Coltii babei sau Tribulus Terrestris: beneficii, proprietati, utilizari medicale

Coltii babei este o planta erbacee anuala, cu flori, din familia Zygophyllaceae. Numele acestei plante provine din termenul grecesc ”tribolos", care face referire la un fruct spinos cu trei ramificatii. In trecut, era denumita "Crucea de Malta" datorita formei sale de fruct in cruce. In Romania, plantei i se spune popular "coltii-babei" din cauza fructului sau spinos. Aceasta planta prospera in special in regiunile de stepa, pasuni si pajisti, precum si in zone cu sol nisipos sau nisipos-pietros, in regiunile temperate calde din Europa de Sud-Est si in zone tropicale din Asia Occidentala, India si in intreaga zona a Africii si Australiei.
Planta poate supravietui chiar si in medii de desert sau soluri cu continut redus de nutrienti. In Romania, poate fi gasita in diverse zone, cum ar fi campuri si terenuri nisipoase, in special in sudul tarii. Coltii babei are o tulpina ce poate atinge inaltimi de pana la 60 cm, cu ramuri dispuse intr-o rozeta. Florile, de culoare galbena, apar izolat in axilele frunzelor si infloresc intre lunile mai si septembrie. Fructul consta intr-o capsula pentagonala, acoperita cu peri.


Cum recunosti planta Coltii Babei? Cum arata fructul de Coltul Babei?
Tribulus Terrestris este o planta mai putin cunoscuta dupa numele sau latinesc ci este mai recognoscibila dupa denumirea populara de Coltii Babei. Planta isi pierde originile in zona tarilor din bazinul Marii Mediterane, si creste in salbaticie in numar mare pe coastele unor tari precum Maroc, Algeria, Spania, Italia, Grecia, Turcia, dar planta are rude si pe alte continente precum America de Nord sau Asia. Pentru ca face fructe cu aspect cruciform (forma de cruce) planta mai este cunoscuta, mai ales in zona cu tari catolice unde au existat baze de cavaleri templieri si sub denumirea mai putin generica de Crucea Galbena de Malta. In zona Indiei si Asiei planta este recunoscuta dupa denumirea de Gokharu
Planta poate fi usor de identificat datorita numarului mare de tepi de aici si denumirea de Coltii Babei. Dincolo de aspectul tepos si deloc prietenos, planta are flori untoase galben strident. Cum poti folosi planta? Asa cum mentionam la inceput din Tribulus poti sa uzitezi atat frunzele crude sau uscate, florile galbene dar si fructele in forma de cruce si semintele acestora.
Ultimele studii arata ca planta odata consumata creste nivelul de hormon luteinizant si stimuleaza productia de testosteron. Dar mai multe despre beneficiile acestei plante in randurile care urmeaza. Pe scurt, la intrebarea - Cum recunosti planta Coltii Babei raspunsul este simplu - aspectul sau tepos si florile galbene te vor ajuta sa o identifici. Cum arata fructul de Coltul Babei? Ca o cruce stilizata. Daca vrei sa afli despre tribulus terrestris beneficii sau daca exista planta coltii babei capsule e suficient sa urmaresti atent capitolele care vin in continuarea acestor randuri. Vrei sa afli ce afectiuni trateaza tribulus terrestris sau de ce este cunoscuta planta si ca ceai pentru testosteron? Vom afla impreuna.


Cum actioneaza frunzele de Coltii Babei asupra metabolismului?
Pentru a intelege in totalitate beneficiile plantei si cum actioneaza planta de Coltii Babei asupra metabolismului trebuie sa incercam sa intelegem compozitia acestei plante si sa vedem ce contine in tulpina, frunze, flori, fructe si seminte. Pe scurt, daca vrem sa aflam raspuns la intrebarea ce afectiuni trateaza tribulus terrestris trebuie sa urmarim lista de compusi chimici care se regasesc la nivel celular in structurile plantei.
Aici gasim Flavonoide, Saponine si Alcaloizi. Totodata, frunzele contin in principal apa (79%), dar si lipide, proteine, acid ascorbic, oxalati, tribulozid si pigmenti. Florile contin steroli, pigmenti, polizaharide si sapogenine. Semintele contin alcaloizi, precum harmina. Fructul, frunzele, florile si semintele sunt utilizate in scop fitoterapeutic pentru mai multe beneficii asupra sanatatii si bunastarii. Printre proprietatile benefice ale plantei se regasesc si urmatoareleꓽ
Cresterea imunitatii organismului
Consumul regulat de preparate fitoterapeutice poate spori sistemul imunitar al organismului, ajutand la protectia impotriva infectiilor si bolilor. Compusii plantei pot ajuta la diminuarea simptomelor neplacute asociate cu menopauza, precum bufeurile si schimbarile de dispozitie.Planta poseda proprietati tonifiante asupra organismului, contribuind la cresterea energiei si vitalitatii generale. In plus, planta mai are efecte precum:
- Ameliorarea recuperarilor in cazul problemelor cardiace
- Ameliorarea circulatiei sanguine
Reducerea simptomelor menopauzei
Planta poate fi benefica pentru sportivi, contribuind la dezvoltarea masei musculare si la cresterea eficacitatii activitatilor fizice intense. Coltii babei are potentialul de a imbunatati circulatia sanguina, contribuind astfel la sanatatea vasculara. Planta are efecte afrodiziace, stimuland vigoarea sexuala atat la barbati, cat si la femei. Actioneaza direct asupra glandelor responsabile de secretia de testosteron si influenteaza metabolismul acestui hormon. Planta poate avea efecte calmante asupra sistemului nervos, ajutand la reducerea nivelului de anxietate si agresivitate. Alte beneficii:
- Contribuie la favorizarea oxigenarii creierului si stimularea memoriei
- Diminuarea anxietatii si a iritabilitatii
- Cresterea masei musculare pentru sportivi
- Actioneaza ca un vasodilatator - mareste lumenul vaselor de sange, ceea ce poate contribui la scaderea presiunii arteriale si la imbunatatirea circulatiei sanguine.
- Antiagregant trombocitar - scade riscul de formare a cheagurilor de sange (tromboze) prin inhibarea agregarii trombocitelor.
- Actiune hipotensiva - reduce tensiunea arteriala, fiind benefica pentru persoanele cu hipertensiune arteriala.
- Are capacitate antioxidanta - protejeaza celulele de stresul oxidativ si poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi.
- Reduce valorile colesterolului - coltii babei este o planta care poate ajuta in scaderea nivelului de colesterol in sange, protejand astfel sanatatea cardiovasculara.
- Protector hepatic – Coltii babei ajuta la mentinerea sanatatii ficatului si poate sprijini procesele de detoxifiere.
- Efect hipoglicemic – Planta scade nivelul glucozei din sange, fiind utila pentru gestionarea glicemiei in cazul persoanelor cu diabet.
De asemenea, coltii babei exercita si o actiune diuretica. In acest sens, stimuleaza eliminarea excesului de sodiu si lichide din organism prin urina, contribuind la reducerea edemelor si a retentiei de lichide. Previne formarea calculilor renali si poate contribui la dizolvarea celor deja existenti. Efect antibiotic, antifungic, antiinflamator – Coltii babei are proprietati antibacteriene si antifungice, precum si capacitatea de a reduce inflamatia prin inhibarea unei enzime proinflamatorii. Poate avea un efect antitumoral datorita saponinelor. Coltii babei poate sprijini in lupta organismului impotriva celulelor canceroase. Totodata planta poate spori activitatea sistemului imunitar si productia de celule rosii din sange, avand un efect antianemic.


Cum poti sa prepari ceai Coltii Babei?Cum se consuma planta Coltii Babei?
Atunci cand vorbim de ceai coltii babei sau de ceai coltii babei beneficii e suficient sa studiem compusii benefici care se regasesc in planta si sa intelegem de ce acest ceai are impact pozitiv daca este consumat conform recomandarilor medicale. In plus, planta este extrem de versatila si poate fi administrata intr-o varietate de forme, precum:
- Cruda, atat fructele cat si frunzele;
- sub forma de ceai;
- Pulbere cruda sau uscata;
- sub forma de capsule medicinale atent dozate farmaceutic;
Este important sa se monitorizeze cantitatea consumata, deoarece excesul poate avea efecte negative. De regula, dozele de 200-400 mg de extract sunt considerate adecvate. In ceea ce priveste ceaiurile, beneficiile mentionate pot fi obtinute prin consumul a doua cani de ceai.
Infuzie interna (sub forma de ceai)
Lasati plantele sa stea in apa acoperite timp de 10-15 minute. Strecurati lichidul printr-o strecuratoare fina si consumati infuzia calda. Este recomandat sa nu se administreze pe stomacul gol pentru a preveni eventuale iritatii gastrice.
Pudra/pulbere
Planta poate fi macinata intr-o rasnita pana devine o pudra fina. Administrati o lingurita rasa din aceasta pudra dimineata, inainte de masa. Se recomanda a se respecta instructiunile si dozajul recomandat de catre producator pe ambalaj. Daca aveti afectiuni preexistente, informati intotdeauna medicul daca doriti sa urmati o cura cu produse pe baza de plante. Anumite medicamente pot interactiona cu unele specii de plante si, prin urmare, cel mai indicat este sa cereti opinia medicului curant.
Tribulus Terrestris beneficii. Tribulus efecte secundare


Ca orice planta puternica, exista totusi si contraindicatii de consum inclusiv daca vorbim de ceai coltii babei contraindicatii sau de Tribulus efecte secundare. Persoanele cu sensibilitate crescuta sau alergie fata de oricare dintre componentele plantei ar trebui sa evite consumul preparatelor pe baza de coltii babei. De asemenea, trebuie sa se tina cont de faptul ca ceaiul din coltii babei poate interactiona cu anumite medicamente, motiv pentru care persoanele care urmeaza tratamente medicale ar trebui sa solicite sfatul unui medic inainte de a-l consuma.
Consumul excesiv al plantei Coltii babei (Tribulus terrestris) poate cauza neplaceri precum anxietate, tulburari de somn sau probleme menstruale. Din acest motiv, este indicat sa cereti sfatul medicului inainte de a o utiliza. Suplimentele pe baza de aceasta planta nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau persoanelor care au suferit recent o interventie chirurgicala.
Un consum excesiv sau prelungit al acestui ceai poate provoca efecte secundare nedorite, cum ar fi greata, varsaturi, diaree si dureri de stomac. De asemenea, unele persoane pot prezenta sensibilitate crescuta la lumina solara sau reactii alergice la plantele din familia Asteraceae.Daca resimtiti vreuna dintre aceste reactii adverse sau oricare altele, adresati-va unui medic. Aceasta planta este valoroasa pentru continutul sau ridicat de antioxidanti si compusi antiinflamatori, fiind o optiune buna pentru cei interesati de solutii naturale in locul medicamentelor conventionale. Cu toate acestea, nicio planta nu inlocuieste un tratament prescris de medic.


Bibliografie:
Hinojosa, Leonardo; González, Juan; Barrios-Masias, Felipe; Fuentes, Francisco; Murphy, Kevin; Hinojosa, Leonardo; González, Juan A., published 2012;
Barrios-Masias, Felipe H.; Fuentes, Francisco (November 2018). "Quinoa Abiotic Stress Responses: A Review"; Zhang, Heng; Li, Yuanyuan, expose 23 september 2003;
Zhu, Jian-Kang (26 November 2018). "Developing naturally stress-resistant crops for a sustainable agriculture"; Rasmussen, Claus; Lagnaoui, Aziz; Esbjerg, Peter (5 January 2003);
"Advances in the Knowledge of Quinoa Pests" (PDF). Food Reviews; McGrath, Matt (8 February 2017). "Quinoa genome could see 'super-food' prices tumble". BBC News. 2017;
Crops/Regions/World list/Production Quantity (pick lists)". UN Food and Agriculture Organization, Corporate Statistical Database (FAOSTAT). 2020. Retrieved 14 January 2021;