Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum stii ca suferi de rinoree

Cum stii ca suferi de rinoree

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 ianuarie 2020 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Cand auzi de rinoree vorbim practic de scurgeri masive din nas. In urma tratamentului medicamentos, fosele nazale se curat, dar daca nu se intervine cu tratament apare fenomenul de congestie nazala. Acest lucru poate duce la dureri de cap. Cand fosele nazale sunt obstructionate, exista doua forme prin care se poate manifesta rinoreea în funcție de poziționarea ei de-a lungul sinusurilor: putem vorbi de rinoreea anterioară sau de rinoreea posterioara.

Printr-o vizita la un medic specialist se poate stabili daca curgerea nasului si inflamarea polipilor nazali duce la rinoree sau nu. Ce trebuie retinut este faptul ca rinoreea este un simptom comun, prezent in multe afectiuni, insa destul de rar are semnificatie grava. Atunci cand scurgerea provine din sinusuri infectate sau congestionate este mai vascoasa si adesea incolora. In unele cazuri, mucusul in exces se poate scurge prin nazofaringe si poate determina aparitia unei tuse (accentuata noaptea de pozitia decliva), adesea sacaitoare si de obicei productiva. Scurgerea nazofaringiana a acestor secretii poate determina aparitia unor dureri de gat si iritatii.

Daca secretiile sunt in cantitati mai mari si sunt si infectate, pot astupa tuba lui Eustachio (sau conductul auditiv, ce face legatura intre faringe si urechea interna), ducand la aparitia durerii locale si otitei. Scurgerile pot bloca si sinusurile, determinand, de asemenea, dureri si infectarea zonei respective (procesul infectios numindu-se sinuzita).

Cauze ale rinoreei

Dincolo de infectiile virale sau bacteriene, dincolo de crizele de gripa sau raceala, rinoreea mai poate aparea si in alte situatii. Un astfel de caz este „rinita medicamentoasa” un termen medical care descrie un simptom care este asociat cu folosirea abuziva a decongestionantelor nazale sau a altor substante precum efedrina, xilometazolina sau cocaina.

Rinoreea mai poate fi cauzata de polipoza nazala, de LCR (LCR apare de obicei dupa traumatismele cranio-cerebrale violente care presupun ruperea meningelui, situatie care permite scurgerea LCR spre cavitatea nazala).  Exista si o serie de factori de mediu ce pot determina aparitia rinitei pasagere, cum ar fi contactul cu legume precum ceapa, usturoiul, ardeiul iute, piperul. In cazul copiilor, rinoreea poate fi determinata si de prezenta corpilor straini in nas.

Cum se manifesta rinoreea

Daca pacientii prezinta scurgeri nazale aparute dupa un traumatism cranian, scurgeri care au un miros intepator, avand consistenta vascoasa si o culoare alb-galbuie si sunt insotite de febra, frisoane, trebuie consultat un medic specialist. Din anamneza medicul trebuie sa afle natura scurgerilor, daca exista corelatie cu anotimpul, daca au aparut brusc intr-un mediu nou, daca exista simptome si semne asociate (durere, febra, cefalee, tuse, stranut, dureri de gat).

Exista o serie de corelatii intre natura rinoreei si cauza ei de aparitie. Altfel spus, studiile au aratat ca peste 76% dintre pacientii cu rinoree se plang la scurt timp si de alte simptome precum : dureri de gat, mucoasa nazala intens eritematoasa si congestiva, lucru care sugereaza infectie de cai respiratorii superioare. Au fost pacienti care s-au prezentat cu ochi impaienjeniti, inlacrimati, simptomele avand caracter sezonier sau fiind puse in relatie cu diversi triggeri. Daca rinoreea e caracterizata de scurgeri mucopurulente, durere faciala focala, cefalee si uneori eritem sau sensibilitate la atingerea sinusurilor frontale si maxilarului sugereaza sinuzita.

Cum se pune diagnosticul corect de rinoree

Investigatiile paraclinice pot include radiografii de craniu, cu evidentierea cat mai buna a sinusurilor, CT de extremitate cefalica (in special pentru realizarea diagnosticului diferential si excluderea altor cauze de rinoree) sau chiar preluarea de culturi bacteriene din scurgerile nazale pentru a realiza antibiograma.

Cum se trateaza crizele de rinoree

In primul rand, bolnavul trebuie sa aiba grija pentru mentinerea cat mai fluida a secretiilor (astfel se previne aparitia complicatiilor, cum ar fi otite, sinuzite si blocarea conductelor nazale prin secretii aderente si vascoase). Pentru ca mucusul sa fie cat mai fluid, pacientii sunt sfatuiti sa consume cat mai multe lichide, sa stea in incaperi cu aer umidificat (umidificarea se poate realiza cu un vaporizator sau umidificator) si sa utilizeze spray-uri nazale pe baza de solutii saline.

In plus, cantitatea de mucus poate fi scazuta prin administrarea antihistaminicelor (cum este cazul loratadinei. Pacientii sunt sfatuiti sa utilizeze aceste medicamente cu foarte multa grija deoarece o parte din efectele secundare sunt reprezentate de somnolenta si ameteala (ce pot interfera cu desfasurarea normala a diverselor activitati cotidiene) sau pot genera o forma complicata de rinita alergica.

In cazul in care se utilizeaza sprayuri nazale din categoria OTC-uri (care nu necesita prescriptie medicala pentru eliberare), pacientii sunt sfatuiti sa le utilizeze nu mai mult de 3 zile, facand apoi pauza de 3 zile. O altfel de administrare poate fi incercata doar daca este recomandata de catre medicul curant. Spray-urile nazale vasoconstrictoare pot fi utilizate pentru o perioada limitata de timp, insa utilizarea lor indelungata poate deveni contraindicata deoarece determina aparitia rinitei medicamentoase.

Majoritatea pacientilor considera ca scurgerile nazale galben-verzui semnifica o infectie bacteriana si ca urmare, isi auto-administreaza ca tratament de prima intentie, antibiotice. Acest lucru nu este adevarat si nu are deloc un fundament stiintific. In plus, acest lucru este periculos pentru organism pentru ca creeaza premisele unor virusi mai puternici rezistenti la antibiotice.

In plus abuzul de antibiotice afecteaza flora intestinala si digestia. De exemplu, gripa este o boala ce debuteaza cu rinoree incolora, dar evolutia ei este in cateva zile spre scurgeri nazale verzui, avand de asemenea, vascozitate crescuta. Gripa are insa, etiologie virala si in acest caz antibioticele nu sunt de folos, medicatia fiind adesea simptomatica si doar rar necesitand administrarea de antivirale.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...