Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Manhae: Produse pentru ingrijirea pielii in timpul expunerii la soare

Manhae: Produse pentru ingrijirea pielii in timpul expunerii la soare

Data publicării: 4 iulie 2024 Ultima actualizare: 4 iulie 2024

De ce vrem sa ne bronzam? Din motive estetice, spun studiile, care arata ca avem o perceptie mai buna asupra noastra atunci cand suntem bronzati: bronzul da stralucire pielii, ceea ce ne face sa ne simtim mai atractivi. Bronzul este o reactie a pielii la expunerea la radiatiile solare UVA si UVB. Penetrand straturile pielii pana la derma (UVB) si hipoderma (UVA), razele solare stimuleaza productia de melanina, cea care ne protejeaza, de fapt, de razele UV. Cu cat pielea este mai deschisa, cu atat productia de melanina este mai mica, deci si protectia fata de actiunea daunatoare a razelor UV este mai redusa, ceea ce necesita un scut suplimentar de aparare pentru piele. Scut care poate imbraca mai multe forme: fie o protectie exterioara cu creme si lotiuni, fie una interioara, sub forma de suplimente alimentare, care intensifica bariera naturala de protectie a pielii si ii reduce sensibilitatea la razele UV.

Pregatirea pentru expunerea la soare

Avem la indemana ingrediente si substante care pregatesc pielea pentru expunerea la soare prin faptul ca cresc rezistenta celulelor la razele ultraviolete. O asemenea substanta este licopenul, din familia carotenoidelor, care este un antioxidant sintetizat de multe plante si microorganisme, dar nu si de organismul uman. Rosiile reprezinta cea mai importanta sursa de licopen cunoscuta, fie in stare proaspata, fie procesate, ele asigurand peste 85% din sursele alimentare de licopen. Licopenul are proprietati antioxidante si este considerat un potential mijloc de a preveni afectiuni cronice severe[1]. Datorita acestor proprietati, licopenul actioneaza ca o bariera de protectie, reducand sensibilitatea pielii la razele UV. 

Tot in procesul de protectie a pielii inaintea expunerii la soare actioneaza si seleniul, cunoscut pentru prorietatile sale de a proteja celulele de stresul oxidativ. In acest context, studiile arata ca suplimentarea cu seleniu previne arsurile provocate de razele UV, mai ales asupra keratocitelor, care reprezinta 90% din suprafata pielii, si a melanocitelor, celulele care pigmenteaza pielea[2].

Protectia in timpul expunerii la soare

Aceleasi substante cu rol in preventie, precum carotenoizii (licopenul) si seleniul, au o importanta majora si in protectia pielii in timpul expunerii la soare. Lor li se adauga si luteina, care moduleaza raspunsul celulelor epiteliale la razele ultraviolete, formand astfel o bariera de protectie impotriva efectelor nocive ale acestora. Studiile arata ca suplimentarea dietei cu luteina creste activitatea fotoprotectoare a pielii cu pana la 22%, ceea ce reduce riscul de eritem (roseata a pielii), edem (inflamatii), hiperpigmentare sau chiar hiperplazie. Luteina are, in acelasi timp, si un rol esential in prevenirea imbatranirii dermei.[3]  Combinatia dintre seleniu, luteina si carotenoizi are efecte antiinflamatoare si antioxidante si creste rezistenta pielii la efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete.

Prelunigrea bronzului

Daca am reusit sa ne bronzam in conditii de siguranta, ne-am dori sa mentinem acest bronz cat mai mult timp. Ceea ce este posibil tot cu ajutorul unor minerale, extracte de plante si vitamine care mentin sanatatea pielii. Iar cel mai important aspect este hidratarea suprafetei cornoase, adica stratul de la suprafata epidermei, cel care vine in contact direct cu mediul. Stratul cornos este compus din corneocite, adica niste proteine (keratocitele de care vorbeam mai sus) care au rolul de a impiedica pierderea apei din derm dar si de a-l apara de substantele agresive din exterior. De aici si importanta covarsitoare a unei epiderme hidratate. In mod normal, stratul cornos contine 10% - 15% apa, iar cand continutul de apa scade sub 10% se considera ca pielea este deshidratata. Circa 20% din apa din corpul nostru se afla in piele, astfel ca nu mai este nevoie sa subliniem importanta hidratarii celui mai mare organ al corpului uman.

Dar cum mentinem hidratarea? Unul din raspunsuri este uleiul de borago sau uleiul de limba mielului, obtinut din semintele plantei Borago officinalis. Acest ulei a atras atentia specialistilor datorita continutului mare de acid gamma linoleic (GLA), un acid gras cu proprietati antiinflamatoare in afectiuni multiple, dar mai ales in cele ale pielii si mucoaselor[4]. Uleiul de limba mielului este creditat cu proprietati de hidratare si mentinere a elasticitatii pielii, precum si de reducere a inrosirii acesteia, ca efect al razelor soarelui.  Tot in sprijinul prelungirii bronzului vine si Zincul, un antioxidant puternic, alaturi de Seleniu, care incetineste degradarea celulelor si pigmentarea nesanatoasa a pielii. 

Dar ne putem bronza si fara soare

 

Solutiile pentru un bronz fara expunere la soare si o piele sanatoasa vin tot din natura. Vom enumera in continuare cateva ingrediente si rolul lor in pigmentarea naturala si mentinerea sanatatii pielii.

  • Beta-carotenul – confera pielii un efect de bronz auriu si stralucitor.
  • Luteina si zeaxantina – carotenoizi si antioxidanti naturali, imbunatatesc aspectul pielii conferindu-i luminozitate.
  • Carotenoidele – acumularea de pigmenti in straturile lipidice subcutanate confera pielii un efect stralucitor de chihlimbar. Imbunatatesc hidratarea si elasticitatea pielii, contribuie la diminuarea ridurilor si a petelor pigmentare cauzate de varsta. Sunt excelenti antioxidanti.
  • Cuprul – participa la productia de melatonina si contribuie la pigmentarea naturala a pielii.
  • Turmericul – previne imbatranirea si deshidratarea pielii.
  • Licopen si Vitamina E – antioxidanti. Licopenul regenereaza si potenteaza efectele benefice ale Vitaminei E.
  • Vitamina D – mimeaza efectele soarelui stimuland productia proprie de vitamina D in organism. Deficienta de vitamina D este specifica mai ales femeilor.

Cu o alimentatie corecta si echilibrata, precum si cu suplimente naturale ce contin ingredientele de mai sus aveti toate sansele la o piele sanatoasa si un bronz stralucitor si persistent. Dar atentie, exista cazuri in care expunerea la soare este nerecomandata sau chiar interzisa. Si aici este vorba de pielea depigmentata (albinos) sau foarte deschisa, de cazurile in care exista semne pe piele cauzate de afectiuni, in cazul pielii cu pistrui, in cazul melanoamelor sau tratamentelor care contribuie la fotosensibilizarea pielii, in cazul alergiilor solare, imbatranirii premature sau arsurilor solare.

Articole similare
Bronz natural sau autobronzant? Care varianta este mai sanatoasa Bronz natural sau autobronzant? Care varianta este mai sanatoasa

Chiar daca ne place soarele si iubim pielea bronzata, trebuie sa stim ca razele ultraviolete sunt nocive atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Expunerea prelungita si necontrolata la soare poate avea efecte devastatoare, cateodata, pe un fond genetic si imunitar slabit, protectia oferita de produsele cu SPF dovedindu-se ineficienta.

19 august 2024
Edited 19 august 2024
citește articolul
Util: Ce trebuie sa stii despre expunerea la Soare a copiilor Util: Ce trebuie sa stii despre expunerea la Soare a copiilor

Bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni trebuie tinuti departe de lumina directa a soarelui. Pielea lor contine prea putina melanina, care este pigmentul care da culoarea pielii, parului si ochilor si ofera o anumita protectie impotriva soarelui.

5 iulie 2024
Edited 5 iulie 2024
citește articolul
Alergia la Soare, eruptia polimorfa la lumina: cauze si tratament Alergia la Soare, eruptia polimorfa la lumina: cauze si tratament

Eruptia polimorfa la lumina sau alergia la Soare este o afectiune care afecteaza aproape 2 miliarde de oameni de toate varstele si nu tine cont de sex sau categorie sociala.  Aceasta forma de alergie se manifesta de obicei in copilarie in primele faze, se poate declansa spontan sau din cauza unui stres, sau se poate declansa pe fond genetic iar gena care genereaza aceasta boala trebuie sa fie purtata de ambii parinti.

4 iulie 2024
Edited 4 iulie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.