Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 august 2022 Ultima actualizare: 22 iulie 2023

Furunculul reprezinta un nodul ce apare ca urmare a infectarii unui folicul de par. In majoritatea cazurilor, agentul patogen incriminat este Staphylococcus aureus. Furunculul poate aparea in orice zona a corpului: pe fata, gat, membre, trunchi. In situatia in care apar mai multe furuncule care conflueaza, acestea poarta denumirea de carbuncul. Cum apare si ce trebuie sa facem ca sa il evitam descopera in acest material.

Ce este un furuncul? Ce este furunculoza

Complicatii furuncul. Furuncul inghinal

Tratament furuncul. Plasturi pentru furuncul. Preventie furunculoza

Furuncul vs puncte negre sau alunite. Crema furuncul sau antibiotic furuncul?

Ce este un furuncul ? Ce este furunculoza

In majoritatea cazurilor, furunculul apare ca urmare a infectiei cu Staphylococcus aureus, dar poate fi generat si de alti patogeni (bacterii sau fungi). Infectia se dezvolta cand agentul patogen patrunde printr-o leziune de la nivelul pielii sau al foliculului de par. Prezenta acestuia activeaza mecanismele imune de aparare. Prin manifestarea acestor mecanisme apare puroiul, o colectie de detrisuri celulare care duce la formarea furuncului.

Ce este Staphylococcus aureus si de ce este asociat cu furunculoza?

Staphylococcus aureus este un tip de bacterie pe care toti o avem pe piele, in nas si pe tot corpul. Nu provoaca intotdeauna o problema, dar atunci cand aceasta bacterie este dezechilibrata in organism, poate duce la infectii inclusiv poate declansa furunculoza. Daca sistemul imunitar este compromis sau am fost nevoiti sa trecem printr-o iradiere si am contactat aceasta bacterie se pot forma mai multe formatiuni de tip furuncul pe scalp sau pe alte zone ale fetei, gat, obraji, inclusiv zona ochilor, in apropiere de ploape.

Infectiile cu stafilococ, sau infectiile cu stafilococ, descriu generic infectiile cauzate de una dintre cele peste 30 de tipuri de bacterii din grupul stafilococilor. Aceste bacterii se gasesc in mod natural pe tot corpul, in special pe suprafata pielii. Cand se inmultesc la niveluri extreme, poate provoca infectii.

Staphylococcus aureus este cel mai frecvent tip de bacterie stafilococ care cauzeaza furuncul. Alte tipuri de bacterii stafilococi pot provoca, de asemenea, blefarita, inclusiv Staphylococcus epidermidis, stafilococi coagulazo negativi si Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA).

Complicatii furuncul. Furuncul inghinal

Exista multe moduri prin care bacteriile stafilococ pot patrunde in ochi, sub scalp, in piele si pot provoca o infectie de tip furunculoza. Lentilele de contact si produsele cosmetice contaminate prezinta riscul de a provoca un furuncul in zona pleoapelor, iar articolele cosmetice precum pieptan, perii de cap pot transmite bacteria pe scalp. 

Ochii uscati si posibilitatea de furuncul in zona pleoapelor au dezvoltat impreuna la 50% pana la 75% dintre pacienti, desi nu este clar care dintre ele o cauzeaza pe cealalta. Se crede ca ochii uscati pot creste riscul de rani si iritatii care pot permite bacteriilor stafilococice sa colonizeze si sa provoace infectii. Alte afectiuni precum rozaceea si dermatita seboreica sau blocarea glandelor uleioase de pe pleoapa pot duce, de asemenea, la blefarita stafilococica si la formarea de furuncul.

O alta complicatie pentru furuncul este carbuncul care inseamna o masa care musteste de infectie, in cluster de furunculi. Pe scurt, un furuncul este o infectie purulenta a pielii cauzata de bacterii si poate fi usor confundat cu o pustula mare. Cu toate acestea, spre deosebire de un cos, un furuncul este localizat in straturile mai profunde ale pielii si, prin urmare, este mult mai dureros, mai ales ca foliculul de par si tesutul conjunctiv din jur sunt, de asemenea, inflamate in cazul unui furuncul. In limbajul tehnic, furunculul se numeste, prin urmare, si foliculita.

Pe de alta parte, carbunculul este cauzat de fuziunea mai multor furuncule invecinate intr-un focar de puroi mai mare. Carbunculii se dezvolta adesea in zona gatului si ajung mai adanc in straturile pielii decat un furuncul.

Altfel spus, un carbuncul este un grup rosu si dureros de furunculi (furunculi) care se formeaza sub piele atunci cand foliculii de par sunt infectati cu bacterii. Bacteria care provoaca cel mai adesea carbunculi si furunculele din care se formeaza este Staphylococcus aureus (S aureus). Cu toate acestea, a existat o crestere a incidentei carbunculilor cauzate de MRSA, bacterii stafilococi care sunt rezistente la antibiotice.

Factorii de risc pentru carbuncul variaza foarte mult, de la factori de sanatate, cum ar fi supraponderalitatea sau diabetul, pana la practicile stilului de viata, cum ar fi utilizarea medicamentelor injectabile.

Tratament furuncul. Plasturi pentru furuncul. Preventie furunculoza

Daca aveti senzatii de durere si mancarime in zona unde exista acel furuncul e cazul sa cereti un tratament furuncul pentru ca plasturi pentru furuncul nu ajuta daca acestea a inceput sa capete o culoare purulenta. Pentru ca in caz de furuncul nu exista limita de varsta, sex sau alte diferente legate de etnie. Prin urmare, orice tratament este realizat in urma unor investigatii medicale amanuntite care stabilesc cauza aparitiei furuncului si natura acestuia. Pot fi efectuate examene bacteriologice si testarea glicemiei.

Daca furunculoza nu este deosebit de grava si nu se afla in starea cea mai avansata, aceasta poate fi tratata cu administrarea de antibiotice adecvate fiecarui pacient in parte, cu creme si solutii locale. In cazuri avansate ale furunculozei sunt necesare interventiile chirurgicale care presupun incizarea furunculului si drenarea zonei pana cand infectia este complet eliminata.

Furunculoza poate fi prevenita daca se tine cont de urmatoarele lucruri:

  • mentinerea unei igiene intime adecvate;
  • utilizarea sapunurilor si a gelurilor intime antiseptice;
  • utilizarea propriilor prosoape si a propriilor lenjerii de pat;
  • utilizarea lenjeriilor intime adecvate: din bumbac si lejere;
  • evitarea pantalonilor stramti;
  • evitarea pantalonilor din materiale sintetice;
  • renuntarea la fumat;
  • mentinerea unei greutati corporale optime;
  • adoptarea unui stil de viata sanatos;
  • renuntati la epilarea cu lama – epilareasa fie realizata cu laser sau IPL;

Furuncul vs puncte negre sau alunite. Crema furuncul sau antibiotic furuncul

Cand vorbim de furuncul ne gandim la niste excrescente care apar pe piele. Ele nu trebuie confundate cu punctele negre sau alunite. 

Un furuncul difera de cosul acneic sau de punctele negre deoarece sunt inflamatia este generata de o bacterie puternica despre care am vorbit anterior. In plus punctele negre sunt de obicei plate, nu sunt rosii sau umflate si nu dor. De fapt, s-ar putea sa nu observi ca ai un punct negru decat daca iti inspectezi pielea in oglinda. Puteti gasi puncte negre in aceleasi locuri in care apar cosurile, dar sunt cele mai frecvente pe nas, barbie, in jurul buzelor si in urechi.  Unele puncte negre pot deveni destul de mari si evidente, in timp ce altele sunt atat de mici incat abia le poti vedea cu ochiul liber.

Ce este melanina si cum influenteaza sanatatea epidermei

In plus, in functie de gravitatea infectiei si de zona de manifestare, de multe ori folosirea unei creme pentru furuncul nu e o solutie si vom vedea ca nici ideea de antibiotic furuncul nu functioneaza intotdeauna daca infectia a fost pornita de o bacterie rezistenta la antibiotice. De exemplu se stie ca marea majoritate a carbunculilor sunt cauzate de o infectie cu Staphylococcus aureus sau stafilococ.

Stafilococul este o bacterie foarte comuna care se gaseste adesea pe piele, in interiorul nasului si in zona genitala. In majoritatea cazurilor, este inofensiv. Problema se dezvolta atunci cand bacteria patrunde in piele printr-o zona rupta. Aici, bacteriile incep sa se inmulteasca, infectand mai multi foliculi si se unesc intr-o masa de tesut infectat si puroi.

Frecarea joaca, de asemenea, un rol in dezvoltarea carbunculului, deoarece poate duce la iritarea si inflamarea foliculului de par (foliculita), ceea ce permite infectiei sa se instaleze mai usor. Din pacate exista o bacterie rezistenta la antibiotice. Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA) devine o cauza destul de comuna a carbunculelor, in special a celor recurente. Aceste infectii apar cel mai frecvent in zona inghinala, fese si regiunea superioara a coapsei. Incepand cu anii 1980, a existat o crestere brusca a incidentei infectiilor cauzate de o tulpina speciala de Staphylococcus aureus, care este rezistenta la tratamentul antibiotic normal pe baza de penicilina.

Sursa: 

https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/bacterial-skin-infections/furuncles-and-carbuncles

Bibliografie: 

  1. Winters RD, Mitchell M. Folliculitis. In: StatPearls [Internet]. Updated 18 Sep 2019;

  2. Guida M, Di Onofrio V, Gallè F, et al. Pseudomonas aeruginosa in Swimming Pool Water: Evidences and Perspectives for a New Control Strategy. Int J Environ Res Public Health. 2016;

  3. Ibler KS, Kromann CB. Recurrent furunculosis - challenges and management: a review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014;

  4. Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). Boils and carbuncles: Overview. InformedHealth.org. Updated 14 Jun 2018;

  5. Ki V, Rotstein C. Bacterial skin and soft tissue infections in adults: A review of their epidemiology, pathogenesis, diagnosis, treatment and site of care. Can J Infect Dis Med Microbiol. 2008;

Articole similare
Sarcina ectopica: cauze, complicatii, tratament Sarcina ectopica: cauze, complicatii, tratament

O sarcina normala este aceea care se formeaza si se dezvolta in interiorul uterului (intrauterin), dupa ce are loc fecundarea ovulului in trompa uterina si apoi, acesta migreaza catre uter, unde se va implanta in termen de 5-6 zile de la fecundare.

14 septembrie 2022
Edited 15 iulie 2023
citește articolul
Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament

Porfobilinogenul (PBG) este un precursor al porfirinelor, a carui sinteza are loc in citosol, in prezenta ALA dehidrazei. In mod normal enzima converteste 2 molecule de ALA in compusul ciclic – porfobilinogen, precursor al hemului.

13 septembrie 2022
Edited 15 iulie 2023
citește articolul
Congestia nazala: Cum apare, metode de preventie si tratament Congestia nazala: Cum apare, metode de preventie si tratament

Congestia nazala sau "nasul infundat" apare atunci cand tesuturile nazale si adiacente si vasele de sange devin inflamate cu exces de lichid si provoaca un sentiment de "congestie".

5 septembrie 2022
Edited 15 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...