Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sistemul nervos: Ce este anxietatea sociala si ce factori o declanseaza

Sistemul nervos: Ce este anxietatea sociala si ce factori o declanseaza

Este foarte important sa detectati si sa intelegeti anxietatea sociala. Exista tehnici pe care le putem pune in aplicare pentru a face fata, dar cu siguranta, daca nu putem sa o facem singuri sau singuri, este indicat sa cerem ajutorul unui specialist. Lipsa de incredere asociata cu anxietatea sociala este un partener teribil de calatorie, care ”paralizeaza” individul, facandu-l sa nu incerce sa lupte pentru ceea ce vrea, acesta sfarsind prin a se bloca intr-o zona pe care el o considera a fi ”zona de confort”.

Ce trebuie sa fac daca am anxietate sociala?

Clarifica-ti motivul pentru a te depasi pe tine insuti
Depasirea unei temeri costa. Anxietatea sociala ne face sa ne simtim rusinati, insa pentru a depasi aceasta teama este sa ai foarte clar in minte care este motivul pentru care te simti asa.

Nu te autoscuza
Oamenii sunt foarte priceputi in a evita sa recunoasca motivele reale pentru care nu doresc sa se confrunte cu o situatie. Scuzele sunt variate: sunt de fapt foarte singur sau singur, nu-mi plac oamenii in general, nu-mi pasa de prostiile de care toata lumea se intereseaza, nu-mi pasa daca nu cunosc oameni sau nu am un partener, de ce ar trebui sa incerc daca sunt respins din nou?” sunt doar cateva dintre exemple.

Stabilirea obiectivelor progresive
Pentru a depasi cu adevarat o frica, este necesar sa se tina cont de doua linii clare: progresul si durata. Trebuie sa luam in considerare faptul ca a ne confrunta cu temerile sociale este ca si cum am urca o scara (progres). Daca as vrea sa urc doua sau trei trepte odata, as putea cadea. Daca vreau sa merg acolo sus trisand si folosind liftul (auto-medicatie, alcool, substante), acest lucru nu ma va ajuta.

Trebuie sa-mi stabilesc obiective progresive, de la cea mai mica anxietate pe care o am, pana la cea mai mare. Fiecare scop este un pas, si trebuie sa raman in fiecare, atat timp cat este necesar: pana cand reactia mea emotionala de anxietate s-a transformat intr-o reactie de indiferenta. Este mai usor ca in loc sa ne obisnuim cu reactiile noastre, lasandu-le sa treaca, sa devenim sensibili la ele si frica sa devina mult mai mare.

Nu fugi de acele situatii
Daca ne temem de evaluarea negativa a muncii noastre sau ne temem de reactiile noastre anxioase atunci cand vom face acest lucru, nu ar trebui sa-l evitam, ci sa-l facem si apoi sa ne exprimam temerile fata de oricine ar trebui sa supravegheze acea munca (seful sau colaboratorul nostru): ”credeti ca este suficient? Ce ti-a placut cel mai mult? Si ce mai putin? Cum il pot imbunatati?” Daca ne temem sa nu ne placa sau sa nu parem interesanti sau amuzanti pentru oamenii cu care venim in contact, solutia nu este sa ne oprim din intalniri. Din nou exprimati-va si nu fugiti, spuneti-le natural prietenilor ce credeti: ”uneori ma tem sa nu fiu pe masura asteptarilor” sau orice alta fraza ar putea exprima ceea ce simtiti, trebuie sa fie rostita cu voce tare. 

Incepe sa te gandesti ca nu trebuie sa faci lucruri importante de unul singur
Daca considerati ca ar putea fi benefic, luati in considerare un proces de schimbare ghidat de un profesionist in psihologie. Avantajele relationarii cu ceilalti intr-un mod mai putin anxios sunt enorme.

Metode de combatere a anxietatii sociale si pentru cresterea increderii in sine
Pentru a face fata tuturor simptomelor de anxietate sociala, este important sa se ia in considerare motivul acestei tulburari si sa se detecteze situatiile in care incep primele semne. In plus, cateva sfaturi pe care le puteti lua in considerare sunt urmatoarele:

Analizati situatiile specifice care declanseaza anxietatea
Anxietatea sociala nu se prezinta in acelasi mod pentru toti oamenii. De fapt, unii oameni pot experimenta aceasta fobie pentru ca isi fac griji ca altii ii judeca sau, in alte cazuri, doar ca sunt in jurul oamenilor in care s-ar putea sa nu aiba incredere. Prin urmare, identificarea acestor situatii va va ajuta sa faceti primii pasi pentru a gasi cum sa depasiti fobia sociala.

Concentreaza-te pe calitatile pe care le ai
Anxietatea sociala tinde sa se concentreze pe lucrurile rele si provoaca o imagine de sine negativa si, la randul sau, va este teama ca alti oameni le vor considera neinteresante sau plictisitoare. Fiecare persoana are calitati si defecte, important este sa identificati cele mai puternice trei trasaturi de caracter pentru a va ajuta sa va consolida increderea in fortele proprii.  

Abordeaza contactul vizual
Faceti un efort pentru a privi oamenii in ochi, fiti primul care spune "salut" si nu uitati sa o faceti cu un zambet.

Vorbeste cu un strain
Persoanele care se confrunta cu anxietate sociala evita interactiunea cu strainii, astfel incat sa nu compromita zona lor de confort, asa ca incercarea de a deschide o conversatie cu un "strain" precum este un casier sau un vecin, este o modalitate de a depasi anxietatea.

Contesta gandurile negative
Persoanele care au simptome de anxietate sociala au tendinta de a vorbi cu ei insisi/ei intr-un mod negativ. De fapt, anxietatea sociala este legata de a avea ingrijorari excesive in legatura cu evenimentele cu oamenii. De exemplu, s-ar putea sa va faceti prea multe griji cu privire la a spune ceva ofensator in fata altora, a rade la momentul nepotrivit, a spune ceva in afara contextului etc. Prin urmare, daca simtiti ca gandurile pe care le aveti in jurul acestor preocupari va coplesesc, ar trebui sa incercati sa le contestati si sa le inlocuiti cu altele mai utile si mai realiste.

Nu veti putea depasi fobia sociala peste noapte. Dimpotriva, incercarea de a face acest lucru imediat va va provoca mai multa anxietate. De fapt, daca o luati cu calm si incercati sa faceti pasi mici, veti avea mai multe posibilitati de a va atinge obiectivul. De exemplu, incercati sa nu va concentrati asupra preocuparilor care pot aparea atunci cand va confruntati cu o conversatie cu cineva si incercati sa vorbiti cu oamenii pe care ii intalniti in viata de zi cu zi, cum ar fi casierii.

Exista legatura intre aminoacizi si anxietate?

Anumiti aminoacizi de exemplu sunt esentiali pentru procesele neuronale, anumiti hormoni sunt vitali pentru starea de bine si, in plus, sa nu uitam faptul ca creierul uman nu poate depozita substante nutritive sau alti nutrienti asa cum se intampla cu alte zone alte corpului. Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.

Un alt lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe dintre tulburarile mentale au legatura directa cu intestinul gros considerat al doilea creier de catre multi specialisti si neurologi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri. In aceste conditii, nu e de mirare ca atunci cand avem anumite carente de vitamine si minerale trecem prin multiple transformari. Cum putem sa evitam aceste momente? Natura si stiinta si-au dat din nou mana in crearea unor produse pentru astfel de probleme.

4 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.