Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Densitatea urinara: ce este, cum se determina si ce boli ascunde valoarea ei

Densitatea urinara: ce este, cum se determina si ce boli ascunde valoarea ei

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 noiembrie 2023

Densitatea urinara reprezinta cantitatea de substante solide dizolvate intr-o cantitate specifica de urina. Mai exact, este o masura a concentratiei de solutii solide din urina. Acele substante sunt in mod special cele metabolice, respectiv creatinina si ureea. Analiza compara densitatea urinei comparativ cu apa pe care o bea pacientul.

Generalitati despre densitatea urinara

Densitatea urinara variaza in functie de cantitatea de apa si substante chimice pe care rinichii o elimina din organism. De obicei, o densitate urinara mai mare inseamna o concentratie mai mare de solutii solide in urina si poate fi un indicator al deshidratarii. Pe de alta parte, o densitate urinara scazuta poate indica un aport crescut de lichide sau probleme renale. Cu alte cuvinte, prin intermediul acestei analize, medicul va observa ce cantitate de lichide consumati si cat din acea cantitate filtreaza rinichii (adica capacitatea rinichilor de a filtra apa).

Cand este utila aceasta analiza

Masurarea densitatii urinare este utila in evaluarea starii de sanatate a rinichilor si a echilibrului hidric al organismului. Este unul dintre parametrii obisnuiti analizati intr-un test de urina sau urinaliza. Medicul poate interpreta rezultatele pentru a identifica anumite afectiuni sau pentru a monitoriza progresul tratamentului. Este important sa mentionam ca interpretarea corecta a densitatii urinare necesita luarea in considerare a altor parametri clinici si a contextului medical al pacientului. De aceea, orice ingrijorare sau rezultat neobisnuit ar trebui discutat cu un profesionist medical.

Rezultatul densitatii urinare poate fi influentat de factori precum aportul de lichide, transpiratia, medicatia si conditiile medicale existente. De asemenea, este important sa respectati instructiunile si procedurile specifice ale laboratorului sau furnizorului de ingrijire medicala pentru a asigura o masurare corecta si precisa a densitatii urinare. Masurarea densitatii urinare este utila in mai multe situatii medicale, printre care se numara:

Evaluarea hidratarii: Densitatea urinara poate fi utilizata pentru a evalua nivelul de hidratare al unei persoane. O densitate urinara crescuta poate indica deshidratarea, in timp ce o densitate urinara scazuta poate sugera ca o persoana consuma suficiente lichide.

Diagnosticarea diabetului insipid: Densitatea urinara scazuta poate fi un semn al diabetului insipid, o afectiune care afecteaza capacitatea rinichilor de a concentra urina.
Monitorizarea functiei renale: O schimbare semnificativa in densitatea urinara poate indica o disfunctie renala sau alte probleme renale.

Evaluarea tulburarilor metabolice: Densitatea urinara poate oferi informatii despre nivelurile de zahar, proteine, electroliti si alte substante din urina, ceea ce poate fi util pentru diagnosticarea sau monitorizarea unor tulburari metabolice.

Diagnosticarea bolilor renale: Densitatea urinara poate fi utilizata in diagnosticarea bolilor renale, cum ar fi insuficienta renala sau glomerulonefrita.

Monitorizarea tratamentelor medicale: Pentru anumite afectiuni sau tratamente, monitorizarea densitatii urinare poate ajuta la evaluarea eficacitatii terapiei si la ajustarea dozelor de medicamente, daca este necesar.

Masurarea densitatii urinare trebuie interpretata in contextul clinic si impreuna cu alte teste de laborator si informatii medicale pentru a ajunge la un diagnostic corect. Doar un medic sau un specialist in domeniul medical ar trebui sa interpreteze rezultatele si sa ofere sfaturi adecvate in functie de situatia individuala a pacientului.

 

Ce indica valorile crescute ale densitatii urinare

Valorile crescute ale densitatii urinare pot indica mai multe conditii sau situatii medicale, cum ar fi:

Deshidratare: Aceasta este cea mai comuna cauza a densitatii urinare crescute. Atunci cand o persoana este deshidratata, organismul retine mai multa apa, iar rinichii elimina urina concentrata cu o densitate crescuta.

Consum redus de lichide: Daca o persoana nu consuma suficiente lichide, urina poate deveni mai concentrata, ceea ce duce la o densitate urinara crescuta.

Febra: In timpul febrei, corpul poate pierde mai multa apa prin transpiratie, ceea ce poate duce la o crestere a densitatii urinare.

Diabet insipid: Diabetul insipid este o afectiune in care rinichii nu reabsorb suficienta apa in organism, ducand la urina diluata si, implicit, la o densitate urinara redusa. Cu toate acestea, in anumite situatii, rinichii pot concentra urina pentru a preveni deshidratarea, ceea ce duce la o densitate urinara crescuta.

Diabet zaharat necontrolat: Daca diabetul zaharat nu este controlat adecvat, nivelul crescut de glucoza din sange poate determina rinichii sa elimine mai multa apa, conducand la o densitate urinara crescuta.

Sindromul de secretie inadecvata de hormon antidiuretic: Acest sindrom poate cauza retentia de apa in organism, ceea ce duce la o urina mai concentrata si la o densitate urinara crescuta.

Consumul excesiv de sare: O dieta bogata in sare poate determina rinichii sa retina apa si sa elimine urina mai concentrata.

Ce boli se ascund in spatele valorilor scazute ale densitatii urinare?

Valorile scazute ale densitatii urinare pot indica diverse conditii medicale, printre care se numara:

Supra-hidratare: Daca o persoana consuma o cantitate excesiva de lichide, urina poate deveni mai diluata, ceea ce duce la o densitate urinara scazuta.
Diabet insipid: Aceasta este o afectiune care afecteaza capacitatea rinichilor de a retine apa, ceea ce duce la o eliminare crescuta de urina diluata si, implicit, la o densitate urinara scazuta. Insuficienta renala: In cazul insuficientei renale, rinichii nu functioneaza eficient pentru a concentra urina, ceea ce poate duce la o densitate urinara scazuta.
Diabet zaharat necontrolat: Atunci cand diabetul zaharat nu este controlat adecvat, rinichii pot elimina mai multa apa si urina diluata, rezultand o densitate urinara scazuta.
Sindromul de pierdere de sare: Acest sindrom poate aparea in anumite afectiuni, cum ar fi insuficienta suprarenala sau boala Addison, si poate duce la eliminarea excesiva de saruri in urina, ceea ce determina o densitate urinara scazuta. Consumul scazut de proteine: O dieta foarte saraca in proteine poate afecta compozitia urinei, determinand o densitate urinara scazuta. Sindromul pierderii de lichide excesive: Anumite afectiuni, cum ar fi diareea severa sau transpiratia excesiva, pot duce la deshidratare si, in consecinta, la o densitate urinara scazuta. Administrarea de diuretice: Diureticele sunt medicamente care maresc excretia de urina si pot duce la o densitate urinara scazuta.

De ce sa tii cont inainte de a efectua aceasta analiza

In vederea obtinerii unui rezultat cat mai corect, medicul va indica anumite recomandari, astfel incat testul pentru determinarea densitatii urinare sa nu fie influentat. Este recomandat sa eviti urmatoarele:

Morcovi
Sfecla
Rubarba
Afine

Daca ai efectuat un RMN cu substanta de contrast, se recomanda ca testul sa fie facut dupa minimum 3 zile de la aceasta tehnica imagistica. Urmatoarele aspecte pot influenta rezultatele obtinute in urma analizarii densitatii urinare:

pH alcalin
Glucoza
Nivel ridicat de bacterii
Expunerea mostrei de urina la temperaturi inalte sau lumina
Unele medicamente, de exemplu metronidazol, ibuprofen, clorochina
Exercitii fizice efectuate recent

Cum poti sa ajungi la septicemie din cauza unei infectii urinale. Metode de tratament

Septicemia, cunoscuta si sub denumirea de sepsis sau infectie severa in sange, este o afectiune grava si potentiala letala cauzata de raspunsul sistemului imunitar la o infectie bacteriana, virala sau fungica. In septicemie, microorganismele patogene invadeaza sangele si se raspandesc in tot organismul, ducand la inflamatie generalizata si o serie de reactii periculoase. Apare atunci cand o infectie bacteriana, virala sau fungica patrunde in sange si se raspandeste in tot corpul. Sistemul imunitar al organismului reactioneaza la aceasta infectie, eliberand o serie de substante chimice pentru a lupta impotriva agentului patogen. Aceste reactii pot duce la inflamatii generalizate si afectarea functiei organelor. 

Terapie cu antibiotice

Antibioticele baza tratamentului pentru septicemie, deoarece au rolul de a combate infectia bacteriana care are cauza septicemia. Medicul va selecta antibioticele potrivite, in functie de tipul de bacterie implicata in infectie si de sensibilitatea la medicamente.

Tratamentul infectiei sursa

In paralel cu terapia cu antibiotice, medicul va identifica si tratarea infectiei sursa care a dus la septicemia, cum ar fi infectia plamanilor, a tractului urinar sau altor organe.

Stabilizarea functiei

Daca septicemia a afectat tensiunea arteriala si ritmul cardiac, medicul va utiliza medicamente si masuri pentru a mentine tensiunea arteriala adecvata si un ritm cardiac stabil.

Administrarea de lichide intravenoase

Pacientii cu septicemie pot prezenta deshidratare si scaderea volumului de sange. Prin urmare, este important sa primeasca lichide si solutii nutritive prin perfuzie intravenoasa.

Suport respirator

Daca pacientul are dificultati respiratorii, poate fi necesar suport respirator, cum ar fi oxigenul sau ventilatia mecanica.

Monitorizarea si tratamentul insuficientei organelor

Uneori, septicemia poate afecta functia organelor, cum ar fi rinichii, ficatul sau inima. Monitorizarea si adecvata al insuficientei organelor sunt esentiale.

Tratamentul altor complicatii

Septicemia poate duce la complicatii grave, cum ar fi coagulopatie (tulburari ale coagularii sangelui), tromboza sau sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS). Aceste complicatii necesita tratament specific. Daca aveti orice preocupari legate de starea de sanatate sau observati simptome precum cele amintite anterior, este esential sa consultati imediat un medic. Diagnostic si tratament precoce pot fi cruciale pentru a preveni evolutia septicemiei intr-o stare mai grava si pot avea sansele de recuperare. Sepsisul este o urgenta medicala si necesita atentie medicala imediata.

 

 

Bibliografie:

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; https://www.accessmedicine.mhmedical.com. Accessed March 22, 2019;
Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;
Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. Accessed March 22;

Articole similare
Anafilaxia: De ce apare, cum se manifesta, metode de preventie Anafilaxia: De ce apare, cum se manifesta, metode de preventie

In caz de anafilaxie sau soc anafilactic cel mai recomandat remediu este epinefrina, substanta cunoscuta si sub numele de adrenalina si este un hormon, neurotransmitator sau medicament. Acest produs ajuta echilibrarea metabolica care trece printr-o criza de alergie care ii poate pune in pericol sanatatea.

2 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul
Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament

Keratoza seboreica este strans legata de cantitatea de sebuum din epiderma. Glanda sebacee se naste din foliculul firului de par pe care il lubrifiaza. Acolo unde glandele sebacee sunt mai multe, vom avea fire de par mai subtiri. 

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni

Sarcina extrauterina este un tip de sarcina care poate deveni toxica pentru mama si fatala pentru fat. Din pacate, nu se poate preveni, insa riscurile pot fi reduse utilizand prezervativul ca metoda contraceptiva. Stoparea fumatului este un alt viciu, care odata eliminat, va scadea riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine.

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...