Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Gripa aviara: ce este, cum se manifesta si cum ne putem proteja

Gripa aviara: ce este, cum se manifesta si cum ne putem proteja

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 29 ianuarie 2024 Ultima actualizare: 29 ianuarie 2024

Gripa aviara, cunoscuta si sub denumirea de gripa pasarilor, reprezinta o boala virala cauzata de tulpini specifice de virus gripal ce afecteaza in special pasarile. Virusurile gripale aviare pot sa provoace infectii usoare pana la grave in randul pasarilor, variind de la pasari domestice, spre exemplu puii de curca, gaini, rate, pana la pasari salbatice.

Exista tulpini ale virusului gripal aviar care pot sa transmita boala si la oameni, fapt ce determina aparitia unor cazuri sporadice de infectii umane. In cazuri rare, tulpinile acestea pot sa sufere mutatii ce permit transmiterea eficienta de la un om la un altul, astfel avand potential de a declansa o pandemie gripala. Gripa aviara la oameni poate sa provoace simptome similare gripei obisnuite, cum ar fi tuse, oboseala, febra si durere in gat, insa poate progresa la complicatii grave si chiar deces in anumite cazuri.

Este necesar de mentionat faptul ca, nu toate tulpinile de gripa aviara sunt la fel de periculoase pentru oameni. De-a lungul anilor, au existat cazuri sporadice de transmitere la om, insa masurile de supraveghere si control ale acestei boli la nivel global au avut rolul de a preveni raspandirea larga si de a diminua riscul de aparitie al unor pandemii. Cu scopul de a preveni infectarea cu virusul gripal aviar, este indicat sa evitati contactul direct cu pasarile bolnave sau moarte, sa gatiti corespunzator carnea de pasare si sa respectati regulile stricte de igiena. In cazul in care in zona dumneavoastra exista cazuri de gripa aviara sau daca suspectati o posibila expunere, este nevoie sa cereti asistenta medicala.

Cum se manifesta gripa aviara?

Manifestarea gripelor aviare la oameni poate fi diferita, depinzand de tulpina de virus implicata si gravitatea infectiei pe care persoana respectiva o prezinta. Simptomele pot fi diferite de la usoare pana la severe. Cateva dintre simptomele cele mai intalnite care sunt asociate cu gripele aviare la oameni sunt urmatoarele:

Simptome respiratorii - Acestea pot sa includa tuse, secretii nazale, congestie nazala si dureri in gat.

Simptome febrile - Febra este un simptom foarte des intalnit in cazul de infectie gripala aviara. In cazul in care sunteti infectat cu gripa aviara, temperatura corpului poate creste semnificativ intr-un timp destul de scurt.

Simptome digestive - Exista tulpini ale virusului gripal ce pot provoca simptome gastrointestinale, precum varsaturi, greata si diaree.

Dureri musculare si oboseala - Nu este exclus ca in cazul infectiilor cu gripa aviara sa apara simptome cum ar fi durerile musculare, durerile articulare si oboseala accentuata.

Dificultati respiratorii - In cazurile mai severe, gripa aviara poate duce la aparitia unor dificultati de respiratie severe, cum ar fi pneumonia si alte complicatii care pot sa apara la nivel pulmonar. Simptomele de acest tip sunt mai des intalnite in cazul tulpinilor mai agresive de gripa aviara.

Complicatii grave - In cazurile severe de gripa aviara, aceasta poate evolua foarte rapid catre complicatii grave, spre exemplu insuficienta respiratorie acuta, sindromul de detresa respiratorie severa sau alte complicatii sistemice.

Este foarte important sa tineti minte faptul ca, nu toate persoanele infectate cu gripa aviara vor avea parte de aceste simptome, ci sa stiti faptul ca gravitatea simptomelor poate fi diferita. In aceeasi masura, este necesar sa cautati asistenta medicala in cazul in care suspectati o infectie cu gripa aviara, in special daca prezentati simptome severe sau daca ati avut contact cu pasari bolnave.  Daca apare o infectie cu o tulpina de gripa aviara care are potentialul de a se raspandi la scara larga in randul populatiei umane, autoritatile de sanatate publica au dreptul de a implementa masuri cu scopul de a preveni raspandirea virusului.

 

Cum poti preveni gripa aviara?

Pentru a va proteja de infectarea cu gripa aviara si pentru a diminua riscul de infectarea, puteti lua urmatoarele masuri preventive:

Igiena personala 

Spalati-va frecvent pe maini cu apa si sapun, mai ales in urma unui contact cu animale, inclusiv pasari. Masura aceasta este una de baza pentru prevenirea raspandirii virusurilor in general.

Evitarea contactului cu pasarile bolnave 

In cazul in care traiti in zone unde au fost raportate cazuri de gripa aviara la pasari salbatice sau domestice, este recomandat sa evitati contactul direct cu pasarile bolnave sau moarte. In egala masura, este indicat sa evitati manipularea pasarilor bolnave sau sa va apropiati de cadavrele acestora.

Gatirea corecta a carnii de pasare 

Daca obisnuiti sa consumati carne de pasare, fiti siguri ca aceasta este gatita complet si in mod corespunzator. Temperaturile ridicate de gatire pot distruge virusurile gripale.

Evitarea pietelor de pasari 

Pietele de pasari vii pot reprezenta un risc ridicat de transmitere a virusurilor gripale intre animale si oameni. Este indicat sa evitati vizitarea acestor piete sau sa luati masuri de precautie corespunzatoare daca decideti sa mergeti in zonele respective.

Respectarea masurilor de sanatate publica 

In cazul in care exista cazuri de gripa aviara sau suspiciuni de infectie in zona dumneavoastra, trebuie sa respectati toate masurile si recomandarile autoritatilor de sanatate publica, de exemplu carantina sau izolarea, acest lucru fiind efectuat cu scopul de a preveni raspandirea virusului.

Vaccinarea 

Exista cazuri in care vaccinurile antigripale pot contribui la protejarea impotriva unor tulpini de virus gripal aviar. Cu toate acestea, eficacitatea acestor vaccinuri poate sa fie diferita si inca nu exista un vaccin specific pentru toate tulpinile de gripa aviara. Este important sa ne protejam de gripa aviara din mai multe motive:

Sanatatea umana - Virusurile gripale aviare pot sa infecteze oamenii si pot provoca simptome usoare pana la severe.
Potentialul pandemic - Exista tulpini ale virusului gripal aviar care au capacitatea de a suferi mutatii si de a se transmite astfel de la om la om.
Impactul asupra sanatatii publice - O epidemie sau pandemie de gripa aviara ar putea suprasolicita sistemele de sanatate publica, fapt ce ar putea duce la aparitia unor dificultati in furnizarea asistentei medicale corespunzatoare pentru toti pacientii care sunt afectati.

Ce este Flurona si Kraken si ce  simptome au in comun cu gripa aviara

Flurona nu este o tulpina de virus in sine ci reprezinta un cumul de simptome care provin atat de la un virus gripal de forma H1N1 cat si de la virusul SARS-CoV-2, care poate avea manifestarile unei tulpini deja cunoscute cum este omicron sau poate manifesta simptomele unei tulpini care a suferit o mutatie si care poarta denumirea de Kraken. Astfel de persoane practic au in organism doua forme virulente de virus care pot provoca daune ireversibile si daca nu avem grija cum sa le tratam ele pot provoca si decesul bolnavilor.

Despre posibilitatile amestecului de simptome s-a vorbit si in pandemie cand se vehicula faptul ca noile tulpini de Coronavirus sa se manifeste in paralel si cu vechile forme de virus gripal. Specialistii avertizeaza ca in cazul unei duble infectii este prezenta o simptomatologie mult mai agresiva, cu o intensitate a durerilor care este clar diferita de gripa, cu dureri musculare, articulare, cu dureri de cap, nevralgii, stari de voma, greata, lipsa tonusului, lipsa de pofta de mancare care pot fi mult mai intense.

Virusul gripal poate fi de mai multe forme. Pe scurt, virusul gripal este singura specie din genul Alphainfluenzavirus din familia de virusuri Orthomyxoviridae⁠, care cauzeaza gripa la pasari, mamifere si la om. Unele tulpini ale virusului gripal A provoaca o boala severa atat la pasarile domestice, cat si mamifere sau om. Ocazional, virusurile sunt transmise de la pasarile acvatice salbatice la pasarile domestice, iar acest lucru poate produce un focar sau poate da nastere pandemiilor de gripa umana.

Virusurile gripale A sunt virusuri ARN segmentate, de sens negativ, monocatenare. Cele mai multe subtipuri sunt etichetate in functie de un numar H (pentru tipul de hemaglutinina) si un numar N (pentru tipul de neuraminidaza). Exista 18 antigeni H diferiti cunoscuti (H1 la H18) si 11 antigeni N diferiti cunoscuti (N1 la N11). Fiecare subtip de virus a mutat intr-o varietate de tulpini cu diferite profiluri patogenice. Unele tulpini sunt patogene pentru o specie, dar nu altele, iar unele sunt patogene pentru mai multe specii deodata. Totodata, si Coronavirus are mai multe tulpini si mutatii suferite in ultimele luni. Tulpinile gripale asociate cu mutatiile de Covid-19 provoaca simptome precum tuse, secretii nazale, dureri in gat, febra, dureri de cap si oboseala, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Noua tulpina de Coronavirus numita Kraken, cunoscuta sub denumirea oficiala pentru specialisti XBB.1.5, se raspandeste mult mai rapid ca celelalte tulpini, cel mai probabil pentru ca are cateva avantaje mari fata de tulpinile Omicron dominante in prezent. Noua tulpina a fost deja confirmata in tari precum Danemarca, Franta, Austria, Tarile de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda , Belgia, Republica Ceha, Portugalia si Irlanda.

Datele care vin din SUA sugereaza ca XBB.1.5 se raspandeste agresiv, cazurile dublandu-se la fiecare noua zile. Pericolul este ca o explozie de cazuri sa coincida cu un sezon de gripa si virus respirator sincitial deja dificil, care tensioneaza spitalele. In Belgia, autoritatile de sanatate publica au declarat o epidemie de gripa din cauza cresterii numarului de cazuri, varful fiind asteptat in trei sau patru saptamani.

BIBLIOGRAFIE:
 „Symptoms of Novel Coronavirus (2019-nCoV)”. Centers for Disease Control and Prevention (CDC);

 „Coronavirus: The psychological effects of quarantining a city”. The British Medical Journal;

Xiang, Yu-Tao; Yang, Yuan; Li, Wen; Zhang, Ling; Zhang, Qinge; Cheung, Teris; Ng, Chee H (4 februarie 2020). „Timely mental health care for the 2019 novel coronavirus outbreak;

 Kang, Lijun; Li, Yi; Hu, Shaohua; Chen, Min; Yang, Can; Yang, Bing Xiang; Wang, Ying; Hu, Jianbo; Lai, Jianbo (5 februarie 2020). „The mental health of medical workers in Wuhan, China;

Articole similare
Durerea in spate in zona plamanilor: ce reprezinta, cauze posibile, tratament Durerea in spate in zona plamanilor: ce reprezinta, cauze posibile, tratament

Plamanii sunt centrul sistemului respirator. Sistemul respirator include, de asemenea, traheea, muschii peretelui toracic si diafragma, vasele de sange si alte tesuturi. Toate aceste componente permit respiratia si schimbul de gaze. Cand aceste componente sunt afecte si perturbate pot aparea in spate in zona plamanilor. Ce boli ascund aceste dureri si cum le putem preveni afla din urmatorul material.

24 octombrie 2024
Edited 25 octombrie 2024
citește articolul
Sistemul respirator: De ce avem nevoie de trahee, care sunt bolile asociate Sistemul respirator: De ce avem nevoie de trahee, care sunt bolile asociate

Traheea este o parte a sistemului respirator. Organele din sistemul respirator transporta aer bogat in oxigen la plamani, eliminand dioxidul de carbon din plamani. Cand respirati, aerul trece prin nas si laringe si apoi prin trahee.

27 martie 2023
citește articolul
Vase limfatice: functiile acestora, posibile patologii, metode de preventie Vase limfatice: functiile acestora, posibile patologii, metode de preventie

Vasele limfatice sunt pasajele prin care circula limfa (un fluid incolor compus din celule albe din sange, proteine, grasimi si saruri), fiind asemanatoare cu venele.

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.