Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ienuparul Virginian: un arbore cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si repelente

Ienuparul Virginian: un arbore cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si repelente

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 mai 2024 Ultima actualizare: 15 mai 2024

Cunoscut sub mai multe denumiri, inclusiv cedru rosu si ienupar Virginian, Juniperus virginiana, cedrul de Virginia este o specie de ienupar originara din estul Americii de Nord, in special din sud-estul Canadei. Acest conifer cu crestere lenta poate atinge inaltimi de la 5 pana la 20 de metri, avand un trunchi scurt de aproximativ 30-100 de centimetri. Scoarta sa este maro-rosiatica, fibroasa si se desprinde in fasii inguste. 

Arborele prezinta frunze juvenilie pe plantele tinere pana la varsta de 3 ani, iar pe arborii adulti acestea se gasesc sub forma de lastari raspanditi. Conurile de samanta, cu diametrul de 3-7 mm, asemanatoare fructelor de padure, sunt de culoare albastru inchis, acoperite cu un strat de ceara alba ce le confera nuanta specifica. Acestea contin de obicei una pana la trei seminte si sunt mature in 6-8 luni de la polenizare. Partile lemnoase ale plantei, obtinute prin distilarea cu vapori de apa, sunt utilizate pentru a obtine uleiul esential. Acest ulei contine in principal alfa-cedren, cedrol, tuiopsen, beta-cedren si widdrol.

Proprietati benefice ale Ienuparului de Virginia

Uleiul esential de cedru virginian a fost folosit in trecut ca repelent pentru insecte, in parfumuri si sapunuri, iar scoarta rosie a fost utilizata ca si colorant natural. Se credea ca frunzele sub forma de pulbere au proprietati benefice pentru negi si alte excrescente. Ienuparul de Virginia era considerat util pentru afectiuni precum artrita, bronsita, eruptiile cutanate si reumatismul. 

In prezent, uleiul esential de cedru de Virginia este folosit pentru a imbunatati circulatia periferica, pentru proprietatile sale de decongestionant venos si limfatic, in special in cazuri de edeme, varice si celulita. De asemenea, acest ulei are calitati antiseptice si astringente pentru piele, avand un antiinflamator pentru probleme osteoarticulare si antireumatice, precum si un efect calmant si relaxant pentru echilibrul emotional.

Uleiul esential de cedru Virginiana se distinge prin capacitatile sale de sustinere a sistemului respirator si prin efectele sale relaxante, calmante, si sedative. Acest ulei bland este potrivit inclusiv pentru copii, in special in cazurile de raceala care implica congestie respiratorie. Din punct de vedere emotional, ofera incredere si intareste limitele individului, avand o conexiune speciala cu pielea - puntea dintre interior si exterior.

Decongestionant nazal

Uleiul esential de cedru de Virginia actioneaza ca un decongestionant eficient, eliberand sinusurile si ameliorand tusea datorita proprietatilor sale antispastice delicate, dar eficace. Are, de asemenea, efecte antivirale, facandu-l util in cazuri de raceala si tuse. Uleiul esential de cedru de Virginia este eficient ca repelent pentru insecte, mai ales cand este amestecat cu alte uleiuri esentiale cu actiune similara.

Probleme ale pielii

Datorita calitatilor sale astringente si antiseptice, acest ulei esential este benefic pentru tratarea acneei, a petelor si a pielii grase, cand este inclus intr-o lotiune de baza sau crema. Este eficient si pentru ameliorarea matretii si a scalpului uscat atunci cand este adaugat in sampon.

Beneficii in infectiile virale

Uleiul esential de cedru de Virginia este eficient in tratarea tusei si a problemelor respiratorii, fiind potrivit pentru amestecurile de masaj pentru decongestionarea pieptului. Avand un efect stimulant asupra sistemului respirator, este deosebit de util in cazurile de infectii. Poate fi combinat cu uleiuri precum lavanda, chiparos si tamaie, in acest scop.

Acest ulei este util in timpul afectiunilor respiratorii virale, avand actiuni simultane de calmare si relaxare asupra sistemului nervos, dar si de stimulare a sistemului respirator, ajutand organismul sa lupte cu agentii patogeni din sistemul respirator.

Ajuta la hranirea firului de par

Pe langa beneficiile pentru sanatate, uleiul de cedru de Virginia are proprietati si in ingrijirea pielii si a parului. Pielea reprezinta granita dintre interior si exterior, iar acest ulei contribuie la ”vindecarea” acestor limite (aspecte psihice/emotionale/spirituale), avand efecte benefice asupra pielii. Poate fi util pentru tenul acneic si ajuta la vindecarea leziunilor superficiale ale pielii. In acest scop, poate fi combinat cu uleiuri precum lavanda, immortelle, geranium si patchouli.

De asemenea, uleiul exercita si un efect tonic asupra sistemului urinar si poate fi amestecat cu uleiuri precum santal, ienupar, pin si bergamota. Uleiul esential de cedru de Virginia are proprietati calmante, relaxante si sedative, fiind util pentru un somn odihnitor si pentru promovarea starii de calm si liniste. In cazul reducerii stresului, poate fi combinat cu uleiuri precum bergamota, portocala, iasomie si neroli.

Efect Anxiolitic

Un studiu pe animale a aratat ca cedrolul din uleiul de cedru de Virginia poate avea un efect calmant asupra starii de spirit, ceea ce il face util pentru reducerea anxietatii si stresului.

 

Potential antitumoral

Tot cedrolul, un compus natural din uleiul de cedru, prezinta o activitate antitumorala remarcabila. Intr-un studiu, s-a investigat efectul acestui compus in combinatie cu temozolomida, un agent chimioterapeutic, asupra glioblastomului - o forma agresiva de tumoare cerebrala. Tratamentul combinat a condus la inducerea apoptozei (moartea celulara programata).

Antibacterian

Studiile au demonstrat ca uleiul de cedru de Virginia are proprietati antibacteriene. In combinatie cu lavanda, acesta a prezentat efecte antibacteriene impotriva Candida albicans si a Stafilococului auriu. De asemenea, a fost eficient in inhibarea unor ciuperci responsabile de distrugerea arborilor.

Tonic cardiovascular

Inhalarea compusului cedrol din uleiul de cedru de Virginia fost asociata cu proprietati tonice asupra sistemului cardiovascular. Aceasta a crescut activitatea sistemului nervos parasimpatic si a redus activitatea sistemului nervos simpatic.

Repelent pentru insecte

Uleiul de cedru virginian are proprietati repelente fata de insecte, ceea ce il face util in medicina traditionala pentru protectia impotriva acestora.

Efect sedativ

Inhalarea cedrolului din uleiul de cedru virginian a avut efecte sedative si a prelungit durata somnului in experimentele efectuate pe animale. Aceste beneficii sunt sustinute de cercetari stiintifice si contribuie la intelegerea profunda a proprietatilor terapeutice ale uleiului de cedru virginian. Mai mult decat atat, cedrul de Virginia aduce semnificatii profunde in contextul emotional si spiritual. 

Simbolizand forta, increderea si conexiunea, acest ulei ne incurajeaza sa ne cunoastem si sa ne acceptam atat vulnerabilitatile, cat si punctele forte. Totodata, ne indruma sa ne conectam atat cu propria noastra esenta, cat si cu ceilalti, sustinand legaturi autentice si echilibrate. Cedrul este simbolul vietii si al stabilitatii si reprezinta un sprijin constant in cautarea noastra de autenticitate si incredere in fortele proprii.

 

Compozitia chimica a plantei de Ienupar. Cum sa o folosim corect

Uleiul esential este prezent in proportie de 0,30-0,60%, in functie de stadiile de vegetatie si de varsta. Continutul cel mai ridicat se regaseste in ramurelele tinere, inainte de deschiderea mugurilor. Frunzele de ienupar contin 560-750 mg vitamina C dar si fructele sale sunt foarte bogate in vitamina C, antioxidanti si flavonoizi. Uleiul esential mai contine alfa-pinen, beta-pinen, l-beta felandren, limonen, delta-3-caren, acetat de bornil, dar in cantitati mici si aldehida anisica si caproica, alcooli secundari monociclici, aldehide si cetone sescviterpenice, alcooli triterpenici tertiari. Ienuparul este recomandat in cazul afecțiunilor reumatice, artrite, coxartroze, gonartroze, pentru intarirea fracturilor, osteoporozei, traheitelor, bronsitelor, laringitelor, cistitelor, uretritelor si litiazei renale.

Extractele de ienupar, uleiul de ienupar si fructele sale folosite in cantitati avizate de un medic specialist au efecte antiinflamatoare si antiseptice ale cailor respiratorii si ale cailor urinare. De asemenea, se remarca si prin actiunea lor diuretica si favorizeaza eliminarea calculilor mici. Asadar, Ienuparul este indicat in afectiuni precum: bronsite, traheite, traheo-laringite, pielite, cistite catarale si uretrite. De asemenea, joaca un rol important in eliminarea inflamatiilor urinare si a calculilor renali.

In scop terapeutic se folosesc mugurii tineri sub forma uscata iar in compozitia mugurilor se afla o diversitate de uleiuri volatile (pinen, felandren, caren), aldehide si cetone sescviterpenice, aldehida anisica si caproica. Preparatele fitoteraputice pe baza de ienupar au acţiune antiinflamatorie asupra sistemului osteoarticular chiar si in cazul persoanelor care au peste 40 de ani. In plus, uleiurile volatile au actiune decongestiva, antiinflamatorie a cailor respiratorii si diuretica.

Ienuparul este utilizat cu succes si in cazurile de reumatism, artrite, coxartroza, gonartroza, consolidarea fracturilor, osteoporoza si litiaza renala. Ienuparul joaca rolul unui agent de igienizare a cailor respiratorii si a rinichiului. In practica medicinala este demonstrat faptul ca actioneaza si ca tonifiant, revigorand intreaga activitate din cavitatea toracica si din abdomen. Uleiul de ienupar este utilizat cu succes in industria farmaceutica si cosmetica, iar din rasina se produce terebentina.

Bibliografie:

Fik, E., Wolun-Cholewa, M., Kistowska, M., Warchol, J. B., and Gozdzicka-Jozefiak, A. Effect of lectin from Chelidonium majus L. on normal and cancer cells in culture. Folia Histochem 2001;

Gansauge, F., Ramadani, M., Pressmar, J., Gansauge, S., Muehling, B., Stecker, K., Cammerer, G., Leder, G., and Beger, H. G. NSC-631570 (Ukrain) in the palliative treatment of pancreatic 2002;

Gansauge, F., Ramadani, M., Schwarz, M., Beger, H. G., Lotspeich, E., and Poch, B. The clinical efficacy of adjuvant systemic chemotherapy with gemcitabine 2007;

Gebhardt, R. Antioxidative, antiproliferative and biochemical effects in HepG2 cells of a homeopathic remedy and its constituent plant tinctures tested separately  2003;

Gerencer, M., Turecek, P. L., Kistner, O., Mitterer, A., Savidis-Dacho, H., and Barrett, N. P. In vitro and in vivo anti-retroviral activity of the substance purified from the aqueous 2006;

Articole similare
Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii

Eucaliptul este cunoscut pentru frunzele sale mari si aromatice, care contin ulei esential. Acest ulei esential de eucalipt poate fi utilizat in produsele de ingrijire a sanatatii, precum unguente, inhalatoare si siropuri, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si expectorante.

23 februarie 2024
Edited 23 februarie 2024
citește articolul
Frasinul: arborele cu proprietati medicinale si cosmetice Frasinul: arborele cu proprietati medicinale si cosmetice

Frasinul este un arbore care face parte din familia Oleaceae. Acesta creste inalt pana la 35 m, cu tulpina dreapta si ramuri indreptate in sus. Frunzele sunt dispuse in perechi de o parte si de alta a unui ax comun, iar in varf este o frunzulita nepereche.

5 martie 2023
citește articolul
Myrciaria dubia: Un arbore cu proprietati importante pentru imunitate Myrciaria dubia: Un arbore cu proprietati importante pentru imunitate

Camu Camu, un arbust care se gaseste in padurile inundate ale Amazonului iar mai nou devine tot mai popular in randul alimentelor sanatoase. Este un arbust de 3-5 m inaltime, intalnit in Peru si Brazilia, are flori mici, cerate, cu petale albe si aroma dulceaga. Aceasta planta este inrudita cu eucaliptul si ienibaharul

4 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina