Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa alegi corect laptele praf pentru bebelusul tau?

Cum sa alegi corect laptele praf pentru bebelusul tau?

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 martie 2020 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Mamele stiu ca vine o vreme cand trebuie sa schimbe alimentatia bebelusilor sau sa alterneze si cu alte preparate in afara de laptele matern. Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor si de multe ori e greu sa faci o alegere potrivita pentru bebelusul tau.

Medicul pediatru stie sa recomande un anumit tip de formula, dar nici aceasta parere nu este mereu accesibila si nu intotdeauna are o acuratete de 100%. Ca sa facem lucrurile sa fie mai usoare, trebuie mai intai sa intelegem care sunt formulele de lapte de pe piata. Trebuie stiut de la inceput ca majoritatea producatorilor au in portofoliu una dintre cele trei formule sau pe toate in agenda lor.

  • formula de lapte praf, care se prepara prin amestecarea cu apa (cea mai intalnita pe piata si cea mai putin costisitoare);
  • formula de lapte lichida concentrata, care se prepara prin diluarea cu apa;
  • formula de lapte gata preparata, care poate fi folosita direct, fara a fi nevoie de preparare speciala (aceasta este si cea mai costisitoare si cea mai putin comercializata, cel putin pe piata romaneasca);

Odata ce am stabilit tipurile de formule, trebuie stiut ca exista patru tipuri principale de lapte praf pe care le vei gasi in farmaciile online sau cele fizice.

  • formula pe baza de lapte de vaca (majoritatea bebelusilor incep cu acest tip de formula);
  • formula pe baza de lapte de soia (recomandata mai ales copiilor cu intoleranta la lactoza sau la laptele de vaca);
  • formule hipoalergenice (concepute special pentru bebelusii care fac alergie la proteinele din lapte sau din soia);
  • formule specializate (destinate bebelusilor care au o greutate foarte mica la nastere, cu un continut special de substante nutritive);

Cum alegi formula potrivita de lapte pentru bebelus?

Dupa cum se poate vedea, dupa ce ai inteles tipurile de lapte praf care exista, ideal ar fi ca formula administrata sa fie unica, pe o perioada indelungata, dar la recomandarea medicilor poti alterna diferite tipuri de formule. Ce trebuie sa stii este ca e vital sa tii cont de minim doua criterii inainte de a face achizitia.

1. Varsta bebelusului

Este primul criteriu ce trebuie avut in vedere. Producatorii de formula de lapte dozeaza atent continutul nutritional al produsului in functie de nevoile pe care le are bebelusul. In principiu, formulele de lapte sunt impartite pe categorii de varsta care, in general, nu variaza foarte mult de la un producator la altul. Astfel avem si aici cateva tipologii:

  •  formula de inceput - destinata bebelusilor care sunt alimentati inca de la nastere cu formula, in exclusivitate sau ca si completare la alimentatia cu lapte matern.
  • formula dupa 6 luni (la unii producatori dupa 4 luni) - este, in general, destinata bebelusilor care au fost alaptati exclusiv o perioada, dar si bebelusilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai satioasa decat formula de inceput, continand substante nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelusului.
  • formula dupa 12 luni (la unii producatori dupa 10 luni) - este, in general, o formula de completare a alimentatiei bebelusului care trebuie sa contina, la aceasta varsta, si o serie de alimente solide introduce in alimentatie conform unei scheme de diversificare specifice. Este o asa-numita formula de crestere, care poate fi pastrata in alimentatia copilului pana la 2 - 3 ani, avand un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasa a organismului si la mentinerea sanatatii.

2. Compozitia laptelui

Este, cu siguranta, unul dintre criteriile esentiale, care ar trebui sa cantareasca greu in luarea unei decizii in acesta privinta. Compozitia ideala este, desigur, una cat mai apropiata de laptele matern si in acest sens, producatorii se straduiesc sa scoata pe piata formule cat mai de calitate, imbogatite cu tot felul de nutrienti care sa asigure o crestere la fel de sanatoasa ca si cea a bebelusilor care sunt hraniti cu lapte matern.

Fierul este o substanta esentiala pentru cresterea sanatoasa a bebelusilor. Necesarul de fier impune ca si bebelusilor alaptati exclusiv sa li se administreze suplimente de fier inca de la 6 luni.

Acizii grasi sunt elemente importante in dezvoltarea creierului si a organismului, in general. Exista studii care confirma faptul ca bebelusii care au fost alaptati cu o formula imbogatita cu acizi grasi au avut o mai buna dezvoltare a simtului vizual, precum si a capacitatii de rezolvare a problemelor in perioada scolara. Acizii grasi reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare in perioada copilariei.

Probioticele si prebioticele sunt elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente intr-o cantitate mare in sistemul digestiv al bebelusului. Introducerea lor in formula de lapte are rolul de a crea un echilibru in intestinele bebelusului si de a impiedica eventuala dezvoltare a unor bacterii neprietenoase care ar putea cauza diverse infectii.

Lipsa zaharului trebuie sa fie si ea un criteriu important in alegerea formulei de lapte pentru bebelusul tau. Ideal este ca formula sa nu contina deloc adaos de zahar si unele dintre produse respecta acest lucru. E important sa citesti etichetele cu atentie la formulele de lapte si daca ai intrebari sa te adresezi unui medic nutritionist sau unui pediatru.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...