Gestionarea afectiunilor cardiace preexistente in timpul sarcinii: Cum le putem monitoriza
Bolile cardiace preexistente in sarcina sunt afectiuni cardiace pe care mama le-a avut inainte de a ramane insarcinata. Afectiunile cardiace congenitale comune care pot afecta sarcina includ urmatoarele: stenoza mitrala, defect septal atrial, defect septal ventricular, stenoza valvei aortice, ărolapsul valvei mitrale, Tetralogia lui Fallot, ingustarea aortei Alte afectiuni preexistente care pot afecta sarcina includ: tulburari de ritm cardiac, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, anevrism aortic, sindromul Marfan.
Care sunt cauzele care duc la complicatii in timpul sarcinii?
Majoritatea problemelor cardiace apar intamplator. O problema cu o valva cardiaca poate aparea dupa o infectie sau o alta afectiune medicala. Febra reumatica este o sursa comuna de infectie care afecteaza valvele cardiace. Chiar daca bolile de inima nu provoaca simptome sau nu au afectat mama, acestea pot provoca probleme in timpul sarcinii. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand sunteti gravida, apar modificari in organism. Unele femei nu stiu ca au boli cardiace preexistente pana cand efectele sarcinii dezvaluie problema.
Din primul trimestru, volumul de sange creste cu 50%. Sangele suplimentar face ca inima sa functioneze mai greu. Inima reactioneaza prin cresterea debitului cardiac, adica cantitatea de sange pe care corpul o pompeaza prin sistemul circulator. De asemenea, reactioneaza si alte sisteme din organism. Tensiunea arteriala scade pentru a permite fluxul suplimentar de sange. Cu toate acestea, unele femei au hipertensiune arteriala. Drept urmare, inima functioneaza mai greu, mai ales daca aveti o afectiune cardiaca preexistenta.
Pot exista, de asemenea, modificari ale inimii si ale sistemului vascular in timpul travaliului si nasterii. Cand uterul se contracta, cantitati mari de sange calatoresc de la uter la sistemul circulator, iar acest lucru provoaca modificari ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac si a debitului cardiac. Daca se administreaza anestezie spinala sau epidurala, se poate provoca scaderea tensiunii arteriale. Dupa nastere, puterea cardiaca creste si ritmul cardiac scade. Mama poate pierde mult sange in timpul nasterii, iar acest lucru poate modifica, de asemenea, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si debitul cardiac.
Care sunt simptomele bolilor care apar in timpul sarcinii?
Majoritatea femeilor care au o problema cardiaca preexistenta au fost deja diagnosticate si tratate inainte de sarcina. Este posibil ca unele femei cu probleme cardiace minore sa nu stie ca le au. In acest caz, precum si la femeile cu afectiuni cardiace tratate, pot aparea simptome in timpul sarcinii. Simptomele frecvente ale bolilor de inima sunt enumerate mai jos. Simptomele se pot prezenta diferit in fiecare sarcina si pot include urmatoarele:
Dificultate de respiratie, in special noaptea sau cand femeia nu este activa
Imposibil de efectuat activitati normale din cauza slabiciunii sau a oboselii extreme (epuizare fizica)
Senzatie de ameteala sau lesin
Frecventa cardiaca neregulata (palpitatii)
Piele de culoare albastruie cu oxigen scazut in sange (cianoza)
Simptomele bolilor de inima pot semana cu cele ale altor probleme de sanatate. Prin urmare, consultati intotdeauna medicul pentru un diagnostic.
Cum sunt diagnosticate bolile cardiace preexistente in sarcina?
Problemele cardiace sunt o posibila complicatie in sarcina. Poate fi dificil sa se diagnosticheze o problema cardiaca in timpul sarcinii, deoarece unele simptome normale de sarcina pot fi similare cu simptomele bolilor de inima. Medicul va va intreba despre istoricul dumneavoastra medical, va va examina si, de asemenea, este posibil sa aveti nevoie de urmatoarele teste:
Electrocardiograma. Acest test inregistreaza activitatea electrica a inimii. De asemenea, poate vedea ritmuri cardiace anormale si poate detecta deteriorarea muschiului cardiac.
Ecocardiografie. Acest test este utilizat pentru a privi structura si functia inimii. Undele sonore sunt inregistrate pe un senzor electronic si permit valvelor inimii si inimii sa formeze o imagine in miscare.
Cateterizarea cavitatilor inimii drepte. In acest test, un monitor de presiune este plasat in cavitatile inimii. Se introduce printr-o vena mare in gat sau inghinal si se misca la inima. Se determina cat de mare sau scazuta este presiunea in inima, iar acest lucru determina medeicii sa dignosticheze problema. De asemenea, va ajuta sa alegeti cele mai potrivite optiuni de tratament.
Cum sunt tratate bolile cardiace preexistente in sarcina?
Tratamentul va depinde de simptome, sarcina si sanatate generala si de asemenea, de severitatea afectiunii. Medicul va va evalua riscul de boli de inima pentru sarcina. Este posibil sa fie nevoie sa vedeti un obstetrician specializat in sarcini cu risc ridicat. De asemenea, poate fi necesar sa consultati un medic cardiolog, care este specializat in boli cardiace congenitale sau ingrijire prenatala pentru sarcini cu risc ridicat. Este posibil sa fie nevoie sa va vedeti cu medicul pentru un consult mai des pentru a va monitoriza sanatatea si pe cea a copilului. Desi in mod normal in sarcina nu se administreaza medicamente, daca medicul ginecolog impreuna cu specialistul cardiolog decid, mama poate urma un anumit tip de tratament, care va fi ales raportandu-se la efectele negative asupra fatului si la beenficiile pe care tratamentul le-ar putea avea asupra mamei.
Modificarile normale ale sarcinii pot cauza probleme daca aveti boli de inima. Daca aveti un defect cardiac congenital, exista sansa ca nou-nascutul sa aiba si o problema cardiaca. Este posibil sa nu fie aceeasi problema ca cea a mamei, insa este nevoie de o monitorizare prenatala pentru sarcinile cu risc ridicat.
O afectiune cardiaca congenitala dureaza o viata. De cele mai multe ori, anomalia este reparata in copilarie. In alte cazuri, este posibil sa aveti simptome multi ani. Cu toate acestea, sarcina produce modificari care provoaca probleme femeilor cu boli de inima. Inainte de a ramane insarcinata, ar trebui sa luati in considerare sa solicitati sfaturi pre-conceptie. Un specialist cu experienta in sarcina si boli de inima va poate ajuta sa luati decizii de sarcina. De asemenea, va poate ajuta sa invatati cum sa va mentineti sau sa va imbunatatiti sanatatea, astfel incat sarcina sa decurga cat mai bine.
Intrebati echipa medicala care va monitorizeaza ce medicamente pentru inima sunt sigure de luat in timpul sarcinii. Unele medicamente nu trebuie utilizate deoarece pot provoca defecte la nastere (defecte la nastere). Nu incetati sa luati medicamentele fara sa discutati mai intai cu medicul.