Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii
Eucaliptul este o planta care poate avea marimea unui arbust mic dar poate sa arate si un copac cu flori de dimensiuni medii. Frunzele de eucalipt contin un ulei ce ofera beneficii multiple pentru sanatate. Eucaliptul este cunoscut pentru frunzele sale mari si aromatice, care contin ulei esential. Acest ulei esential de eucalipt poate fi utilizat in produsele de ingrijire a sanatatii, precum unguente, inhalatoare si siropuri, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si expectorante.
Eucaliptul se utilizeaza deseori sub forma de ulei care se extrage din frunze, dar si sub forma de ceai. Pe langa mirosul foarte puternic mentolat acesta este recunoscut pentru beneficiile aduse aparatului respirator. Acest ulei joaca rol antimicrobian, expectorant, tonic, dezodorizeaza si purifica aerul din incaperi, improspatand asternuturile. Uleiul distilat din frunzele de eucalipt este utilizat pentru tratarea afectiunilor respiratorii si se regasesc in multe produse farmaceutice. Acesta este utilizat si in igiena orala sau ca purifiant natural pentru orice spatiu.
Care sunt proprietatile uleiului de eucalipt?
Proprietatile eucaliptului sunt nenumarate, datorita faptului ca aceasta planta contine un complex de vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Asadar, acesta este un foarte bun:
antimicrobian, antibacterian
expectorant, mucolitic
decongestionant nazal
antiseptic, antiviral, purifiant
antifungic, antiparazitar, antiputrescent
racoritor, improspatant
detensionant muscular
repulsiv pentru insecte
Uleiul esential de eucalipt poate ajuta la:
Reducerea congestiei nazale si a tusei
Alinarea durerilor de cap si durerilor musculare
Ameliorarea stresului si a anxietatii
Uciderea bacteriilor, ciupercilor si a virusurilor
Stimularea sistemului imunitar
Este important de mentionat ca uleiul esential de eucalipt nu trebuie inghitit sau aplicat direct pe piele fara diluare, deoarece poate fi toxic in anumite doze.
Beneficii importante si efectele eucaliptului asupra sanatatii
Lista de beneficii este foarte lunga avand in vedere ca functioneaza in mod eficient asupra multor organe din corp si mentin bolile la distanta. Iata cateva motive in plus, pentru care merita sa va indreptati atentia asupra acestei plante:
Protejeaza sistemul respirator
Atat frunzele de eucalipt, cat si uleiul esential se folosesc pentru tratarea problemelor respiratorii, in special pentru indepartarea fumului sau prafului din caile respiratorii. Ingredientele active prezente in aceste frunze actioneaza ca un expectorant si ajuta la eliminarea excesului de mucus din sinusuri si din caile respiratorii. In acelasi timp, elimina bacteriile si impiedica raspandirea lor in organism. Frunzele si extractul de eucalipt sunt folosite ca remedii naturiste pentru bronsita, raceala si gripa.
Intareste sistemul imunitar
Ceaiul de eucalipt este foarte bun pentru protejarea organismului de diverse infectii bacteriene, cum ar fi cele provocate de E. coli si Candida albicans. Acest ceai este un remediu eficient care actioneaza rapid si intareste sistemul imunitar.
Reduce starile de anxietate si stres
Eucaliptul este un sedativ natural si joaca un rol linistitor pentru persoanele care sufera de stres cronic. Hormonii de stres pot afecta in mod direct metabolismul, conferind o stare de sanatate precara. O ceasca de ceai de eucalipt ajuta la reducerea hormonilor de stres si calmeaza tensiunea mentala asociata cu starile de anxietate.
Hidrateaza si mentine sanatatea pielii
Proprietatile antibacteriene si antimicrobiene ale eucaliptului joaca un rol esential in ceea ce priveste protejarea sanatatii pielii. Uleiul de eucalipt este potrivit pentru toate tipurile de piele si are un efect calmant si regenerator.
Mentine sanatatea dentara
Eucaliptul este o planta antibacteriana si antimicrobiana, foarte indicata pentru ingrijirea dentara si ajuta la protejarea si vindecarea gingiilor iritate. In plus, eucaliptul are proprietati dezinfectante care reduc bacteriile bucale si previn aparitia cariilor dentare si a paradontozei.
Joaca un rol antiinflamator
Eucaliptul este o planta antiinflamatoare, de aceea consumul de ceai calmeaza durerile si se recomanda a se folosi de catre persoanele care sufera de astm, artrita sau crampe musculare.
Vindeca ranile
Uleiul de eucalipt este foarte util pentru vindecarea ranilor, a arsurile, taieturilor si abraziunilor, dar si in tratarea de muscaturi si intepaturi de insecte.
Reduce epuizarea psihica
Uleiul de eucalipt este un bun stimulent si ajuta la indepartarea epuizarii si a starilor de depresie. Acesta reprezinta un bun adjuvant in tratarea stresului si a altor tulburari mentale, deoarece inhalarea vaporilor contribuie la relaxarea creierului.
Imbunatateste functiile cerebrale
Uleiul esential de eucalipt se foloseste pentru stimularea activitatii mentale si vigilenta. Acesta este un vasodilatator, astfel ca sporeste fluxul de sange si permite circulatia normala a sangelui, conferind o mai mare putere a creierului, prin sporirea energiei si a puterii de concentrare.
Amelioreaza durerile musculare
Uleiul este un bun analgezic si antiinflamator natural, iar in caz de dureri sau crampe musculare, masajul cu ulei de eucalipt este de un real ajutor.
Amelioreaza durerile articulare
Uleiul de eucalipt este recomandat celor care sufera de reumatism, ligamente si tendoane rasucite sau rupte, muschi rigid, dureri, fibroze. Acesta ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si indeparteaza durerea.
Indeparteaza germenii intestinali
Uleiul de eucalipt se utilizeaza pentru a elimina germenii intestinali. Ingerarea uleiului de eucalipt poate trata multe dintre afectiunile bacteriene, microbiene si parazitare care apar cu precadere in colon si intestin.
Reduce febra
Uleiul de eucalipt se foloseste si pentru a reduce febra. Cateva picaturi de ulei intr-o compresa umeda si asezata pe frunte ajuta la scaderea temperaturii.
Combate gripa si raceala
Uleiul esential de eucalipt este un remediu eficient pentru combaterea racelii, asociate cu tuse, nas infundat, dureri in gat, bronsita si sinuzita. Adaugati cateva picaturi de ulei in apa calda si inhalati aburul timp de cateva minute in aceste situatii.
Este un bun remediu impotriva astmului
Proprietatile antiinflamatorii ale uleiului esential de eucalipt ajuta la ameliorarea simptomelor astmatice. Masand usor pieptul cu 3 picaturi de ulei veti simti un efect linistitor, pentru ca acesta ajuta la dilatarea vaselor de sange, facilitand restabilirea respiratiei normale.
Precautii si contraindicatii
Eucaliptul sub orice forma este contraindicat copiilor mai mici de 3 ani, dar si femeilor gravide sau care alapteaza si persoanelor care sufera de anumite afectiuni digestive sau hepatice.Folosit in exces, uleiul de eucalipt poate fi toxic si pot aparea diverse reactii adverse cum ar fi: dermatita de contact, greata, varsaturi, diaree, dureri de stomac sau indigestie.
Care sunt beneficiile arborelui de Neem, o specie cu multiple similitudini cu arborele de eucalipt
Uleiul de neem se foloseste pentru a combate matreata. Exista dovezi anecdotice care sugereaza ca acesta ajuta la combaterea matretei, insa nu se cunoaste tocmai mecanismul prin care actioneaza. Matreata este o cauza a pielii uscate, a scalpului, ori poate fi o infectie fungica, dermatita de contact sau altele. Proprietatile naturale ale uleiului de neem , cele antifungice si antiinflamatorii, pot ajuta la tratarea cauzelor sau la diminuarea simptomelor.
Studiile au demonstrat ca o terpena din neem, care este numita nimbidina, poate inhiba raspunsul inflamator, ceea ce ar putea explica potentialul sau in tratarea afectiunilor inflamatorii, prin urmare, a celor ce provoaca matreata. Daca iti doresti un par sanatos, aplica saptamanal ulei de neem si il vei dobandi. Maseaza bine uleiul de neem pe pielea capului si lasa-l sa actioneze peste noapte. Acesta se poate dilua in alte tipuri de uleiuri, precum cel de migdale, cocos si ulei de masline.
Se foloseste pe post de tratament pentru parul uscat. Uleiul de neem este un mod sigur prin care se pot elimina paduchii. Alte produse cu acelasi scop pot fi folosite la indepartarea paduchilor, producand efecte nedorite asupra scalpului. Acesta ajuta inclusiv la cresterea parului. Il poti folosi pentru stoparea efectului de subtiere a firului de par care se datoreaza stresului, poluarii, medicamentelor, etc.
Bibliografie:
Antiga E, Caproni M. The diagnosis and treatment of dermatitis herpetiformis. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;
Zhu J, Mulder CJ, Dieleman LA. Celiac Disease: Against the Grain in Gastroenterology. Journal of the Canadian Association of Gastroenterology. 2018;
Roy A, Pallai M, Lebwohl B, Taylor AK, Green PH. Attitudes Toward Genetic Testing for Celiac Disease. J Genet Couns. 2016;
Luján-sanchis M, Pérez-cuadrado-robles E, García-lledó J, et al. Role of capsule endoscopy in suspected celiac disease: A European multi-centre study. World J Gastroenterol. 2017;