Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cordyceps: Cum arata, reguli de consum, curiozitati

Cordyceps: Cum arata, reguli de consum, curiozitati

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 iunie 2024 Ultima actualizare: 21 iunie 2024

Daca sunteti la curent cu ultimele trenduri in materie de seriale TV, probabil ati aflat ca urmeaza sa apara serialul THE LAST OF US, serial inspirat din franciza cu acelasi nume din jocul video. De ce abordam acest subiect aici? Pentru ca atat in jocul video cat si in serial se vorbeste de o pandemie declansata de o ciuperca parazita numita Cordyceps. Aceasta ciuperca exista in realitate, dar ea poate afecta doar corpul unor insecte precum furnici, greieri, lacuste si alte specii. Ce beneficii are aceasta ciuperca consumata inca din Antichitate in zona Orientului Indepartat in tari precum China, Malaezia, Indonezia si ce curiozitati ascunde descopera in acest material.

Ce este Cordyceps? Unde gasim aceasta ciuperca?

Cordyceps este un gen de ciuperca din regnul ascomicete (ciuperci de tip sac) ciuperci care includ si subspecii parazite. Pana in prezent au fost indentificate aproximativ 600 de specii si subspecii. Majoritatea speciilor de Cordyceps sunt endoparazitoide, parazite in principal la insecte si alte artropode. Numele generic Cordyceps este derivat din cuvantul grecesc kordýlē, care inseamna „club”, si cuvantul grecesc cephali, care inseamna „cap”. Genul are o raspandire mondiala si majoritatea celor aproximativ 600 de specii au fost identificate in Asia (in special Nepal, China, Japonia, Bhutan, Coreea, Vietnam si Thailanda).

Speciile de Cordyceps sunt deosebit de abundente si diverse in junglele temperate umede si tropicale. Cordyceps este un gen de ciuperca parazita care creste pe larvele insectelor si in corpul insectelor pe care le infecteaza. Cand aceste ciuperci isi ataca gazda, ii inlocuiesc tesutul si incoltesc tulpini lungi si subtiri care cresc in afara corpului gazdei.

Ramasitele de insecte si ciuperci au fost colectate manual, uscate si folosite in Medicina Traditionala Chineza de secole pentru a trata oboseala, bolile, bolile de rinichi si apetitul sexual scazut. Suplimentele si produsele care contin extract de Cordyceps au devenit din ce in ce mai populare datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate. Din cele peste 400 de specii de Cordyceps descoperite, doua au devenit centrul cercetarii in domeniul sanatatii: Cordyceps sinensis si Cordyceps militaris. Cum afecteaza Cordyceps sistemul nervos la insecte?

Consecintele pe care le are ciuperca Cordyceps asupra sistemului nervos la insecte este devastator. Initial sporii acestei ciuperci parazite afecteaza sinapsele insectei si ii controleaza acesteia miscarile. Apoi incepe sa se dezvolte in corpul insectei pana cand incepe sa o devoreze incet, incet din interior. Intr-un reportaj realizat de BBC Planet Earth este urmarit modul in care aceasta ciuperca isi ataca gazda si cum se dezvolta.

Cordyceps - Ciuperca care sufera mutatie, subiect de pandemie in franciza THE LAST OF US

In serialul THE LAST OF US inspirat de franciza cu acelasi nume din jocul video, directorul de creatie Neil Druckmann a spus: „totul s-a bazat pe ideea ca, cu cat o specie devine mai numeroasa, cu atat este mai probabil sa fie pradata de aceasta ciuperca”. In realitate, este destul de imposibil ca oamenii sa fie infectati fatal de ciuperca Ophiocordyceps, dar pot suferi schimbari de comportament sau „tulburari”. Deoarece oamenii sunt mai usor de disecat (in ceea ce priveste indepartarea substantelor sau materiei straine) decat insectele (de asemenea, dimensiunea corpului poate avea, de asemenea, un rezultat diferit pentru infectie), Cordyceps normal ar dura saptamani sau luni pentru a fi fatal la oameni sau pentru a le modifica sistemul nervos. Desi se stie ca anumite droguri psihedelice si halucinogene au la baza sporuri de ciuperci, iar in LSD se amesteca pudra din anumite specii de Cordyceps.

In jocul video THE LAST OF US, o varianta mutanta a ciupercilor devine o epidemie care actioneaza atat ca ciuperci infectioase, cat si ca ciuperca. Cordyceps insusi este considerat mutat de un anumit „virus”, oarecum ca un bacteriofag (un virus care infecteaza si se reproduce in bacterii). La fel ca in descriere, o infectie cu Cordyceps mutant ar putea avea un efect ingrozitor asupra gazdei sale si, mai degraba, ucigandu-i din interior, ca bacteriofagii. 

 

Beneficiile ciupercilor cordycheps pentru om

Asa cum am spus anterior, desi este o ciuperca parazita pentru insecte si artropode, uscata si macerata, extractul din aceasta ciuperca consumat cu regularitate are numeroase beneficii pentru organismul uman. Recent cercetatorii au ajuns la concluzia ca sporii din aceasta ciuperca contin cantitati notabile de adenozin trifosfat, care este un element esential in furnizarea de energie muschilor. Acest lucru poate imbunatati modul in care organismul utilizeaza oxigenul, in special in timpul exercitiilor fizice.

Totodata, ciuperca Cordyceps contine antioxidanti cu proprietati anti-aging. Antioxidantii sunt molecule care lupta impotriva leziunilor celulare, neutralizand radicalii liberi, care pot contribui la imbolnavire si imbatranire. Alte studii in acest sens au evidentiat ca in cazul persoanelor care au primit Cordyceps, dupa o perioada de 6 luni ridurile de expresie ale acestora s-au diminuat.

Cordyceps poate combate, de asemenea, efectele secundare asociate cu multe forme de terapie pentru cancer. Una dintre aceste reactii adverse este leucopenia. Leucopenia nu este leucemie, ci o afectiune in care numarul de celule albe din sange (leucocite) scade, fapt ce scade capacitatea naturala de aparare a organismului si sporeste riscul de infectare. Consumul de ceai din aceasta ciuperca uscata sau consumata pe diferite tipuri de alimente ajuta organismul sa produca mai multe celule albe.

In cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat insulino-dependent, studiile au aratat ca ciupercile Cordyceps au proprietatea de a mentine un nivel normal al zaharului in sange, imitand practic actiunea insulinei si reusind sa scada un nivel glicemic prea inalt. In acest sens, Cordyceps contine un tip special de zahar care poate ajuta la tratarea diabetului zaharat. De asemenea, este suficient de puternica pentru a mentine un nivel de zahar in sange normal, intr-un interval sanatos, prin imitarea actiunii insulinei.

In ceea ce priveste cercetarile efectelor pe care Cordyceps le are asupra sanatatii inimii, beneficiile acestei ciuperci devin din ce in ce mai evidente. Cordyceps este aprobat in China pentru tratamentul aritmiei, o afectiune in care bataile inimii sunt prea lente, prea rapide sau neregulate.

Si asta nu e tot. Cordyceps ajuta la combaterea inflamatiilor din organism. Desi unele stari inflamatorii sunt bune, prea multe pot provoca boli, cum ar fi afectiunile cardiace si cancerul. Cercetarile au aratat ca atunci cand celulele umane sunt expuse la Cordyceps, proteinele speciale care pot spori inflamatia in organism sunt suprimate. Datorita acestor efecte, cercetatorii sunt de parere ca aceasta ciuperca poate servi ca un supliment antiinflamator util sau chiar si ca medicament.

Cum se poate consuma ciuperca Cordyceps

Suplimentele si produsele care contin extract de Cordyceps au devenit din ce in ce mai populare datorita beneficiilor pe care cercetatorii le-au descoperit pentru sanatate. Spre exemplu, Cordyceps sinesis sub forma de capsule sau ca ingredient in diferite suplimente se gaseste in farmacii avizate.  Cine trebuie sa consume suplimente pe baza de Cordyceps? Persoanele diagnosticate cu sindrom astenic cronic, sindrom depresiv cronic, sindrom anxios sau vertiginos, insuficienta circulatorie vertebrobazilara cronica, insuficienta circulatorie cerebrala cronica au beneficii semnificative datorita efectului neurotrofic.

Cordyceps este benefic si in cazul afectiunilor endocrine (tiroidita cronica autoimuna, boala nodulara tiroidiana, hiperplazie tiroidiana difuza, hiperestrogenism, hiperfoliculinemie, hisutism). Cordyceps se poate lua si de catre persoane sanatoase, care doresc sa neutralizeze efectele expunerii la factori de mediu agresivi, precum alergeni, agenti microbiologici (bacterii, virusi, paraziti etc), radioactivi, substante toxice chimice (hidrocarburi, materiale de constructii).

BIBLIOGRAFIE
Balon, T. W., Jasman, A. P., and Zhu, J. S. A fermentation product of Cordyceps sinensis increases whole-body insulin sensitivity in rats. J Altern Complement Med 2002;

Che YS and Lin LZ. Clinical observation on therapeutic effects of JinShuiBao on coronary heart disease, hyperlipidemia, and blood rheology. Chinese Traditional Herbal Drugs 1996;

Chen, H. and Weng, L. [Comparison on efficacy in treating liver fibrosis of chronic hepatitis B between Astragalus Polygonum anti-fibrosis decoction and jinshuibao capsule]. Zhongguo Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi. 2000;

Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., and Cooper, C. B. Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. J Altern.Complement Med 2010;

Cheng JH, Guo XM, and Wang X. Analysis of therapeutic effects of Jinshuibao capsule in adjuvant treatment of 20 patients with terminal stage of lung cancer. J Administration Traditional Chinese Med 1995;

Cheng, YP, Liu, WZ, Shen, LM, and Xu, SN. Comparisons of fermented Cordyceps mycelia in natural Cordyceps sinensis in treating 30 patients with renal failure. Chinese Traditional Herbal Drugs 1986;

Articole similare
Virusul Marburg: Mortalitate, moduri de transmitere, cum se poate evita Virusul Marburg: Mortalitate, moduri de transmitere, cum se poate evita

Virusul Marburg este unul dintre cei mai letali virusi pe care ii cunoastem, ucigand pana la 88% din persoanele pe care le infecteaza. Rata mortalitatii a variat si variaza in functie de tulpina si modul de transmitere.

25 august 2022
Edited 22 iulie 2023
citește articolul
Crioterapia: Beneficii pentru organism si contraindicatii Crioterapia: Beneficii pentru organism si contraindicatii

Crioterapia reprezinta utilizarea generala sau locala a temperaturilor scazute in domeniul medical. Crioterapia se utilizeaza pentru tratarea diferitelor leziuni articulare sau musculare, iar primele cazuri in care s-a folosit aceasta metoda de tratament dateaza de pe vremea lui Napoleon.

25 iulie 2022
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Astigmatismul: Cum se manifesta si metode de tratament Astigmatismul: Cum se manifesta si metode de tratament

Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si de aproape. Cel mai adesea, astigmatismul este cauzat de curbura neregulata a corneei.

12 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina