Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie

Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 iulie 2022 Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare, un organ mic, in forma de para, situat pe partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Vezica biliara are un lichid digestiv care se elibereaza in intestinul subtire (bila) printr-un orificiu numit sfincter Oddi. In cele mai multe cazuri, calculii biliari, in cadrul unei crize, pot determina inflamarea infectia organului, determinand instalarea colecistitei.

Colecistita este asadar o inflamatie a vezicii biliare. Daca inflamatia dureaza mai mult timp (luni de zile) sau daca se repeta, vorbim deja despre colecistita cronica. Simptomele colecistitei nu trec de la sine, trebuie identificata cauza si urmat tratamentul recomandat de medicul specialist. Daca este lasata netratata sau daca este tratata necorespunzator, colecistita poate duce la complicatii grave care pot pune in pericol viata pacientului (ruptura vezicii biliare, hepatite, pancreatite). Ce metode de preventie exista descopera in acest material

Ce este colecistita?

Colecistita este o inflamatie a vezicii biliare. Vezica biliara este un mic organ in forma de para, ascuns sub ficat, in partea dreapta sus a abdomenului. Misiunea vezicii biliare este sa stocheze bila – un lichid care digera grasimile produs de ficat – si sa o elibereze dupa ce mananci. Colecistita se dezvolta de obicei atunci cand bila este prinsa in vezica biliara si se infecteaza cu bacterii. Bila ramane prinsa atunci cand calculii biliari blocheaza fluxul de bila din vezica biliara.

Ce sunt calculii biliari si cum blocheaza ei fluxul de bila?

Calculii biliari sunt depozite intarite ale fluidelor digestive care se formeaza in vezica biliara si pot varia ca marime de la un fir mic de nisip (numit namol) la o minge de golf. Ele sunt formate fie din colesterol, fie din pietre pigmentare. Calculii biliari formati din colesterol sunt de culoare galben-verzuie si sunt mai frecventi. Pietrele pigmentare sunt in mare parte formate din bilirubina, o substanta care este creata atunci cand ficatul descompune globulele rosii.

Calculii biliari in sine nu sunt neaparat o problema. Este posibil sa aveti calculi biliari in vezica biliara, fara sa va deranjeze niciodata si, in acest caz, nu trebuie sa fie tratati. Cu toate acestea, calculii biliari care parasesc vezica biliara se pot bloca in canalele (tuburi). Acestea blocheaza fluxul de bila din vezica biliara, ceea ce provoaca o acumulare de bila. Aceste evenimente provoaca inflamarea si umflarea peretilor vezicii biliare, ceea ce poate duce la infectia bacteriana a bilei. Viata dumneavoastra poate fi chiar in pericol daca nu cautati prompt ajutor medical si chirurgical.

ce este bila si la ce ajuta

Cum functioneaza vezica biliara?

Vezica biliara se conecteaza la ficat printr-un sistem de conducte (tuburi) care arata ca un trunchi de copac cu ramuri. Exista multe canale sau „ramuri” in interiorul ficatului. Aceste ramuri de copac se conecteaza la doua membre principale ale copacului din ficat, numite conductele hepatice drept si stang.

Aceste doua canale se imbina (ca trunchiul unui copac) pentru a forma ductul hepatic comun. Un „membrul principal al copacului” care iese din ductul hepatic comun se numeste ductul cistic. Se conecteaza direct la vezica biliara. Canalul hepatic comun, „trunchiul copacului”, continua, dar numele sau se schimba in canalul biliar comun. Canalul biliar comun se varsa in sectiunea duodenala a intestinului subtire.

Bila, o substanta lichida care dizolva grasimile care este produsa in mod continuu de ficat, calatoreste prin sistemul de conducte si intra in sistemul digestiv la duoden. Cand nu mananci, o structura valvulara la nivelul canalului biliar comun si a conexiunii duodenului, numita papila duodenala majora, este de obicei inchisa. Acest lucru permite bilei sa refluxeze inapoi prin canalul cistic in vezica biliara pentru a fi stocata. In timpul mesei, vezica biliara se contracta, iar supapa se deschide, impingand bila stocata afara din vezica biliara, prin canalul cistic si in josul canalului biliar comun in intestin. Bila se amesteca cu alimentele partial digerate, ajutand si mai mult la descompunerea grasimilor din dieta ta.

Cat de frecventa este colecistita?

Doar în SUA aproape 150.000 de persoane sunt tratate pentru colecistita acuta in fiecare an. Femeile reprezinta 60% din acest numar. Care este riscul de a face aceasta boala? In primul rand, daca aveti antecedente in familie cu privire la aceasta boala, pentru ca s-a descoperit faptul ca boala numita colecistita are si o componenta genetica.

Varsta este un alt factor important care poate determina riscul de a manifesta aceasta boala si de a avea probleme cu bila. Pe scurt, daca sunteti o femeie in varsta de 50 de ani sau mai mult, sau un barbat de 60 de ani sau mai mult si aveti o dieta bogata in grasimi si colesterolul marit, riscul de a suferi de o boala de bila creste exponential. 

Totodata, daca aveti un regim alimentar haotic, suferiti de obezitate sau aveti un indice de greutate in zona de supraponderabilitate, ai risc de diabet, creste totodata incidenta acestei boli. 

Ce cauzeaza aparitia calculilor biliari?

Colecistita este de obicei cauzata de calculi biliari care v-au blocat canalul cistic, ceea ce impiedica iesirea bilei din vezica biliara. Vezica biliara se umfla si se poate infecta cu bacterii. Cauzele mai putin frecvente includ blocarea cailor biliare din cauza cicatricilor, scaderea fluxului de sange catre vezica biliara, tumorile care blocheaza fluxul de bila din vezica biliara sau infectiile virale care va inflameaza vezica biliara.

Care sunt simptomele colecistitei?

Colecistita acuta apare brusc si provoaca durere severa, continua. Peste 95% dintre persoanele cu colecistita acuta au calculi biliari. Durerea incepe in abdomenul din mijlocul spre dreapta sus si se poate extinde la omoplatul drept sau la spate. Durerea este cea mai puternica la 15 pana la 20 de minute dupa masa si continua. Durerea care ramane severa este considerata o urgenta medicala.

Colecistita cronica inseamna ca ati avut atacuri repetate de inflamatie si durere. Durerea tinde sa fie mai putin severa si nu dureaza atat de mult ca colecistita acuta. Atacurile repetate sunt de obicei cauzate de calculii biliari care blocheaza canalul cistic in mod intermitent.

Alte semne si simptome ale colecistitei pot include: sensibilitate in abdomen cand este atins, Greata si balonare, Varsaturi, Durere abdominala care se agraveaza atunci cand respirati adanc, Icter (o ingalbenire a pielii si a ochilor).

Cum este diagnosticata colecistita?

Medicul poate solicita analize de sange pentru a verifica numarul de celule albe din sange si cat de bine functioneaza ficatul. Un numar mai mare de leucocite decat normalul este un semn al unei infectii, inflamatii sau abces. Totodata, colecistita mai poate fi descoperita cu ajutorul unor analize precum: ecografia abdominala, un test care utilizeaza unde sonore pentru a examina vezica biliara si caile biliare. Ajuta la identificarea semnelor de inflamatie in vezica biliara, prezenta calculilor biliari si ingrosarea sau umflarea peretelui vezicii biliare;

Imagistica nucleara hepatobiliara (scanare HIDA), este un test imagistic care implica o substanta radioactiva injectata. O camera gamma vede radiatia in timp ce se deplaseaza prin diferitele tracturi ale sistemului digestiv. Daca acea substanta nu intra in vezica biliara, atunci furnizorul de asistenta medicala stie ca organul este blocat, indicand colecistita. Acest test poate detecta, de asemenea, functia vezicii biliare si capacitatea acesteia de a ejecta bila odata stimulata. Aceasta se numeste fractiunea de ejectie a vezicii biliare, care este considerata normala atunci cand este peste 30-35%;

Colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP) care este un tip de RMN arata detalii despre ficatul, vezica biliara, caile biliare, structurile si canalele pancreasului. Poate prezenta calculi biliari, inflamatie sau blocare a cailor biliare si a vezicii biliare si daca exista vreo inflamatie a pancreasului;

Cum poate fi tratata colecistita?

Tratamentul colecistitei are loc de obicei in spital. Acest tratament mai include pe langa investigatiile chirurgicale si urmatoarele lucruri:"antibiotice pentru tratarea infectiilor, medicamente pentru durere, lichide si electroliti;

In cazuri de colecistita acuta se poate recomanda chiar indepartarea vezicii biliare. Aceasta interventie chirurgicala, numita colescistectomie, este de obicei efectuata prin taieturi (incizii) minuscule prin abdomen pentru a introduce un laparoscop (camera mica) pentru a vedea in interiorul abdomenului si instrumente chirurgicale pentru indepartarea vezicii biliare. Vezica biliara este de obicei indepartata in 24 pana la 48 de ore de la internare daca aveti un caz confirmat de colecistita acuta.

Drenarea vezicii biliare pentru a trata si a preveni raspandirea infectiei. Aceasta procedura, numita colecistostomie percutanata, este de obicei rezervata celor care sunt prea bolnavi pentru a fi supusi unei interventii chirurgicale.

Indepartarea calculilor biliari din zona care blocheaza canalul biliar comun. Aceasta procedura, efectuata de un endoscopist, numita colangiopancreatografie retrograda endoscopica (ERCP), este rezervata pacientilor cu un canal biliar comun suspectat sau confirmat blocat si poate curata ductul.

Cum este sa te recuperezi dupa o interventie chirurgicala la vezica biliara?

Recuperarea dupa interventia chirurgicala a vezicii biliare, atunci cand se face laparoscopic, este de obicei fara evenimente. Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, poate exista o durere minima la locurile de incizie. Majoritatea pacientilor sunt externati din spital la scurt timp dupa operatie si nu necesita teste sau interventii suplimentare. Daca operatia se face printr-o plaga mai mare (operatie deschisa), atunci recuperarea poate fi mai lenta si poate necesita mai multe zile in spital.

Se poate trai fara vezica biliara?

Da, poti trai o viata normala fara vezica biliara. Deoarece rolul principal al vezicii biliare este stocarea bilei, iar bila este produsa continuu de ficat, nu aveti nevoie de vezica biliara pentru o digestie normala. Bila poate curge in continuare direct din ficat, prin canalul biliar comun si in intestinul subtire.

Ce complicatii pot aparea daca colecistita nu este tratata?

Complicatiile pot varia de la infectie continua pana la posibil deces. Motivul este simplu. Daca vezica biliara este infectata grav asta se traduce printr-o vezica biliara blocata, care este extrem de incomoda si dureroasa. Fara tratament, ar putea duce la o infectie coplesitoare sau chiar la cangrena vezicii biliare. Iar in acest punct infectia se poate imprastia in tot corpul, tot corpul se umple de puroi si asta inseamna septicemie si deces. In plus, daca un calcul biliar blocheaza supapa spre pancreas, sucul puternic al enzimei pancreatice excretat de pancreas este sustinut, provocand pancreatita, care poate fi, de asemenea, severa si pune viata in pericol.

Cum poate fi prevenita colecistita?

Pentru a evita aceasta boala, este esential sa adoptati o dieta sanatoasa, o dieta bogata in fructe, legume cereale integrale si grasimi sanatoase - cum ar fi dieta mediteraneana. Stati departe de alimentele bogate in grasimi si colesterol. Exercitiile fizice reduc colesterolul, iar cu cat nivelul colesterolului este mai scazut, cu atat este mai mica sansa de a face calculi biliari. Daca depuneti eforturi pentru a pierde in greutate, nu pierdeti mai mult de una sau doua kilograme pe saptamana. Pierderea rapida in greutate creste riscul de a dezvolta litiaza biliara.

Care sunt perspectivele de viata pentru pacientii cu colecistita?

Exista o rata mai mare de recidiva a simptomelor daca colecistita este tratata numai cu medicamente. Exista un risc mai mare de deces, de asemenea, pentru pacientii care nu abordeaza conditiile care se agraveaza. Interventia chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare (colecistectomie) este de obicei tratamentul definitiv. Beneficiile interventiei chirurgicale depasesc riscurile in majoritatea cazurilor, deoarece tratamentul chirurgical prezinta un risc foarte scazut de complicatii in majoritatea cazurilor. 

Sursa: https://my.clevelandclinic.org/health/

Bibliografie:

  1. Rao RV, Kumar A, Sikora SS, Saxena R, Kapoor VK (2005). "Xanthogranulomatous cholecystitis: differentiation from associated gall bladder carcinoma". Trop Gastroenterol;
  2. McCoy JJ, Vila R, Petrossian G, McCall RA, Reddy KS (March 1976). "Xanthogranulomatous cholecystitis. Report of two cases". J S C Med Assoc;
  3. Aminotransferases. National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine. Butterworths;
  4. Shea JA, Berlin JA, Escarce JJ, Clarke JR, Kinosian BP, Cabana MD, Tsai WW, Horangic N, Malet PF, Schwartz JS (November 1994). "Revised estimates of diagnostic test sensitivity and specificity in suspected biliary tract disease";
  5. Fink-Bennett D, Freitas JE, Ripley SD, Bree RL (August 1985). "The sensitivity of hepatobiliary imaging and real-time ultrasonography in the detection of acute cholecystitis". Arch Surg;
  6. van Breda Vriesman, Adriaan C.; Engelbrecht, Marc R.; Smithuis, Robin H. M.; Puylaert, Julien B. C. M. (2007). "Diffuse Gallbladder Wall Thickening: Differential Diagnosis". American Journal of Roentgenology.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...