Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dieta Paleo: ce trebuie sa stii despre aceasta dieta
Postat in: Dieta si sport

Dieta Paleo: ce trebuie sa stii despre aceasta dieta

Dieta paleo (sau dieta paleolitica) este un regim alimentar bazat pe principiul de a consuma alimente similare cu cele consumate de stramosii nostri din epoca paleolitica. Aceasta dieta se concentreaza pe alimente intregi, naturale, care ar fi fost disponibile stramosilor nostri in perioada paleolitica, cum ar fi carne, peste, oua, legume, fructe, nuci si seminte. In schimb, alimentele procesate, zaharul, cerealele si lactatele sunt evitate.

Dieta paleo sustine ca o astfel de alimentatie poate aduce beneficii in ceea ce priveste pierderea in greutate, cresterea nivelului de energie, imbunatatirea digestiei si a sanatatii generale. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina aceste afirmatii si multi specialisti in nutritie sunt critici fata de dieta paleo din cauza restrictiilor sale si posibilitatii de a fi privat de anumiti nutrienti esentiali.

Cum alegi produsele pentru dieta Paleo?

Dieta paleo este o dieta care imita modelele nutritionale urmate de omul paleolitic. Prima persoana care a sugerat beneficiile acestei diete a fost gastroenterologul Walter L. Voegtlin in 1975. Cu toate acestea, a fost dezvoltat mai tarziu de Stanley Boyd Eaton si Melvin Konner in 1985, iar numele comercial a fost inregistrat de Loren Cordain odata cu publicarea cartii sale.

Termenul paleo se refera la perioada preistorica a paleoliticului, cand existau obiceiuri nutritionale care sunt adoptate in dieta paleo. Scopul dietei paleo este de a manca din nou intr-un mod natural, mai adecvat si similar cu ceea ce oamenii au mancat la inceputurile sale. Principiul rational al acestei diete este ca organismul uman nu a evoluat in ritmul avansurilor dietetice si nutritionale. Din acest motiv, corpul si sanatatea noastra sufera pentru ca nu poate asimila in mod corespunzator alimentele pe care le mancam de cand a aparut agricultura. Din acest motiv, exista multe boli in zilele noastre legate de modul de a manca, cum ar fi diabetul, bolile de inima sau obezitatea.

Ce au mancat oamenii in Paleolitic?

Dieta paleolitica se bazeaza in principal pe fructe, legume, nuci, seminte si carne. Adica, stramosii noastri au mancat alimente care au venit din vanatoare si cules, si nu din agricultura, a carei dezvoltare a inceput acum aproximativ 10.000 de ani. Mierea este singurul indulcitor permis in dieta paleolitica, deoarece zaharurile rafinate nu existau in era pelolitica, care este cea mai veche perioada a istoriei omenirii.

Ce alimente se pot consuma
In dieta paleo sunt permise alimente care ar fi fost consumate de stramosii nostri din epoca paleolitica. Acestea includ:

Carne: carne de vita, porc, miel, pui, curcan, vanat, etc.
Peste si fructe de mare: somon, ton, sardine, crab, creveti, midii, etc.
Oua: de la pasari crescute liber si hranite natural
Legume: broccoli, ardei, dovlecei, spanac, morcovi, ceapa, usturoi, etc.
Fructe: mere, banane, portocale, mango, capsuni, afine, etc.
Nuci si seminte: migdale, nuci, seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, etc.
Grasimi sanatoase: ulei de masline, ulei de cocos, avocado, unt de cocos, etc.
Este important de mentionat ca, in general, alimentele trebuie sa fie naturale si neindulcite. In plus, trebuie evitate alimentele procesate, zaharul, cerealele si lactatele, deoarece acestea nu au fost consumate in perioada paleolitica si sunt considerate de multi ca fiind daunatoare sanatatii.

Ce nu poate fi mancat in dieta paleo?
In general, dieta paleo evita orice tip de alimente procesate sau mese procesate. Astfel, nu puteti manca cereale, leguminoase sau produse lactate. Nici zaharul, nici sarea rafinata nu pot consumate, deoarece in Paleolitic nu existau tehnici de obtinere a acestor produse.

Se pierde in greutate cu dieta paleo?
Da, cu aceasta dieta, de obicei pierdeti in greutate. Acest lucru se intampla deoarece, urmand dieta, evitam alimentele zaharoase si procesate. In acest fel, carbohidratii inceteaza sa mai fie principalul macronutrient al dietei noastre si, prin urmare, organismul nostru nu va transforma niciodata carbohidratii in grasimi.

Avantaje si dezavantaje ale dietei
Printre avantajele dietei paleo ar trebui sa fie evidentiate, de asemenea, un stil de viata activ si o odihna buna. Dieta paleo are si alte puncte pozitive, cum ar fi "reducerea consumului de faina rafinata, minimizarea produselor prelucrate, eliminarea sosurilor prefabricate si industriale, folosind tehnologia culinara simpla.

De asemenea, includerea de legume si fructe abundente prezinta beneficii pentru sanatate, iar toate acestea pot aduce o serie de avantaje fiziologice pentru corpul nostru. Avantajele acestei diete pot varia de la o imbunatatire a compozitiei corporale, la parametri de control mai buni, cum ar fi colesterolul sau tensiunea arteriala, afirma specialistii.

In ceea ce priveste dezavantajele, expertii considera ca nu este benefic sa eliminam leguminoasele sau cerealele integrale, deoarece acestea contribuie la a face dieta mai variata, apetisanta si, in plus, poate oferi o serie de beneficii suplimentare. In plus, nutritionistii afirma faptul ca nu trebuie sa ne privam organismul de la lactatele fermentate (branza, iaurt etc.).

Un dezavantaj al urmarii acestor obiceiuri alimentare este absenta cerealelor si leguminoaselor, care sunt considerate cele mai bune surse de fibre. Pe de alta parte, este inca in indoiala daca consumul unei cantitati atat de mare de carne, ca cea consumata in Paleolitic, este benefic sau daunator pentru sanatate. Ceea ce este clar este ca o cantitate excesiva de carne are un impact negativ direct asupra mediului, astfel incat dieta paleolitica contribuie la incalzirea globala.

Beneficiile dietei paleo
Pierderea in greutate: Deoarece dieta paleo elimina alimentele procesate si bogate in carbohidrati rafinati, este posibil sa se reduca consumul de calorii si, in cele din urma, sa se piarda in greutate.
Cresterea nivelului de energie: Deoarece dieta paleo se concentreaza pe alimente intregi si naturale, care sunt bogate in nutrienti, s-ar putea sa se simta o crestere a nivelului de energie si o mai buna functionare a organismului.
Imbunatatirea digestiei: Dieta paleo poate fi bogata in fibre, care ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv si previn constipatia.
Imbunatatirea sanatatii inimii: Deoarece dieta paleo elimina alimentele procesate si zaharul, ar putea sa reduca riscul de boli de inima si diabet.
Atunci cand vine vorba de pierderea in greutate, rebuie sa avem intotdeauna parte de supravegherea unui nutritionist, deoarece singuri nu putem generaliza strategii dietetice si de stil de viata si trebuie sa tinem cont de faptul ca fiecare persoana este diferita in ceea ce priveste preferintele alimentare, situatia patologica, orele de lucru, etc. 

Ce beneficii are dieta Mediteraneana? Asemanari cu dieta Paleo

Previne bolile cardiovasculare: Dieta mediteraneana este bogata in grasimi sanatoase, cum ar fi acizii grasi omega-3 din peste si uleiul de masline, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol "rau" LDL si la prevenirea bolilor cardiovasculare. Scade riscul de diabet: Dieta mediteraneana este bogata in alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele si cerealele integrale, ceea ce ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange.

Promoveaza pierderea in greutate: Dieta mediteraneana se bazeaza pe consumul de alimente bogate in nutrienti si satioase, ceea ce poate ajuta la mentinerea senzatiei de satietate mai mult timp si la scaderea greutatii corporale. Reduce riscul de cancer: Alimentele bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele si legumele, ajuta la protejarea celulelor impotriva deteriorarii si a dezvoltarii anormale a celulelor, ceea ce poate reduce riscul de cancer. 

Ce trebuie sa stii despre dieta Mediteraneana?

Bibliografie:

Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
"Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
"Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;
Omega-3 fatty acids Archived 9 July 2008 at the Wayback Machine. Umm.edu (5 October 2011);

 

15 mai 2023
Related posts
Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre

Coacazele negre sunt cele mai populare si au o aroma dulce-acrisoara distinctiva, fiind bogate in vitaminele C si K, antioxidanti si flavonoide.

28 februarie 2023
citește articolul
Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii

Unul dintre beneficiile majore ale corcoduselor este continutul lor ridicat de antioxidanti. Acesti compusi protejeaza celulele noastre impotriva daunelor oxidative, care pot duce la boli cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul.

28 februarie 2023
citește articolul
Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum

Strugurii negrii si rosii contin in principal apa (80%), carbohidrati (17%) usor asimilati, resveratrol dar si alte substante precum glucoza si fructoza, care sunt surse importante de energie.

28 februarie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.