Constipatia: cauze si tratament
Constipatia nu este considerata o afectiune in sine, ci este un simptom care presupune eliminarea rara sau cu dificultate a materiilor fecale si este insotita de o senzatie de golire incompleta a intestinului. Aceasta poarta denumirea medicala de coprostaza si reprezinta o dereglare a tranzitului intestinal sau, in anumite cazuri, este urmarea unei obstructii organice la nivelul colonului. Constipatia poate fi ocazionala sau cronica. Diagnosticul de constipatie cronica se pune in momentul in care o persoana are mai putin de 5 scaune pe saptamana. Atunci cand este un simptom trecator, constipatia nu trebuie sa ingrijoreze si nu necesita tratament. Conform statisticilor, aproximativ 30% din populatia lumii sufera de constipatie.
Cum apare constipatia? Cum recunosti o criza de constipatie cronica?
Ce este constipatia si ce factori de risc te predispun la constipatie?
Care sunt simptomele constipatiei? Cauzele constipatiei. Constipatia la adulti
Cum se trateaza constipatia. Laxative pentru constipatie. Ceaiuri pentru constipatie
Cum apare constipatia? Cum recunosti o criza de constipatie cronica?
Cum apare constipatia? Cea mai frecventa forma intalnita in practica medicala este constipatia habituala ideopatica – o afectiune de sine statatoare, care nu se datoreaza unei cauze unice si evidente. In aparitia acestei forme de constipatie sunt implicati mai multi factori atat psihologici, cat si fiziologici.
Este mai frecvent intalnita la femei decat la barbati, in special la cele cu multe nasteri, de o varsta mai inaintata, cand si musculatura abdominala se atrofiaza. De asemenea, si persoanele supraponderale, cele cu hernii inghinale sau ombilicale se constipa mai des.
Perioada de sarcina poate declansa boala, datorita reducerii miscarii, a compresiei exercitate de uterul marit si a dereglarilor hormonale din aceasta perioada. Constipatia mai poate aparea si ca urmare a neglijarii repetate a evacuarii continutului intestinal.
Atunci cand vorbim de leacuri din batrani pentru constipatie care sa ne ajute sa raspunda la intrebarea cum se scapa de constipatie rapid ne gandim cu siguranta la diferite tipuri de lactate fermentate.
Cum recunosti o criza de constipatie cronica?
O criza de constipatie care devine recurenta se poate transforma in constipatie cronica si atunci se pot intampla anumite riscuri. Altfel spus, netratata, constipatia poate deveni cronica si poate declansa probleme rectale dureroase:
- Hemoroizi. Sunt venele rectale inflamate care provoaca sangerare rectala. Cand trombozeaza (formeaza cheaguri de sange), hemoroizii pot induce durere rectala severa.
- Fisuri anale. Acestea apar ca urmare a scaunelor tari care lezeaza tesutul rectal; acestea sunt atat de dureroase incat pacientii evita sa mearga la toaleta.
- Ulceratii ale colonului – acestea sunt provocate de bolul de fecale stagnant pe perioade indelungate la nivelul colonului.
- Diverticuloza si diverticulita. Alimentatia cu aport redus de fibre este in mod tipic asociata cu constipatie cronica, care determina diverticuloza si diverticulita, probleme frecvente ale colonului, care provoaca hemoragie si inflamatie, manifestate impreuna cu durere si febra.
ce este diverticuloza si de ce trebuie evitata
Ce este constipatia si ce factori de risc te predispun la constipatie?
Ca sa intelegem mai bine ce este constipatia trebuie sa vorbim intai de acei factori care te predispun la constipatie trebuie sa avem in vedere atat cauze externe cat si diferite boli ale sistemului digestiv. In functie de cauza principla, constipatiile poti fi de mai multe feluri:
- Constipatia cauzata de alimentatie. Mesele la intervale neregulate si alimentatia nesanatoasa pot aduce daune serioase digestiei. Hidratarea insuficienta, dieta deficitara datorata unui consum redus de legume, cereale, fructe, fainoase impreuna cu excesul de carne procesata, prajeli si condimente conduc la instalarea constipatiei in organism.
- Constipatia atona. Activitatea musculara intestinala este incetinita iar digestia este ingreunata pe fondul unor afectiuni neurologice, metabolice, endocrine, datorita administrarii unor medicamente, scaderea nivelului de potasiu, intoxicatia cu plumb sau chiar stilul de viata sedentar, lipsa miscarii.
- Constipatie psihosomatica, pe fond nervos. Daca se manifesta pe fondul unor schimbari in stilul de viata, adaptari la un mediu nou ea se incadreaza la constipatia de tip functional, primara. In cazul in care functia digestiva este deranjata pe o perioda de cel putin trei luni, constipatia ea apare ca simptom al sindromului de colon iritabil.
- Constipatia obstructiva. Acesta apare la blocarea colonului de catre un corp strain sau in urma prolapsului rectal, dar poate aparea si in cadrul unor afectiuni neurologice.
- Ingustari ale colonului de diferite cauze. Aceste pot fi o consecinta a unor interventii chirurgicale sau pot fi datorate unor tumori.
- Constipatia severa/constipatia. Acesta forma se instaleaza in contextul unor boli precum diabetul, hipotiroidismul, boala Parkinson, dementa, depresia sau in urma administrarii unor medicamente.
Pentru ca peste 80% din cele 30% persoane la nivel mondial care sufera de constipatie sunt determinate de factori alimentari trebuie sa tinem cont de cateva aspecte.
Fibrele (atat solubtile cat si insolubile) sunt partile constituitive ale plantelor, fructelor sau cerealelor pe care organismul nu le poate digera. Fibrele solubile se dizolva usor in apa, iar consistenta lor, in intestin, va fi vascoasa sau asemanatoare cu a unui gel.
Fibrele insolubile trec prin intestin intr-o stare aproape neschimbata fata de cea initiala. Textura moale a fibrelor ajuta la prevenirea formarii de scaune tari si uscate, dificil de eliminat. O dieta saraca in fibre este principala cauza a constipatiei din randul adultilor in varsta. La aceasta categorie de persoane scade interesul de a manca, iar veniturile restranse si dificultatile de deplasare sau prezenta diverselor afectiuni medicale stau la baza alegerilor alimentare.
In consecinta varstnicii cosuma mai ales alimente sarace in fibre. In plus, intervin in aceste cazuri si probleme de inghitire sau mestecat care determina oamenii in varsta sa manance alimente moi prelucrate sau cu un continut redus de fibre.
O dieta saraca in fibre care poate cauza constipatia poate include:
- inghetata
- branza
- carne
- gustari (pizza, chips-uri)
- alimente procesate (cartofi pure instant sau mancaruri congelate).
afla tot ce trebuie sa stii despre balonare
Care sunt simptomele constipatiei? Cauzele constipatiei. Constipatia la adulti
Simptomele constipatiei sunt diferite de la caz la caz, iar constipatia la adulti e diferita de constipatia la copii. Totodata constipatia este o situatie care apare atunci cand se intampla ca o persoana sa aiba fie mai putin de trei scaune pe saptamana, fie scaunele sunt mici si cu consistenta tare, uscata, ceea ce face dureroasa si dificila eliminarea acestora. Cand suferi de constipatie, ai dureri si o senzatie de balonare in abdomen. Alte simptome pot fi, pe langa durerea de stomac, crampele, starea de greata, pierderea poftei de mancare, dificultate sporita la defecare.
Cauzele constipatiei sunt multiple si pot fi atat de natura congenitala, cat si dobandite. In prezent, cea mai frecvent intalnita cauza a constipatiei este alimentatia dezechilibrata, saraca in fibre si bogata in grasimi. Implicit, dietele de slabire pot fi responsabile de declansarea constipatiei, acestea neoferind organismului necesarul de hrana si fibre pentru a functiona optim.
O alta cauza legata de stilul alimentar este consumul redus de lichide, sub doi litri de apa pe zi. Totodata, lipsa miscarii incetineste activitatea colonului, majoritatea persoanelor sedentare confruntandu-se cu constipatia. De asemenea, anumite medicamente, de exemplu, antidepresivele, antispasticele, antihipertensivele, anumite antiacide gastrice, dar si abuzul de laxative, induc aparitia constipatiei. Pe de alta parte, sindromul colonului iritabil este o afectiune care se poate manifesta fie prin constipatie, fie prin diaree.
O serie de afectiuni pot avea ca simptomatologie constipatia, categorie in care intra bolile colonului sau rectului, diabetul zaharat, bolile tiroidiene, scleroza multipla, boala Parkinson, hipercalcemia, sindromul Down, lupusul eritematos sau accidentele vasculare cerebrale. In anumite cazuri, constipatia poate aparea ca urmare a schimbarii rutinei zilnice, de exemplu constipatia de calatorie, ca urmare a unui repaos la pat prelungit sau poate fi favorizata de amanarea mersului la toaleta.
Predispuse constipatiei sunt femeile gravide, ca urmare a modificarilor hormonale, si persoanele varstnice, ca urmare a scaderii motilitatii intestinale. In cazuri mai rare, atunci cand o persoana nu raspunde la tratamentul clasic, aceasta este diagnosticata cu constipatie idiopatica cronica (de cauza necunoscuta), asociata cu diferite tulburari intestinale.
In cartea sa, Medicina psihosomatica, Franz Alexander, medic si psihanalist, sustine ca, in multe cazuri, constipatia este cauzata de un factor psihologic, mai exact cauzata de sentimente de neincredere si suspiciune, de o atitudine pesimista si de teama de respingere si neacceptare.
tu ai auzit pana acum de sindromul de colon iritabil?
Cum se trateaza constipatia. Laxative pentru constipatie. Ceaiuri pentru constipatie
Ce sa faci atunci cand esti constipat rau sau ai scaun greu de eliminat? Pentru ca toti stim ca sunt momente cand constipatia poate crea probleme, mai ales daca de exemplu raspundem afirmativ la intrebarea ,, sunt constipata de o saptamana''. Dar inainte de a cauta pastile pentru constipatie trebuie sa intelegem de ce avem simptome constipatie simptome care apar si dispar cateodata.
Atunci cand vrem sa gasim un tratament constipatie cronica, pastile pentru balonare si constipatie sau avem nevoie sa gasim un tratament pentru constipatie la batrani , e important sa intrebam un medic intai despre medicamente constipatie adulti sau remedii pentru constipatie.
De multe ori, atunci cand vorbim de balonare si constipatie, fie ca vorbim de constipatie cronica copii sau adulti, urmeaza, evident un regim constipatie care include ceaiuri si multe lichide.
Altfel spus, asa cum exista alimente care provoaca constipatia exista si alimente care ajuta la constipatie sau contra constipatiei. Putini stiu de exemplu ca exista fructe care constipa aproape instant cum sunt maslinele negre, bananele.
In alta ordine de idei, pt constipatie, cand nu mai exista alta solutii, se poate apela la cele mai bune supozitoare pentru constipatie. Totusi nu trebuie uitat faptul ca in materie de tratamente si medicamente doar medicul poate spune ce este bun pentru constipatie.
Ignorata, constipatia conduce de la balonare si dureri abdominale pana la cancer de colon. Fara indoiala, dieta bogata in fibre si probiotice este primul tratament recomandat in caz de constipatie. Pentru un tranzit intestinal sanatos, o persoana ar trebui sa consume zilnic intre 20-35 gr de fibre si minim un iaurt. Acestea se gasesc in fructe, legume si in cerealele integrale. Din fericire exista plante care pot fi transformate in ceaiuri pentru constipatie.
Implicit, se indica renuntarea la alimentele prajite, procesate, semipreparate si de tip fast-food. De asemenea, abordarea unui stil de viata sanatos care sa implice o hidratare adecvata, cu alte cuvinte, consumul a minim doi litri de lichide pe zi, si practicarea sportului, este o conditie absolut obligatorie de preventie si tratare a disfunctiilor intestinale.
Pe de alta parte, atunci cand vorbim de laxative pentru constipatie trebuie stiut faptul ca si ceaiurile ajuta la favorizarea digestiei si chiar sunt recomandate pentru combaterea acestui simptom. Cele mai eficiente ingrediente sunt crusinul, papadia si senna. Un real suport sunt si supozitoarele cu glicerina, iar in cazurile severe, este indicata si clisma. Daca aceste remedii nu functioneaza, se recomanda consultul unui medic de specialitate care, in urma unor investigatii amanuntite, va stabili un tratament adecvat cauzei.
Cum functioneaza medicamentele laxative?
Putini stiu ca exista in farmaciile de specialitate patru tipuri de laxative:
- Laxativele de volum – sunt acele suplimente de fibre care functioneaza in acelasi mod ca si fibrele consumate in cadrul unei diete alimentare normale. Acestea maresc volumul scaunului prin retinerea lichidului, incurajand astfel intestinul sa le impinga afara. Acest tip de laxative sunt indicate in tratamentul de lunga durata al constipatiei si nu prezinta efecte secundare.
- Laxativele osmotice – inmoaie scaunul prin cresterea cantitatii de apa retinuta la nivelul intestinului, facandu-l sa treaca mai usor. Poate dura pana la 2-3 zile pana cad un astfel de laxativ sa inceapa sa isi faca efectul. Pentru acest tip de laxative se recomanda un aport zilnic crescut de lichide.
- Laxativele stimulente – care, dupa denumire, stimuleaza peretii intestinului, accelerand miscarile intestinale si grabind astfel eliminarea scaunului. Nu se recomanda folosirea acestor tipuri de laxative ca si rutina, ci doar in tratament de scurta durata in constipatii care apar ocazional. Folosirea acestora in mod repetat duce la diminuarea tonusului musculaturii intestinului gros si provoaca dependenta.
- Laxativele emoliente/lubrefiante – stimuleaza secretia de apa si sodiu la nivelul intestinului gros, provocand inmuierea si lubrefierea scaunului. Acestea prezinta risc scazut, insa nu sunt foarte eficiente daca nu se consuma cantitati suficiente de lichide zilnic.
citeste si despre bolile mai putin cunoscute ale sistemului digestiv
Surse documentare:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694
https://www.nhs.uk/conditions/constipation/
Referinte:
- 1. Brenner, D. M., & Shah, M. (2016). Chronic constipation [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27261894 - 2. Wald, A. (2016). Constipation: Advances in diagnosis and treatment [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26757467 - 3. Definition & facts for constipation. (2018).
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/definition-facts - 4. Sbahi, H., & Cash, B. D. (2015). Chronic constipation: A review of current literature [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26449614 - 5. Belsey, J., et al. (2010). Systematic review: Impact of constipation on quality of life in adults and children.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2010.04273.x - 6. Boilesen, S. N., et al. (2017). Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: Is there evidence?
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021755717303315?via%3Dihub - 7. Popkin, B. M., et al. (2010). Water, hydration and health.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/ - 8. Mounsey, A., et al. (2015). Management of constipation in older adults.
https://www.aafp.org/afp/2015/0915/p500.html - 9. Coggrave, M., et al. (2014). Management of faecal incontinence and constipation in adults with central neurological diseases.
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002115.pub5/full - 10. Cuomo, R., et al. (2002). Effects of carbonated water on functional dyspepsia and constipation [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12352219 - 11. Cuomo, R., et al. (2009). Carbonated beverages and gastrointestinal system: Between myth and reality [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19502016 - 12. Ligaarden, S. C., et al. (2012). Diet in subjects with irritable bowel syndrome: A cross-sectional study in the general population.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674839/ - 13. Bray, G. A. (2013). Energy and fructose from beverages sweetened with sugar or high-fructose corn syrup pose a health risk for some people.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649102/ - 14. Dahl, W. J., & Stewart, M. L. (2015). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health implications of dietary fiber. (2015).
https://jandonline.org/article/S2212-2672(15)01386-6/fulltext - 15. Christodoulides, S., et al. (2016). Systematic review with meta-analysis: Effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13662