Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ce este conopida Romanesco si care sunt beneficiile ei

Nutritie: Ce este conopida Romanesco si care sunt beneficiile ei

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 iunie 2024 Ultima actualizare: 4 iunie 2024

Conopida o gasesti toamna si chiar si in timpul anului la supermarket, la tarabele din piata. O poti pune la murat, o poti servi fiarta cu ceva ulei de masline sau poti sa o faci la cuptor, sa o incluzi in supe-creme uneori. O varietate interesanta si foarte sanatoasa, plina de vitamine si de minerale, este conopida Romanesco. Conopida Romanesco este un hibrid intre conopida clasica si broccoli, este destul de usor de gatit si de folosit in bucatarie, avand o multime de beneficii uimitoare pentru sanatate.

Ce este conopida Romanesco?

Originara din italia de nord, conopina Romanesco are o culoare verde deschisa-lime, este disponibila din primavara pana in toamna, face parte din familia Brassicaceae de legume, de unde fac parte si kale, broccoli, varza si, evident, conopida. Forma este insa diferita fata de cea a conopidei obisnuite, este dulce, are aroma de nuci. Buchetelele de conopida Romanesco sunt dispuse in forma de spirala, nu sunt rotunde ca la broccoli, este exemplul clasic de fractal. Brassica oleracea, denumirea botanica a conopidei Romanesco, este obisnuita cu temperatura ceva mai scazuta, a fost intalnita prima data prin secolul 16, in Mediterana de Est si Italia. Dupa ceva timp a ajuns si in SUA, schimbandu-si si adaptandu-si numele in functie de locul in care a fost cultivata si folosita.

Sursa primara de vitamina C sau K, de diferiti carotenoizi si nutrienti, fibre, conopida Romanesco poate fi inclusa in orice fel de meniu fara probleme, garantand un gust atipic al mancarii si o culoare unica in farfurii. Se poate consuma in stare cruda, se poate gati la abur, fierbe, la cuptor, se poate trage la tigaie cu legume. Ocazional se va combina cu ulei de masline si busuioc pentru celebrul pesto. Merge de minune pe farfurie alaturi de rosii, cartofi dulci, carne, branza, pui, carnati. Textura este delicata, se gateste rapid si este pericol de fiecare data sa nu o gatesti prea tare si sa o strici. Gustul ceva mai amarui decat cel pe care il are un broccoli o recomanda pentru preparate unde ai nevoie de ceva balans, unde ai si un gust dulce sau mai sarat, ceva mai picant.

Avantajele conopidei Romanesco dupa introducerea in dieta zilnica

In fiecare portie de conopida Romanesco vei avea si multa vitamina A, calciu, fier. Corpul absoarbe calciul si fierul mai usor din conopida aceasta spre deosebire de alte legume. Colesterolul rau va fi scazut mai rapid daca vei include in dieta conopida Romanesco, asta pentru ca are foarte multe fibre care pot ajuta la reducerea colesterolului din sange. Scade si riscul de cancer colorectal, poate cel mai frecvent tip de cancer care provoaca si decesul rapid.

Antioxidantii puternici din conopida Romanesco vor contribui la reducerea stresului oxidativ celular, la anularea efectelor negative ale radicalilor liberi si la o functionare optima a organelor interne. Inflamatia este redusa, are loc si o detoxifiere a organismului, ficatul functioneaza mai bine odata ce avem mereu in dieta noastra conopida Romanesco. Lupta impotriva infectiilor este mai eficienta pentru ca in conopida Romanesco avem si o substanta care are efecte antibacteriene si antifungice dovedite. Pielea va fi mai sanatoasa si va arata mai bine datorita antioxidantilor si vitaminelor A, B sau C, K din conopida aceasta. Pe langa vitamine avem si cantitati mari de mangan, magneziu, proteine de calitate, fosfor, potasiu, acizi grasi esentiali Omega-3.

Se reduce riscul de degenerescenta maculara, sanatatea oculara este imbunatatita, zaharul din sange este mentinut in limite normale, tensiunea arteriala si colesterolul nu depasesc valori critice. Rinichii vor beneficia si ei de pe urma consumului regulat de conopida Romanesco-compusii pe baza de sulf si nitrogen curata in mod natural rinichii umani.

Fierul si folatii cresc productia de celule rosii din sange, combat anemia, au grija de sanatatea sistemului reproducator uman, iar zincul combate pierderea gustului in timp. Slabesti mai usor daca mananci conopida Romanesco, ai digestie buna, colonul si intestinul subtire nu vor avea de suferit de pe urma dietelor dezechilibrate din trecut, este prevenita si constipatia, nu apar poftele pe care nu le poti stapani. O portie zdravana de conopida Romanesco ar putea sa te ajute sa iti revii mai rapid dupa gripe sau raceli, sanatatea plamanilor se imbunatateste, la fel si cea a oaselor, a musculaturii.

Utilizari practice pentru conopida Romanesco

Acizii grasi Omega-3 din conopida Romanesco te vor ajuta sa te feresti mai eficient de boli grave de inima, se optimizeaza tensiunea arteriala, circulatia sangelui in organism, nivelul general al colesterolului din organism. Nutrientii ajung mai usor la creier, oxigenarea celulara si la nivelul creierului este mai buna, deci creierul functioneaza mai bine indiferent de varsta avuta. Interesant este ca substantele din conopida Romanesco pot sa actioneze foarte bine si asupra starii noastre de spirit, sa ne faca sa ne simtim mai bine si sa nu avem treceri bruste de la o stare la alta, de la o emotie la alta.

Revenind asupra gatirii conopidei Romanesco ne raman cateva precizari de facut in finalul materialului nostru. Prima si cea mai importanta: trateaza aceasta leguma exact ca o conopida sau poate ca un broccoli si nu te feri de ea. Este foarte buna simpla, in diverse preparate, nu iti va schimba deloc gustul la mancare daca stii cum sa o gatesti, nu se adauga in cantitati mari si este foarte usor sa faci ceva bun rapid pentru ca se gateste imediat.

Tine cont si de faptul ca, pentru a te bucura de toate beneficiile amintite anterior, trebuie sa o consumi cat mai rapid dupa gatire si sa nu o lasi prea mult la cuptor sau pe foc, ca parte dintr-un preparat delicios. Nu o vei manca negatita pentru ca s-ar putea sa nu se impace prea bine cu stomacul tau si vei avea mari probleme legate de digestie. Poti incerca sa o murezi si pe ea, sa o pui cu otet ca pe conopida normala, vezi daca iti place si experimenteaza cat vrei cu ea. Spor la gatit si la descoperit beneficiile acestei legume minunate, numai buna pentru mesele din timpul toamnei sau iernii.

Ce este quercetina si in ce cantitate o gasim in leguma Romanesco

Quercetina este clasificata ca un flavonol, una dintre cele sase subclase de compusi flavonoizi. Numele a fost folosit din 1857 si este derivat din quercetum (padure de stejar), dupa Quercus. Flavonolii de tip quercetina (in primul rand sub forma de glicozide quercetine), cele mai abundente dintre moleculele flavonoide, sunt raspandite pe scara larga in plante.

Se gasesc intr-o varietate de vegetale, inclusiv mere, fructe de padure, legume Brassica, struguri, ceapa, ceai si rosii, precum si multe seminte, nuci, flori, scoarte si frunze. Quercetina se gaseste si in multe dintre plantele medicinale. La ceapa rosie, concentratii mai mari de quercetina apar in inelele exterioare si in partea cea mai apropiata de radacina, aceasta din urma fiind partea plantei cu cea mai mare concentratie. Quercetina este un tip de antioxidant care se gaseste in legumele cu frunze verzi, rosii, fructe de padure sau broccoli. Este considerat un „pigment” sau colorant al plantelor si de aceea se regaseste in fructe si legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai abundenti antioxidanti din alimentatia noastra.

Quercetina are o capacitate extrem de ridicata de combatere a radicalilor liberi conform unui numar mare de studii care dovedesc acest lucru. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele din interiorul corpului cand nivelul lor devine prea ridicat. Daunele produse de acestia au fost corelate cu numeroase afectiuni cronice precum cancer, boli cardiace sau diabet, de aici utilitatea consumarii alimentelor bogate in antioxidanti care pot combate acesti inamici minusculi.

Quercetina este cel mai abundant flavonoid din dieta. Se estimeaza ca o persoana consuma in medie 10-100 mg zilnic din diverse surse alimentare. Desi aportul poate fi acoperit atunci cand avem o dieta sanatoasa, unele persoane apeleaza la suplimente alimentare care contin quercetina sub forma concentrata pentru efecte si mai puternice.

BIBLIOGRAFIE:

Bergren R, Brown G, Duker J (1991). "Prevalence and association of asteroid hyalosis with systemic diseases";

Gelatt, Kirk N., ed. (1999). Veterinary Ophthalmology (3rd ed.). Lippincott, Williams & Wilkins;

Bjerk, Ellen (2004). "Ocular Disease of the Aging Dog". Proceedings of the 29th World Congress of the World Small Animal Veterinary Association;

Komatsu H, Kamura Y, Ishi K, Kashima Y (2003). "Fine structure and morphogenesis of asteroid hyalosis". Med Electron Microsc. 36;

Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;

Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";

Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;

Articole similare
Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului legumei Daikon Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului legumei Daikon

Ridichile sunt mereu in farfuria noastra, fie in salate, fie in alte preparate de sezon. Cu un gust original si o textura crocanta, o culoare rosi superba, ridichile vor fi excelente in orice meniu pregatit acasa sau la restaurant. Ridichea alba Daikon este utilizata mai mereu in bucataria asiatica, este o leguma versatila care se poate pregati intr-o multime de moduri.

22 iulie 2024
Edited 22 iulie 2024
citește articolul
Morcovii: Beneficiile pentru organism ale acestor legume morcovi-in-ladita

Morcovii ne ajuta sa avem o vedere mai buna pe timpul noptii, dar ne mentin si frumusetea pielii si ajuta organismul sa lupte in mod eficient impotriva diverselor afectiuni. Morcovul este aliatul perfect care protejeaza sanatatea ochilor. Acesta contine o cantitate importanta de betacaroten, care previne aparitia problemelor cu vederea si chiar le amelioreaza in mod evident. Morcovii sunt legume foarte sanatoase care au fost cultivate prima data in secolul al XVI-lea de catre agricultorii olandezi, desi oamenii il consumau de mii de ani. 

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Ce trebuie sa stii atunci cand alegi sa folosesti legume intr-o dieta Nutritie: Ce trebuie sa stii atunci cand alegi sa folosesti legume intr-o dieta

In aceasta perioada poti opta pentru urmatoarele legume si verdeturiꓽ leustean, frunze de papadie, leurda, loboda, spanac, usturoi si ceapa verde, salata verde, marar, menta, ridichi rosii, sparanghel.

26 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina