Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Disectia aortica: Cum sa recunoastem semnele de avertizare

Disectia aortica: Cum sa recunoastem semnele de avertizare

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 august 2023

Disectia aortica este o afectiune grava si potential letala in care peretele arterei principale aorte se dezlipseste, creand un canal sau un fals lumen in interiorul peretelui aortic. Acest lucru poate permite sangelui sa patrunda in stratul mediu al peretelui aortic, ducand la slabirea si dilatarea arterei.

Cauza principala a disectiei aortice este degenerarea si slabirea peretelui aortic. Aceasta poate fi asociata cu afectiuni preexistente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boala aortica preexistenta, boala Marfan (o tulburare genetica care afecteaza tesutul conjunctiv), sindromul Ehlers-Danlos (o afectiune genetica care afecteaza tesuturile conjunctive) sau traumatisme toracice. Disectia aortei poate aparea si ca urmare aꓽ

Aterosclerozei – afecteaza circulatia vaselor de sange si consta in depunerea de grasime (placi de aterom) pe peretii vaselor de sange.
Inflamatiei vaselor de sange cauzata de anumite patologii, de exemplu de sifilis
Interventilor chirurgicale la nivelul inimii
Coarctatie de aorta – este caracterizata de o ingustare a canalului (lumenului) aortei

Unele afectiuni pot afecta structura si integritatea peretelui aortic, ceea ce poate duce la slabirea acestuia. De exemplu, boala Marfan si sindromul Ehlers-Danlos sunt tulburari genetice care afecteaza tesuturile conjunctive, inclusiv peretele aortic. Aceasta poate face peretele aortic mai vulnerabil la disectie. Presiunea arteriala crescuta pe termen lung poate exercita o presiune excesiva asupra peretelui aortic, determinandu-l sa se subtieze si sa se slabeasca. Hipertensiunea arteriala netratata sau insuficient controlata creste riscul de disectie aortica.

Unele afectiuni ale aortei, cum ar fi anevrismul aortic sau alte tulburari aortice preexistente, pot contribui la aparitia disectiei aortice. In cazul anevrismelor aortice, slabirea peretelui arterial poate duce la disectie.Disectia aortica este o afectiune grava in care stratul intern al aortei, artera principala care transporta sangele de la inima la restul corpului, se desparte de restul peretelui aortic. Aceasta poate fi recunoscuta prin simptome specifice si prin utilizarea unor tehnici de diagnostic.

Aceasta se manifesta adesea printr-un debut brusc si sever al durerii toracice, care poate fi descrisa ca o durere ascutita, taioasa sau ca o senzatie de sfasiere. Durerea poate iradia in spate, in umeri, gat, abdomen sau membrele inferioare. Alte simptome pot include dificultati de respiratie, ameteli, senzatie de greata, transpiratie excesiva si senzatie de lesin. Medicul poate asculta sunete anormale ale inimii, cum ar fi un sunet de murmur sau un alt sunet caracteristic, in timpul auscultarii cu stetoscopul. De asemenea, medicul poate observa pulsul inegal sau asimetrii in pulsul membrelor.

Disectia aortica poate fi diagnosticata cu ajutorul examinarilor imagistice precum tomografia computerizata, angiografia cu rezonanta magnetica sau ecograifa transesofagiana. Aceste tehnici permit vizualizarea aortei si identificarea prezentei unui canal fals sau a unei separari intre straturile aortei. Este important sa retineti ca disectia aortica este o urgenta medicala si necesita asistenta medicala imediata. Daca exista suspiciunea unei disectii aortice, este recomandat sa solicitati imediat ajutor medical de urgenta si sa mergeti la spital. Doar un medic calificat poate face un diagnostic precis si poate initia tratamentul adecvat.

Disectia aortica poate provoca o varietate de simptome, care pot varia in functie de locatia si severitatea disectiei. Simptomele comune includ durere brusca si severa in piept sau in spate, care poate fi descrisa ca o durere ascutita, taietoare sau similara cu o lovitura. Alte simptome pot include dificultati de respiratie, transpiratie excesiva, ameteli, palpitatii si pierderea constientei.

Manifestarile disectiei de aorta pot fi similare cu cele intalnite in cazul altor probleme cardiace, de exemplu cu semnele care apar in cazul unui atac de cord. Durerea resimtita este perceputa ca fiind sfasietoare si ascutita, debutand brusc, cu migrare in alte zone. Simptomele comune ale disectiei de aorta includꓽ

Durere severa si brusca in piept sau in partea superioara a spatelui. Aceasta durere este adesea descrisa drept o senzatie de ruptura, putand a se extinde la gat sau spate
Durere severa si brusca de stomac
Dificultati de respiratie
Pierderea constientei
Probleme bruste de vedere
Slabiciun
Paralizie pe o parte a corpului
Dificultati de vorbire
Dureri de picioare
Dificultate la mers
Puls slab la brat sau coapsa

Tratament pentru disectia aortica

Tratamentul disectiei aortice implica gestionarea rapida si adecvata pentru a preveni complicatiile grave, cum ar fi ruptura aortica sau insuficienta aortica. Optiunile de tratament includ interventie chirurgicala de urgenta, cum ar fi interventia de inlocuire aortica sau repararea valvei aortice, sau tratament endovascular, cum ar fi implantarea unui stent in aorta pentru a repara peretele aortic. Tratamentul disectiei aortice implica de obicei o abordare multidisciplinara si urgenta pentru a preveni complicatiile grave sau decesul. Optiunile de tratament pot varia in functie de tipul, locatia si severitatea disectiei aortice, dar, in general, pot include urmatoarele:

Chirurgia de inlocuire a portiunii afectate de aorta: In cazurile severe, in special in disectiile aortice de tip A (in care afecteaza portiunea ascendenta a aortei), poate fi necesara o interventie chirurgicala de urgenta. Aceasta implica inlocuirea segmentului afectat de aorta cu o proteza artificiala. Chirurgia deschisa a aortei este cea mai utilizata procedura, iar scopul este de a preveni sangerarea si a restabili fluxul normal de sange.

Tratament endovascular: In anumite cazuri, disectiile aortice de tip B (in care afecteaza portiunea descendenta a aortei) pot fi tratate prin interventii endovasculare minim invazive. Aceasta implica inserarea unui stent (un tub metalic flexibil) prin intermediul unui cateter in aorta, in zona afectata. Stentul ajuta la consolidarea peretelui aortic si la restabilirea fluxului normal de sange.
Medicamente: Inainte si dupa interventia chirurgicala sau endovasculara, se pot administra medicamente pentru a controla tensiunea arteriala, a reduce frecventa cardiaca si a preveni complicatiile. Aceste medicamente pot include beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocante ale receptorilor de angiotensina. Dupa tratamentul initial, este esentiala monitorizarea atenta a pacientului si gestionarea complicatiilor potentiale. Acestea pot include insuficienta cardiaca, ischemia organelor, tamponada cardiaca, hemoragie, insuficienta renala si altele. Tratamentul adecvat si interventia prompta sunt necesare pentru a aborda aceste complicatii.

Este important sa se solicite imediat asistenta medicala de urgenta daca se suspecteaza disectia aortica. Aceasta este o afectiune grava si necesita evaluare si tratament prompt pentru a preveni complicatiile potential fatale. Cu cat se intervine mai repede, cu atat rata de supravietuire poate creste, iar complicatiile pot fi reduse. 

Tratament chirurgical cand disectia aortica intalneste si probleme ale valvelor mitrale

Cand este indicat tratamentul chirurgical, valvele cardiace sunt reparate ori de cate ori este posibil, mai degraba decat inlocuite, deoarece se ajuta la pastrarea functiei cardiace si se evita complicatiile care apar din utilizarea protezelor artificiale. In aceste cazuri, segmentul deteriorat al valvei care nu se inchide corect este indepartat si apoi marginile taiate sunt unite. Acest lucru permite ca valva sa functioneze corect si sa se opreasca scurgerea. Apoi, inelul din jurul valvei este consolidat prin implantarea unui inel artificial. La unele persoane, cum ar fi cele cu valva mitrala sau aortica restransa (stenoza) si valve extrem de calcifiate, valvele nu pot fi reparate. In aceste cazuri, optiunea chirurgicala este inlocuirea valvelor cardiace in care pot fi utilizate diferite tipuri de proteze:

Proteze biologice. Fabricate din tesuturi animale, protezele biologice au un profil de risc tromboembolic excelent (risc de cheaguri si embolii), astfel incat nu necesita tratament anticoagulant, dar au o durabilitate limitata, deoarece se deterioreaza de-a lungul anilor. Sunt cea mai buna optiune pentru pacientii mai in varsta sau cu contraindicatii pentru anticoagulare.
Proteze mecanice. Fabricate in principal din titan si carbon, protezele mecanice au o durabilitate excelenta, asa ca este foarte rar ca pacientii sa fie nevoiti sa fie reoperati, dar necesita administrarea continua de anticoagulante, deoarece fara acest tratament exista riscul de a aparea embolii.

Proteze prelevate de la donatori compatibili. Acestea sunt valve cardiace umane obtinute de la donatori si prezentate ca avand cea mai buna compatibilitate posibila. Ele ofera beneficiile protezelor biologice (risc mai mic de embolii fara a lua anticoagulante) si mecanice (durabilitate excelenta si performanta hemodinamica), desi implantarea lor este mai complexa.

Bibliografie:

1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107; 

2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 2019;

3. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 2018;

4. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, Elsevier, Amsterdam, (2016);

Articole similare
Amigdalina sau Vitamina B17: In ce alimente o gasim, beneficii pentru sanatate Amigdalina sau Vitamina B17: In ce alimente o gasim, beneficii pentru sanatate

Vitamina B17 este un nume utilizat frecvent pentru un produs chimic numit amigdalina. Este folosit pentru a face un produs chimic numit laetril. Desi sunt numite „vitamina B17”, amigdalina si laetrilul nu sunt vitamine B. Amigdalina este utilizat pentru a face laetrile — un compus pe care unele credinte populare afirma faptul ca poate trata in mod natural cancerul; cu toate acestea, exista putine dovezi ca functioneaza in acest sens sau ca este sigur de utilizat.

11 octombrie 2023
Edited 16 septembrie 2024
citește articolul
Uleiul de krill: Beneficii pentru organism datorita continutului de acizi grasi de tip Omega 3 si Omega 6 Uleiul de krill: Beneficii pentru organism datorita continutului de acizi grasi de tip Omega 3 si Omega 6

Uleiul de krill este sursa cunoscuta de acizi grasi Omega-3. Se extrage din tesut de animale marine, si ulterior se pune in capsule moi. Ingredientele active din uleiul de krill sunt acizii grasi Omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). EPA este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii, pentru reducerea simptomatologiei depresiei, problemelor de la menopauza, iar DHA este recunoscut pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii cerebrale, oculare, dar si pentru reducerea nivelului trigliceridelor.

21 iunie 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul
Insomnia: Cum o recunosti, tratamente naturiste care o pot elimina Insomnia: Cum o recunosti, tratamente naturiste care o pot elimina

Cauzele sindromului de oboseala cronica nu se cunosc, insa s-ar putea sa fie vorba de virusuri, de sistemul imunitar slabit, de probleme cu hormonii, de stres in exces. Simptomele tipice sunt oboseala severa, problemele de concentrare, ameteli si dureri frecvente. Scade si tensiunea arteriala, apar palpitatii, respiratie ingreunata, scurtata, se manifesta alergiile, sensibilitatea la lumina, mirosuri, sunete. Sistemele digestiv si urinar vor avea de suferit si ele, la fel si cel imunitar.

20 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina