Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament

Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 septembrie 2024 Ultima actualizare: 17 septembrie 2024

Pentru a functiona corect, inima are nevoie de energie (oxigen si nutrienti) care vine prin arterele coronare. Obstructia arterelor coronare provoaca un dezechilibru intre aprovizionarea cu oxigen si cerintele inimii, reduce capacitatea muschiului inimii de a pompa sange si poate provoca, de asemenea, ritmuri cardiace anormale severe. Cea mai frecventa cauza este ateroscleroza, formarea placilor de colagen si acumularea de lipide (grasimi) si celule inflamatorii (limfocite) in peretii arterelor care restrictioneaza fluxul sanguin. Cardiopatia ischemica este o boala cauzata de ingustarea arterelor care merg la inima.

Aceasta problema determina un flux mai mic de sange catre inima si provoaca un dezechilibru in alimentarea cu oxigen a miocardului (tesutul muscular al inimii). Ingustarea arterelor coronare este un proces care are loc de obicei treptat. De-a lungul vietii, grasimea (lipidele) se acumuleaza in peretii arterelor, iar daca aceste placi nu se dizolva, acestea sunt stocate. Incetul cu incetul, aceste placi impiedica trecerea sangelui prin artere si intaresc peretele acestora, devenind groase si putin flexibile. Exista o serie de factori de risc, unii modificabili si altii nu, care impiedica disparitia placilor de grasime, cum ar fi:

  • Varsta avansata
  • Istoric familial de boala cardiaca ischemica inainte de varsta de 50 de ani
  • Consumul de tutun
  • Diabetul zaharat
  • Obezitate
  • Obiceiuri nesanatoase: Dieta saraca in nutrienti, activitate fizica redusa
  • Tensiune arteriala ridicata
  • Nivel ridicat de colesterol rau (LDL)
  • Scaderea colesterolului bun (HDL)

Simptome pentru boala coronariana incipienta

Cardiopatia ischemica este o boala care se poate dezvolta incet sau brusc. De obicei, apare treptat, in aceasta situatie nu produce simptome pana cand artera este blocata cu 70%. Primele simptome sunt legate de lipsa de oxigen. Observati o strangere in piept sau disconfort care se poate raspandi la extremitati - brate, picioare. Acest sentiment poate disparea, daca faceti exercitii fizice sau daca va aflati intr-o situatie de stres care accelereaza ritmul cardiac, prin oprirea activitatii. Aceasta strangere sau gheara in piept se numeste angina pectorala. Cu toate acestea, daca privarea de oxigen este prelungita sau boala cardiaca ischemica apare brusc, aceasta poate duce la infarct miocardic acut, deoarece celulele inimii nu primesc suficient oxigen si mor. In aceasta situatie, durerea este mai intensa si prelungita, aveti probleme cu respiratia si puteti simti ameteli, varsaturi, transpiratie excesiva sau lesin. Un alt simptom care poate fi suspectat de a avea o boala cardiaca ischemica este modificarea ritmului cardiac, adica ceea ce poarta denumirea de aritmii. Simptomele bolii includ siꓽ

 

  • Durere la nivelul pieptului (angina), care este descrisa ca o gheara, greutate, apasare sau arsura. Aceasta apare, in general, atunci cand pacientul exercita efort fizic si dispare in repaus
  • Lipsa de aer – in special in timpul efortului, pacientii percep senzatia ca fiind una de sufocare
  • ameteala, palpitatii, oboseala accentuata

Aceasta poate sa nu produca simptome, fiind detectata intamplator atunci cand se efectueaza o electrocardiograma, ecocardiografia sau un test ce implica monitorizarea activitatii inimii atunci cand pacientul face efort.

Prevenirea si tratamentul in caz de boala coronariana incipienta

Cardiopatia ischemica este o boala care, daca este detectata devreme, poate fi controlata cu tratament farmacologic si schimbarea obiceiurilor. In caz contrar, pot aparea leziuni functionale grave in organism si pot fi necesare tratamente mai invazive. Cel mai bun mod de preventie este modificarea stilului de viata, a comportamentelor nocive (de exemplu fumatul) si, astfel, arterele pot fi pastrate puternice, elastice si uniforme, capabile sa transporte fluxul sanguin adecvat. Iata ce puteti face pentru a preveni boala coronariana incipienta:

  • O dieta sanatoasa pentru inima: cum ar fi cea mediteraneana, bogata in fructe si legume.
  • Tutunul: Factor de risc pentru doua dintre principalele cauze ale mortalitatii premature, bolile cardiovasculare si cancerul. Posibilitatea de a suferi de o boala de inima este proportionala cu numarul de tigari fumate pe zi si numarul de ani in care acest obicei daunator este mentinut. Un fumator pierde in medie 10 ani de viata si tot atatia ani de viata sanatoasa.
  • Controlul tensiunii arteriale (< 140/85 mmHg): reduce incidenta oricarei manifestari a cardiopatiei ischemice
  • Controlul colesterolului si trigliceridelor: Valori optime pentru colesterol normal < 200 mg / dl - colesterol rau (LDL) < 100 mg / dl - colesterol bun (HDL) > 35 la barbati si > 40 la femei, trigliceridele < 150 mg /  pot preveni aparitia cardiopatiei ischemice.
  • Managementul greutatii: Obezitatea este legata de diabet, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat din sange. Perimetru abdominal ideal trebuie sa fie de 102 cm la barbati si 88 cm la femei.
  • Exercitiul fizic: Activitatea fizica reduce riscul de cardiopatie ischemica si atac de cord. Faceti exercitii aerobice (mers pe jos, inot sau ciclism) cel putin 5 zile pe saptamana, desi este de preferat sa o faceti zilnic. Evitati intotdeauna activitatea fizica dupa mese sau pe timp de temperaturi extreme.
  • Alcool trebuie evitat: Consumul de alcool este asociat cu multiple riscuri pentru sanatate
  • Evitati consumul de droguri: cocaina si derivatele, poate duce la tahicardie, vasoconstrictie si tensiune arteriala crescuta, in functie de doza luata, de factorii de risc si de bolile cardiace preexistente.
  • Limitarea stresului : Nu abandonati tratamentul medical fara indicatii medicale si urmati cu rigurozitate programul vizitelor medicale.

Tratament pentru boala coronariana incipienta

Tratamentul trebuie sa vizeze tratarea complicatiilor cauzate de boala cardiaca ischemica, daca acestea exista (cum ar fi insuficienta cardiaca, angina pectorala sau aritmii), pentru a preveni dezvoltarea unei complicatii grave pe termen scurt (infarct miocardic si moarte subita) si pentru a intarzia progresia aterosclerozei coronariene pentru a preveni dezvoltarea complicatiilor grave pe termen lung (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, moarte subita).

In general, nu exista tratamente pentru a evita o complicatie pe termen scurt, dincolo de cele recomandate pentru a preveni progresia arteriosclerozei. La unii pacienti foarte specifici, pot exista indicatii pentru angioplastie sau bypass coronarian pentru a evita complicatiile pe termen scurt. Cu toate acestea, in majoritatea dintre ele, nu s-a demonstrat ca deschiderea arterelor coronare prin angioplastie si stenting este mai benefica decat efectuarea unui tratament optim pentru a preveni progresia arteriosclerozei coronariene.

Prognosticul unui pacient cu cardiopatie ischemica este variabil si depinde de functionarea inimii in momentul diagnosticului (in principal capacitatea sa de a pompa sange), numarul de artere coronare deteriorate, severitatea obstructiei, varsta pacientului si prezenta altor boli asociate. Pentru a preveni aparitia acestor probleme, este mai bine sa se stabileasca obiceiuri sanatoase axate pe o dieta echilibrata, cu o prevalenta a consumului de fructe si legume, activitate fizica regulata si abandonarea obiceiurilor care pot impiedica buna functionare a inimii, cum ar fi tutunul.

 

Boala coronariana incipienta, concluzii legate de aceasta boala

Cateva modificari ale stilului de viata pot ajuta la calitatea vietii si pot imbunatati simptomele. Urmand o dieta cu continut scazut de sodiu este o schimbare primara a stilului de viata pentru cei care au cardiomiopatie ischemica. De asemenea, ar trebui sa eliminati grasimea si colesterolul. Se recomanda, de asemenea, includerea exercitiilor aerobice blande. Tratamentul chirurgical depinde de cat de severa este boala cardiaca. Poate fi recomandata implantarea unui stimulator cardiac. Un stimulator cardiac sau un defibrilator este un mic dispozitiv electronic care normalizeaza ritmul cardiac.

In aceasta procedura, dispozitivul este introdus chiar sub piele in zona claviculei. Unul sau mai multe fire subtiri de la dispozitiv sunt trecute cu grija printr-un vas de sange in inima. Probabil ca veti fi in spital la una sau doua zile dupa procedura. Pot trece cateva saptamani sau luni pana cand va simtiti capabil sa va reluati pe deplin activitatile obisnuite. In plus, este important sa urmati un plan de sanatate specific pentru a reduce riscul de complicatii ale bolilor de inima:

  • Mancati o dieta saraca in grasimi si colesterol
  • Faceti exercitii zilnic
  • Renuntati la fumat
  • Reduceti stresul

Bibliografie:

Albus C (October 2010). "Psychological and social factors in coronary heart disease". Annals of Medicine;

Grant PJ (July 2003). "The genetics of atherothrombotic disorders: a clinician's view". Journal of Thrombosis and Haemostasis (Review);

Padmanaban P, Toora B (2011). "Hemoglobin: Emerging marker in stable coronary artery disease". Chronicles of Young Scientists;

Fajar JK (27 February 2017). "The β fibrinogen gene G-455A polymorphism in Asian subjects with coronary heart disease: A meta analysis". Egyptian Journal of Medical Human Genetics;

Articole similare
Grifonia: Cum recunosti planta, beneficii pentru metabolism, contraindicatii Grifonia: Cum recunosti planta, beneficii pentru metabolism, contraindicatii

Grifonia este o planta ce isi are originea in Africa de Vest si este cunoscuta sub numele sau stiintific de „Griffonia simplicifolia”. Aceasta planta se face remarcata pentru continutul sau de 5-hidroxitriptofan, sau prescurtat 5-HTP, care este un aminoacid cu rolul de a servi drept precursor al neurotransmitatorului serotonina. 5-HTP este folosit de obicei ca supliment alimentar si este de multe ori utilizat in scopuri medicinale. Acesta poate fi extras din semintele plantei grifonia si este folosit cu scopul de a trata diverse afectiuni, inclusiv tulburari ale somnului, depresie, anxietate, migrene si sindromul premenstrual.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Terapia Blu Room: Cum poate ajuta la detoxifierea ficatului si la resetarea metabolismului Terapia Blu Room: Cum poate ajuta la detoxifierea ficatului si la resetarea metabolismului

Terapia Blu Room este considerata o abordare inovatoare in vindecare datorita utilizarii luminii albastre si a mediului special creat in Camera Blu. Aceasta terapie ofera o perspectiva diferita si neconventionala asupra procesului de vindecare si promovarii sanatatii. Utilizand terapia usoara UVB, vibratii solide si blande, o singura sesiune de 20 de minute poate promova mintea holistica si relaxarea corpului si poate reduce stresul.

20 iulie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Boala Pompe: o afectiune rara a metabolismului care poate afecta musculatura Boala Pompe: o afectiune rara a metabolismului care poate afecta musculatura

Boala Pompe este o boala neuromusculara progresiva si debilitanta care cuprinde o serie intreaga de fenotipuri, variind de la un curs de progresie rapida, care este de obicei fatala inainte de primul an de viata, la un curs de degenerare progresiva, care duce la morbiditate prematura semnificativa si / sau mortalitate.

23 mai 2023
Edited 23 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.