Ce sunt si cum ajuta sistemul nervos produsele de tip suplimente memorie
Creierul uman este una dintre cele mai fascinante componente ale organismului nostru. Si la fel ca orice organ, are nevoie sa fie hranit si ajutat. Daca alte parti ale corpului pot stoca energie si proteine, creierul consuma doar ceea ce gaseste in organism, nu poate stoca decat informatii.
Un creier sanatos precum si alte componente ale sistemului nervos au nevoie de hidratare si substante nutritive pentru a lucra la capacitate maxima. Oamenii de stiinta au descoperit ca exista produse si substante care ajuta la imbunatatirea memoriei pe termen lung si la stimularea memoriei in situatii cheie. De exemplu, s-a intamplat vreodata sa aveti un examen si sa nu va puteti concentra la fel ca in alte situatii? Si in acest caz ca si in alte situatii totul poate sa fie legat de anumite vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a creierului.
Acizi grasi omega-3 precum si alti aminoacizi au capacitatea de a imbunatati procesele congnitive, iar capacitatea de concentrare, memorie si rapiditatea comenzilor neuronale este direct influentata de odihna, anumite diete, vitamine, minerale. Anumite alimente, inclusiv fructele și legumele, au nutrienți care pot impiedica deteriorarea creierului, in timp ce suplimentele nutritive care contin acesti nutrienți s-au dovedit a sprijini memoria si mentinerea functionalitatii creierului.
Atunci cand ai probleme cu anumite procese ce tin de componente legate creier, e bine sa intelegi cum functioneaza creierul uman si care componenta a memoriei are nevoie de un boost de energie.Ca idee, dintr-o multime de substante care ajuta procesele cognitive si de memorare, acetil l carnitina este o substanta extrem de importanta care si-a castigat statutul de ajutor pentru creier in ultimii ani.
Ce substante ajuta creierul uman?
Nootropele sau substantele nootrope reprezinta o gama de suplimente alimentare (precum piracetam, piritinol, pramiracetam, lecitina, extractele de Ginkgo biloba si altele), diferite ca structura chimica, care amelioreaza procesele metabolice neuronale in leziunile cerebrale hipoxice, toxice, traumatice sau involutive. Ele mai sunt numite si neurotrope, neurodinamice sau activatoare ale metabolismului cerebral. De asemenea, termenul de nootrop se foloseste si ca adjectiv cu sensul de conceptul de nootrop sau efect nootropic al substantelor mai sus mentionate.
Conceptul de nootrop a fost introdus de catre doctorul Corneliu E. Giurgea in anul 1972 prin juxtapunerea cuvintelor grecesti noos (spirit, minte) si trope (catre).
Suplimentele nootrope pot imbunatati procesele cognitive, sunt un sprijin real in imbunatatirea memoriei si ajuta creierul sa functioneze mai bine, usurand astfel procesul de memorare si marind performantele psihice. Efectele favorabile sunt atribuite influentarii pozitive a metabolismului neuronal, cu ameliorarea functionalitatii conexiunilor intercorticale si corticosubcorticale. Majoritatea substantelor chimice au fost descoperite intamplator odata cu cercetarile de laborator din secolul XX pentru tratarea unor boli, cum ar fi narcolepsia si ADHD-ul. Dar o parte dintre substantele active din multe suplimente pentru memorie provin din natura in forma nesintetizata.
De exemplu, Polygemma este o combinatie de extracte din seminte de mesteacan, muguri de stejar, radacina de rozmarin si radacina de Ginseng siberian.
Ginsensul siberian este unul dintre arbustii minune ale planetei. Ce trebuie retinut legat de aceasta planta este faptul ca are o paleta larga de beneficii pentru organismul uman. In plus, studiile au aratat ca extractul de ginseng siberian are capacitatea sa identifice problemele din corpul uman si sa intervina acolo unde sunt carente. Planta creste in mod natural in zona Asiei de Est, in tari precum China, Japonia și Rusia.
Extractul de Ginseng siberian reda vigoarea organismului, combate oboseala, imbunatateste memoria. Ginsengul siberian creste capacitatea fizica si intelectuala, inlatura starea de oboseala, creste capacitatea de concentrare si reactie. In plus, produsul actioneaza ca biostimulator in sinteza de anticorpi, limfocite T si macrofage. Stimuleaza fagocitoza, mareste rezistenta organismului in fata infectiilor virale sau bacteriene.
Ginkgo Biloba este unul dintre cei mai „batrani” arbori de pe Pamant, o specie unica si singulara in lume. in prezent el creste natural doar intr-o regiune restransa din sud-estul Chinei. Arborele face parte din familia Ginkgoaceae si este singurul supravietuitor al acestei familii, care a crescut pe Pamant inca de acum 270 de milioane de ani. Din acest motiv, arborele de Ginkgo Biloba este considerat o adevarata „fosila vie”.
Arborele poate ajunge pana la 30-40 de metri si mai este cunoscut si sub numele de „arborele pagodelor” sau „arborele templier japonez”, pentru ca in Japonia extractele din aceasta planta erau folosite doar de catre imparati. Este un arbore deosebit de rezistent, putand sa ajunga chiar si pana la 1000 de ani. In plus, calugarii budisti din sudul Chinei au cultivat arborele inca din anul 1100, iar de acolo s-a raspandit in Japonia, Coreea si, la inceputul secolului al XVIII-lea, in Europa. Prima mentiune cu privire la beneficiile sale a fost identificata in timpul dinastiei Han (206 i.Hr si 220 d.Hr.). In prezent, s-a stabilit ca extractul de Ginkgo Biloba combate depresia datorita antioxidantilor continuti si a efectului lor neuroprotector.
Numeroase studii au demonstrat legatura dintre stresul oxidativ, care poate fi combatut cu ajutorul antioxidantilor, si afectiuni precum anxietatea sau depresia. De altfel, stresul oxidativ este o consecinta a unui dezechilibru dintre radicalii liberi si antioxidanti, astfel incat orice produs care contine antioxidanti este considerat unul de ajutor in ameliorarea simptomelor depresiei. In plus, un studiu realizat de o echipa de medici din Germania a aratat ca extractul de Ginkgo Biloba ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD).
Un produs care contine extract de Ginko Biloba este Acutil.
Acutil este un supliment alimentar ce combina o serie de ingrediente extrem de benefice in privinta imbunatatirii activitatii creierului si a memoriei. Contine atat acizi grasi nesaturati Omega 3, cat si extract de Ginko Biloba, fosfatidilserina, vitamina E, acid folic, vitamina B12, furnizand o protectie nutritiva care poate ajuta in mentinerea functiilor si performantelor cerebrale.
Acutil este indicat in special persoanelor in varsta sau adultilor supusi stresului si suprasolicitarii intelectuale, la care deficitele nutritive pot avea un impact mai mare asupra organismului.
Un alt produs care contine extract de Ginko Biloba este Walkmark Memo Plus.
MemoPlus contine o combinatie speciala formata din 5 ingrediente active care au o influenta pozitiva asupra memoriei si concentrarii si care cresc confortul general al organismului. Pe langa extractul de Gingko biloba, Memo Plus mai contine Vitamina B6, esentiala pentru activitatea sistemului nervos. In plus, fosfatidilcolina reprezinta un component de baza al membranelor celulelor nervoase si este un element-cheie al functionarii sistemului nervos. Efectul principal al cafeinei este acela de stimulant al functiilor psihice si ajuta la indepartarea senzatiei de oboseala.
Ce nu stii despre creierul uman
Greutatea normala a unui creier uman de persoana adulta se afla undeva in jurul valorii 1360 grame. Sunt teorii care spun ca in cazul unui barbat matur, creierul poate ajunge la greutatea de 1400 grame iar la femei la 1260 grame, dar media ramane in jurul valorii 1350 - 1380 grame. Creierul uman poate supravietui maxim 6 minute fara oxigen. Dupa aceasta perioada, toate procesele cognitive intra in colaps. Impulsurile nervoase generate de creierul uman pot genera o energie de 23 Watt, atunci cand nu dormim, energie suficienta pentru a aprinde un bec obisnuit.
Sinapsele pentru fiecare neuron pot ajunge si la 10.000, iar ca volum, neuronii reprezinta maxim 10% din procentul total al tuturor celulelort nervoase, restul fiind celulele gliale, cunoscute drept „asistente” ale neuronilor. Iar partea interesanta ca procentul de 10% inseamna aproape 200 de miliarde de neuroni imprastiati pe tot volumul creierului uman.
Beneficiile oferite de apa de mare pentru sistemul nervos si memorie
Sistemul nervos nu mai este atat de iritat daca se utilizeaza apa sarata din mare, se reduce stresul. Inotul in apa sarata din mare reduce si tensiunea arteriala, te ajuta sa dormi mai bine si mai usor. Sistemul imunitar este mai puternic, creste numarul de celule rosii cu pana la 20% daca profiti de mare si de apa sarata din mare. Numarul celulelor albe creste si mai mult, nu mai ai simptome atat de puternice cand te confrunti cu anemia, scade si glicemia. Durerile dispar ca prin minune sau se amelioreaza daca sunt mai puternice, mai ales dupa operatii, apa de mare sarata are proprietati puternic antiinflamatoare.
Glanda tiroida este ajuta sa functioneze normal, aerul de la mare iti ofera si o sursa naturala de iod daca te afli in preajma apei sarate de mare. La nivelul sistemului digestiv, apa sarata de mare diluata poate „curata” colonul, detoxifiaza, rezolva problemele cu ficatul si cu rinichii, accelereaza procesul de regenerare celulara-se elimina mai rapid si apa acumulata in exces in abdomen din cauza unor anumite afectiuni. Apa de mare sarata stimuleaza circulatia sanguina, sunt tratate si afectiunile ginecologice, femeile se reechilibreaza hormonal, infertilitatea este tratata ceva mai usor. Reumatismul articular se amelioreaza, la fel si simptomele artritelor si altor boli ale sistemului osos, articulatiile afectate se vor vindeca mult mai rapid. Apa sarata de mare intareste oasele si tesuturile principale din organism.
Bibliografie:
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;