Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Ana Giurgiuca: Domeniul psihiatriei si al sanatatii mintale a realizat progrese, in ciuda stigmatizarii constante a bolnavilor

Dr. Ana Giurgiuca: Domeniul psihiatriei si al sanatatii mintale a realizat progrese, in ciuda stigmatizarii constante a bolnavilor

Data publicării: 14 iunie 2023 Ultima actualizare: 15 iunie 2023

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie a prezentat recent, in cadrul unui comunicat de presa urmatoarele cifre. 1 roman din 2 cu tulburari mintale si de comportament este diagnosticat si tratat institutional pentru boli psihice. Conform INSP, in anul 2022 erau inregistrate in Romania peste 232.000 cazuri existente de tulburari mintale si de comportament carora in fiecare an li se adauga aproximativ 250.000 cazuri noi. In Romania, harta tulburarilor mintale se prezinta astfel:

Aproximativ 30 de cazuri noi la 1000 de locuitori/an ;

0,1 psihiatri la 1000 de locuitori;

1 pat intr-un spital special la 1000 de locuitori;

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARRP) trage, in aces context, un semnal de alarma legat de nevoia de reforma a sistemului in cadrul Conferintei Nationale de Psihiatrie care a avut loc recent in Bucuresti. 

De ce bolile mintale si Sanatatea mintala ar trebui sa ne preocupe

Presedinte ARRP, dr Ana Giurgiuca: ”Domeniul psihiatriei si al sanatatii mintale a realizat, in ciuda contextului institutional si legislativ din Romania, progrese remarcabile, ceea ce a condus la abordari terapeutice mai eficiente si la generarea unor servicii de calitate in beneficiul pacientului si al satisfactiei noastre profesionale. Rolul medicului psihiatru este unul central in cadrul serviciilor de sanatate mintala.  Nevoile complexe de ingrijire necesita si prezenta altor specialisti pentru a forma echipe multi- si interdisciplinare. Lipsa unei reforme in sanatatea mintala din Romania creste  povara deja existenta,  care este asociata tulburarilor psihiatrice. Stigmatizarea, inconsistenta legislatiei, lipsa serviciilor integrate si resursele limitate alocate sanatatii mintale sunt doar cateva dintre obstacolele cu care ne confruntam in misiunea noastra de a oferi servicii complexe tuturor celor care au nevoie de ele”.

Persoanele care sufera de tulburari psihiatrice au nevoie de ingrijiri complexe, necesitand atat interventia medicului psihiatru cat si a colaboratorilor sai din domenile conexe (preventie, asistenta medicala primara, servicii din spitalele generale, servicii comunitare, spitale de psihiatrie). In acest context harta institutionala a Romaniei este slab aspectata si cu mult sub media europeana/mondiala. Avem aproximativ 0,1 psihiatri la 1000 de locuitori, 1 pat in centrele de specialitate la 1000 de locuitori si 0,38 centre de sanatate mintala la 100.000 de locuitori. 
 
Tulburarile psihiatrice au o incidenta si prevalenta crescute la nivel mondial. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana din 8 traieste cu o tulburare psihiatrica. Prevalenta diferitelor afectiuni din sfera sanatatii mintale variaza in functie de sex si de varsta, cele mai frecvente fiind tulburarile anxioase si cele depresive. Suicidul afecteaza persoanele si familiile acestora, din toate paturile socio-economice si din toate categoriile de varsta. Unul din 100 de decese survine din cauza suicidului. Se estimeaza ca, pentru fiecare deces prin suicid, exista inca 20 de tentative suicidare ale individului in cauza.

Schizofrenia, tulburare psihiatrica majora cu o prevalenta de 0.5% in cadrul populatiei generale, reprezinta o preocupare esentiala pentru sistemele de sanatate mintala, intrucat in fazele acute este cea mai dizabilitanta dintre toate bolile. Persoanele care sufera de schizofrenie sau de alte tulburari psihiatrice majore supravietuiesc, in medie, cu 10-20 ani mai putin fata de populatia generala, in special datorita unor comorbiditati somatice care pot fi prevenite.

Pandemia COVID-19 a generat o criza globala de sanatate mintala, crescand nivelul de stres pe termen scurt si lung si, astfel, subminand sanatatea mintala a milioane de persoane. Conform estimarilor OMS, in primul an de pandemie s-a inregistrat o crestere cu peste 25% a tulburarilor anxioase si depresive, simultan cu scaderea  accesului la serviciile de sanatate mintala, fapt ce a dus la cresterea timpului pentru  obtinerea tratamentului corespunzator pentru afectiunile psihiatrice.

Stigmatizarea omniprezenta in populatia generala si in sectorul sanitar este o bariera majora in calea accesului pacientilor catre ingrijiri si in calea imbunatatirii serviciilor de sanatate mintala. Stigma poate duce la izolare sociala, discriminare si incalcarea drepturilor omului in multiple contexte, avand un impact negativ major asupra capacitatii unei persoane de a castiga un venit, de a avea o locuinta, de a avea acces la servicii sanitare de calitate, de a contribui in cadrul comunitatii si de a se recupera. Pentru combaterea stigmei cel mai eficient tip de interventie este contactul social, pentru imbunatatirea cunostintelor si atitudinilor legate de stigmatizare.

In cadrul Conferintei Nationale de Psihiatrie sub tema "Multidisciplinaritatea si continuitatea serviciilor de ingrijire in sanatatea mintala", peste 800 de specialisti din tara si din strainatate au prezentat si subliniat rolul esential si necesitatea dezvoltarii serviciilor de psihiatrie comunitara, psihiatrie de legatura, psihogeriatrie, psihiatrie forensica si medicina adictiilor.

Ce este ARPP

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP) este asociatia profesionala nationala a psihiatrilor din Romania. Este membra a Asociatiei Europene de Psihiatrie (EPA) si a Consiliului Asociatiilor Psihiatrice Nationale, si care inglobeaza peste 40 de asociatii din 39 de tari europene. In fiecare an organizeaza Conferinta Nationala de Psihiatrie. Programul stiintific cuprinde sesiuni plenare, simpozioane, comunicari orale, postere, cursuri, work-shop-uri si mese rotunde. 

Sanatatea mintala: Cum sa ai grija de ea prin alimentatie, exercitii fizice si suplimente

Cercetarile arata ca multe tulburari comune de sanatate mentala sunt asociate cu deficiente nutritionale. De exemplu, vitaminele, mineralele si acizii grasi omega-3 sunt adesea deficitari in populatia generala si sunt semnificativ deficitari la pacientii cu tulburari mintale. In plus, nutritia joaca un rol vital in mentinerea sanatatii cognitive. Alegerile noastre nutritionale au un impact imens asupra functionarii noastre fizice, mentale si cognitive.

Neurotransmitatorii sunt substantele chimice utilizate pentru a transmite, amplifica si modula semnalele dintre neuroni. Acestia joaca un rol central in depresie si multe tulburari de dispozitie. De exemplu, serotonina, care este un neurotransmitator asociat cu stabilitatea emotionala, increderea in sine, sentimentul de bunastare, perspectiva pozitiva si flexibilitatea emotionala, poate fi produsa numai in trei moduri: lumina soarelui care intra prin ochi, exercitiul fizic si proteina pe care o consumam prin alimente. 

Serotonina este epuizata de lipsa luminii solare, stresul cronic, genetica, aportul scazut de alimente sanatoase si consumul de indulcitori artificiali. In plus, serotonina este consumata de durere, inflamatie, alergii, anxietate, depresie, suprasolicitare, lipsa somnului, alimentele procesate, factorii de stres din mediu, printre altele. Mentinerea unei sanatati mentale bune este importanta pentru o viata echilibrata si fericita. Alimentatia, exercitiile fizice si suplimentele pot juca un rol important in acest sens.

Ce sunt antidepresivele si cand se recomanda?

 

Articole similare
Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate

Scleroza sistemica, cunoscuta si sub numele de sclerodermie, este o boala autoimuna cronica care afecteaza in principal pielea. In plus fata de afectarea pielii, poate afecta organele interne (plamani, intestine, rinichi sau inima).

3 martie 2023
citește articolul
Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament

Ingustarea arterelor coronare este un proces care are loc de obicei treptat. De-a lungul vietii, grasimea (lipidele) se acumuleaza in peretii arterelor, iar daca aceste placi nu se dizolva, acestea sunt stocate.

18 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Boala Alzheimer: cauze, efecte si prevenire Boala Alzheimer: cauze, efecte si prevenire

Boala Alzheimer este denumita dupa psihiatrul german Alois Alzheimer care, in 1906, in urma unor cercetari amanuntite, a vorbit pentru prima data oficial despre aceasta, intituland-o „boala uitarii” si catalogand-o ca „ o imbolnavire particulara a scoartei creierului”.

19 octombrie 2017
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina