Depresia la barbati: semne, simptome si strategii de gestionare a acesteia
Cand ne gandim la depresie, unii dintre noi ar putea crede ca femeile sufera mai mult decat barbatii. Unii profesionisti din domeniul sanatatii spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca femeile sufera modificari hormonale in timpul menstruatiei, sarcinii, nasterii si menopauzei, ceea ce ar putea contribui la depresie si ar putea complica tratamentul lor. Dar sunt barbatii cu adevarat mai putin predispusi in a fi deprimati decat femeile sau pur si simplu ambele sexe pot avea depresie, dar barbatii au tendinta de a nu recunoaste faptul ca se confrunta cu depresia?
Desi depresia este aceeasi tulburare la ambele sexe, barbatii experimenteaza simptome diferite si actioneaza diferit. De exemplu, femeile pot fi mai predispuse la anxietate asociata cu depresia, in timp ce barbatii sunt mai predispusi sa manifeste semne de abuz de substante sau tulburari de comportament. Unele dovezi sugereaza ca depresia poate fi chiar mai periculoasa pentru barbati decat pentru femei. In plus, pentru a inrautati situatia, multi barbati evita sa vorbeasca despre sentimentele lor, sa ceara ajutor si sa caute tratament pentru depresie.
Poate unul dintre motivele pentru care depresia masculina nu poate fi diagnosticata este faptul ca barbatii se tem de repercusiunile admiterii ca au o afectiune mentala. Ei se pot teme ca cei dragi ii vor privi cu compatimire ei daca vor solicita ajutor in cazul depresiei. De asemenea, multi barbati se tem ca siguranta locului de munca, promovarea potentiala si beneficiile pentru sanatate vor fi afectate in mod negativ daca colegii lor sau seful lor afla ca sunt deprimati.
Semne si simptome ale depresiei la barbati
Depresia poate afecta atat barbatii, cat si femeile, iar simptomele pot fi similare. Cu toate acestea, barbatii pot sa aiba o anumita reticenta in a recunoaste ca ar putea avea o problema de sanatate mentala sau in a cauta ajutor, din cauza presiunilor sociale sau culturale care le impun sa fie puternici si sa-si ascunda vulnerabilitatile. In plus, simptomele depresiei la barbati pot fi diferite de cele observate la femei, ceea ce poate face dificila identificarea si tratamentul acesteia.
In general, simptomele depresiei la barbati pot include:
Oboseala
Iritabilitate
Manie
Pierderea interesului pentru relatii, de orice natura
Scaderea interesului pentru hobby-uri
Petrecerea unui timp indelungat la locul de munca, in ideea de refugiu
Probleme cu adormirea sau din contra, un somn prelungit
Probleme fizice fara o cauza aparenta, cum ar fi tulburari digestive, dureri de cap si dureri nespecifice, de exemplu, dureri musculare
Barbatii apeleaza adesea la alcool si droguri deoarece asa considera ca vor putea depasi simptomele depresiei. In multe cazuri, barbatii ascund depresia suficient de bine pentru ca profesionistii din domeniul sanatatii sa nu o diagnosticheze. Barbatii depresivi pot avea mai putine sanse sa experimenteze tristetea, anxietatea, devalorizarea si vinovatia, ca simptome ale depresiei. Important este ca barbatii sa-si aminteasca ca depresia este o afectiune tratabila. Cu cat aflam mai multe despre diferentele de depresie dintre barbati si femei, cu atat mai buna este recunoasterea si tratamentul pe care profesionistii din domeniul sanatatii il fac pentru aceasta conditie la barbati.
Daca considerati ca ati putea fi deprimat, programati o vizita la medicul dumneavoastra. O alta afectiune (cum ar fi o infectie, o tulburare tiroidiana sau un nivel scazut de testosteron) va poate face sa va simtiti deprimat. Uneori, atunci cand aceste conditii sunt tratate, simptomele dispar. Daca medicul stabileste ca simptomele nu se datoreaza unei alte afectiuni, va trebui, probabil, sa aveti o evaluare psihologica pentru a detecta depresia, care va fi facuta de catre un psiholog.
In timpul evaluarii psihologice, medicul va va intreba despre simptome, daca obisnuiti sa consumati substante interzise si alcool, daca v-ati gandit la moarte si sinucidere, precum si daca exista tulburari depresive in familie. Specialistul va evalua, de asemenea, starea mentala, inclusiv vorbirea, modelele de gandire si memoria.
Alte semne ale depresiei masculine
Iritabilitate si nervozitate excesiva
Consum excesiv de alcool sau droguri
Comportament agresiv sau impulsiv
Izolarea de familie si prieteni
Dificultati de concentrare
Senzatia de inutilitate sau vinovatie excesiva
Ganduri de suicid
Este important sa stiti ca depresia este o afectiune medicala tratabila, iar ajutorul este disponibil. Daca sunteti ingrijorat in privinta propriei sanatati mentale sau pentru cineva apropiat, este recomandat sa discutati cu un medic psihiatru sau cu un psiholog. Cel dintai are dreptul de a prescrie un tratament medicamentos, daca considera necesar, in timp ce psihologul poate doar sa lucreze prin terapie, neavand autoritatea de a prescrie medicamente.
Strategii de infruntare a depresiei masculine
Obtinerea de sprijin psihologicꓽ Prin terapie individuala, pacientul poate primi un diagnostic concret si poate dezvolta noi abilitati si resurse pentru a depasi acest disconfort. Daca din cauza unui program complicat este foarte dificil sa urmati o terapie fata in fata, psihologia online poate fi o modalitate excelenta.
Exercitii fizice usoare
Mergeti la film
Implicati-va in jocuri cu mingea sau alte activitati sociale
Gasiti pe cineva in care sa aveti incredere si discutati despre cum va simtiti
Lasa-ti familia si prietenii sa va ajute sa faceti fata depresiei.
Este important ca barbatii sa vorbeasca despre cum se simtꓽ Este vital ca ei sa-si exprime emotiile si sa externalizeze ceea ce au pe suflet. Odihna corespunzatoare este esentialaꓽ Mediul de lucru actual este foarte solicitant, munca reprezinta o cerere constanta de performanta si formare continua. Cu toate acestea, fiinta umana nu este o masinarie. O dieta buna, o odihna de minim 6 ore si plimbari prin natura sunt ingrediente esentiale ale procesului de recuperare. Cititulꓽ Cartile de fantezie si aventura sunt minunate pentru a scapa de realitate si pentru a va deconecta de probleme. O carte, de orice fel, este o completare, adica nu realizeaza totul de la sine, dar cu toate acestea, este un punct de sprijin.
Este important pentru barbati sa inteleaga ca depresia trebuie privita ca pe o dereglare a creierului, si nu ca pe un semn de slabiciune. Cautarea unui tratament poate imbunatati calitatea vietii oricarui barbat care este deprimat, precum si a celor care sunt aproape de el. Daca detectati semne de depresie la un prieten, partener sau membru al familiei, este esential sa incercati sa discutati cu el si sa incercati sa-l incurajati sa mearga la terapie cu un psiholog sau sa beneficieze de un control psihiatric.
Cu cineva care sufera de depresie este important sa fiti foarte rabdator, deoarece uneori se va comporta iritat fata de interlocutor. Cand se intampla acest lucru, ar trebui sa incercati intotdeauna sa discutati aceste probleme fara a le judeca. Cu un tratament adecvat si sprijin, un om cu depresie poate depasi aceasta tulburare.
Ce este adenomul de prostata si cum poate cauza acesta episoade depresive
Asa cum am spus de la inceput, cand vorbim de barbati de peste 50 de ani, riscul sa aiba probleme cu prostata creste exponential. De la hiperplazia benigna la diferite afectiuni care implica vezica urinara, s-a depistat ca a fost o legatura directa intre anumite simptome si tratamente si barbatii in varsta. Cu timpul, actul de a urina la barbatii trecuti de 50 de ani poate deveni o rutina dureroasa.
Adenomul este o afectiune caracterizata prin aparitia unei tumori de natura benigna la nivelul prostatei si care afecteaza reversibil calitatea vietii bolnavului. Mai grav este atunci cand inflamatiile prostatei sunt de natura maligna si cand se vorbeste deja despre cancer de prostata, o boala care face tot mai multe victime in randul barbatilor. Specialistii spun insa ca acest lucru nu s-ar intampla atat de frecvent daca afectiunea ar fi depistata si tratata la timp.
Iar acest lucru presupune ca fiecare barbat trecut de 40 de ani sa faca anual un consult urologic, cu atat mai mult in cazul unor antecedente familiale sau in cazul expunerii la factori de risc. Totodata, carenta de zinc si abuzul de grasimi, cat si obiceiul de a manca alimente bogate in carbohidrati si sarace in vitaminele A, C, si seleniu, crescul riscul aparitiei Adenomului de prostata cu 80%.
Pentru a evita acest lucru, se recomanda ca barbatii sa consume zilnic cel putin un aliment bogat in zinc si in seleniu, precum peste gras (cod, hering si somon), fructe de mare, carne de pui, cereale integrale sau seminte de dovleac nesarate si neprajite. De asemenea, dieta acestora trebuie sa includa verdeturi, rosii, produse din soia, dar si surse de vitamina E, precum uleiul din germeni de grau, nucile si semintele. Medicii mai recomanda sa se consume zilnic si o cantitate adecvata de lichide, mai ales apa plata si ceaiuri.