Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hipospadias: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta afectiune

Hipospadias: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta afectiune

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 iunie 2023

Hipospadiasul este un defect congenital care este definit ca o malformatie a uretrei masculine, care este anormal localizata in extremitatea inferioara a glandului, in fata inferioara a penisului sau la unirea penisului cu scrotul. Severitatea hipospadiasului va depinde de locatia deschiderii uretrale. In orice caz, barbatul va avea probleme in a avea contact sexual si respectiv in a ejacula, astfel incat sarcina va fi in mod natural complicata.

In general, hipospadiasul este, de asemenea, asociat cu o malformatie a preputului si cu o curbura a penisului spre burta. Acest tip de penis se numeste penis curbat congenital. Din cauza acestei curburi, hipospadias este considerat a fi o cauza a disfunctiei sexuale, deoarece poate face, din punct de vedere mecanic, imposibil actul sexual. In plus, ca urmare a pozitiei anormale a deschiderii uretrale, ejacularea in vagin este de asemenea impiedicata.

Frecventa debutului afectiunii este de aproximativ 1 si 8 copii nou-nascuti din 1000. Hipospadias are consecinte atat estetice, cat si functionale. Odata ce copilul este mai mare, aceasta malformatie poate provoca chiar consecinte psihologice. Pe de alta parte, hipospadiasul poate fi uneori insotit de un alt tip de malformatii care pot compromite fertilitatea masculului, cum ar fi criptorchidismul, ar trebui exclusa prezenta testiculelor ascunse si chiar diagnosticul de ambiguitate sexuala sau pseudohermafroditism.

Tipuri de hipospadias

Exista diferite tipuri de hipospadii in functie de locatia deschiderii uretrale. Cu cat orificiul se afla mai aproape de varful penisului, cu atat forma de hispospadis este mai usoara. Astfel, se disting:

Hipospadias posterior
Este cea mai severa forma si apare in 20% din cazuri, iar orificiul uretral este foarte departe de gland, in zona care uneste scrotul cu penisul sau la baza penisului. In plus, hipospadiasul posterior este insotit de un penis foarte curbat.

Hipospadias mediu
10% din cazuri sunt de gravitate medie. In acest caz, orificiul este situat in mijlocul penisului, de obicei pe fata inferioara. Aceasta provoaca o anumita curbura a penisului spre burta.

Hipospadiasul anterior este numita si hipospadias glandular. Este cel mai frecvent tip, deoarece apare in 70% din cazuri. In plus, acest tip de hipospadias este cel mai bland, deoarece meatul urinar este aproape de gland. In plus, penisul arata estetic normal si nu are practic nicio curbura. In prezent, cauzele specifice ale afectiunii nu sunt pe deplin intelese. Cu toate acestea, se considera ca hispopadias este legat de urmatorii factori:

Factorii genetici: Anomalia poate fi mostenita in familie.
Factorii de mediu, cum ar fi substantele chimice care interfereaza cu functionarea normala a hormonilor. Aceste substante chimice pot fi gasite in unele produse de zi cu zi, cum ar fi materiale plastice, pesticide si unele alimente si bauturi, cum ar fi laptele de vaca si produsele din soia.
Expunerea la anumiti hormoni din uter. Barbatii au de cinci ori mai multe sanse sa aiba hipospadias daca au fost conceputi prin fertilizare in vitro.
Desi motivul exact pentru hipospadias nu este cunoscut, cu toate acestea, majoritatea studiilor sugereaza ca aceasta anomalie in pozitia de deschidere uretrala este cauzata de factori genetici in combinatie cu factori de mediu si anumite medicamente. De asemenea, printre cauzele care ar putea provoca hipospadias, poate fi implicata o mutatie genetica care provoaca o deficienta in receptorii androgeni. De asemenea, se crede ca perturbarea receptorilor embrioni androgeni de catre factorii de mediu poate fi una dintre cele responsabile.

Factorii de risc
Unii factori care par sa creasca riscul unui copil de a dezvolta hispopadias includ:

Mamele au o varsta mai mare de 35 de ani si au un indice de masa corporala ridicat ( IMC ).
Femeile insarcinate care folosesc tehnici de reproducere asistata.
Administrarea anumitor hormoni inainte si in timpul sarcinii.
Cu toate acestea, prezenta acestor factori nu inseamna ca bebelusul va avea hipospadias. Acestia sunt doar factori care au fost studiati si par sa creasca riscul.
Simptome
Simptomele asociate cu hipospadias depind de severitatea afectiunii. In orice caz, cele mai frecvente manifestari clinice sunt:

Disconfort in timpul erectiei.
Urina nu iese prin varful penisului.
Dificultate de mentinere a directiei urinei
Dificultate in relatiile sexuale.
Aspectul anormal al preputului.
Ca urmare a problemelor de ejaculare, posibilitatea de a avea copii in mod natural poate fi complicata. In plus, va fi, de asemenea, dificil pentru spermatozoizi sa ajunga la uter in timpul actului sexual.

Diagnostic si tratament
Modul de a diagnostica hipospadias la nastere este examinarea fizica a copilului. Daca medicul pediatru nu este sigur de diagnostic, acesta poate solicita evaluari de urmarire. In mod normal, tratamentul la alegere pentru hipospadias este optiunea chirurgicala. Din cauza impactului psihologic pe care aceasta anomalie il poate provoca asupra copilului, majoritatea specialistilor recomanda operatia la o varsta frageda, inainte de varsta de 3 ani.

Exista diferite tehnici chirurgicale pentru rezolvarea hipospadiasului. Specialistul va evalua cazul si va decide care este tehnica adecvata pentru care o va aborda. Daca o persoana are hipospadias glandular usor, este posibil sa nu fie nevoie de alt tratament decat monitorizarea periodica.

Chirurgie
Cele mai severe forme de hipospadias sunt tratate cu o interventie chirurgicala corectiva. Aceasta interventie chirurgicala se face de obicei atunci cand copilul are intre 10 si 18 luni.

Chirurgia isi propune sa:

Obtina o gaura uretrala la capatul penisului
Permita urinarea in picioare
Faca penisul sa arate cat mai normal
Daca copilul are hipospadias usor, in general, va fi nevoie de o singura operatie. Cu toate acestea, daca este vorba despre o forma mai severa, se pot face mai multe operatii. In mod normal, aceste operatiuni sunt efectuate la sase luni distanta.

Hipopadias si infertilitatea
Concentratia hormonilor masculini implicati in formarea spermatozoizilor si asociata cu fertilitatea la mascul poate scadea in functie de locatia deschiderii uretrale. In plus, hipospadias provoaca probleme in ejaculare, prevenind patrunderea spermatozoizilor prin vagin. Din aceste motive, probabilitatea de a avea un copil un barbat cu hipospadias este scazuta. Cu toate acestea, daca aceasta malformatie congenitala la locul deschiderii uretrale este tratata corect la o varsta frageda, de obicei nu duce la probleme in sanatatea reproductiva a masculului adult.

Probleme asociate cu hispopadias
Daca copilul are hipospadias, acesta poate avea si alte probleme asociate, inclusiv:

Preput acoperit
Penis curbat sau indoit: pielea de pe penisul inferior al copilului este atat de stransa incat penisul apare curbat sau indoit, in special atunci cand este in stare erecta.
Testicule nedescendente: Acest lucru se intampla atunci cand testiculele nu coboara in scrot, unde ambele ar trebui sa fie.
Hernie inghinala: Apare atunci cand o parte din intetine se imping intr-o zona in care muschii din peretele abdominal sunt slabiti.
In cazuri foarte rare, o combinatie de hipospadias si testicule nedescendente poate fi un semn de hermafroditism. Acest lucru apare atunci cand o tulburare de baza a dezvoltarii sexuale ridica indoieli cu privire la sexul unui copil. 

 

Articole similare
Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament

Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Aceasta boala este generata de o serie de factori precum varsta inaintata, imbatranirea care pot duce la cataracta senila.

10 mai 2024
Edited 10 mai 2024
citește articolul
Boala Addison: Cum se manifesta si tipuri de tratament Boala Addison: Cum se manifesta si tipuri de tratament

Boala Addison, numita si insuficienta suprarenala sau adrenala, este o afectiune a glandelor suprarenale. Boala apare atunci cand acestea nu produc suficienti hormoni steroidieni, cortizol si aldosteron.

12 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Acanthosis nigricans: Cum se manifesta aceasta boala Acanthosis nigricans: Cum se manifesta aceasta boala

Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii ce determina ca aceasta sa devina inchisa la culoare si sa fie mai groasa. Afectiunea apare cel mai adesea la nivelul pliurilor cutanate din jurul gatului, dar si la nivel inghinal si axilar.

8 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina