Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Labirintita: Cum se manifesta si cum se vindeca

Labirintita: Cum se manifesta si cum se vindeca

Postat in: Sanatatea ta
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 29 ianuarie 2024

Labirintita este o afectiune caracterizata prin inflamatia canalelor urechii interne, cunoscute sub numele de labirint. Aceste canale semicirculare sunt situate in interiorul urechii interne si au un rol important in mentinerea echilibrului. Inflamatia acestor canale poate fi cauzata de o infectie virala sau, mai rar, bacteriana. Labirintita poate fi o afectiune neplacuta si poate afecta semnificativ calitatea vietii unei persoane in timpul episoadelor de vertij intens. Tratamentul si gestionarea simptomelor pot varia in functie de cauza si severitatea labirintitei.

Labirintita afecteaza doua componente majore: cochlea (responsabila de auz) si aparatul vestibular (responsabil pentru echilibru). Aceste componente pot fi afectate in labirintita, care poate fi cauzata de infectii virale sau bacteriene. Urechea interna are, de asemenea, nervi care transmit semnalele de la ureche la creier, iar inflamatia acestor nervi poate duce la nevrita vestibulara sau neuronita vestibulara.

Urechea interna - generalitati

Urechea interna joaca un rol crucial in functiile de auz si echilibru. Cochlea este o mica structura in forma de melc care converteste vibratiile sonore in semnale nervoase care sunt transmise catre creier. Sistemul vestibular este compus dintr-o retea complexa de canale semicirculare care are un rol vital in mentinerea echilibrului prin furnizarea de informatii despre orientarea spatiala a corpului. Ambele componente, sistemul cochleei si sistemul vestibular, transmit informatii catre creier prin intermediul nervului vestibulocohlear.

Tipuri de labirintita

Exista doua forme principale ale labirintitei:

Labirintita virala

Majoritatea cazurilor de labirintita sunt cauzate de infectii virale precum raceala sau gripa, care se raspandesc la urechea interna. Aceasta provoaca adesea vertij brusc, greata, varsaturi si uneori pierderea auzului. De obicei, aceasta forma virala se rezolva de la sine.

Labirintita bacteriana

Se disting doua tipuri principale de labirintita bacteriana:

Labirintita seroasa

Cunoscuta si sub numele de labirintita toxica, aceasta forma apare in urma unei infectii bacteriene in urechea medie, care poate evolua catre urechea interna daca nu este tratata. Este mai putin severa si poate afecta doar sunetele de inalta frecventa.

Labirintita supurata

Apare atunci cand bacteriile din urechea medie ajung in urechea interna. Simptomele sunt mai severe si pot include vertij intens, greata, varsaturi, tinitus si pierderea auzului.

 

Cauze

Cauzele labirintitei nu sunt complet intelese, dar pot include infectii virale sau bacteriene (de exemplu, gripa sau raceala), infectii ale urechii medii, leziuni, boli autoimune, alergii, medicamente care afecteaza urechea interna, consum excesiv de alcool, fumat, tumori si accident vascular cerebral.De obicei, afectiunea apare dupa o infectie a tractului respirator superior, cum ar fi gripa sau raceala. In cazuri mai putin frecvente, labirintita poate sa se dezvolte dupa o infectie a urechii medii (otita medie). In situatii rare, aceasta poate fi declansata de o infectie bacteriana. 

Inflamatia nervului vestibular, care este responsabil pentru transmiterea semnalelor de echilibru catre creier, poate duce la confuzia semnalelor si aparitia simptomelor precum vertijul si pierderea echilibrului.

Simptome

Labirintita poate provoca o serie de simptome, cum ar fi ameteala, vertij, pierderea auzului si tinitus. Diagnosticul si tratamentul adecvat sunt esentiale, iar optiunile de tratament depind de forma labirintitei si de cauza subiacenta. Problemele cu urechea interna pot provoca o serie de simptome, inclusiv:

Surditate

Dificultatea de a auzi sunetele sau pierderea partiala a auzului poate fi un simptom comun al problemelor cu urechea interna.

Zgomote in urechi (tinitus)

Persoanele cu probleme ale urechii interne pot percepe sunete in urechi sau cap, cum ar fi zumzetul, bazaitul sau zgomotele de natura constanta sau intermitenta.

Dezorientare

Senzatia de dezorientare, ca mediul inconjurator se misca sau ca persoana insasi se roteste poate fi un simptom semnificativ al problemelor cu echilibrul din urechea interna.

Vertij

Este o forma severa de ameteala in care mediul inconjurator pare sa se roteasca sau sa se miste, iar persoana simte ca pierde controlul.

Greturi si varsaturi

Aceste simptome sunt adesea asociate cu ameteli si vertij, si pot fi declansate de schimbarile bruste de pozitie sau de miscari ale capului.

Nistagmus

Aceasta este o miscare involuntara si ritmica a globilor oculari, care poate insoti simptomele de ameteala sau vertij.

Tulburari de echilibru

Persoanele cu probleme ale urechii interne pot experimenta dificultati in mentinerea echilibrului si coordonarii in timpul mersului sau altor activitati fizice. Labirintita provoaca debutul brusc al vertijului, care este o senzatie intensa de rotatie sau miscare. Acest vertij poate fi atat de sever incat poate provoca greata si varsaturi. De obicei, simptomele se amelioreaza in cateva zile sau saptamani.

Simptomul principal al labirintitei este vertijul, care este adesea insotit de greata si varsaturi. Aceasta senzatie poate aparea brusc si este declansata de obicei in urma unei infectii respiratorii superioare, precum raceala sau gripa. Alte simptome includ pierderea temporara sau permanenta a auzului si tinitusul (zgomote in urechi).

In plus, labirintita poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Cazurile de labirintita virala sunt mai frecvente la adulti cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani, in timp ce labirintita bacteriana este mai rara si poate implica un risc mai mare de pierdere permanenta a auzului. Un studiu a constatat ca unul din sase pacienti cu simptome de vertij a fost diagnosticat cu labirintita.

Investigatii

Diagnosticul de labirintita se bazeaza pe anamneza si examinarea fizica. Medicul poate efectua teste specifice pentru a evalua cauza vertijului. Testele imagistice si alte teste pot fi efectuate pentru a exclude alte cauze ale vertijului, precum afectiuni cerebrale sau ale urechii interne.

 

Tratament pentru labirintita

Labirintita se vindeca de obicei in cateva zile sau saptamani. Tratamentul depinde de cauza labirintitei. In cazul infectiilor bacteriene, pot fi prescrise antibiotice, insa in cazul infectiilor virale, antibioticele nu sunt eficiente. Tratamente suplimentare pot include medicamente pentru ameliorarea simptomelor precum antihistaminicele, scopolamina si sedativele. Pacientii cu simptome persistente pot beneficia de exercitii de echilibru si alte masuri de gestionare a vertijului.

In cazul labirintitei care apare in cursul unei otite acute supurate, tratamentul consta in drenarea abcesului din zona timpanului si administrarea de antibiotice in doze mari, in special in cazul labirintitei bacteriene. Tratamentul corect al otitei acute supurate poate contribui la ameliorarea labirintitei asociate. Labirintita complicata de evolutia unei otite cronice necesita, de asemenea, tratament chirurgical pentru otita cronica, insotit de administrarea de antibiotice in doze mari. In cazuri in care infectia labirintului nu cedeaza, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a drena zona afectata.

Pentru labirintita cronica, in care simptomele de ameteala si vertij persista pe o perioada mai lunga, terapia de reabilitare vestibulara este un tratament eficient. Aceasta tehnica implica exercitii pentru coordonarea miscarilor ochilor si mainilor, simularea senzatiilor de ameteala pentru recalibrarea creierului si imbunatatirea echilibrului.In unele cazuri, pot fi utilizate si medicamente pentru gestionarea simptomelor, cum ar fi antiemeticele pentru greata si varsaturi, antihistaminicele pentru alergii si sedativele pentru calmare.

Exercitiile fizice specifice pentru echilibru pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea pot include miscari simple ale capului si exercitii de mentinere a echilibrului in pozitii diferite. Probioticele pot fi considerate in tratamentul infectiilor urechii, in special la copii, pentru intarirea sistemului imunitar. Acestea pot fi luate sub forma de suplimente sau pot fi incluse in dieta prin consumul de alimente bogate in probiotice.

In primele zile ale labirintitei, repausul la pat si mentinerea capului intr-o pozitie stabila pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Odata cu trecerea timpului, activitatile normale pot fi reluate pentru a ajuta creierul sa se adapteze la vertij. Exercitiile de echilibru, precautiile pentru evitarea caderilor si tehnici speciale de reducere a vertijului pot fi utile in gestionarea afectiunii.

 

Ce sunt acufenele si ce legatura au labirintita

Cand auzim termenul acufene sau tinitus, ne referim de fapt la acele zgomote ciudate care par ca apar in urechea interna. Cand cineva spune ca si a pierdut capacitatea de a auzi corect, inseamna în general probleme la urechea interna. Otita medie într-o anumită circumstanță poate lăsa urme în structura internă a urechii și poate afecta capacitatea auditivă.
Crizele de tip acufene pot aparea la ambele urechi sau pot incepe la o ureche sau sa se manifeste doar la o ureche pe o perioada mai lunga de timp. Dacă cineva a fost implicat într-o experiență în care i-a explodat ceva în apropiere ( gen o petardă puternică) sau în cazul în care s-a accidentat în urma unei căzături de pe bicicletă sau motocicletă, problema nu se rezolvă în sine dacă ajunge să fie afectată urechea internă.

În plus, se poate întâmpla să apară o dereglare a sistemului și în urechi să se audă zgomote ciudate. Totodată, dacă avem obiceiul de asculta muzica la volum maxim în timp pot apărea probleme. În mod firesc, când vorbim de orice componentă a nervului auditiv trebuie să avem în vedere întreaga structură a urechii.

Altfel spus, termenul de acufene indică senzatia de zgomote si senzatii sonore – zumzet, vajait, bazait la nivelul urechii. Aceste senzatii nu exista insa si nu sunt percepute si de catre cei din jur. Acufenele pot aparea la una sau ambele urechi, uneori persoana afectata avand senzatia ca le aude in oasele craniului sau au sentimentul ca au o insecta care le bazaie in continuu in interiorul urechii desi aceasta prezenta e doar in mintea bolnavului.

Boala afecteaza aproximativ 15-20% dintre oameni, si nu tine cont de sex, regiune de provenienta sua varsta. Acufenele sunt doar un simptom al unei afectiuni subiacente, cum ar fi pierderea auzului legat de un anumit incident sau de contactarea unui parazit, ranirea urechii sau tulburarea sistemului circulator. In plus, acufenele nu reprezinta o problema patologica grava sau severa dar pot oferi indicii pretioase. In plus, diagnosticata la timp boala care le genereaza, afectiunea se poate imbunatati cu un tratament adecvat.

Bibliografie:

Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;
Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;
8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;
O'Farrill-Santoscoy F, O'Farrill-Cadena M, Fragoso-Morales LE. [Evaluation of treatment of iron deficiency anemia in pregnancy]. Ginecol Obstet Mex. 2013 Jul;
Triscott JA, Dobbs BM, McKay RM, Babenko O, Triscott E. Prevalence and Types of Anemia and Associations with Functional Decline in Geriatric Inpatients. J Frailty Aging. 2015; 

Articole similare
Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate

Problemele sexuale ale barbatilor, chiar daca mult timp au fost un subiect tabu, sunt la fel de vechi precum specia umana. Nu intamplator exista o multime de tratate medicinale inca din antichitate care vorbesc de aceste probleme si care prezinta diferite tratamente si remedii bazate pe plante si alte tehnici medicale.

27 martie 2023
citește articolul
Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman

Exista anumite afectiuni congenitale patologice legate de osul pieptului. Cele mai multe apar din cauza modificarilor formei sternului, care, in unele cazuri, pot afecta organele interne ale cavitatii toracice, mai ales daca este cazul unei malformatii foarte grave.

27 martie 2023
citește articolul
Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism

Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina