Sistemul nervos: Ce este anxietatea sociala si ce factori o declanseaza
Este foarte important sa detectati si sa intelegeti anxietatea sociala. Exista tehnici pe care le putem pune in aplicare pentru a face fata, dar cu siguranta, daca nu putem sa o facem singuri sau singuri, este indicat sa cerem ajutorul unui specialist. Lipsa de incredere asociata cu anxietatea sociala este un partener teribil de calatorie, care ”paralizeaza” individul, facandu-l sa nu incerce sa lupte pentru ceea ce vrea, acesta sfarsind prin a se bloca intr-o zona pe care el o considera a fi ”zona de confort”.
Ce trebuie sa fac daca am anxietate sociala?
Depasirea unei temeri costa. Anxietatea sociala ne face sa ne simtim rusinati, insa pentru a depasi aceasta teama este sa ai foarte clar in minte care este motivul pentru care te simti asa. Oamenii sunt foarte priceputi in a evita sa recunoasca motivele reale pentru care nu doresc sa se confrunte cu o situatie. Scuzele sunt variate: sunt de fapt foarte singur sau singur, nu-mi plac oamenii in general, nu-mi pasa de prostiile de care toata lumea se intereseaza, nu-mi pasa daca nu cunosc oameni sau nu am un partener, de ce ar trebui sa incerc daca sunt respins din nou?” sunt doar cateva dintre exemple.
Pentru a depasi cu adevarat o frica, este necesar sa se tina cont de doua linii clare: progresul si durata. Trebuie sa luam in considerare faptul ca a ne confrunta cu temerile sociale este ca si cum am urca o scara (progres). Daca as vrea sa urc doua sau trei trepte odata, as putea cadea. Daca vreau sa merg acolo sus trisand si folosind liftul (auto-medicatie, alcool, substante), acest lucru nu ma va ajuta.
Trebuie sa-mi stabilesc obiective progresive, de la cea mai mica anxietate pe care o am, pana la cea mai mare. Fiecare scop este un pas, si trebuie sa raman in fiecare, atat timp cat este necesar: pana cand reactia mea emotionala de anxietate s-a transformat intr-o reactie de indiferenta. Este mai usor ca in loc sa ne obisnuim cu reactiile noastre, lasandu-le sa treaca, sa devenim sensibili la ele si frica sa devina mult mai mare.
Daca ne temem de evaluarea negativa a muncii noastre sau ne temem de reactiile noastre anxioase atunci cand vom face acest lucru, nu ar trebui sa-l evitam, ci sa-l facem si apoi sa ne exprimam temerile fata de oricine ar trebui sa supravegheze acea munca (seful sau colaboratorul nostru): ”credeti ca este suficient? Ce ti-a placut cel mai mult? Si ce mai putin? Cum il pot imbunatati?”
Daca ne temem sa nu ne placa sau sa nu parem interesanti sau amuzanti pentru oamenii cu care venim in contact, solutia nu este sa ne oprim din intalniri. Din nou exprimati-va si nu fugiti, spuneti-le natural prietenilor ce credeti: ”uneori ma tem sa nu fiu pe masura asteptarilor” sau orice alta fraza ar putea exprima ceea ce simtiti, trebuie sa fie rostita cu voce tare. Daca considerati ca ar putea fi benefic, luati in considerare un proces de schimbare ghidat de un profesionist in psihologie. Avantajele relationarii cu ceilalti intr-un mod mai putin anxios sunt enorme.
Metode de combatere a anxietatii sociale
Pentru a face fata tuturor simptomelor de anxietate sociala, este important sa se ia in considerare motivul acestei tulburari si sa se detecteze situatiile in care incep primele semne. In plus, cateva sfaturi pe care le puteti lua in considerare sunt urmatoarele:
Analizati atent situatiile specifice care declanseaza anxietatea
Anxietatea sociala nu se prezinta in acelasi mod pentru toti oamenii. De fapt, unii oameni pot experimenta aceasta fobie pentru ca isi fac griji ca altii ii judeca sau, in alte cazuri, doar ca sunt in jurul oamenilor in care s-ar putea sa nu aiba incredere. Prin urmare, identificarea acestor situatii va va ajuta sa faceti primii pasi pentru a gasi cum sa depasiti fobia sociala.
Concentreaza-te pe calitatile tale si ale oamenilor cu care interactionezi
Anxietatea sociala tinde sa se concentreze pe lucrurile rele si provoaca o imagine de sine negativa si, la randul sau, va este teama ca alti oameni le vor considera neinteresante sau plictisitoare. Fiecare persoana are calitati si defecte, important este sa identificati cele mai puternice trei trasaturi de caracter pentru a va ajuta sa va consolida increderea in fortele proprii.
Faceti un efort pentru a privi oamenii in ochi, fiti primul care spune "salut" si nu uitati sa o faceti cu un zambet. Persoanele care se confrunta cu anxietate sociala evita interactiunea cu strainii, astfel incat sa nu compromita zona lor de confort, asa ca incercarea de a deschide o conversatie cu un "strain" precum este un casier sau un vecin, este o modalitate de a depasi anxietatea.
Elimina din mindset gandurile negative
Persoanele care au simptome de anxietate sociala au tendinta de a vorbi cu ei insisi/ei intr-un mod negativ. De fapt, anxietatea sociala este legata de a avea ingrijorari excesive in legatura cu evenimentele cu oamenii. De exemplu, s-ar putea sa va faceti prea multe griji cu privire la a spune ceva ofensator in fata altora, a rade la momentul nepotrivit, a spune ceva in afara contextului etc. Prin urmare, daca simtiti ca gandurile pe care le aveti in jurul acestor preocupari va coplesesc, ar trebui sa incercati sa le contestati si sa le inlocuiti cu altele mai utile si mai realiste.
Nu veti putea depasi fobia sociala peste noapte. Dimpotriva, incercarea de a face acest lucru imediat va va provoca mai multa anxietate. De fapt, daca o luati cu calm si incercati sa faceti pasi mici, veti avea mai multe posibilitati de a va atinge obiectivul. De exemplu, incercati sa nu va concentrati asupra preocuparilor care pot aparea atunci cand va confruntati cu o conversatie cu cineva si incercati sa vorbiti cu oamenii pe care ii intalniti in viata de zi cu zi, cum ar fi casierii.
Exista legatura intre aminoacizi si anxietate?
Anumiti aminoacizi de exemplu sunt esentiali pentru procesele neuronale, anumiti hormoni sunt vitali pentru starea de bine si, in plus, sa nu uitam faptul ca creierul uman nu poate depozita substante nutritive sau alti nutrienti asa cum se intampla cu alte zone alte corpului. Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.
Un alt lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe dintre tulburarile mentale au legatura directa cu intestinul gros considerat al doilea creier de catre multi specialisti si neurologi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri. In aceste conditii, nu e de mirare ca atunci cand avem anumite carente de vitamine si minerale trecem prin multiple transformari. Cum putem sa evitam aceste momente? Natura si stiinta si-au dat din nou mana in crearea unor produse pentru astfel de probleme.
Legatura dintre nevroza cardiaca si crizele de anxietate sociala
Multi pacienti, care, in fapt, sufera de nevroza cardiaca, resimt perioade lungi de timp simptome identice celor din bolile de inima, precum: palpitatii, tahicardie, durere in piept care radiaza in bratul stang, senzatie de arsura sau intepaturi in zona inimii, presiune in zona toracica, dispnee, stari de slabiciune, ameteala. Totusi, daca aceste stari sunt experimentate pentru prima oara, este foarte important sa se apeleze imediat la consultul medical de specialitate, pentru a exclude un posibil infarct sau o boala cardiaca.
In cazul nevrozei cardiace, inima este perfect sanatoasa; cu toate acestea, manifestarile descrise anterior revin frecvent, mai ales din cauza incertitudinii legate de diagnostic, pe care pacientul o experimenteaza. Din teama de a nu fi, in realitate, inima afectata, la multi pacienti cu nevroza cardiaca se declanseaza atacuri de panica si o exacerbare a simptomelor. De asemenea, perioadele de timp in care nu exista manifestari sunt marcate de teama urmatorului „atac”.
Dupa ce, in urma unui control medical complet, se stabileste diagnosticul de nevroza cardiaca, este foarte important ca pacientul sa inteleaga in amanunt felul in care este afectat, dar si ce cauzeaza aceasta problema. In cazul in care stresul este factorul incriminat, pe langa medicatia adaptogena si/sau sedativa, se poate recomanda si terapie psihologica, prin care pacientul sa invete sa-si controleze starile declansatoare.
Bibliografie:
Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 1991;
Rieder MJ. Prevention of neural tube defects with periconceptional folic acid. Clin Perinatol. 1994;
De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. N Engl J Med. 2007;
Pietrzik K, Bailey L, Shane B. Folic acid and l-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 2010;
Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;
Miller AL. The methylation, neurotransmitter, and antioxidant connections between folate and depression. Altern Med Rev. 2008;
Ulrich CM, Kampman E, Bigler J, et al. Lack of association between the C677T MTHFR polymorphism and colorectal hyperplastic polyps. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;