Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cancerul de testicule: Simptome, diagnostic si planuri de tratament

Cancerul de testicule: Simptome, diagnostic si planuri de tratament

Data publicării: 30 mai 2023

Cancerul testicular este o afectiune rara in care celulele anormale se formeaza in testicule. Acest tip de cancer poate afecta barbatii de orice varsta, dar apare cel mai frecvent la barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani. Exista mai multe tipuri de cancer testicular, iar cel mai frecvent tip este cancerul germinal, care apare atunci cand celulele germinale se dezvolta intr-un mod anormal. Aproximativ 90% din cancerul testicular apare din celulele germinale din testicule care se aduna impreuna pentru a forma o masa sau o tumoare. Celulele germinale se dezvolta in cele din urma in sperma. Doua tipuri de cancer testicular apar din celulele germinaleꓽ

Seminom: Cancer cu crestere lenta, care afecteaza in primul rand persoanele de 40-50 de ani.  Non-seminom: Cancerul care creste mai rapid decat seminomele. Aceasta afecteaza in principal persoanele din adolescenta tarzie, tineri de 20-30 de ani. Exista patru tipuri de tumori non-seminom. Fiecare este numit dupa tipul de celule germinale care formeaza tumora. Tumorile non-seminom includ carcinom embrionar, carcinom cu sac de galbenus, choriocarcinom si teratom. Unele tumori ale cancerului testicular constau atat din celule seminom, cat si din celule non-seminom.

Simptome ale cancerului de testicule

Simptomele cancerului testicular pot include umflarea sau durerea intr-un testicul, senzatia de greutate sau presiune in testicul, scrot sau abdomen, o senzatie de disconfort sau durere in spatele testiculului sau o senzatie de greutate in scrot. Uneori, cancerul testicular poate sa nu prezinte niciun simptom. Simptomele cancerului testicular pot varia de la un caz la altul, iar uneori boala poate sa nu prezinte niciun simptom. Cu toate acestea, unele dintre simptomele cele mai comune ale cancerului testicular includ:

Umflarea sau marirea unui testicul: Aceasta este cea mai frecventa simptoma a cancerului testicular si poate fi detectata prin compararea dimensiunilor testiculelor sau prin palparea acestora.
Durere sau disconfort: Cancerul testicular poate provoca dureri sau disconfort in testicul, scrot sau abdomen.
O senzatie de greutate sau presiune: In unele cazuri, cancerul testicular poate provoca o senzatie de greutate sau presiune in testicul, scrot sau abdomen.
Modificari ale aspectului testiculului: Testiculul afectat de cancer poate prezenta modificari ale aspectului, cum ar fi ingrosarea sau ingustarea testiculului.
Durere sau disconfort la nivelul spatelui: Uneori, cancerul testicular poate provoca durere sau disconfort la nivelul spatelui.
Acumularea brusca de lichid in scrot
Durere in zona inghinala sau in abdomenul inferior
Un testicul in scadere (atrofie testiculara)
Mai multi factori pot creste riscul de cancer testicular. Factorii de risc nu cauzeaza cancer testicular, dar pot creste probabilitatea de a se dezvolta. Factorii de risc pentru cancerul testicular includ:

Testicule necoborate
Varsta (Cancerul testicular afecteaza cel mai frecvent persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani).
Istoric personal sau familial
Infertilitatea

Diagnostic
Daca exista suspiciunea de cancer testicular, medicul va efectua un examen fizic, o ecografie testiculara si poate recomanda efectuarea unui test de sange pentru markeri tumorali. Medicul poate diagnostica cancerul testicular dupa investigarea unei umflaturi sau a unei alte modificari a testiculului. Uneori, cancerul testicular este diagnosticat in timpul unui examen fizic de rutina. Procedurile si testele comune pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului testicular includ:

Un examen fizic
Ecografie
Biopsia: Daca ecografia prezinta semne de cancer, medicul va indeparta testiculul afectat printr-o incizie (taietura) in zona inghinala. Un specialist va examina tesutul din testicul folosind un microscop pentru a verifica daca exista celule canceroase. Alte teste pot include:

Un test de marker tumoral seric: Aceasta procedura examineaza o proba de sange pentru a masura cantitatile de anumite substante legate de anumite tipuri de cancer. Aceste substante se numesc markeri tumorali. Markerii tumorali care sunt in general crescuti AFP, HCG sau beta-HCG si LDH. Diferite tipuri de tumori ridica valori ale diferitilor markeri. De exemplu, seminomele cresc uneori valorile HCG, dar nu si pe cele AFP. Non-seminomele pot ridica valorile AFP, dar nu si pe cele ale HCG. Nivelurile crescute de LDH pot indica raspandirea cancerului.
Scanari CT, raze X si RMN-uri

Tratament pentru cancer de testicule
Tratamentul pentru cancerul testicular poate include interventii chirurgicale, radioterapie si chimioterapie, in functie de stadiul cancerului si de alte factori individuali. Seminoamele tind sa creasca mai lent si sa raspunda mai bine la radioterapie decat non-seminoamele. Ambele tipuri de tumori de cancer testicular raspund bine la tratamentele chimioterapice. Daca cancerul testicular implica atat tumori seminom cat si non-seminom, medicul dumneavoastra il va trata ca pe un non-seminom.

Chirurgie
Chirurgia pentru indepartarea testiculului canceros este cel mai frecvent tratament pentru cancerul testicular, indiferent de stadiul cancerului sau de tipul tumorii. In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate elimina, de asemenea, ganglionii limfatici. Orhiectomia radicala inghinala: Medicul dumneavoastra poate efectua orhiectomia (indepartarea testiculului) pentru a trata atat seminomul, cat si cancerul testicular non-seminom. In timpul procedurii, medicul va face o incizie in zona inghinala pentru a indeparta testiculul cu tumora. De asemenea, vor inchide vasele de sange si tesutul limfatic pentru a preveni raspandirea cancerului de la locul tumorii la restul corpului.

Disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali: Medicul poate efectua disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali in functie de stadiul cancerului si de tipul tumorii. Procedura este mai frecventa utilizata in cazurile de cancer testicular non-seminom. Medicul dumneavoastra poate efectua, de asemenea, o interventie chirurgicala pentru a elimina tumorile care s-au raspandit la plamani sau ficat.

Radioterapie
Radioterapia poate fi utilizata dupa o interventie chirurgicala pentru a preveni revenirea tumorii. De obicei, radiatiile sunt limitate la tratamentul seminomelor.

Chimioterapie
Chimioterapia a imbunatatit rata de supravietuire pentru persoanele cu seminoame si non-seminoame. In functie de cancerul dumneavoastra, este posibil sa primiti chimioterapie in loc de interventie chirurgicala. Chimioterapia poate fi, de asemenea, utilizata pentru a trata cancerul care a revenit (recidivat) dupa remisie. Este important sa se efectueze autoexaminarea testiculara regulat si sa se efectueze examinarile medicale de rutina pentru a detecta orice probleme in stadiile incipiente. Cu un diagnostic timpuriu si un tratament adecvat, majoritatea barbatilor cu cancer testicular pot fi vindecati.

Tipul histologic al cancerului testicular poate afecta si prognosticul. Majoritatea cancerelor testiculare sunt de tipul celulelor germinale, care pot fi subdivizate in seminom si non-seminom. Seminomul are o rata mai mare de supravietuire decat non-seminomul, dar si acesta din urma poate fi tratat eficient. In general, prognosticul pentru cancerul testicular este foarte bun, mai ales daca este diagnosticat si tratat intr-un stadiu incipient.

 

Articole similare
Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii

Cancerul osos este termenul pentru mai multe tipuri diferite de cancere care se dezvolta in oase. In momentul in care celulele canceroase cresc intr-un os, acestea pot dauna tesutului osos normal.

15 februarie 2023
citește articolul
Oboseala cronica: Simptome, cum se poate preveni, complicatii ale bolii Oboseala cronica: Simptome, cum se poate preveni, complicatii ale bolii

Oboseala in permanenta poate fi cauzata de mai multe factori, inclusiv obiceiuri proaste de somn, munca in exces, o dieta nealimentara, lipsa activitatii fizice, stres, depresie si afectiuni medicale subiacente precum anemia, hipotiroidismul si tulburarile de somn.

13 februarie 2023
citește articolul
Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament

Specialistii sunt de parere ca 3 - 6% dintre persoanele de peste 30 ani sufera de gonartroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa acestei boli creste de 2 - 10 ori.

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...