Mandarinele: Beneficii oferite pentru organism, cum sa le folosim corect
Mandarinele reprezinta un tip de fruct citric ce face parte din familia Rutaceae. Fructele acestea isi au originea in sud-estul Asiei, iar de-a lungul timpului s-au raspandit in intreaga lume si sunt cultivate in zone care au un climat temperat sau subtropical. Mandarinele sunt asemanatoare cu portocalele, insa acestea sunt mai mici si prezinta o coaja mai subtire si mai usor de curatat.
Aceste fructe sunt deseori apreciate pentru gustul lor dulce si acrisor, dar si pentru textura lor suculenta. Mandarinele reprezinta o sursa bogata de vitamina C, fibre si antioxidanti, fapt ce le face sa devina o optiune sanatoasa in dieta zilnica a fiecarui om. Exista diferite soiuri de mandarine, de exemplu mandarinele clementine, mandarinele satsuma si mandarine tangerine, fiecare dintre acestea prezentand caracteristici si arome specifice.
Mandarinele pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate in diferite retete, inclusiv salate de fructe, deserturi, sosuri si chiar in preparate culinare. Acestea sunt de multe ori considerate a fi un element popular al cadourilor de Craciun multumita cojilor acestora usor de decojit si a gustului lor delicios, fapt ce le face sa devina un simbol al sezonului festiv in foarte multe culturi.
Care sunt beneficiile mandarinelor pentru sanatate?
Mandarinele ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatatea umana multumita continutului lor bogat in nutrienti. Cateva dintre beneficiile acestora sunt urmatoarele:
- Bogate in vitamina C - Mandarinele reprezinta surse extraordinare de vitamina C, o vitamina care este esentiala pentru intarirea sistemului imunitar, sustinerea sanatatii pielii si combaterea infectiilor. Un singur fruct de acest tip poate sa furnizeze o parte semnificativa din necesarul zilnic de vitamina C.
- Antioxidanti - Mandarinele au in alcatuire antioxidanti, de exemplu flavonoidele si carotenoidele, care contribuie la protejarea celulelor impotriva deteriorarii provocate de catre radicalii liberi. Un consum regulat de mandarine poate sa ajute la diminuarea riscului de aparitie a unor boli cronice, spre exemplu cancerul si bolile cardiovasculare.
- Fibre - Aceste fructe reprezinta o sursa semnificativa de fibre alimentare, care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la reglarea tranzitului intestinal. Fibrele pot contribui, in aceeasi masura, la mentinerea unui nivel de zahar controlat in sange.
- Hidratare - Multumita continutului ridicat de apa pe care acestea il prezinta, mandarinele pot sa contribuie si la hidratarea corpului, in special in zilele calde sau dupa efectuarea unui efort fizic.
- Reducerea inflamatiei - Compusul numit hesperidina gasit in mandarine prezinta potential antiinflamator si poate sa ajute la diminuarea inflamatiei din corp.
- Sanatatea ochilor – Carotenoidele, spre exemplu beta-carotenul, gasite in mandarine, pot sa contribuie la sustinerea sanatatii ochilor si la reducerea riscului de degenerescenta maculara legata de varsta.
- Reglarea tensiunii arteriale - Potasiul care se gaseste in mandarine poate sa contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale, lucru ce ajuta la o sanatate cardiovasculara corespunzatoare.
- Pierderea in greutate - Mandarinele reprezinta o optiune cu un continut caloric scazut si pot contribui la controlul greutatii prin furnizarea senzatiei de satietate multumita continutului lor bogat in fibre.
Este necesar de mentionat faptul ca, trebuie sa mentineti un echilibru in alimentatia dumneavoastra si sa includeti mandarine intr-o dieta diversificata si echilibrata cu scopul de a avea parte de beneficiile si de avantajele pe care aceste fructe le prezinta pentru sanatate. Este mereu indicat sa discutati cu un profesionist in domeniul sanatatii pentru a avea parte de sfaturi personalizate cu privire la dieta si nutritia dumneavoastra.
Cum sa profitati de beneficiile mandarinelor pentru sanatate?
Cu scopul de a profita de beneficiile pe care mandarinele le prezinta pentru sanatate, este esential sa le integrati intr-o dieta echilibrata si sa adoptati obiceiuri alimentare sanatoase. Cateva sfaturi pentru a face acest lucru sunt urmatoarele:
Consumati mandarine proaspete
Este indicat sa consumati mandarine proaspete pentru ca acestea au in componenta toate substantele nutritive si antioxidantii in forma lor cea mai naturala. Este recomandat sa evitati mandarinele care sunt conservate in sirop sau alte produse procesate care au in alcatuire zahar adaugat.
Includeti-le in dieta zilnica
Adaugati mandarine in dieta dumneavoastra zilnica. Puteti sa consumati o mandarina pe post de gustare sau sa adaugati bucati de mandarina in salate de fructe, iaurturi sau smoothie-uri.
Mentineti echilibrul caloric
Mandarinele reprezinta o gustare sanatoasa care au un continut caloric scazut, insa trebuie sa fiti foarte atenti la faptul ca trebuie sa mentineti un echilibru in dieta dumneavoastra si sa nu consumati prea multe calorii in general.
Consumati mandarine cu coaja
Coaja acestor fructe are si aceasta in alcatuire substante nutritive, astfel, in cazul in care este posibil, spalati foarte bine mandarinele si consumati-le cu tot cu coaja.
Evitati alergiile sau intolerantele
In cazul in care sunteti alergic sau intolerant la citrice, trebuie sa discutati cu un medic sau cu un specialist in nutritie inainte de a pune in consum mandarine cu scopul de a evita aparitia unor reactii adverse.
Combinati cu alte alimente sanatoase
Este indicat sa combinati mandarinele si cu alte alimente sanatoase, de exemplu nuci, seminte sau iaurt, cu scopul de a obtine o gustare echilibrata si hranitoare.
Consumati-le in sezon
Consumati mandarine in sezonul lor, in general, in lunile de toamna si iarna, cand acestea sunt cele mai proaspete si gustoase.
Mentineti o dieta variata
Pentru a asigura un aport nutritiv adecvat, este foarte important sa nu va bazati doar pe mandarine. Trebuie sa mentineti o dieta variata care sa aiba in componenta o gama larga de alimente sanatoase, printre care sa se regaseasca si legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase.
Consultati un specialist in nutritie
In cazul in care aveti nevoie de sfaturi nutritionale personalizate sau in cazul in care aveti anumite conditii de sanatate, este indicat sa discutati cu un specialist in nutritie sau cu un medic cu scopul de a va ajuta sa creati un plan alimentar adecvat nevoilor dumneavoastra. Pastrand aceste sfaturi in minte si integrand mandarinele in dieta dumneavoastra zilnica, puteti sa beneficiati de aportul lor de nutrienti si antioxidanti, fapt ce va contribui la mentinerea unei stari bune de sanatate.
BIBLIOGRAFIE:
Bergren R, Brown G, Duker J (1991). "Prevalence and association of asteroid hyalosis with systemic diseases";
Gelatt, Kirk N., ed. (1999). Veterinary Ophthalmology (3rd ed.). Lippincott, Williams & Wilkins;
Bjerk, Ellen (2004). "Ocular Disease of the Aging Dog". Proceedings of the 29th World Congress of the World Small Animal Veterinary Association;
Komatsu H, Kamura Y, Ishi K, Kashima Y (2003). "Fine structure and morphogenesis of asteroid hyalosis". Med Electron Microsc. 36;
Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;
Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";
Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;