Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Keratocon: O afectiune oculara care afecteaza forma corneei

Keratocon: O afectiune oculara care afecteaza forma corneei

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 30 septembrie 2024 Ultima actualizare: 30 septembrie 2024

Keratoconul este o afectiune care afecteaza corneea, adica aceasta se subtiaza si se inconvoaie in forma de con. Keratoconul produce distorsiuni vizuale, conducand la scaderea vederii. In mod normal, corneea are o forma rotunda, insa in cazul keratoconului, se bombeaza sub forma unui con. Conditia poate aparea atat la un singur ochi, cat si la ambii, fiind mai comuna in adolescenta.In faza de debut, keratoconul cauzeaza o vedere in ceata, sensibiltate la lumina si distorsiunea imaginii. Poate evolua in timp, dupa care poate incetini pentru ca ulterior sa se stabilizeze.

Una dintre cauze este frecarea la ochi, intrucat corneea se poate deteriora ca urmare a unor traumatisme minore, precum este frecarea la ochi. O evolutie anormala a corneei cauzata de lipsa unor fibre importante poate genera, de asemenea, deformarea corneei, determinand bombarea ca urmare a flexibilitatii crescute. Anumite afectiuni genetice se asociaza cu keratocon, inclusiv sindromul Marfan, sindromul Down sau sindromul Ehlers-Danlos. De asemenea, predispozitia genetica pentru keratocon sporeste riscul de a avea aceasta deformare a corneei. Dezechilibrele enzimatice pot slabi tesutul corneei, conducand in cele din urma la subtierea sa. Se poate, totodata, ca un istoric de alergii oculare sau o inflamatie cronica a ochilor sa sporeasca riscul aparitiei keratoconului.

De ce apare keratoconul

Keratoconul este o afectiune oculara care poate progresa in timp, afectand corneea, stratul frontal al ochiului. Pentru unii pacienti, boala evolueaza rapid, determinand o deformatie brusca a corneei si aparitia cicatricilor. Acest lucru duce la distorsiuni si incetosarea vederii. Existenta unui istoric familial de keratoconus este importanta, deoarece boala poate fi mostenita genetic. Diagnosticul keratoconului se face prin topografia corneeana, o procedura non-invaziva care mapeaza curburile suprafetei corneei. Aceasta evaluare este rapida si nedureroasa. Cauzele keratoconusului implica genetica, sistemul imunitar, stresul oxidativ si factorii endocrini. Keratoconul este clasificat in functie de stadiul evolutiv:

  • Keratoconus usor: valori < 48 D
  • Keratoconus mediu: valori intre 48 si 54 D
  • Keratoconus sever: valori > 54 D

Aceste clasificari ajuta la intelegerea gradului de afectare al corneei si pot influenta optiunile de tratament.

 

Cum se manifesta boala

Simptome generale:

  • Durere de cap si ochi
  • Halouri (mai ales noaptea)
  • Vedere neclara
  • Sensibilitate la lumina
  • Dificultate la condus pe timp de noapte
  • Nevoia constanta de a schimba lentilele de contact sau ochelarii

Simptome in stadiu incipient:

  • Ochi inflamati sau inrositi
  • Imaginea este usor distorsionata, astfel liniile drept par curbate sau indoite
  • Vedere usor incetosata
  • Sensibilitate la lumina

Simptome in stadii avansate:

  • Sensibilitate la purtarea lentilelor de contact
  • Astigmatism marit sau hipermetropie
  • Imagine mai distorsionata si mai incetosata

Cum se trateaza keratoconul

Daca in vremurile trecute pacientii nu puteau beneficia de redarea acuitatii vizuale, in zilele actuale keratoconul se poate corecta. Implanturile intracorneene si transplantul de cornee le-au oferit pacientilor care erau diagnosticati in stadii avansate ale keratoconului o sansa la vindecare.Tratamentul variaza in functie de stadiul bolii. In fazele usoare, se folosesc ochelari pentru tratarea miopiei si astigmatismului. Pe masura ce boala progreseaza, se pot folosi lentile de contact, de obicei lentile de contact dure.

In stadii moderate, se poate aplica tratamentul chirurgical Crosslinking. Acesta implica aplicarea unei solutii de vitamina B2 pe cornee si activarea acesteia cu lumina ultravioleta, formand noi legaturi de colagen care imbunatatesc forma si forta corneei. Procedura poate incetini progresul bolii si imbunatati vederea. In cazul keratoconusului sever, cand lentilele de contact obisnuite nu mai sunt eficiente sau confortabile, se poate recurge la inele corneene implantabile numite Intacs, care aplaneaza corneea si pot permite o viziune mai buna. In situatii extreme, poate fi necesar un transplant de cornee, in care o cornee donatoare inlocuieste corneea afectata a pacientului. Decizia asupra tratamentului depinde de stadiul si evolutia bolii, precum si de varsta pacientului, fiind esential sa fie efectuata de un medic specialist in oftalmologie. Tratamentul va depinde de mai multi factori, insa poate include urmatoarele optiuniꓽ

  • Lentile de contact rigide – odata ce afectiunea progreseaza, lentilele moi nu vor mai reusi sa furnizeze o imagine corecta. Prin urmare, variantele de lentile de contact rigide sunt o metoda de tratare a keratoconului;
  • Corectie cu ochelari – ochelarii de corectie sunt utili in stadiile incipiente, cand simptomele sunt usoare;
  • Lentile moi si lentile GPR – pentru situatiile cand lentilele rigide devin incofortabile pentru pacient;
  • Lentile hibrid – sunt cele care au centrul format din lentila rigida, iar marginile sunt moi;
  • Lentile sclerale – au capacitatea de a acoperi si sclera, care este partea alba a ochiului, intrucat diametrul acestora este mai mare;
  • Crosslinking – este o procedura care stopeaza progresia bolii, intrucat conduce la rigidizarea corneei. Tehnica se poate aplica in stadiile putin mai avansate ale afectiunii;
  • Transplant cornean – la aceasta optiune se apeleaza atunci cand alte metode nu au functionat sau cand afectiunea se diagnosticheaza in stadii avansate;

In timpul procedurii, medicul va inlocui fie o parte a corneei, fie intreaga cornee cu una sanatoasa, care provine de la un donator. Transplantul este de altfel si unica optiunea pentru situatiile cand patologia genereaza complicatii, de exemplu edem cornean ireversibil. Pentru tratarea keratoconusului in stadiul avansat III si IV, exista mai multe optiuni de tratament.

Inele MYORING

Aceste inele pot fi implantate in interiorul corneei prin crearea unui tunel cu ajutorul laserului femtosecund. Aceasta procedura poate ajuta la imbunatatirea formei corneei si, implicit, a vederii.

PIOL (Implanturi intraoculare)

Acestea sunt cristaline speciale care se introduc in ochi si pot reduce o parte semnificativa din dioptriile necesare. PIOL-urile pot fi o optiune pentru imbunatatirea vederii in cazul keratoconusului avansat. Transplantul de cornee, asa cum am amintit anterior, este o optiune pentru pacientii cu keratoconus avansat.

Se poate preveni?

Nu se cunosc metode care sa previna in totalitate aparitia keratoconului. Cu toate acestea, se pot adopta masuri care ajuta la mentinerea sanatatii oculare si la diminuarea riscului de a dezvolta keratocon.bEvitati frecarea excesiva a ochilor, intrucat acest obicei poate agrava keratoconul, putand slabi tesuturile corneene. Daca aveti anumite alergii, incercati sa evitati expunerea indelungata la agentul cauzator. Puteti folosi ochelari de soare sau de protectie, astfel incat sa va protejati ochii de iritanti.

O igiena adecvata a ochilor este intotdeauna o masura utila si la indemana oricui pentru a mentine o buna sanatate oculara. In acest sens, nu atingeti ochii niciodata cu mainile murdare, chiar daca ati fi tentat sa faceti acest lucru. Ochii se vor atinge doar dupa spalarea mainilor cu apa si sapun. Controalele oftalmologice regulate pot preveni aparitia patologiilor oculare, insa pe langa acestea, si pacientul trebuie sa respecte indicatiile furnizate de medic si tratamentul prescris, acolo unde este cazul. Depistarea precoce a afectiunilor oculare mareste semnificativ rata de vindecare si de ameliorare a simptomelor existente.

 

Ce trebuie sa stii atunci cand cauti suplimente pentru sanatatea ochilor

Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar. Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

Este recomandat in perioadele de lucru intens la calculator sau de vizionare prelungita la televizor, imbunatateste vederea la lumina scazuta si poate ajuta la pastrarea bronzului o perioada indelungata. Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .

Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism. Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.

BIBLIOGRAFIE:

Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;

Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;

Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;

Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS. n− 3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, and nonfatal myocardial infarction in older adults: the Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr. 2003 Feb 1;

Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;

Articole similare
Chayote: O leguma exotica cu multiple beneficii pentru inima si digestie Chayote: O leguma exotica cu multiple beneficii pentru inima si digestie

O leguma ciudata si ca aspect, si ca gust, Chayote este un fel de dovlecel cu o coaja foarte subtire, originar din Mexic. Fructele sunt de un verde deschis ireal, „grasute”, fiind de gasit mai ales in sud-vestul SUA. Din punct de vedere tehnic avem in fata un fruct, dar chayote se consuma ca o leguma.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este conopida Romanesco si care sunt beneficiile ei Nutritie: Ce este conopida Romanesco si care sunt beneficiile ei

Conopida o gasesti toamna si chiar si in timpul anului la supermarket, la tarabele din piata. O poti pune la murat, o poti servi fiarta cu ceva ulei de masline sau poti sa o faci la cuptor, sa o incluzi in supe-creme uneori. O varietate interesanta si foarte sanatoasa, plina de vitamine si de minerale, este conopida Romanesco. 

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii

Semintele de chia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi. Semintele de chia sunt bogate in fibre care sunt usor de procesat si digerat de sistemul digestiv, ajuta la alungarea poftei de mancare pentru persoanele care tin o dieta de slabit, ajuta persoanele care sufera de diabet sa regleze nivelul de insulina din sange si lupta cu factorii perturbatori si toxici din atmosfera. Ele pot fi consumate in toate dietele, si sunt recomandate inclusiv persoanelor care au intoleranta la gluten. Cum ajuta organismul semintele de chia si care sunt beneficiile pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.

21 martie 2023
Edited 14 ianuarie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.