Genioplastia: Cand avem nevoie de ea, contraindicatii procedura chirurgicala
Genioplastia este o procedura chirurgicala estetica care implica corectarea formei si dimensiunii barbiei. Aceasta interventie poate fi efectuata pentru a mari sau a micsora barbia, sau pentru a schimba forma acesteia intr-un mod mai estetic. Procedura poate fi realizata prin diferite metode, inclusiv prin adaugarea de implanturi de barbie sau prin remodularea oaselor maxilare. Medicul va evalua starea de sanatate a pacientului, va discuta optiunile de tratament si va determina cea mai potrivita metoda de a aborda nevoile individuale ale pacientului.
Genioplastia poate fi realizata ca procedura separata sau in combinatie cu alte proceduri estetice faciale, cum ar fi rinoplastia sau liftingul facial. In general, procedura este considerata sigura si eficienta, dar trebuie sa fie efectuata numai de un chirurg plastic calificat si experimentat. In plus, pacientii trebuie sa aiba asteptari realiste cu privire la rezultatele procedurii si sa fie pregatiti sa urmeze instructiunile medicului pentru perioada postoperatorie de recuperare. Chirurgia barbiei sau genioplastia, este o procedura chirurgicala pentru a produce un nou contur al barbiei, facand barbia mai mult sau mai putin proeminenta prin diferite tehnici chirurgicale. Aceste tehnici includ avansuri osoase, implanturi si infiltrarea tesuturilor grase.
De ce avem nevoie de aceasta interventie
Cautarea imbunatatirii estetice si a proportiei adecvate de caracteristici faciale poate implica cresterea sau scaderea barbiei, pentru a se potrivi cu restul fetei. Genioplastia poate ajuta la asigurarea unui echilibru armonios al conturului facial, facandu-ne sa ne simtim mai bine cu aspectul nostru. Chirurgia barbiei simultana cu rinoplastia este adesea recomandata pentru a imbunatati proportiile faciale, deoarece dimensiunea barbiei poate mari sau reduce perceptia nasului. Alegerea de a efectua genioplastie este una personala si este bine ca pacientii sa ia decizia pentru ei insisi si sa nu indeplineasca dorintele altcuiva sau sa incerce sa se conformeze cu un anumit tip de standard de frumusete. Poate fi o alegere buna pentru urmatoarele categorii:
Persoane cu o buna stare de sanatate
Tineri de minim 18 ani
Nefumatorii
Cei care au asteptari realiste despre ce inseamna genioplastia in imbunatatirea conturului facial.
Planificarea interventiei
Succesul si siguranta interventiei depind foarte mult de sinceritatea pacientului in timpul consultatiei. Vi se vor pune mai multe intrebari despre sanatatea, dorintele si stilul de viata.
De obicei, vi se vor cel putin urmatoarele:
Teste de sange
Renuntarea la fumat inainte de operatie
Evitati sa luati aspirina, medicamente care interfereaza cu coagularea sangelui sau suplimente alimentare care pot creste sangerarea.
Unele teste imagistice, cum ar fi raze X pot fi indicate.
De asemenea, medicii vor dori sa stie:
De ce doriti sa faceti operatia, care sunt asteptarile si la ce rezultat va asteptati.
Afectiuni medicale, alergii si tratamente.
Daca luati in prezent orice medicamente, vitamine, fumati sau consumati alcool.
Interventii chirurgicale anterioare.
In plus, de asemenea:
Medicii vor efectua o evaluare a starii generale de sanatate si a oricaror conditii preexistente sau factori de risc. Barbia si relatia cu restul fetei vor fi examinate, in special relatia cu nasul. Retineti ca de multe ori aceasta interventie chirurgicala se face in combinatie cu o rinoplastie.
Fiti pregatiti sa puneti intrebari, chiar daca considerati ca este necesar sa stabiliti o lista cu toate acestea, ceea ce va va ajuta sa risipiti indoielile cu privire la interventie. Este foarte important sa intelegeti toate aspectele unei astfel de interventii inainte de a lua o decizie. Si retineti ca este normal sa simtiti anxietate sau stres inainte si in mod preoperator.
Cum decurge operatia?
In functie de tipul de interventie chirurgicala sau daca este efectuata impreuna cu alte tehnici, interventia necesita anestezie generala sau anestezie locala, de obicei asociata cu sedarea, astfel incat sa fiti treaz, dar relaxat. In functie de tipul de anestezie, veti ramane peste noapte internat.
Cresterea barbiei care trebuie corectata cativa centimetri poate fi efectuata prin:
Implantarea unei proteze de barbie, care poate fi din materiale diferite
Un implant este introdus printr-o incizie situata in interiorul gurii, in canelura dintre gingie si buza inferioara sau printr-o mica incizie in pielea de sub barbie, similara cu cea utilizata la ridicarea inferioara 1/3 sau gat. Se utilizeaza in cazuri de retrogeneza usoara.
Infiltrarea tesutului gras propriu al pacientului folosind tehnica liposculpturii, cu rezultate permanente. Initial exista o absorbtie a unei parti din grasimea introdusa, dar mai tarziu se stabilizeaza si conturul ramane.
Depasirea unei portiuni de os in maxilar prin sectiuni orizontale ale osului. In acest scop, se utilizeaza calea intraorala, iar flansa osoasa este deplasata si imobilizata intr-o maniera exacta si precisa, permitand corectarea defectului. Daca este necesar, este de asemenea posibil sa se modifice si alte aspecte ale fetei.
Scurtarea proeminenta a barbiei, este necesar sa se depuna sau o sectiune de os (osteotomie) printr-o incizie situata in interiorul gurii. Aceste taieturi permit avansarea, scurtarea si ingustarea maxilarului.
Recuperarea dupa procedura
In primele 24-48 de ore, este posibil sa simtiti umflare, care se poate ameliora cu medicamente. Ar trebui sa va intindeti cu capul ridicat macar in prima zi. Cele mai multe vanatai si umflaturi vor disparea in aproximativ 2 saptamani.
In aproximativ doua zile va veti simti mai bine, fiind capabil sa va reluati activitatile zilnice. La locul de munca va puteti intoarce dupa o saptamana sau, daca medicul va indica, mai devreme sau mai tarziu. Unele activitati nu ar trebui sa fie efectuate decat cateva saptamani mai tarziu.
Trebuie sa evitati atingerea zonei in perioada postoperatorie imediata, deoarece ar putea provoca mobilizarea materialului implantat. Poate fi necesar sa imobilizati zona cu ajutorul unui bandaj, care va fi indepartat dupa cateva zile.
Riscurile includ:
hemoragie (hematom),infectie;
vindecarea deficitara a inciziilor;
disestezii prin manipularea nervilor mentonieni (cel mai frecvent);
aspect slab; proteza slaba; resorbtie osoasa
insensibilitate datorata leziunilor nervoase mentonice;
posibilitatea unei interventii chirurgicale de revizuire.
Barbia este una dintre cele mai vizibile structuri faciale. Este situata in linia de mijloc, iar forma si dimensiunile au fost legate clasic de anumite trasaturi de personalitate. La om, o barbie mica este asociata inconstient cu o personalitate slaba, ezitanta, pasiva si timida, in timp ce o barbie proeminenta reflecta o personalitate puternica, virila si determinata. Barbia ideala din punct de vedere estetic este mai mica in dimensiune si proiectie, care se integreaza intr-un contur facial mai curbat.