Gheara Matei: Cum recunosti planta, ce proprietati are, contraindicatii de folosire
Planta gheara-matei, sau sub denumirea stiintifica, Nepeta cataria, este o planta erbacee perena ce face parte din familia lamiaceae. Aceasta isi are originea in Europa si a fost adusa in alte parti ale lumii, inclusiv in America de nord, unde a devenit o planta des intalnita. Gheara-matei este o planta care prezinta frunze verzi, opuse, cu forma ovala si un miros puternic, asemanator cu cel de menta. Cu toate ca frunzele sunt adesea folosite in scopuri ornamentale, unul dintre cele mai cunoscute aspecte ale acestei plante este efectul pe care il are asupra pisicilor.
Gheara-matei, este folosita in egala masura si in domeniul uman cu diverse meniri. Un exemplu relevant il reprezinta folosirea ei in medicina naturista ca remediu pentru a calma si relaxa sistemul nervos. In egala masura, existe persoane care prepara infuzii din frunzele plantei cu scopul de a obtine un efect sedativ usor. Insa, inainte de a pune in consum aceasta planta este important sa consultati un specialist cu scopul de a va oferi informatii cu vedere la nevoile si preferintele dumneavoastra.
Care sunt rolurile medicinale ale acestei plante?
Asemeni multor altor plante medicinale, gheara-matei, prezinta diverse proprietati terapeutice folosite in medicina naturista. Cateva dintre cele mai importante roluri din punct de vedere medicinal ale acestei plante sunt urmatoarele:
Efect sedativ si relaxant - Aceasta planta poate fi folosita cu scopul de a calma sistemul nervos, inhiband anxietatea, stresul si insomniile usoare. Infuziile create cu ajutorul frunzelor plantei pot fi utilizate pentru a obtine un efect relaxant.
Stimulent al apetitului - Exista persoane care folosesc planta si pentru a stimula apetitul, mai ales in cazul persoanelor ce prezinta probleme digestive sau care au pierderea poftei de mancare.
Efect bun antispastic – Gheara-matei poate prezenta proprietati antispastice, ajutand la relaxarea muschilor netezi, mai ales in cazul problemelor digestive, spre exemplu crampele abdominale.
Tratamentul migrenelor si durerilor de cap - Planta aceasta mai poate fi folosita si pentru a ameliora durerile de cap si migrenele. Este indicat consumul de infuzii sau aplicarea locala a uleiului de gheara-matei pe tample sau pe zona afectata.
Proprietati antiinflamatorii - Exista cercetari care demonstreaza faptul ca, anumiti compusi din gheara-matei, pot prezenta efecte antiinflamatorii, lucru ce ar putea fi benefic in tratarea afectiunilor inflamatorii, spre exemplu artrita.
Este esential de stiut faptul ca cercetarile cu privire la beneficiile pe care gheara-matei le poate oferi din punct de vedere medicinal sunt inca limitate, iar eficacitatea sa nu este in intregime dovedita. Astfel, inainte de a pune in consum orice planta medicinala, este indicat sa consultati un specialist sau medic naturist cu scopul de a obtine sfaturi si informatii adecvate. Acest lucru este esential mai ales in cazurile utilizarii pe termen lung sau in combinatie cu alte medicamente.
Cum functioneaza gheara-matei pe post de antiinflamator si analgezic pentru durerile articulare?
Unul dintre beneficiile pe care gheara-matei le prezinta din punct de vedere medicinal pentru oameni, este acela antiinflamator si analgezic pentru durerile articulare. Mecanismul prin care aceasta planta actioneaza nu este inca inteles in totalitate. Insa, cu toate acestea, se spune despre compusii activi din planta, spre exemplu nepetalactona, ca ar actiona in mai multe moduri posibile. Cateva dintre modalitatile prin care compusii activi actioneaza sunt urmatoarele:
Reducerea inflamatiei – Gheara-matei poate prezenta proprietati antiinflamatorii prin inhibarea eliberarii de substante chimice proinflamatorii in tesuturile inflamate. Acest lucru ar putea duce la scaderea inflamatiei si la reducerea durerii asociate cu afectiunile articulare.
Modularea raspunsului imunitar - O alta modalitate posibila prin care planta poate actiona pe post de inflamator este prin modularea raspunsului imunitar. Unele cercetari spun despre compusii din gheara-matei ca pot influenta eliberarea de citokine si alte molecule implicate in raspunsul inflamator al sistemului imunitar.
Blocarea receptorilor de durere - Aceasta planta poate prezenta efecte analgezice prin blocarea receptorilor de durere din sistemul nervos central. Lucrul acesta ar putea contribui la reducerea senzatiei de durere asociata cu afectiunile articulare.
Este necesar de luat la cunostinta faptul ca, cercetarile privind utilizarea ghearei-matei ca antiinflamator si analgezic pentru durerile articulare este inca in stadii incipiente. Momentan studiile sunt limitate si exista nevoie de cercetari suplimentare cu scopul de a confirma eficacitatea si mecanismele exacte de actiune ale acestei plante in acest context.
Inainte de a pune in consum gheara matei sau orice alt remediu natural pentru durerile articulare, este recomandat sa faceti o vizita unui medic specialist sau unui medic naturist cu scopul de a obtine informatii si sfaturi personalizate. De asemenea, in cazul in care veti incepe tratamentul cu aceasta planta, medicul va urmari tot progresul tratamentului iar in cazul in care va fi nevoie il va opri.
Cand este indicat sa folositi gheara-matei?
Cateva dintre cele mai intalnite situatii in care este indicat sa utilizati gheara-matei sunt urmatoarele:
Relaxarea si reducerea stresului - Aceasta planta poate fi folosita pentru a obtine efecte de relaxare si reducerea stresului. Infuziile facute cu ajutorul frunzelor plantei sau uleiul esential de gheara-matei pot fi utilizate cu scopul de a relaxa. Aceasta planta este considerata a fi folositoare in momentele de anxietate usoara sau dificultati de somn usoare.
Stimularea apetitului – Gheara-matei este adesea utilizata pentru a stimula apetitul in cazul persoanelor care au parte de probleme cu digestia sau care pierd pofta de mancare.
Tratamentul durerilor de cap usoare si migrenelor - Multumita posibilitatii de a fi folosita pe post de analgezic, gheara-matei poate ameliora durerile de cap si migrenele. Aceasta se poate aplica local, sub forma de ulei, sau se poate consuma sub forma de infuzii din frunzele plantei.
Tratamentul durerilor articulare si musculare – Gheara-matei mai poate fi folosita si in mod topic sau intern cu scopul de a reduce inflamatia si a ameliora durerile articulare si musculare usoare. Inainte de a folosi gheara-matei pe post de tratament pentru durerile articulare si musculare este important sa discutati cu un specialist, deoarece aceasta va va oferi recomandari specifice. Inainte de a pune in consum aceasta planta, fie sub forma de ulei, fie sub forma de infuzii, este recomandat sa consultati un medic specialist sau un medic naturist pentru a primi indicatii specifice nevoilor dumneavoastra.
Ce boli trateaza aloe vera? Se poate folosi aloe vera concomitent cu gheara matei?
Primul lucru care ne intereseaza cand vorbim de aloe vera este ce boli trateaza aloe vera. Planta are multiple beneficii si datorita acestui lucru se foloseste pe scara larga in multe industrii. Principala sa actiune pentru care este folosita in prezent este proprietatea sa antioxidanta, calitate oferita prin continutul de minerale si vitamine precum: manganul, cuprul, seleniul, vitaminele A, B4, B9, B12, C si E si cisteina (un aminoacid implicat in activarea globulelor albe si in vindecarea ranilor).
Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, substante cu rol in dezvoltarea unor patologii, boala arteriala coronariana, Alzheimer, degenerescenta maculara (afectiune de natura oftalmica, caracterizata prin afectarea vederii centrale). Componentele cu efect antioxidant din aloe vera fac din aceasta planta un element cu importante efecte benefice in prevenirea unor afectiuni cardiovasculare (afectiunile responsabile de cele mai multe decese la nivel mondial). Totodata, Aloe vera contine 6 agenti antiseptici: lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli si sulf, toti au actiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor si virusurilor. Aplicat local, gelul de aloe vera are actiune calmanta si analgezica.
Lucruri mai putin cunoscute despre aloe vera
Bibliografie:
Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;10(11):E1715.
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;152(12):1364.
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020.
National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller in F344/N rats and B6C3F1 mice (drinking water study). August 2013.
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019.
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;22(6):1523-1530.
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare;