Nasturelul de balta: O planta medicinala bogata in fier si calciu

Nasturelul de balta mai poarta si denumirea de macrisul de balta si este o planta perena ce contine o cantitate mare de nutrienti si este foarte benefica pentru sanatate. Aceasta se regaseste in apropierea izvoarelor si de-a lungul apelor lente, pentru ca ii plac zonele umede. Se inrudeste cu mustarul, varza si rucola. Planta are frunze mici, ovale, de un verde profund si suculente. Acestea au un gust ascutit, piperat si usor acru. Semintele de nasturel coapte sunt comestibile.
Nasturel de balta, beneficii si proprietati terapeutice
Naturelul contine: ulei volatil, glicozide, fibre, proteine cu aminoacizi, arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, treonina, fenilalanina, metionina, triptofan, valina, acid folic si cumarine. Pe langa acesti compusi, se afla si nenumarate vitamine, precum: A, B1, B2, B3, B5, B6, B17, C, D, E, K. Fiind o planta complexa, contine si multe minerale: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, magneziu, cupru, mangan, fluor, sulf, clor, iod, germaniu, siliciu si zinc. Nasturelul de balta este renumit pentru actiunile sale, jucand rolul unui: antibiotic, antibacterian, diuretic, expectorant, stimulent, digestiv, stomatic, antiscorbutic, antiseptic, antioxidant si tonic.
Datorita efectelor sale deosebite, aceasta planta medicinala merita sa fie integrata in cura de primavara.Nasturelul este o planta cu proprietati nutritionale deosebite, fiind o sursa bogata de vitamine si minerale precum acid folic, vitaminele A, B, C si E, fier, calciu, zinc si proteine. De asemenea, nasturelul contine un amestec valoros de antioxidanti, inclusiv glucobrasicina, luteina, betacaroten, flavonoide si acizi hidroxicinamici. Cu un continut scazut de calorii, nasturelul poate ajuta la controlul greutatii. Studiile au aratat ca nasturelul are proprietati antioxidante puternice si poate contribui la prevenirea bolilor si la imbunatatirea sanatatii pe termen lung.
Planta are putine calorii (doar 11 calorii la 100 g de frunze) si contine putine grasimi. Este un antioxidant bogat si este des utilizata in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii. Datorita compusului glucosinolat ce confera aroma piperata se recomanda in prevenirea cancerului prin inhibarea enzimelor de faza I. Nasturelul proaspat contine o cantitate foarte mare de vitamina C adica 100 g de frunze ofera 47 mg sau 72% din DZR de vitamina C, astfel ca impiedica efectele nocive ale radicalilor liberi. Un consum regulat de alimente bogate in vitamina C previne aparitia deficientei de fier si stimuleaza sistemul imunitar.
Nasturelul de balta contine si o cantitate importanta de vitamina K, responsabila de sanatatea oaselor prin intarirea acestora. Un nivel adecvat de vitamina K in dieta ajuta la limitarea daunelor neuronale din creier, de aceea preparatele din aceasta planta sunt des folosite de catre cei care sufera de boala Alzheimer. De asemenea, aceasta planta reprezinta si o sursa importanta de vitamina A si flavonoide. Este bogata si in grupul de vitamine B-complex, care mentin dezvoltarea functiilor metabolice celulare optime.
Continutul de potasiu din planta ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale prin contracararea efectelor de sodiu. Manganul are de asemenea o importanta aparte, precum si calciul care este necesar pentru sustinerea activitatii inimii si a muschilor scheletici.Un consum regulat de nasturel poate preveni osteoporoza, anemia si deficitul de vitamina A dar joaca si un rol de protectie impotriva bolilor cardiovasculare, cancerului de colon si de prostata.
Nasturelul contine mai mult sulf decat orice alta planta, cu exceptia hreanului. Alimentele bogate in sulf joaca un rol important in absorbtia de proteine, in purificarea de sange, regenerarea celulara si in sanatatea parului si a pielii. Aceasta planta mirifica are o alcalinitate de 8,1 in reactia metabolica, astfel ca contracareaza un sistem acid, cauzat de consumul de prea multe alimente acide sau procesate si poluanti de mediu. Nasturelul de balta purifica intreg organismul, in special in fluxul sanguin. Are proprietati benefice in ceea ce priveste dizolvarea fibrinei ce provoaca oboseala coagulata in vasele de sange.
Utilizari medicinale
In fitoterapie, se foloseste doar planta verde, proaspata, deoarece substantele active din nasturas se pierd prin uscare. Lastarii tineri si frunzele se consuma sub forma de salata sau de suc. Acestea sunt folosite in diverse terapii.
Tonifierea organismului
De-a lungul timpului s-au facut cunoscute puterile de revitalizare ale nasturelului, fiind un aliment extrem de valoros pentru creier si consolidarea sistemul nervos.
Lupta eficient cu prostata
Nasturelul mentine buna functionare a glandei tiroide. Frunzele unt folosite ca o cataplasma si se aplica local pentru indepartarea problemelor de glanda prostata.
Ajuta la tratarea cancerului
Substanta ce confera plantei gustul iute poate distruge celulele canceroase. Consumul a 80 de grame de nasturel pe zi, ofera organismului un nivel mai mare de molecule capabile sa lupte impotriva cancerului in sange. De asemenea, previne si stopeaza dezvoltare tumorilor la san, dar si a cancerului pulmonar.
Contribuie la neutralizarea radicalilor liberi
Frunzele bogate in clorofila sunt mestecate pentru a absorbi mirosurile de respiratie. Datorita actiunii antioxidante a clorofilei organismul poate lupta mai usor impotriva infectiilor provocate de: produse chimice, pesticide, fum de tigara, emisii diesel si alti factori de mediu.
Usureaza digestia
Datorita continutului de enzime digestive, se digera mult mai usor alimentele. Este impresionant faptul ca enzimele actioneaza ca un catalizator, produsul alimentar este usor asimilat in corp iar organismul beneficiaza din plin de vitamine si minerale. Din acest motiv, consumul de frunze proaspete de nasturel la mese este foarte benefic.
Trateaza infectiile cailor respiratorii
Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice ajuta organismul sa lupte cu raceala, gripa si bronsita, astfel ca se foloseste un sirop de nasturel.
Trateaza constipatia, bronsita si bolile renale
Infuzia de nasturel este foarte eficienta in acest sens si se face dintr-o lingurita cu planta maruntita si 250 ml de apa clocotita. Se acopera 15 minute, se strecoara si se beau trei cani pe zi.
Precautii si contraindicatii
Nu se recomanda folosirea nasturelului de balta care creste spontan, in zone de apa poluata deoarece poate contine diferiti paraziti. De asemenea, nu este indicat consumul de preparate cu nasturel de catre cei care sufera de ulcer gastric, copiilor mai mici de 4 ani si femeilor insarcinate.
Macrisul: Sursa bogata de vitamine. Asemanari si deosebiri cu nasturelul de balta
Beneficiile macrisului au fost recunoscute inca din antichitate, cand faraonii consumau o bautura denumita ”Karade”, care continea macris, despre care se credea ca are efecte antiinflamatorii si antiseptice. Utilizarea sa este in principal ca aliment, deoarece poate fi folosit ca si cum ar fi spanac, atat frunzele, cat si tulpinile, cu o versatilitate care ii permite macrisului sa fie consumat rece in salata sau fierbinte in tocana, precum si in orice alt tip de fel de mancare. Dar, deoarece are multe proprietati nutritionale si medicinale, utilizarile terapeutice ale acesteia sunt destul de raspandite si se intorc in perioade precum Evul mediu, cand aceasta planta a fost tratata pentru a trata diverse afectiuni.
De exemplu, ca si alte legume cu frunze verzi si alimente bogate in fier, are un continut ridicat din acest mineral, ceea ce face ca aceasta planta sa fie ideala pentru tratarea deficientelor acestui mineral sau a bolilor derivate, cum ar fi anemia cu deficit de fier. In plus, fiind o sursa excelenta de vitamina C, macrisul este ideal pentru intarirea sistemului imunitar si este o sursa impresionanta de antioxidanti. Contine, de asemenea, printre proprietatile sale quercetin, vitexin, emodina si taninuri.
Bibliografie:
Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL), Lower Gastrointestinal Bleeding, 2023 dec;
Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;
8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2023 Sep;