu celulele din organism, fosforul din carne intareste oasele si dintii.
Bibanul, sursa de acizi grasi si beneficii pentru intreg organismul
Acizii grasi Omega-3 si Omega-6 contribuie din plin la reducerea colesterolului, la mentinerea normala a trigliceridelor, sanatatea creierului este imbunatatita si ea. Se mai adauga vitaminele A, B, C, D si E, dar si magneziu, potasiu, calciu, fier, fosfor, zinc, seleniu. Per total valoarea nutritiva a carnii de biban este una foarte mare, metabolismul este stabilizat rapid daca incluzi si bibanul in alimentatia ta.
Tonusul pielii este imbunatatit, pielea arata mai bine si este mai usor de ingrijit datorita consumului mai mare de acizi grasi esentiali Omega-3. Este prevenit cancerul de san la femei, se reduce riscul de depresie, se incetineste procesul de imbatranire. La barbati creste activitatea sexuala odata ce se consuma mai mult biban si sansele de reproducere pe cale naturala cresc.
Se recomanda bibanul si in timpul sarcinii, previne hipotiroidismul, bibanul are oricum mult iod de calitate si te ajuta sa mentii in limite normale functionare glandei,
Pentru ca se digera rapid si este plin de proteine si nutrienti esentiali de calitate, bibanul este bun si aduce beneficii si femeilor care alapteaza. Sistemul imunitar al femeilor si al copilului este intarit si rezista mai bine in fata atacurilor-calciul, seleniul si magneziul sunt cele mai importante in lupta cu virusurile sau bacteriile, cu microbii. Copiilor mai mici li se poate da biban in cantitati mici, dar dupa 3-4 anisori.
Sistemul digestiv si sistemul muscular, imbunatatiri simtitoare dupa consumul de biban
Sanatatea sistemului digestiv este mentinuta in parametri normali prin consumul regulat si ceva mai mare de biban. Digerarea niacinei si riboflavinei este mai rapida imediat ce consumi biban, sistemele de raspuns neurologic si emotional, metabolismul energiei, toate vor fi echilibrate de cele doua tipuri de vitamina B. Scapi de constipatie, de indigestie si de diaree cu bibanul inclus in meniul zilnic, flora intestinala nu va avea de suferit, este prevenita inflamatia locala. Iar daca esti obosit fosforul iti asa in ajutor si il gasesti in cantitati mari si in biban.
Bibanul in alimentatia zilnica va contribui la dezvoltarea creierului si la imbunatatirea functiilor sale esentiale, se va evita aparitia din timp a bolii Alzheimer, afectiunile psihice si cognitive. Vitamina B12 in special are un rol crucial in mentinerea sanatatii sistemului nervos central. Materia cenusie nu mai dispare asa de repede pe masura ce inaintam in varsta, mai ales din regiunile din creier care controleaza emotia si memoria.
Sanatatea musculaturii va fi cu mult mai buna daca vei manca si biban gatit corect. Se reface mai usor musculatura dupa efort fizic si sporturi de intensitate medie, dupa sala, se controleaza sinteza proteinelor musculare si echilibrul dintre ea si „spargerea” proteinelor musculare. Vitamina B3 previne diabetul, mentine in limite normale si glicemia care are tendinta sa creasca, niacina controleaza cu eficienta mare nivelul HBA1C la pacientii care au deja diabet.
Cum introduci bibanul in dieta si cum il gatesti mai usor? Poti sa introduci bibanul in orice fel de dieta, il poti face la tigaie, pe gratar, la cuptor, posat, la abur, cum vrei tu. Se adauga si la supe, tocanite. Se foloseste doar biban intreg la gatit, ales cu grija, in asa fel incat sa aiba miros placut si dulce, branhiile sa fie clare, stralucitoare, aderente. Corpul pestelui luat de la comercianti trebuie sa fie ferm si elastic, fara nicio pata, sa nu fie umflat, branhiile obligatoriu sa fie umede si rosii.
E suficient sa gusti prima data din carnea de biban si nu vei renunta la carne pentru nimic in lume. Carnea de biban este foarte usor de digerat, este pentru toata familia, o poti servi si la evenimente speciale si la mesele obisnuite, se gateste foarte usor, iar daca mai adaugi si legume si condimentele care iti plac, un pic de sare si piper, vei avea cel mai bun preparat pentru orice masa a zilei. Ca sa il incluzi mai usor in orice dieta cauta retete interesante si combina tot felul de ingrediente pe langa biban, consuma-l in portii suficient de mari ca sa intelegi ce gust bun are si sa il savurezi mai ceva ca pe o delicatesa.
Si nu uita ca bibanul are nevoie de conditii de gatire speciale, nu trebuie sa uiti de el pe foc si sa il prepari la temperaturi foarte mari pentru ca vei strica carnea si aroma se va pierde. Gateste-l conform recomandarilor bucatarilor profesionisti si nu exagera in nicio privinta ca sa ai pe masa cel mai bun peste din cati ai incercat pana in prezent.
Schinduf: Planta care ajuta la controlul nivelului de zahar in sange. Se poate folosi planta concomitent cu consumul carnii de biban?
Schinduf, sau sub denumirea stiintifica Trigonella foenum-grecum, este o planta erbacee anuala ce este membra a familiei leguminoaselor. Aceasta isi are originea in zona mediteraneana, insa in prezent este cultivata peste tot in lume multumita utilizarilor sale culinare si medicinale. Planta schinduf creste pana la o inaltime de aproape 60, chiar 90 cm, avand frunze verzi mici, asemanatoare cu cele ale trifoiului. Florile acestei plante sunt albe sau galbene, care apoi sunt urmate de fructe sub forma de pastai.
Semintele de schinduf sunt adesea utilizate in bucatarie multumita aromei lor caracteristice, aceasta fiind usor dulceaga dar si amara in acelasi timp. Acestea pot fi folosite drept condiment in diverse mancaruri, spre exemplu curry, chutney, paine sau chiar prajituri. In afara de faptul ca aceasta planta este folosita in bucatarie, o alta utilizare a acesteia este datorata proprietatilor sale medicinale. Semintele schindufului sunt considerate benefice pentru sanatatea digestiei, consumarea lor ajutand la reducerea inflamatiei si a disconfortului gastro-intestinal. In egala masura, o alta proprietate a schindufului este cea de a imbunatati controlul zaharului din sange.
Bibliografie:
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;