Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Gentiana: o planta cunoscuta pentru efectele sale digestive, tonice si antiparazitare

Gentiana: o planta cunoscuta pentru efectele sale digestive, tonice si antiparazitare

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 iulie 2024 Ultima actualizare: 29 iulie 2024

Gentiana este o planta erbacee originara din regiunile montane ale Europei, care infloreste cu flori in forma de trambita, in culori intense de albastru-violet, de la august pana la sfarsitul toamnei. Aceasta poate atinge inaltimi de pana la 40 de centimetri si este potrivita pentru decorarea zonelor stancoase sau borduri in gradina. Fiind adaptata la zonele temperate, gentiana poate supravietui in gradina si iarna, dar poate fi crescuta si in ghivece. In plus, gentiana detine proprietati medicinale, cu flori si tulpini utilizate sub forma de infuzii, tincturi sau siropuri pentru tratarea diverselor probleme de sanatate.

Gentiana este o planta ce prefera solul umed, bogat si bine drenat, crescand bine in expunere la soare sau partiala la umbra. De obicei, nu necesita divizare dupa inflorire.Inmultirea sa se realizeaza prin seminte, care pot fi plantate imediat dupa coacerea lor intr-un mediu rece. Daca semintele sunt semanate in interior, necesita un tratament la rece. Cu toate acestea, planta este sensibila la daunatori precum paianjenii, melcii si afidele, care pot afecta starea sa de sanatate.

Proprietatile oferite de gentiana

Omenirea utilizeaza gentiana in scopuri curative de mai mult de 2000 de ani. In timpurile stravechi, gentiana era apreciata pentru capacitatile sale de a stimula functionarea ficatului si pentru tratamentul problemelor digestive. In Evul Mediu, aceasta era folosita ca antidot pentru anumite tipuri de otravuri.Gentiana prezinta proprietati antiseptice si antispasmodice semnificative. Datorita calitatilor sale antiseptice, aceasta poate fi utilizata eficient in tratarea ranilor, vanatailor si eruptiilor cutanate. Pe de alta parte, efectele sale antispasmodice sunt benefice atat in ameliorarea crampele musculare din timpul menstruatiei, cat si in reducerea spasmele musculare cauzate de deshidratare, activitate fizica intensa sau dezechilibre electrolitice.

Efecte benefice asupra ficatului

Gentiana nu doar sporeste activitatea ficatului, ci si contribuie la regenerarea celulelor hepatice.

Elimina parazitii intestinali

Tinctura de gentiana poate fi eficienta in combaterea infestarii cu paraziti intestinali si poate fi utila si in tratarea altor afectiuni gastrice.

Combate diareea

Diareea aduce cu sine diverse simptome neplacute, cum ar fi crampele, greata si balonarea. In cazurile mai severe, pot aparea si febra, pierderea in greutate si prezenta sangelui in scaun. In astfel de situatii, gentiana poate fi de ajutor, ameliorand simptomele caracteristice ale diareei si contribuind la prevenirea acestor episode.

Trateaza si previne constipatia

Gentiana poate fi utilizata pentru prevenirea si tratarea constipatiei. Cauzele acestei afectiuni includ deshidratarea, alimentatia necorespunzatoare, sindromul de colon iritabil si consumul excesiv de produse lactate. Pentru gestionarea constipatiei, infuzia de gentiana poate fi consumata in cantitati adecvate.

Calmeaza arsurile gastice

O aciditate crescuta in stomac poate provoca arsuri si dureri in piept. Factori precum stresul, obezitatea, anumite alimente si medicamente pot declansa aceste arsuri. Gentiana poate ajuta la solutionarea acestei probleme. Totusi, modificarea stilului de viata poate avea, de asemenea, un rol important in gestionarea acestei afectiuni.

Trateaza anemia

Anemia este cauzata de scaderea nivelului de fier in organism, ceea ce duce la reducerea numarului de celule rosii din sange si la o capacitate redusa de transport a oxigenului catre organe si tesuturi. Gentiana are abilitatea de a stimula productia de celule rosii si de a consolida sistemul imunitar. Radacina de gentiana, de asemenea, contribuie la imbunatatirea sistemului digestiv si la facilitarea absorbtiei fierului. Efectele gentianei sunt optimizate in combinatie cu o dieta bogata in fier.

Stimuleaza apetitul

Pierderea apetitului poate conduce la deficiente de nutrienti si alte probleme de sanatate. Gentiana are capacitatea de a restabili apetitul, fiind un sprijin valoros pentru persoanele care se confrunta cu epuizare sau anorexie.

Catifeleaza pielea

Gentiana, datorita continutului sau bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, contracareaza actiunea radicalilor liberi si contribuie la o piele stralucitoare. Antioxidantii joaca un rol esential in mentinerea elasticitatii si tineretii pielii. De asemenea, gentiana poate fi utilizata sub forma de comprese pentru a ajuta la vindecarea rapida a vanatailor si a ranilor.

 

Gentiana - compusi si efectele benefice ale acestora

Studiile privind compozitia plantei au dezvaluit urmatoarele:

Gentiopicrosid

Gentiopicrosidul, un compus secoiridozid izolat din gentiana, a fost subiectul cercetarilor extinse. Studiile pe animale au demonstrat ca acest compus ofera beneficii, inclusiv reducerea inflamatiei si a durerii. Mecanismul prin care actioneaza pentru a oferi efecte analgezice pare sa fie legat de modul in care influenteaza caile sinaptice asociate cu durerea in creier. 

Pe langa aceasta, gentiopicrosidul manifesta si proprietati antiinflamatorii, hepatoprotectoare si antiparazitare. In plus, cercetarile au indicat ca gentiana poate avea efecte benefice in domenii diverse, cum ar fi antidiabetice, antiinflamatoare, antipiretice, sedative-hipnotice si diuretice.

Acidul loganic

Amarogentina este un compus prezent in aceasta planta, responsabil pentru gustul sau amar caracteristic. Similar altor plante si alimente amare, amarogentina exercita un efect puternic asupra sistemului gastric, stimuland productia de sucuri digestive.

Izogentisina

Izogentisina, un alt compus prezent in aceasta planta, a fost asociat cu capacitatea de a preveni leziunile la nivelul celulelor endoteliale. Intr-un studiu in care 22 de extracte naturale din plante alpine au fost evaluate pentru protejarea celulelor endoteliale umane de deteriorarea indusa de fumul de tigara, extractele din gentiana au demonstrat cea mai mare eficacitate.

Utilizarea gentianei

Gentiana ofera multiple modalitati de utilizare, fiecare avand beneficii si instructiuni proprii de preparare si consum. Ca planta medicinala, gentiana poate fi consumata fie in forma naturala, fie sub forma de ceai, tinctura sau sirop. Indiferent de modul ales, doza zilnica recomandata este specificata de catre medic si producator.

Ceai de gentiana: o bautura preparata din gentiana, oferind o optiune usor de consumat si care poate aduce beneficii digestive si de stimulare a apetitului.

Tinctura de gentiana: o solutie concentrata in alcool care pastreaza proprietatile plantei si poate fi utilizata cu precizie in doze mai mici.

Extract de gentiana: gasit in suplimentele alimentare sub forma de capsule sau pudra, acesta furnizeaza o varianta concentrata si usor de administrat, ajutand la obtinerea beneficiilor gentianei intr-o forma mai concentrata.

Pulbere de gentiana: care poate fi adaugata in alimente sau bauturi pentru a beneficia de proprietatile sale, inclusiv pentru a sustine digestia si sanatatea generala.
Fiecare forma de administrare a gentianei are rolul sau specific si poate fi aleasa in functie de preferinte si nevoi individuale.

 

Contraindicatii de folosire

Persoanele care au diverse alergii pot experimenta dureri de cap ca reactie. De asemenea, gentiana nu este recomandata pentru persoanele cu ulcere gastrice, deoarece acestea ar trebui sa evite plantele care contin principii amare-aromatice. Nu se recomanda administrarea gentianei persoanelor cu hipertensiune arteriala, leziuni gastrice si intestinale, precum si femeilor gravide.

Ce sunt florile de geraniu si ce proprietati au in comun cu florile de gentiana

Muscata, denumita stiintific geraniu, reprezinta o specie de plante erbacee perene, cu originea in sudul Africii, si este recunoscuta in tara noastra drept o planta ornamentala. Aceste plante sunt in mare parte erbacee, insa pot lua forma de arbusti sau subarbusti. Pelargonium graveolens, cunoscut si sub numele de geraniu (muscata) se remarca prin uleiul sau esential cu arome similare trandafirilor. Acest ulei esential este valoros in industria parfumurilor si a produselor de ingrijire personala.

Denuminarea genului "Pelargonium" deriva din cuvantul grecesc ”pelargos”, care se traduce ca ”barza”, datorita asemanarii fructului plantei cu capul si ciocul unei berze. Aceasta analogie a dus la denumirea populara a multor plante din acest gen ca ”ciocul berzei”. Muscatele au fost introduse in lumea occidentala de catre naturalisti, colectionari de plante si medici de bord care navigau pe rutele comerciale in apropierea Capului Bunei Sperante.

Din aceasta planta cel mai folosit este uleiul. Uleiul esential este extras din frunzele plantei, prin procesul de distilare cu abur. Aroma sa este calda si florala, cu subtile note uleioase, amintind de mirosul delicat al florilor de trandafir. Uleiul este incolor, usor si prezinta o buna fluiditate. Uleiul de geraniu, cu o aroma distinctiva de trandafir si portocala, a devenit un substitut popular pentru uleiul de trandafir in industria parfumurilor din Franta. Acest ulei esential, derivat din planta geraniu, este utilizat in mod frecvent in aromaterapie, in produsele de ingrijire a pielii si ca aromatizant alimentar. Principalul producator si furnizor de ulei de geraniu este China, urmata de Egipt.

Uleiul esential de geraniu este cunoscut pentru proprietatile sale relaxante, astringente, antidepresive si antiseptice. De asemenea, are capacitatea de a reduce inflamatiile si de a controla sangerarile. Acest ulei are diverse intrebuintari, fiind utilizat intern pentru tratarea problemelor premenstruale si de menopauza, precum si pentru gestionarea greturilor, amigdalitelor si a circulatiei sangvine deficitare. Pentru uz extern, uleiul de geraniu este folosit in tratamentul acneei, eczemelor, hemoroizilor si pentru combaterea paduchilor. Uleiul volatil de geraniu este aplicat local in tratamentul cancerului cervical, ca potential beneficiu.

Bibliografie:

Journal of the Science of Food and Agriculture: "Cichorium intybus L – cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future;
Journal of the South African Veterinary Association: "Use of ethnoveterinary medicinal plants in cattle by Setswana-speaking in the Madikwe area of the North West Province of South Africa;
Mayo Clinic: "Dietary Fiber: Essential for a Healthy Diet."Plant Cell, Tissue and Organ Culture: "Immature embryos culture in Italian;
Scientific World Journal: "Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary;

Articole similare
Sistemul nervos: Cum sa iti gestionezi corect episoadele de stres cronic Sistemul nervos: Cum sa iti gestionezi corect episoadele de stres cronic

Te enervezi cand cineva trece pe langa tine in trafic? Tensiunea arteriala creste atunci cand copilul refuza sa te ajute? Furia este o emotie normala, chiar sanatoasa, dar este important sa o tratam intr-un mod pozitiv.

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Sistemul nervos: Ce este anxietatea sociala si ce factori o declanseaza Sistemul nervos: Ce este anxietatea sociala si ce factori o declanseaza

Este foarte important sa detectati si sa intelegeti anxietatea sociala. Exista tehnici pe care le putem pune in aplicare pentru a face fata, dar cu siguranta, daca nu putem sa o facem singuri sau singuri, este indicat sa cerem ajutorul unui specialist. Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. 

9 mai 2024
Edited 9 mai 2024
citește articolul
Sanatatea sistemului cerebral: Strategii si sfaturi practice pentru o functionare optima Sanatatea sistemului cerebral: Strategii si sfaturi practice pentru o functionare optima

A fi pozitiv nu inseamna sa zambesti si sa fii fericit. Acest concept se refera la perspectiva generala a vietii si la tendinta ei de a se concentra asupra intregului bine al existentei noastre. 

4 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina