Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Glanda Timus si importanta sa pentru sistemul imunitar

Glanda Timus si importanta sa pentru sistemul imunitar

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 iulie 2023 Ultima actualizare: 27 iulie 2023

Timusul sau glanda Timus este o mica glanda imuna si endocrina care se afla intre inima si stern, sub glanda tiroida. Este deja dezvoltat in a cincea saptamana de gestatie. La bebelusi si copii, timusul functioneaza la capacitate maxima. In jurul varstei de 15 ani incepe un proces degenerativ natural, timusul scazand progresiv ca marime si functionare. In cele din urma, la adulti, capacitatea sa este mult diminuata, iar acest lucru poate conduce la declansarea diferitelor afectiuni. Timusul este format din trei tipuri de celule:

Celule epiteliale. Sunt celule compacte care confera forma si structura.
Limfocite. Sunt celule imune care protejeaza impotriva infectiilor si stimuleaza raspunsul imun.
Celule Kulchitsky. Acestea sunt celule care elibereaza hormoni.
Lobii sunt formati din multe divizii mai mici numite lobuli. Un lob este format dintr-o zona interna numita medula si o regiune periferica numita cortex:

Regiunea Cortex: contine celule T imature, astfel incat aceste celule nu au inca capacitatea imunologica de a distinge celulele proprii ale organismului de celulele straine.
Regiunea maduvei: contine celule T mature. Aceste celule au capacitatea de a identifica celulele straine prin diferentierea in celule T specializate. Celulele T provin din celulele stem hematopoietice ale maduvei osoase si migreaza imatur catre timus prin fluxul sanguin.

Ce roluri indeplineste glanda Timus


Dezvoltarea si maturarea limfocitelor T: Glanda Timus joaca un rol crucial in dezvoltarea si maturarea celulelor limfocitare T (un tip de celula imunitara) in organism. Timusul produce precursoarele celulelor T si le ajuta sa se dezvolte si sa-si formeze functionalitatea. Limfocitele T sunt un tip de celule albe din sange specializate in apararea organismului impotriva infectiilor si a celulelor canceroase. Glanda Timus este locul in care limfocitele T imature sunt produse si se maturizeaza. Aici, ele invata sa recunoasca si sa distinga intre substantele straine si cele proprii organismului, astfel incat sa poata participa la raspunsul imun adecvat.

Toleranta imuna: Glanda Timus are un proces de selectie care implica antrenarea si verificarea limfocitelor T pentru a evita atacarea propriului corp (autoimunitatea). Aceasta este o etapa importanta pentru asigurarea tolerantei imune, astfel incat sistemul imunitar sa nu reactioneze excesiv sau incorect la antigenele proprii. Productia de hormoni: Timusul produce o serie de hormoni, cum ar fi timopoietina, care sunt implicati in reglarea si coordonarea functiei sistemului imunitar. Acesti hormoni ajuta la dezvoltarea si maturarea corecta a celulelor T si contribuie la functionarea adecvata a sistemului imunitar.

De asemenea, timusul produce si timulina, timozina si factorul umoral timic. Acesti hormoni maresc raspunsul imunitar la virusi, iar timozina stimuleaza hormonii care controleaza cresterea.
Raspuns imun in timpul copilariei: Timusul este foarte activ in timpul copilariei si adolescentei, jucand un rol esential in dezvoltarea si consolidarea sistemului imunitar in aceasta perioada de crestere rapida.

Functia principala a timusului este de a maturiza limfocitele T. Odata mature, parasesc timusul si sunt transportate prin sange catre ganglionii limfatici si splina. Trebuie mentionat ca celulele T sunt celulele sistemului imunitar responsabile de imunitatea celulara, care consta dintr-un raspuns imun care determina activarea anumitor celule imune pentru a lupta impotriva infectiei. Membrana sa celulara contine o serie de proteine capabile sa recunoasca diferite tipuri de alergeni (substante care produc un raspuns imun). Limfocitele T sunt de 3 tipuri:

Celule T citotoxice. Se leaga direct de antigenele patogene si le elimina.
Celule T auxiliare. Precipiteaza producerea de anticorpi de catre limfocitele B si produc, de asemenea, substante care activeaza alte celule T.
Celule T de reglementare. De asemenea, sunt numite celule T supresive, deoarece suprima raspunsul celulelor B si al altor celule T la antigeni.
Desi glanda Timus are un rol important in dezvoltarea si functionarea sistemului imunitar, activitatea sa incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta si inlocuirea tesutului timic cu tesut conjunctiv. Cu toate acestea, alte organe si tesuturi imunitare preiau responsabilitatea functionala pe masura ce timusul isi diminueaza activitatea.

Mai mult, aceasta scadere a activitatii duce in mod natural la o diminuare a capacitatii imune. La persoanele in varsta aceasta scadere poate fi un factor de risc adaugat la boala cronica care creste mortalitatea. Datorita amplasarii sale in corp, in cultura greaca, s-a crezut ca timusul este organul in care sufletul s-a asezat. Cuvantul timus inseamna energie vitala. In unele traditii orientale, aceasta glanda este considerata centrul care regleaza emotiile si fericirea. Cu toate acestea, desi existenta sa este cunoscuta de mai bine de 2000 de ani, omul de stiinta Jacques Miller la mijlocul secolului XX a demonstrat principalele sale functii.

Functia endocrina
Timusul contine un tip de celule numite celule Kulchitsky care au capacitatea de a elibera hormoni. Acesti hormoni pot stimula alte glande.

Functia imunitara
Este functia principala si cea mai studiata a acestei glande. Timusul este utilizat pentru producerea, maturizarea si diferentierea limfocitelor T, care sunt celule ale sistemului imunitar esentiale pentru a combate diferiti antigeni straini care ne pot invada corpul. Doar celulele T care au receptori care permit interactiunea cu celulele dendritice sau care prezinta antigen vor supravietui.

Apoi apare diferentierea lor; Limfocitele T se leaga de molecula MHC I sau MHC II si in functie de molecula cu care interactioneaza, vor rezulta in doua populatii limfocite distincte, CD8 + si, respectiv, CD4 +. Odata ce celulele T, atat CD4 + cat si CD8 +, sunt mature, parasesc timusul si migreaza in fluxul sanguin si in organele limfatice secundare in cautarea antigenelor straine.

In plus, celulele T ai caror receptori prezinta o afinitate foarte mare pentru antigenele proprii prezentate de moleculele CMH vor fi eliminate. In caz contrar, ar putea aparea boli autoimune. Acest lucru asigura ca celulele T nu isi ataca propriile antigene (auto-toleranta).

Cum poti sa ai grija de glanda Timus
Este dovedit ca orice problema asociata cu glanda timusului poate afecta negativ sistemul imunitar. Practicarea exercitiului fizic moderat aduce o oxigenare mai mare a sangelui si imbunatateste circulatia acestuia favorizand functionarea timusului.

Mentinerea unui stil de viata sanatos poate avea un impact pozitiv asupra glandei Timus si a sistemului imunitar. Asigura-te ca ai o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, proteine ​​slabe si grasimi sanatoase. Evita alimentele procesate si bogate in zaharuri adaugate. Fii activ fizic si asigura-te ca dormi suficient pentru a permite organismului sa se refaca si sa se regenereze.

Unele substante chimice si toxine pot afecta negativ glanda Timus si sistemul imunitar. Incearca sa eviti expunerea la substante toxice, cum ar fi fumul de tutun, substantele chimice agresive din produsele de curatenie sau pesticidele.

In ciuda ingrijirii si sustinerii, procesul natural de atrofiere a glandei Timus face parte din procesul de imbatranire si nu poate fi inversat complet.

In concluzie, glanda Timus joaca un rol esential in dezvoltarea, maturarea si reglarea functiei celulelor T, avand un impact semnificativ asupra sistemului imunitar si asigurand o protectie eficienta impotriva infectiilor si bolilor.

Cancerul ganglionilor limfatici: De ce apare, simptome, cum se poate preveni

Limfomul Hodgkin este un cancer al ganglionilor limfatici. Sistemul limfatic este o retea de organe, ganglioni limfatici, canale si vase de sange care produc si transporta limfa din tesuturi in fluxul sanguin, fiind astfel o parte esentiala a sistemului imunitar al organismului. Celulele maligne responsabile de boala sunt numite celule Reed Sternberg, care sunt limfocite B. Cu toate acestea, daca ne uitam la nodul limfatic al unui pacient cu limfom Hodgkin sub microscop, vom vedea ca celulele Reed Sternberg reprezinta doar o mica parte din celulele care ocupa ganglionul, undeva sub 5% dintre acestea.

Restul ganglionului este ocupat de asa-numitul "infiltrat inflamator" format in principal din limfocite T si alte celule. Desi limfomul Hodgkin este o boala a ganglionilor limfatici si acestia sunt principalele afectate, cel putin, in teorie, toate acele zone ale corpului nostru care contin tesut limfoid pot fi afectate in aceasta boala (ficat, splina, maduva osoasa, amigdale). Cu toate acestea, aceasta implicare este rara, cel putin in momentul diagnosticului bolii.

Bibliografie:

Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
"Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
"Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;

Articole similare
Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate

Problemele sexuale ale barbatilor, chiar daca mult timp au fost un subiect tabu, sunt la fel de vechi precum specia umana. Nu intamplator exista o multime de tratate medicinale inca din antichitate care vorbesc de aceste probleme si care prezinta diferite tratamente si remedii bazate pe plante si alte tehnici medicale.

27 martie 2023
citește articolul
Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand forma unei boabe de fasole si dimensiunea unui pumn. Acestia filtreaza excesul de apa si deseurile din sange si produc urina.

27 martie 2023
citește articolul
Sistem digestiv: Posibile afectiuni care apar la nivelul rectului Sistem digestiv: Posibile afectiuni care apar la nivelul rectului

Afectiunile rectale sunt destul de des intalnite si se asociaza cu simptome precum mancarimi, dureri sau sangerari rectale. Aceste probleme sunt adesea minore si se vindeca de la sine, fara sa fie nevoie de interventia medicului.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina