Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
De sezon: Principalele afectiuni ale organismului care apar primavara

De sezon: Principalele afectiuni ale organismului care apar primavara

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 februarie 2023

Polenul este benefic pentru natura, dar periculos pentru cei care sufera de astm sau alergii. Alergia la polen poarta denumirea de polinoza. Polenul, puful si praful reprezinta factorii principali care declanseaza alergiile persoanelor sensibile. Primavara infloresc florile si plantele recunoscute pentru alergiile pe care le creeaza: ambrozia, glicina. Alergia la polenuri apare ca rezultat al unui raspuns exagerat al organismului la alergenii din granulele de polen. Primavara este unul dintre anotimpurile care dau mari batai de cap persoanelor care au un sistem imunitar scazut si sunt mai sensibile. Organismul se adapteaza destul de usor la schimbari, insa unul slabit sau afectat de o boala cronica poate suferi mai mult. Iata care sunt factorii care determina agravarea simptomelor:

Fluctuatiile de temperatura si de umiditate precum si schimbarea presiunii atmosferice
Oboseala predominanta din sezonul rece afecteaza persoanele care sufera de astm sau ulcer
Acumularea de toxine si o dieta saraca in vitamine si minerale din timpul iernii

Deficitul de lumina solara, lipsa de miscare si prea putin timp petrecut in aer liber, precum si tranzitia de la sezonul rece la cel cald afecteaza functionarea optima a organelor, dar si a psihicului.

Cele mai intalnite afectiuni din perioada primaverii

La inceputul primaverii sistemul imunitar poate fi afectat de factori cum ar fi schimbarea vremii, expunerea la alergeni si infectii respiratorii frecvente. In plus, nivelul de stres si oboseala acumulata in timpul iernii pot contribui la aparitia unor afectiuni. Iata care sunt afectiunile cel mai des intalnite primavara si care se pot agrava:

Alergiile
Alergiile de primavara apar din cauza polenului unor arbori precum arinul, mesteacanul, salcia sau plopul, dar si poluantilor atmosferici sau inmultirea acarienilor si a fungilor. Acestea debuteaza pe la inceputul lunii martie si se sfarsesc doar la finalul lui iunie. Aceasta este perioada in care organismul declanseaza o reactie de autoimunizare, de protectie, creand o inflamatie la nivelul tesuturilor, ce formeaza o bariera de protectie impotriva unor substante intolerabile.

Polenurile afecteaza de regula mucoasele, in special mucoasa nazala si oculara, provocand aparitia unor simptome precum: rinoconjuctivite, stranut, secretii lacrimale si mancarime. Alergiile pot duce si la aparitia urticariilor care apar in momentul in care infloresc pomii si iarba. Tratamentul include medicamente din familia antihistaminicelor administrate oral.

Astmul
Inhalarea polenului din aer poate inflama caile respiratorii, ceea ce duce la aparitia crizelor de astm. Astmul bronsic se poate agrava in scurt timp prin expunerea prelungita la factori de poluare si alergeni. Crizele de astm se instaleaza in cateva minute iar simptomele care apar sunt: tuse, respiratie suieratoare, greutate in respiratie, apasare toracica. Acestea se manifesta cu precadere dimineata si pot dura cateva ore, dar si cateva zile. Tratamentul presupune medicamente administrate oral sau inhalante cu ajutorul unui inhalator. In situatiile mai grave, medicul recomanda administrarea de cortizon injectabil.

Virozele respiratorii
Primavara este sezonul virozelor respiratorii, datorita inmultirii virusurilor provocati de cresterea temperaturii. Cei mai expusi sunt copiii, deoarece virozele se raspandesc mult mai usor in cadrul unor comunitati, cum este gradinita sau scoala. Simptomele aparute sunt durerea in gat si tusea. Tratamentul specific include antitermicele, analgezicele si decongestionantele nazale.

Astenia
Astenia reprezinta senzatia de oboseala si de slabiciune resimtita de unele persoane odata cu aparitia sezonului de primavara. Aceasta senzatie apare ca urmare a efortului de adaptare a organismului la noile conditii atmosferice. De regula, persoanele care sufera de astenie acuza dureri de cap, irascibilitate, pasivitate, scaderea capacitatii de concentrare. Astenia este o stare de oboseala cronica, slabiciune si epuizare fizica si emotionala. Poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv stres, lipsa somnului, boala sau tulburari hormonale.

Simptome ale afectiunilor de primavara

Unele persoane se pot confrunta o tulburare depresiv-anxioasa care se poate transforma usor in depresie datorita schimbarii de sezon. Alergiile pot provoca tulburari digestive, avand in vedere ca afectiunile stomacului cum sunt gastritele si ulcerele recidiveaza. Gastritele sunt afectiuni inflamatorii difuze ale mucoasei gastrice. Cele mai frecvente cauze ale gastritei si ale ulcerului sunt infecţia cu Helicobacter pylori, administrarea de medicamente antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, abuzul de cafea, fumatul dar şi consumul de alimente prea reci sau prea fierbinti.

Durerile si arsurile stomacale sunt principalele simptome ale gastritei. Durerile pot sa dureze cateva ore sau chiar zile iar semnele aparute sunt: regurgitatii acide, greata, balonare, diaree. Remediile naturiste ale gastritelor depind in special de cauzele care le provoaca. Ulcerele duc la aparitia unor inflamatii si eroziuni in mucoasa stomacului iar o evolutie agravanta duce la erodarea straturilor profunde, ceea ce duce la formarea unei rani deschise. La ulcer, durerea este mai intensa decat in cazul gastritei iar simptomele cu care se confrunta pacientii sunt: voma cu sange sau scaunele cu cheaguri de sange închise la culoare. Daca aveti aceste simptome trebuie sa mergeti la medic pentru a stabili daca este vorba de gastrita sau de ulcer.

Alimente care trebuie evitate atunci cand esti diagnosticat cu afectiuni sezoniere

Persoanele care sufera de aceste afectiuni trebuie sa fie foarte atente la alimentatie deoarece nu este indicat sa consume ardei iute, boia, piper, mustar, bauturile reci si cele carbogazoase, grasimi animale afumate, prajeli, alimentele sarate si fructele acide. De asemenea, trebuie evitate: ceapa, usturoiul, castravetii, varza, ardeiul, conopida, telina, ridichile, fasolea si mazarea, precum si branzeturile fermentate, sarate si ouale prajite sau fierte tari. Se recomanda in schimb consumul de supe si sufleuri de legume si compoturi iar mesele sa fie regulate.

Simptomele pot fi diminuate prin petrecerea a cat mai mult timp in aer liber, prin exercitii fizice si un aport suplimentar de vitamine si minerale. Cazurile mai usoare se rezolva cu picaturi nazale pentru decongestia nazala, purtarea ochelarilor de soare pentru protejarea ochilor si  picaturi care faciliteaza reducerea iritatiei locale. Cazurile grave au nevoie de tratamente de specialitate, dar sunt de un real ajutor si remediile naturiste precum: administrarea vitaminei C care are in mod natural efect antialergen si a vitaminei E care sustine buna functionare a sistemului respirator si intareste sistemul imunitar.

Legatura dintre alergii si primavara

Alergiile reprezinta o reactie de aparare a organismului atunci cand intra in contact cu substante pe care nu le tolereaza, numite alergeni. In mod normal, alergenii sunt inofensivi, insa in cazul anumitor persoane, sistemul imunitar nu le recunoaste si astfel declanseaza mecanisme de aparare cu scopul de a elimina substanta pe care o considera periculoasa. In categoria alergenilor intra polenul, praful, mucegaiul, parul de animale, dar si intepaturile de insecte sau anumite ingrediente alimentare. Cei mai afectati de alergii sunt copiii si adolescentii, mai rar adultii.

Alergia de primavara apare ca urmare a expunerii constante la polenul florilor, pomilor si arbustilor, mai rar fiind incriminati ceilalti factori alergeni. Totodata, o alta cauza care favorizeaza aparitia alergiilor este componenta genetica. Conform studiilor, copiii ai caror parinti sunt alergici au cu 30% mai multe sanse sa dezvolte, la randul lor, alergii. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa acorde o deosebita atentie alergiilor, deoarece sunt cu 20% mai predispuse la dezvoltarea acestora pe timpul sarcinii.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina