Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
fata-ten-iritat

Melanomul malign: Cum il recunosti, tipuri si localizare

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 decembrie 2024 Ultima actualizare: 24 decembrie 2024

Melanomul malign este un tip de cancer al pielii care se dezvolta in celulele specializate numite melanocite. Aceste celule sunt responsabile pentru producerea melaninei, care este pigmentul care ofera culoarea pielii. Melanomul malign este considerat cea mai grava forma de cancer de piele din cauza potentialului sau agresiv de raspandire la alte organe si tesuturi (metastazare). Melanomul se dezvolta, de obicei, pe pielea expusa la soare, dar poate aparea si pe zonele de piele mai putin expuse, inclusiv in interiorul gurii, sub unghii sau in alte zone acoperite de par.

Factorii de risc pentru dezvoltarea melanomului includ expunerea excesiva la razele ultraviolete (UV) ale soarelui sau a unor surse artificiale de UV, precum si istoricul familial de melanom. Melanomul malign este o boala serioasa si trebuie diagnosticat si tratat cat mai devreme posibil pentru a creste sansele de vindecare si a evita raspandirea la alte organe. Semnele de avertizare ale melanomului includ aparitia de pete sau alunite noi pe piele, modificarea dimensiunii, formei sau culorii alunitelor existente si aparitia de mancarimi, sangerari sau ulceratii la nivelul acestora. Daca observati orice schimbare suspecta pe pielea dumneavoastra, inclusiv alunite care se modifica sau pete noi, este important sa consultati un medic dermatolog pentru o evaluare corecta si, daca este necesar, pentru o biopsie pentru a confirma diagnosticul de melanom malign. Tratamentul melanomului implica de obicei interventii chirurgicale, radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie, in functie de stadiul si extinderea bolii.

Tipuri de melanom malign

Desi sunt mai multe tipuri de melanom malign, fiecare cu caracteristici si comportamente specifice, principalele tipuri de melanom malign includ:

Melanomul cu celule scuamoase (melanom lentiginos)

Acest tip de melanom este mai comun la persoanele mai in varsta si apare adesea pe pielea expusa la soare, cum ar fi fata si gatul. Se caracterizeaza prin cresterea lenta si dezvoltarea pe o perioada mai lunga de timp.

Melanomul superficial extins

Este cel mai comun tip de melanom si afecteaza de obicei pielea expusa la soare, cum ar fi bratele, picioarele si trunchiul. Apare ca pete intunecate si neregulate pe suprafata pielii si are un risc mai mic de raspandire in tesuturile adiacente sau la distanta.

Melanomul acral-lentiginos

Afecteaza de obicei palmele mainilor, talpile picioarelor sau sub unghii. Este mai frecvent la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare si are o rata mai mare de raspandire in tesuturile adiacente.

Melanomul nodular

Acest tip de melanom creste mai rapid si apare adesea ca un nodul de culoare neuniforma pe piele. Poate fi mai agresiv si are un risc mai mare de metastaza in alte parti ale corpului.

Melanomul lentiginos acral

Apare in zonele acoperite de par, cum ar fi scalpul, sau pe mucoasa gurii sau a tractului genital. Este mai rar, dar poate fi mai agresiv si este asociat adesea cu o rata mai slaba de supravietuire. Acestea sunt doar cateva dintre principalele tipuri de melanom malign, iar fiecare dintre ele poate avea subtipuri si caracteristici specifice. Diagnosticarea corecta si tratarea precoce sunt esentiale pentru a gestiona melanomul intr-un stadiu incipient si pentru a creste sansele de recuperare cu succes. Consultati intotdeauna un medic specialist pentru evaluare si diagnostic adecvat.

Stadiile melanomului malign si tratamentul fiecarui stadiu

Melanomul malign este clasificat in functie de stadiul sau, care reflecta gradul de raspandire a tumorii in organism. Exista patru stadii principale ale melanomului malign (stadiile I pana la IV), fiecare cu optiuni de tratament specifice:

Stadiul I si II

Acestea sunt stadii incipiente ale melanomului, cand tumorile sunt inca localizate la nivelul pielii si nu s-au raspandit in alte zone ale corpului. Tratamentul principal in aceste stadii este chirurgical si implica indepartarea completa a tumorii cu o margine sanatoasa de piele inconjuratoare. In functie de dimensiunea si localizarea tumorii, poate fi necesara o excizie chirurgicala cu o margine mai larga. In anumite cazuri, poate fi necesara biopsia ganglionilor limfatici pentru a evalua posibila raspandire a cancerului in ganglionii limfatici din apropiere.

Stadiul III

In acest stadiu, melanomul s-a raspandit in ganglionii limfatici din apropiere, dar nu in alte parti ale corpului. Tratamentul principal include excizia chirurgicala a melanomului primar si a ganglionilor limfatici afectati. De asemenea, se poate lua in considerare radioterapia adjuvanta pentru a distruge celulele canceroase ramase. In unele cazuri, imunoterapia sau terapia tintita pot fi utilizate dupa interventia chirurgicala pentru a reduce riscul de recurenta.

Stadiul IV

Acesta este stadiul avansat al melanomului, cand cancerul s-a raspandit in alte organe sau tesuturi din organism. Tratamentul pentru stadiul IV este complex si poate implica combinatii de chirurgie, imunoterapie, terapie tintita si/sau chimioterapie. Scopul tratamentului in acest stadiu este de a controla boala, de a incetini progresia tumorii si de a ameliora simptomele pentru a imbunatati calitatea vietii pacientului.

 

Tratament pentru melanom malign

Tratamentul pentru melanom malign va fi adaptat individual pentru fiecare pacient in functie de stadiul si caracteristicile specific ale tumorii, precum si de starea generala de sanatate a pacientului. Decizia cu privire la planul de tratament va fi luata de catre o echipa medicala multidisciplinara, care include oncologi, dermatologi si chirurgi specializati in tratamentul cancerului de piele. Planul de tratament pentru melanomul malign depinde de mai multi factori, inclusiv stadiul bolii, tipul si localizarea leziunii, precum si starea generala de sanatate a pacientului. Obiectivele tratamentului includ indepartarea completa a tumorii si prevenirea raspandirii celulelor canceroase in alte parti ale corpului. In general, principalele optiuni de tratament pentru melanomul malign includ:

  • Chirurgia - Este tratamentul principal pentru majoritatea cazurilor de melanom. Se incearca indepartarea completa a tumorii si a marginilor sanatoase inconjuratoare. In functie de stadiul si localizarea melanomului, se pot folosi diferite proceduri chirurgicale, cum ar fi excizia larga, excizia cu margini largi, excizia cu ganglionii limfatici, sau chiar interventii mai extinse, in cazuri avansate.
  • Imunoterapia - Aceasta implica utilizarea medicamentelor care stimuleaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva celulelor canceroase. Unele medicamente, cum ar fi checkpoint inhibitorii, pot ajuta la stoparea cresterii si raspandirii celulelor canceroase.
  • Terapia tintita - Pentru melanomurile care au mutatii specifice, terapia tintita poate fi folosita pentru a bloca anumite cai de crestere a celulelor canceroase. Aceste medicamente tintesc anumite proteine sau gene care sunt prezente in celulele canceroase si au rol esential in dezvoltarea lor.
  • Radioterapia - Poate fi utilizata pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a reduce dimensiunea tumorii inainte sau dupa interventia chirurgicala.
  • Chimioterapia - Este rar utilizata in tratamentul melanomului, dar poate fi o optiune in anumite cazuri avansate. Planul de tratament va fi individualizat pentru fiecare pacient in functie de stadiul si caracteristicile melanomului, varsta, starea generala de sanatate si preferintele pacientului.

Ce trebuie sa retii despre pielea ta?

Aproximativ 30 % din greutatea proteinelor prezente in corpul uman sunt compuse din colagen, iar peste 25 % din structura pielii este formata tot din colagen de tip I,III si IV. In alta ordine de idei, daca va doriti o piele tanara mai mult timp si un organism sanatos, miscati-va cat mai mult, alergati, urcati scari. Ca idee, 80 de scari urcate in fiecare zi va maresc speranta de viata cu 10 ani. Si, in plus, va maresc nelimitat sansele de a avea un ten tanar in ciuda trecerii anilor. Si asa ajutati si organismul sa produca mai mult colagen. In plus, inainte de a achizitiona un produs/supliment care contine colagen, trebuie sa fii atent la cateva aspecte. Primul pas important este verificarea compoziției produsului. Părțile individuale le găsiți menționate pe eticheta proteinelor. Pe primul loc se află substanța care se regăsește în produs în cea mai mare cantitate. În schimb, pe ultimul loc găsiți substanța cu cel mai mic procent.

Al doilea lucru la care trebuie să fiți atenți este spectrul de aminoacizi. Dacă acest lucru nu este menționat pe eticheta produsului, atunci mai bine alegeți un alt produs. Fiți atenți și la cantitatea de glicină, conținutul acesteia în colagen variază între 17 și 25%, în timp ce în proteina din carne de vită reprezintă doar 7%, iar în proteina din zer doar 2%. Un procent ridicat de glicină este un semn clar că, cantitatea de colagen în produs este mai mare. O altă caracteristică este hidroxiprolina și hidroxizina care se regăsesc doar în colagen.  Dacă în produs nu se găsesc aminoacizi, cum ar fi triptofanul și cisteina, atunci este vorba de un colagen pur, deoarece colagenul nu conține acești aminoacizi.

In plus e bine sa intelegi cum functioneaza corpul uman. Absorbtia colagenului depinde in primul rand de biodisponibilitatea ingredientelor active. Ingredientele active mai putin solubile sunt mai slab absorbite decat cele solubile, deci este important ca astfel de substante sa fie consumate intr-o forma cu o solubilitate mai mare. Studiile privind eficacitatea colagenului hidrolizat au aratat ca particulele de colagen hidrolizat sunt bine absorbite. Pentru comparatie: absorbtia colagenului hidrolizat sub forma de supliment alimentar este de 90%, iar absorbtia colagenului din alimente este de aproximativ 27%, adica de trei ori mai mica.

 

Bibliografie:

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; 

Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;

Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. 2022;

Articole similare
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog. Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament

Keratoza seboreica este strans legata de cantitatea de sebuum din epiderma. Glanda sebacee se naste din foliculul firului de par pe care il lubrifiaza. Acolo unde glandele sebacee sunt mai multe, vom avea fire de par mai subtiri. 

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Betacarotenul: Cum il recunosti, beneficii pentru organism Betacarotenul: Cum il recunosti, beneficii pentru organism

Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

15 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.