Cornul cutanat: De ce apare si cum putem trata aceasta afectiune dermatologica

Cornul cutanat este o proeminenta conica pe suprafata pielii, asemanatoare cu un mic corn, compusa din keratina compactata. Baza acestei formatiuni poate varia, fiind plata, nodulara sau crateriforma. Pentru a exclude posibilele modificari maligne, este adesea necesara confirmarea histologica, deoarece nu exista caracteristici clinice care sa diferentieze clar leziunile benigne de cele maligne. Leziunile mari si sensibilitatea la baza acestora sunt factori care pot indica o posibila malignizare. Desi majoritatea cornurilor cutanate sunt benigne, aproximativ 20% din cazuri pot deveni maligne, cel mai frecvent tip de malignizare fiind carcinomul celular scuamos.
Riscul de malignizare creste semnificativ, pana la 33%, cand cornul cutanat apare pe penis. Sensibilitatea la baza leziunii este un semn comun al prezentei unui carcinom scuamos posibil. Tratamentul variaza in functie de tipul de leziune de la baza cornului. Este esentiala biopsia pentru a exclude malignizarea. In cazul neoplasmelor, acestea sunt excizate, in timp ce leziunile benigne necesita doar biopsie diagnostica. Pacientii cu carcinom celular scuamos sau bazal necesita examinari periodice pentru a monitoriza recurenta in primii trei ani post-tratament.
- Cum recunosti boala. Ce trebuie sa stii
- Factori care pot declansa aceasta afectiune dermatologica
- Simptome asociate cu cornul cutanat. Cum se pune diagnostic
Cum recunosti boala. Ce trebuie sa stii
Cornul cutanat este o afectiune dermatologica caracterizata printr-o crestere conica de hiperkeratoza, care apare frecvent pe zonele expuse la soare, dar poate aparea si pe zonele neexpuse. Aceasta hiperkeratoza se dezvolta pe suprafata unei leziuni hiperproliferative. De cele mai multe ori, cornul cutanat este rezultatul unor veruci benigne sau al unei keratoze seboreice, dar poate fi si o keratoza actinica premaligna. Peste jumatate dintre cornurile cutanate sunt benigne, in timp ce 37% se dezvolta din keratoze actinice, iar aproximativ 20% pot deveni maligne la baza.
Factori care pot declansa aceasta afectiune dermatologica
Leziunile benigne care pot fi asociate cu cornul cutanat includ:
● Angiokeratom
● Angiom
● Keratoza lichenoida benigna
● Leishmanioza cutanata
● Dermatofibrom
● Lupus discoid
● Chisturi infundibulare
● Nevus anemicus
● Acantom epidermolitic
● Fibrom
● Balanita
● Nevus organoid
● Prurigo nodularis
● Granulom piogenic
● Adenom sebaceu
● Keratoza seboreica
● Veruci
Leziunile cu potential premalign sau malign care pot duce la formarea unui corn cutanat includ:
● Adenoacantom
● Keratoza actinica
● Keratoza arsenica
● Carcinom celular bazal
● Boala Bowen
● Sarcom Kaposi
● Melanom malign
● Boala Paget
● Carcinom celular renal
● Carcinom sebaceu
● Carcinom celular scuamos
Este important sa se monitorizeze si sa se evalueze cornurile cutanate pentru a determina natura lor benigna sau maligna si pentru a stabili un plan de tratament adecvat.
Simptome asociate cu cornul cutanat. Cum se pune diagnostic
In general, cornul cutanat este asimptomatic, dar datorita inaltimii sale excesive, acesta poate fi usor traumatizat, ceea ce duce la inflamatie si durere la baza leziunii. In unele cazuri, poate aparea si o proliferare rapida a acesteia.Leziunile se dezvolta frecvent pe zonele expuse la soare, cum ar fi fata, nasul, bratele, partea dorsala a mainilor si urechile. Cornul cutanat se prezinta ca o papula hiperkeratozica, avand o inaltime ce depaseste jumatate din latimea bazei si de obicei masoara cativa milimetri in lungime. In tratarea unei anumite conditii dermatologice caracterizate prin prezenta unor leziuni vasculare benigne, denumite angiokeratoame, terapia chirurgicala se impune adesea din motive estetice, desi nu este obligatorie. Metodele de tratament variaza si includ excizia chirurgicala, crioterapia, electrocauterizarea si utilizarea laserului.
Diagnosticul unei afectiuni cutanate se confirma prin biopsie, iar examinarea histologica releva prezenta keratozei compacte, care poate fi de tip ortokeratotic sau parakeratotic. Acantoza este frecvent observata in astfel de cazuri. Pentru a stabili diagnosticul corect, este important sa se diferentieze aceasta afectiune de alte conditii similare, precum verucile nongenitale si pilomatricomul perforant.
Tratament pentru cornul cutanat. Cand sa mergi la medic
Tratamentul pentru cornul cutanat variaza in functie de tipul leziunii de la baza. Este importan sa se efectueze o biopsie pentru a exclude posibilitatea unei malignizari. In cazul leziunilor benigne, biopsia are atat un rol diagnostic, cat si terapeutic. Daca leziunea este maligna, aceasta trebuie excizata cu margini apropiate pentru a asigura indepartarea completa. Pacientii cu cornuri cutanate care prezinta carcinom celular scuamos trebuie evaluati pentru metastaze. Criochirurgia este considerata tratamentul de prima linie pentru aceste cazuri. Pacientii cu carcinom celular scuamos sau bazocelular necesita monitorizare regulata in primii trei ani dupa tratament pentru a detecta eventualele recidive.
Cornul pielii este o afectiune cutanata rara, dar evitarea expunerii excesive la soare poate contribui la reducerea riscului de aparitie. Utilizarea constanta a unei creme de protectie solara cu un factor de protectie solara (SPF) ridicat este esentiala. Protejarea pielii de razele ultraviolete nocive nu doar ca previne arsurile solare, dar reduce si riscul dezvoltarii unor afectiuni grave ale pielii, inclusiv cornul pielii. Alegeti o crema de protectie solara adecvata tipului vostru de piele si aplicati-o generos inainte de a va expune la soare. Reaplicati crema la fiecare doua ore sau imediat dupa inot sau transpiratie.
Cand mergi la medic? Desi poate parea alarmant, este important de stiut ca cornul cutanat nu este contagios si nu poate fi transmis altor persoane. Acest tip de excrescenta este mai frecvent intalnit la persoanele in varsta si apare de obicei pe zonele corpului expuse la soare. In ciuda aparentei sale inofensive, un corn cutanat poate fi un semn de avertizare pentru ceva mult mai serios. Este esential sa consulti un medic imediat ce observi aparitia unui corn cutanat, deoarece acesta poate fi canceros sau un indiciu al cancerului de piele. Diagnosticul si tratamentul precoce pot face o diferenta semnificativa in gestionarea sanatatii tale dermatologice.
Bibliografie:
Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023;
Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2021;
Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;