Dermatita de staza: cauze, forme, simptome, tratament
Dermatita de staza este o afectiune a pielii comuna la persoanele cu vene varicoase. Lipsa de activitate si imbatranirea sunt cauzele slabirii venelor picioarelor si, pe termen lung, pot provoca varice. Primele simptome ale dermatitei de staza sunt inflamatia pielii, care apare atunci cand sangele se acumuleaza in venele picioarelor inferioare, din cauza insuficientei venoase cronice.
Alte simptome asociate includ edem, ulcere si hiperpigmentare la nivelul pielii. Obiectivul principal in tratamentul dermatitei de staza este prevenirea agravarii acesteia. Prin urmare, este important sa o tratati in mod corespunzator pentru a preveni progresia acesteia catre o ulceratie a pielii sau intarirea si ingrosarea picioarelor si gleznelor. Insuficienta venoasa care provoaca dermatita de staza poate provoca roseata a pielii sau chiar umflarea piciorului. Poate provoaca, de asemenea, mancarime, scalare, intarirea pielii, eruptii cutanate, ulcere venoase si, in consecinta, disconfortul pacientului.
Cauze ale dermatitei de staza
In multe cazuri, inainte de dermatita, edemele apar in picioare datorita cresterii fluidului in piele. Exista factori de risc pentru aparitia edemului, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau hipertensiunea arteriala, iar daca sunt tratati, pot provoca o scadere a probabilitatii aparitiei dermatitei. Dermatita de staza se datoreaza acumularii cronice de lichid in pielea picioarelor din cauza dificultatii de a returna sangele la inima, ceva ce se observa la pacientii cu:
Varice.
Insuficienta venoasa cronica.
Umflarea sustinuta a picioarelor (edem) ca urmare a bolilor inimii, ficatului etc. Aceasta acumulare cronica de lichide favorizeaza dezvoltarea atrofiei si a modificarilor in colorarea pielii picioarelor. Insuficienta venoasa cronica este cauzata de o disfunctie a valvelor care returneaza sangele de-a lungul sistemului venos profund, adesea legata de varsta. Din cauza insuficientei venoase, exista o crestere a tensiunii venoase in membrele inferioare, ducand la inflamatie sau dermatita de staza. Inflamatia este cauzata de scaderea oxigenului in zona, care poate provoca leziuni ale pielii. Acumulare de fluide, deoarece se exercita o presiune pe zona inferioara, aparand astfel dermatita de staza.
Factori de risc
Riscul de a avea aceasta afectiune creste odata cu prezenta anumitor conditii. Printre acestea, se regasesc valori crescute ale tensiunii arteriale, varicele, obezitatea, afectiuni cardiace (de exemplu, insuficienta cardiaca congestiva), renale, traumatisme sau leziuni. De asemenea, unele interventii chirurgicale anterioare pot declansa aparitia dermatitei de staza. Totodata, femeile care au purtat sarcini multiple sunt mai predispuse in a avea acest tip de dermatita. O alta categorie de risc o reprezinta persoanele care petrec mult timp in picioare, dar si cele care nu practica regulat exercitii fizice (persoanele sedentare)
Manifestarile tipice ale dermatitei de staza includ pruritul, eritemul cu margini nedefinite, scalarea si lichenificarea, cel mai adesea pe coapsa anterioara. Exista, de asemenea, placi cu suprainfectie bacteriana. In fazele initiale ale dermatitei de staza, apare de obicei colorarea rosiatica a pielii picioarelor si gleznelor, asociata cu inflamatia, caldura si scalarea, uneori asociata cu mancarimea. Dermatita cronica de staza se poate manifesta prin ingrosarea fibroasa a pielii si hiperpigmentare (in dermatita cronica de staza, pielea este de obicei ingrosata si maronie).
Simptomele includꓽ
Durere sau greutate in picior
Durerea se intensifica atunci cand mergeti sau petreceti mai mult timp in picioare
Umflarea piciorului
La inceput, pielea gleznelor si a picioarelor inferioare poate arata subtire sau ca un tesut. Este posibil sa dezvoltati incet pete maro pe piele.
Daca zona este zgariata, pielea poate deveni iritata sau crapata. De asemenea, poate deveni rosie sau umflata, precum si supurativa.
Umflarea gleznelor
Decolorarea pielii (uneori zonele afectate pot fi asemanatoare cu pielea pistruiata, intrucat epiderma se coloreaza in galben-maroniu)
Prurit (mancarime)
Aspect solzos al pielii
Pete rosii
Piele crapata si ulcere
Vene varicoase de culoare violet
La nivelul picioarelor si gleznelor, poate aparea intarirea si ingrosarea pielii (lipodermatoscleroza)
Pielea poate fi sensibila sau dureroasa
Diagnostic penttru dermatita de staza
Diagnosticul dermatitei de staza este clinic si se bazeaza pe aspectul caracteristic al leziunilor cutanate. De asemenea, medicul va analiza si alte semne de umflare a picioarelor, precum si insuficienta venoasa cronica. Este posibil ca specialistul sa recomande efectuarea unei ecografii Doppler. Dermatita de staza este prevenita prin evitarea si/sau tratarea viguroasa a tuturor bolilor care promoveaza insuficienta venoasa cronica sau prezenta cronica a edemului. Prognosticul dermatitei de staza este variabil in functie de boala ce sta la baza aparitiei dermatitei.
Tratament pentru dermatita de staza
Purtarea ciorapilor compresivi
Tratamentul implica reducerea sau limitarea insuficientei venoase cu terapii de compresie. O astfel de compresie se poate face cu utilizarea ciorapilor de compresie sau a altor metode. Este foarte important sa se transmita pacientului importanta efectuarii unei compresii corecte, deoarece s-a observat un grad ridicat de neconformitate, care este una dintre cauzele evolutiei slabe a procesului de vindecare a dermatitei de staza.
Medicamente
Pentru a controla dermatita se folosesc corticosteroizi topici, a caror potenta si regim de dozare trebuie sa fie indicate de catre specialist, care va studia echilibrul risc-beneficiu si cel mai adecvat tratament de intretinere. Cauza inflamatiei cronice trebuie corectata pe cat posibil, iar pacientilor cu dermatita de staza le este recomandat sa-si mentina picioarele ridicate cat mai mult timp posibil si sa poarte ciorapi de compresie progresiva, toate cu intentia de a favoriza revenirea sangelui in inima. Daca exista edem, trebuie sa se lucreze la reducerea acestuia.
Medicul poate recomanda, de asemenea, analgezice si antihistaminice, precum si antibiotic sau pansamente care au scopul de a trata ulcerele infectioase. Totodata, pot fi utile suplimente pe baza de vitamina C, care se pot administra pe langa alte metode de imbunatatire a sanatatii vaselor sanguine. Utile pot fi si produsele ce au rolul de a hidrata si proteja pielea afectata.
Chirurgie
In ceea ce priveste metodele chirurgicale minim invazive, se poate opta pentru ablatia termica endovenoasa, dar si la scleroterapie. Medicul poate propune si alte tipuri de interventii chirurgicale, in cazuri exceptionale, cand ulcerele sunt mari, precum si daca specialistul considera ca metodele minim invazive nu dau roade.
Pacientii trebuie sa evite zgarierea si ranirea, iar pentru a face acest lucru, trebuie sa mentina o buna igiena locala, sa-si pastreze unghiile taiate si sa foloseasca pantofi confortabili care nu produc frecare. Ulcerele de staza au un tratament dificil si o evolutie foarte lenta spre imbunatatire. Picioarele ar trebui sa fie ridicate cat mai mult posibil pentru a favoriza revenirea sangelui. Deoarece pielea este de obicei mai fragila, este important sa evitati atingerea zonelor afectate si sa nu o zgariati.
De ce pielea bebelusilor este mai expusa la boli de piele
Pielea bebelusilor este foarte sensibila si din acest motiv cei mici se pot confrunta adesea cu iritatii sau descuamari cauzate de uscarea excesiva. Pentru ca acestea sa nu mai apara este necesar sa se acorde o atentie adecvata produselor de ingrijire care intra in contact cu pielea bebelusului. Prin urmare, iritarea pielii la sugari este ceva comun pana la dezvoltarea epidermei si la formarea tuturor straturilor de piele.
Acest lucru apare ca urmare a faptului ca pielea are caracteristici speciale care o fac mai susceptibila la aparitia anumitor probleme. Principala caracteristica a pielii infantile este ca stratul cornos (stratul cel mai superficial al pielii) nu este pe deplin dezvoltat. Acest lucru duce la o epiderma mai subtire, iar pierderea de caldura si apa este mult mai mare decat la adulti. Ca urmare, pielea este mai vulnerabila la deshidratare si iritatie.
Pielea bebelusilor are un pH mai putin acid si o concentratie mai mica de lipide, deci este mai neprotejata impotriva agresiunilor externe. O alta caracteristica a pielii sugarilor este ca are putine glande sebacee, care sunt responsabile pentru producerea de sebum sau grasime naturala, care mentine hidratatare si lubrifiere la nivelul pielii. In plus, sistemul imunitar al bebelusilor este nedezvoltat complet, ceea ce creste riscul de a suferi afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi iritatiile.
Bibliografie:
Payne D (March 2017). "Stop the rash: managing incontinence-associated dermatitis in the community". British Journal of Community Nursing;
Barthel W, Markwardt F (October 1975). "Aggregation of blood platelets by adrenaline and its uptake". Biochemical Pharmacology;
Shin HT (April 2014). "Diagnosis and management of diaper dermatitis". Pediatric Clinics of North America. Pediatric Dermatology. 61;