Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Controlul alunitelor: Importanta supravegherii pielii si cand trebuie sa mergem la medic

Controlul alunitelor: Importanta supravegherii pielii si cand trebuie sa mergem la medic

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 iulie 2023 Ultima actualizare: 27 iulie 2023

Controlul periodic al alunitelor este esential pentru a detecta eventuale schimbari sau semne de malignitate in timp util. Examineaza-ti alunitele regulat pentru a observa orice schimbare. Verifica alunitele in mod sistematic, observand forma, culoarea, dimensiunea si orice modificari aparute recent. In cazul in care observi schimbari, cum ar fi modificarea dimensiunii, a culorii, a formei, aparitia asimetriei, sangerare, mancarime sau durere, este important sa consulti un dermatolog.

Consultatia dermatologica
Este recomandat sa vizitezi un dermatolog pentru o examinare completa a alunitelor cel putin o data pe an sau conform recomandarilor medicului. Un dermatolog are experienta si cunostintele necesare pentru a evalua alunitele si pentru a detecta eventuale semne de malignitate. Daca ai un istoric personal sau familial de melanom sau alte tipuri de cancer de piele, medicul poate recomanda examene mai frecvente.

Fotografierea alunitelor
Daca ai alunite mai mari sau mai multe, poti considera fotografierea lor periodic pentru a putea compara eventuale schimbari in timp. Fotografiile pot fi utile pentru monitorizarea modificarilor si pot oferi o referinta vizuala pentru consultul medical.

Evitarea expunerii excesive la soare
Expunerea prelungita si repetata la radiatiile ultraviolete poate creste riscul de dezvoltare a cancerului de piele, inclusiv a melanomului. Protejeaza-te de soare prin purtarea de imbracaminte protectoare, utilizarea de crema cu factor de protectie solara si evitarea expunerii directe la soare in orele de varf.

Invata sa recunosti semnele de alarma ale melanomului sau ale altor tipuri de cancer de piele. Educatia in privinta aspectului normal al alunitelor si a modificarilor suspecte poate contribui la identificarea precoce a potentialelor probleme.

 

De ce este important sa iti verifici alunitele

Detectarea precoce a modificarilor
Verificarea regulata a alunitelor iti permite sa observi orice modificari care ar putea aparea, cum ar fi schimbarea dimensiunii, formei, culorii sau texturii alunitei. Aceste modificari pot fi semne de alerta pentru posibila malignitate a alunitei. Detectarea precoce a unor astfel de schimbari poate facilita diagnosticul si tratamentul precoce al melanomului sau altor forme de cancer de piele.

Identificarea factorilor de risc
Verificarea alunitelor iti permite sa identifici si sa monitorizezi factorii de risc pentru cancerul de piele, cum ar fi alunitele mari, multiple sau displazice. Cunoasterea factorilor de risc te poate ajuta sa iei masuri preventive suplimentare si sa ceri sfatul medicului in cazul unor alunite mai atipice sau cu potential de malignitate crescut.

Cum iti dai seama daca alunitele sunt suspicioase
Daca doresti sa determini daca o alunita este suspicioasa sau prezinta un potential de malignitate, poti urma urmatoarele ghiduri:

Regula ABCDE:

A (Asimetrie): Observa daca alunita are o forma neregulata sau asimetrica, in care o parte nu se potriveste cu cealalta.
B (Margini): Verifica daca marginile alunitei sunt neregulate, neclare sau sunt imbibate.
C (Culoare): Verifica daca alunita prezinta variatii de culoare, cum ar fi nuante diferite de maro, negru, rosu sau albastru.
D (Diametru): Verifica daca diametrul alunitei depaseste 6 mm (dimensiunea unui creion).
E (Evolutie): Observa daca alunita sufera modificari in timp, cum ar fi cresterea dimensiunii, schimbari in forma sau culoare, sau dezvoltarea de simptome precum sangerare, mancarime sau durere.

Simptome de alarma:

Sangerare: Daca alunita sangereaza sau prezinta cruste frecvente.
Durere sau mancarime: Daca alunita provoaca disconfort, durere sau mancarime constanta.
Ranire sau inflamatie: Daca alunita se raneste usor sau devine inflamata frecvent.
Alunite noi sau alunite care se schimba:

Fii atent la aparitia de alunite noi sau la orice schimbare in alunitele existente, cum ar fi cresterea in dimensiune, modificari in forma sau culoare. Daca observi oricare dintre aceste semne de alarma sau ai ingrijorari cu privire la o alunita, este important sa consulti un dermatolog pentru o evaluare adecvata. Medicul va examina alunita si, in cazul in care este necesar, poate recomanda o biopsie pentru a verifica daca exista celule maligne.

 

Cand sa mergi la dermatolog pentru verificarea alunitelor

Daca observi aparitia unei alunite noi pe piele, este indicat sa consulti un dermatolog pentru a o evalua si a verifica daca este benigna sau prezinta semne de malignitate. Daca observi orice schimbare in dimensiune, forma, culoare sau textura a unei alunite existente, cum ar fi cresterea in dimensiune, dezvoltarea de margini neregulate, variatii de culoare sau aparitia simptomelor precum sangerare, mancarime sau durere, este important sa consulti un dermatolog pentru evaluare si diagnostic adecvat.

Daca ai un istoric personal sau familial de melanom sau alte forme de cancer de piele, este recomandat sa consulti un dermatolog pentru un examen regulat al pielii si pentru a discuta despre masurile preventive suplimentare necesare. Daca ai avut expunere frecventa si prelungita la radiatiile ultraviolete, cum ar fi expunerea la soare fara protectie, este indicat sa consulti un dermatolog pentru a verifica starea alunitelor si a evalua riscul de leziuni sau dezvoltare a cancerului de piele.

Recomandarile pentru verificarea periodica a alunitelor pot varia in functie de factorii de risc individuali si de recomandarile medicului. In general, se recomanda efectuarea unui control anual sau o data la doi ani pentru a verifica alunitele. Cu toate acestea, anumite persoane pot necesita un interval de verificare mai frecvent, in functie de factorii lor de risc si de istoricul personal sau familial.

Persoanele care au factori de risc personali pentru cancerul de piele, cum ar fi expunerea frecventa la soare, istoricul de arsuri solare severe, pielea deschisa la culoare, istoricul de leziuni sau arsuri pe piele, precum si antecedente personale de melanom sau alte forme de cancer de piele, pot necesita verificari mai frecvente. In aceste cazuri, medicul poate recomanda controlul anual sau chiar mai frecvent.

Indivizii care au un istoric familial de melanom sau alte forme de cancer de piele pot prezenta un risc crescut si ar putea necesita verificari mai frecvente. Consulta medicul pentru a evalua riscul tau personal si pentru a primi recomandari specifice. Daca ai alunite atipice, cum ar fi cele mari, asimetrice sau cu culori variate, medicul poate recomanda verificari mai frecvente pentru a monitoriza orice schimbari sau semne de malignitate.

Discuta cu medicul tau despre frecventa optima a verificarilor alunitelor in cazul tau specific. Medicul va lua in considerare istoricul tau medical, factorii de risc si orice ingrijorari individuale pentru a stabili programul adecvat de verificare a alunitelor. Daca observi orice modificare a alunitelor inainte de urmatoarea verificare programata, este important sa consulti medicul cat mai curand posibil.

 

Concluzii despre alunite

Pe scurt, alunitele in sine nu sunt o problema, mai ales ca unele apar la nastere. Problemele incep sa apara atunci cand alunitele sunt declansate de melanomul malign pentru ca acesta se poate dezvolta dintr-o alunita sau in apropierea ei, de aceea o atentie deosebita trebuie acordata observarii si examinarii alunitelor (atat a celor vechi, cat si a celor noi care apar). Totodata, un melanom se poate ascunde sub aspectul unei alunite normale, si numai o consultatie de specialitate poate face aceasta diferenta.

Persoanele cu nevi multipli prezinta un risc crescut de a dezvolta melanom, in special cei cu pielea foarte deschisa, ochii albastri/verzi si par roscat/blond/saten. Studii genetice au aratat ca aceeasi mutatie (CDKN2A) este responsabila atat de aparitia melanomului, cat si a nevilor cu probleme (atipici/displazici). Desi alunitele sunt prezente la foarte multe persoane, anumite tipuri de nevi predispun catre dezvoltarea melanomului malign, la fel si un numar ridicat de alunite. In functie de celula de origine, exista 2 tipuri principale de cancer cutanat epidermic: carcinoame si melanom. Prima categorie afecteaza in general varstnicii si determina rar metastaze sau deces.

Melanomul reprezinta una dintre cele mai agresive tumori umane si afecteaza o categorie mult mai tanara de populatie. Astfel, preventia melanomului joaca un rol important in dermatologie, iar una dintre cele mai eficiente metode o reprezinta controlul periodic al alunitelor (nevilor). Printre factorii de risc ce favorizeaza dezvoltarea unui melanom malign se numara prezenta nevilor atipici (displazici) si numarul ridicat de alunite normale.

Melanomul malign este o boala letala daca nu este depistata la timp, dar tratabila daca este descoperita in faza incipienta, de aceea se recomanda examinarea alunitelor o data pe an si ori de cate ori sesizam modificari neobisnuite ale acestora. In general, melanomul malign apare frecvent pe spate la barbati si pe picioare la femei. Melanomul este o boala letala, care daca nu este depistata in stadiul incipient, avanseaza rapid, fara posibilitatea unui tratament curativ care sa incetineasca sau sa opreasca metastazarea.

Dintre toate tipurile de cancer de piele, melanomul malign este asociat cu prezenta alunitelor. Se pare ca alunitele sunt atat indicatori ai riscului de a dezvolta cancer de piele, cat si baza din care se dezvolta unele melanoame. Desi are o incidenta mai mica decat a celorlalte cancere de piele, melanomul malign are o evolutie mult mai rapida. Este un cancer agresiv, care apare prin dezvoltarea haotica si necontrolata a melanocitelor (celulele din piele care produc pigmentul de culoare, respectiv melanina).

De ce trebuie sa le protejam de Soare?

Desi toti stim ca Soarele ajuta organismul la metabolizarea vitaminei D atat de necesara functionarii organelor noastre, nu exista notiunea de ,,bronz sanatos'" pentru medici. Altfel spus, expunerea neprotejata la soare cauzeaza imbatranirea prematura a pielii, mai ales daca nu folosim creme, lotiuni sau uleiuri cu factor de protectie solara. In plus, persoanele care au alunite au un risc care creste exponential cu numarul de alunite pe care il au pe corp in zone expuse la Soare de a declansa cancer de piele. De ce trebuie sa protejam alunitele de Soare? Tocmai am spus mai devreme. Cum putem sa facem asta?

1. Cel mai intelept sfat este sa eviti soarele pe cat posibil. Dar, daca totusi mergi la mare si vrei sa stai la plaja, incearca sa nu stai la soare intre 10 si 16, cand razele soarelui sunt foarte puternice. La 8 dimineata sau ora 19-20 sunt ore recomandate.

2. Cu jumatate de ora inainte de expunerea la soare aplica o crema cu factor mare de protectie cel putin 50 cu factor anti UVB si anti UVA. Crema trebuie reaplicata la intervale de cel mult doua ore.

3. Evita solarul, deoarece nu este o alternativa sanatoasa pentru obtinerea bronzului si pielea va fi expusa la raze ultraviolete. Iar in cazul solarului alunitele pot suferi mutatii din cauza fortarii care se aplica pentru ca pielea sa se bronzeze.

4. Pentru zonele cu alunite, cel mai prudent este sa folosesti o crema cu factor de protectie de fiecare data cand iesi din casa, chiar daca este innorat. Nu uita de zona din spatele gatului, unde de regula apar alunite. Altfel spus, daca ai o piele cu alunite se recomanda folosirea unei creme sau lotiuni cu minim SPF 30 si in timpul anului atunci cand expui in mediul exterior portiuni de piele care au alunite.

5. Poarta haine usoare care te protejeaza de soare si care iti acopera picioarele si mainile. Daca ai alunite in zona fetei, accesoriul obligatoriu este o palarie cu boruri largi. Si daca tot am vorbit despre alunite si cum sa le protejezi de supra-expunere la Soare, cateva lucruri pe care cu siguranta nu le stii despre pielea ta. Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor. Atfel spus, cea mai subtire piele se gaseste pe pleoape, avand grosimea de 0,02 mm, iar cea mai groasa piele se gaseste pe talpi si are grosimea de 1,4 mm.

Bibliografie:

Plasmeijer EI, Nguyen TM, Olsen CM, Janda M, Soyer HP, Green AC. The natural history of common melanocytic nevi: a systematic review of longitudinal studies in the general population. J Invest Dermatol. 2017 Sep;137(9):2017-2018. doi: 10.1016/j.jid.2017.03.040. Epub 2017 May 18. PubMed: 28528913.            

Roh MR, Eliades P, Gupta S, Tsao H. Genetics of melanocytic nevi. Pigment Cell Melanoma Res. 2015 Nov;28(6):661-72. doi: 10.1111/pcmr.12412. PubMed: 26300491. Free full-text available from PubMed Central: PMC4609613.

Silva JH1, Sá BC, Avila AL, Landman G, Duprat Neto JP. Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma - review article. Clinics (Sao Paulo). 2011;66(3):493-9. PubMed: 21552679. Free full-text available from PubMed Central: PMC3072014. 

Articole similare
Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata

Trebuie retinut faptul ca aspectul clinic al fibromului traumatic este similar cu GCT si este cea mai frecventa leziune a cavitatii bucale si in peste 60% din cazuri se formeaza in zona laringelui de aici si denumirea de cancer laringian.

2 iulie 2024
Edited 2 iulie 2024
citește articolul
Abcesul perianal: Cum apare, cauze si tipuri de tratament Abcesul perianal: Cum apare, cauze si tipuri de tratament

Tu stiai ca zgomotele facute de stomac, sunt rezultatele peristaltismului din stomac si intestinul subtire — adica se datoreaza digestiei normale a hranei, a fluidelor si a gazelor care strabat tractul gastrointestinal?

2 iulie 2024
Edited 10 martie 2025
citește articolul
Chistul testicular: Cum apare, metode de tratament si preventie Chistul testicular: Cum apare, metode de tratament si preventie

Un barbat se poate confrunta cu infertilitate in caz de impotenta, ejaculare precoce sau intarziata, insa procentul in aceste cazuri este unul destul de mic, 1%. Totodata un barbat poate ajunge la infertilitate din cauza unui chist testicular.

15 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.