Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Geraniu: o planta cu efecte antiseptice, antiinflamatorii si cicatrizante

Geraniu: o planta cu efecte antiseptice, antiinflamatorii si cicatrizante

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 ianuarie 2024 Ultima actualizare: 19 ianuarie 2024

Muscata, denumita stiintific geraniu, reprezinta o specie de plante erbacee perene, cu originea in sudul Africii, si este recunoscuta in tara noastra drept o planta ornamentala. Aceste plante sunt in mare parte erbacee, insa pot lua forma de arbusti sau subarbusti. Pelargonium graveolens, cunoscut si sub numele de geraniu (muscata) se remarca prin uleiul sau esential cu arome similare trandafirilor. Acest ulei esential este valoros in industria parfumurilor si a produselor de ingrijire personala.

Denuminarea genului "Pelargonium" deriva din cuvantul grecesc ”pelargos”, care se traduce ca ”barza”, datorita asemanarii fructului plantei cu capul si ciocul unei berze. Aceasta analogie a dus la denumirea populara a multor plante din acest gen ca ”ciocul berzei”. Muscatele au fost introduse in lumea occidentala de catre naturalisti, colectionari de plante si medici de bord care navigau pe rutele comerciale in apropierea Capului Bunei Sperante.

Acestia au adus plantele in Europa incepand cu secolul al XVII-lea. Prima muscata cultivata in Europa este considerata a fi Pelargonium triste. Aceasta planta a fost adusa in gradina botanica din Leiden in jurul anului 1631. Astfel, introducerea muscatelor in contextul european a avut loc prin intermediul calatoriilor si explorarilor din secolul al XVII-lea.

Ulei de geraniu - proprietati pentru organism

Din aceasta planta cel mai folosit este uleiul. Uleiul esential este extras din frunzele plantei, prin procesul de distilare cu abur. Aroma sa este calda si florala, cu subtile note uleioase, amintind de mirosul delicat al florilor de trandafir. Uleiul este incolor, usor si prezinta o buna fluiditate. Uleiul de geraniu, cu o aroma distinctiva de trandafir si portocala, a devenit un substitut popular pentru uleiul de trandafir in industria parfumurilor din Franta. Acest ulei esential, derivat din planta geraniu, este utilizat in mod frecvent in aromaterapie, in produsele de ingrijire a pielii si ca aromatizant alimentar. Principalul producator si furnizor de ulei de geraniu este China, urmata de Egipt.

Uleiul esential de geraniu este cunoscut pentru proprietatile sale relaxante, astringente, antidepresive si antiseptice. De asemenea, are capacitatea de a reduce inflamatiile si de a controla sangerarile. Acest ulei are diverse intrebuintari, fiind utilizat intern pentru tratarea problemelor premenstruale si de menopauza, precum si pentru gestionarea greturilor, amigdalitelor si a circulatiei sangvine deficitare. Pentru uz extern, uleiul de geraniu este folosit in tratamentul acneei, eczemelor, hemoroizilor si pentru combaterea paduchilor. Uleiul volatil de geraniu este aplicat local in tratamentul cancerului cervical, ca potential beneficiu.

Uleiul esential de geraniu a fost identificat ca un produs natural cu potential pozitiv inlocuind substantele chimice sintetice in contextul afectiunilor clinice. Cercetarile stiintifice au confirmat ca acest ulei detine proprietati antifungice impotriva Candida albicans.De asemenea, extractele din geraniu au prezentat efecte remarcabile de natura antibacteriana si antioxidanta, ceea ce le face valoroase in industria alimentara si cosmetica. Un studiu recent a evidentiat eficacitatea unei formule de gel cu continut de 1% ulei de geraniu in tratarea stomatitelor.

Uleiul esential de geraniu, datorita compusilor sai precum citronelolul si geraniolul, detine proprietati antiinflamatorii si antivirale. S-a constatat ca acest ulei poate inactiva virusul gripal in doar 30 de minute de la expunere prin inhibarea activitatii hemaglutininei, o proteina virala. In ansamblu, uleiul esential de geraniu este considerat un produs natural cu multiple beneficii, fiind recunoscut pentru actiunile sale antifungice, antibacteriene, antioxidante, antiinflamatorii si antivirale. Aceste caracteristici il fac o optiune viabila in tratamentele medicale, cosmetice si chiar in industria alimentara.

 

Beneficii pentru sanatate oferite de geraniu

Sporeste activitatea mentala si fizica

Acest ulei are efecte benefice pentru depresie, stimuland atat activitatea mentala cat si cea fizica.

Bun cicatrizant

Este eficient in ameliorarea bolilor de piele precum dermatita si eczeme, avand capacitatea de a trata arsuri si degeraturi.

Medicament pentru durere

Uleiul actioneaza ca un medicament eficace impotriva durerilor.

Regleaza tensiunea

Uleiul imbunatateste tensiunea arteriala si stimuleaza circulatia sangelui in muschiul inimii.

Ajuta in bolile feminine

In sfera problemelor de sanatate specifice femeilor, uleiul de geraniu se dovedeste a fi util. In acest sens, preparatul normalizeaza nivelul hormonal, reducand simptomele sindromului premenstrual si ameliorand durerile menstruale. De asemenea, este folosit si pentru tratarea inflamatiei glandelor mamare.

Prepararea uleiului de geraniu - Ce trebuie sa stii

Uleiul bazat pe geraniu poate fi creat in mod independent acasa, prin pasi simpli. Frunzele tinere impreuna cu florile plantei sunt zdrobite pentru a forma o pasta. Aceasta se pune intr-un recipient de sticla, urmat de adaugarea de alcool medicinal. Vasul se va sigila bine si se va expune la soare. Dupa doua saptamani, un ulei de masline sau de porumb se poate adauga in amestec. Dupa inchiderea etansa a recipientului, preparatul este lasat sa se odihneasca la soare inca doua saptamani. Amestecul este apoi filtrat si turnat in borcane din sticla inchisa la culoare. Pentru siguranta, rezultatul se va depozita intr-un loc inaccesibil copiilor si animalelor.

 

Exista o varietate impresionanta de metode pentru a folosi tulpini, frunze si flori de geraniu. Cele mai cunoscute sunt: Decotul frunzelor si radacinilor, pe care il gasim in magazinele naturiste si farmacii. Este folosit in tratarea problemelor respiratorii si a otitelor, insa si pentru dizolvarea pietrelor la rinichi. Infuzia de frunze utilizata in urmatoarele patologii: gastrita, diaree, reumatism si guta.

Contraindicatii in folosirea uleiului de geraniu

Ca orice planta medicinala, pe langa multiplele avantaje, geraniul trebuie utilizat cu atentie. In contextul tratamentului pentru copii, utilizarea infuziilor si a uleiului de geraniu este rezervata exclusiv uzului extern. Consumul intern al geraniului este permis numai pentru persoanele care au implinit 18 ani. In perioada sarcinii si alaptarii, efectele uleiului de geraniu asupra fatului si laptelui matern nu au fost suficient studiate de comunitatea stiintifica. Din acest motiv, in timpul sarcinii si alaptarii se recomanda evitarea utilizarii geraniului.

In cazul ulcerului gastric, acizii continuti in uleiul de geraniu pot contribui la agravarea situatiei. Pentru persoanele care sufera de tromboflebita, utilizarea geraniului poate duce la formarea unui cheag de sange. De asemenea, in cazul constipatiei, persoanele cu probleme intestinale nu ar trebui sa utilizeze geraniu, deoarece exista riscul de a agrava situatia Pentru persoanele cu afectiuni cronice si pentru varstnici, utilizarea geraniului in tratamentele casnice trebuie abordata cu precautie. Inainte de a experimenta remedii naturale, este esential sa solicitati sfatul medicului. Acesta va oferi informatii detaliate cu privire la potentialele riscuri si beneficii ale infuziei de geraniu in contextul afectiunilor existente.

 

Ce este Lumanarica si ce proprietati similare are cu florile de Geraniu

Lumanarica este o planta medicinala folosita inca din trecut care este recunoscuta pentru modul in care se utilizeaza in scop terapeutic. Aceasta mai poarta si denumirea de coada lupului, lumanarea domnului sau coada mielului. Apare deseori in locurile necultivate. Creste si se dezvolta in zonele montante inalte, dar si pe crestele dealurilor sau pe marginea drumurilor de campie. Efectele teraputice ale acestor plante au fost decoperite de greci, care foloseau preparate cu lumanarica pentru bolnavii care nu se puteau opri din tusit. De-a lungul timpului au fost demonstrate calitatile deosebite ale acestei plante care se foloseste cu un real succes si in ziua de astazi.

Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si catifelat si sunt responsabili de aparitia iritatiilor. Frunzele sunt oval-alungite, au margini dintate si petioale lungi.

Florile de culoare galben intens au 5 petale iar fructele sunt capsule mici ovoide. Lumanarica se gaseste si la altitudini ridicate de peste 1500 m. In scop terapeutic sunt folosite plantele inflorescentele care pot fi recoltate in lunile iunie-septembrie. Florile se strang in zilele insorite si uscate iar culesul se face cu ajutorul unui echipament de protectie, pentru a evita aparitia iritatiilor cutanate.

Compozitia chimica a plantei ii confera proprietati curative deosebite. Florile contin o cantitate mare de uleiuri volatile, substante flavonoide, mucilagii, tanin, rezine si zaharuri. De asemenea, in compozitia lor se afla si substante saponozide, aucubozide, harpagozide si minerale, dar si elemente policolozide. Datorita substantelor chimice complexe ce se afla in lumanarici se remarca proprietatile expectorante, antiinflamatoare, analgezice, sudorifice, diuretice, anticatarale, antihistaminice si depurative.

Bibliografie:

Journal of the Science of Food and Agriculture: "Cichorium intybus L – cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future;
Journal of the South African Veterinary Association: "Use of ethnoveterinary medicinal plants in cattle by Setswana-speaking in the Madikwe area of the North West Province of South Africa;
Mayo Clinic: "Dietary Fiber: Essential for a Healthy Diet."Plant Cell, Tissue and Organ Culture: "Immature embryos culture in Italian;
Scientific World Journal: "Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary;

Articole similare
Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre

Coacazele negre sunt cele mai populare si au o aroma dulce-acrisoara distinctiva, fiind bogate in vitaminele C si K, antioxidanti si flavonoide.

28 februarie 2023
Edited 9 martie 2023
citește articolul
Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii

Unul dintre beneficiile majore ale corcoduselor este continutul lor ridicat de antioxidanti. Acesti compusi protejeaza celulele noastre impotriva daunelor oxidative, care pot duce la boli cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul.

28 februarie 2023
citește articolul
Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete

Vinetele se regasesc in varietati diferite, cele mai des intalnite au coaja mov, insa altele au coaja neagra, verde sau alba. Acestea sunt deseori folosite in bucataria asiatica, mediteraneana si din Orientul Mijlociu.

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina