Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceaiul negru: Beneficii asupra organismului, reguli de consum

Ceaiul negru: Beneficii asupra organismului, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 septembrie 2024 Ultima actualizare: 24 septembrie 2024

Ceaiul negru este una dintre cele mai consumate bauturi de pe planeta dupa apa si cafea. Chiar daca istoria ceaiului negru s-a nascut in Antichitate in China in timpul dinastiei Ming din anul 300 i.e.n, in prezent cea mai mare cantitate de ceai negru este produsa in Kenya. In plus, desi s-ar crede ca ceaiul negru este popular in China sau Marea Britanie, in prezent, tara care consuma cel mai mult aceasta planta este Turcia. Frunzele de ceai negru contin o cantitate mare de polifenoli, antioxidanti importanti pentru buna functionare a organismului, dar si derivate din cafeina precum teina. Cum ne ajuta ceaiul negru si care sunt beneficiile acestor plante pentru organism, pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.

Cum au fost descoperite frunzele de ceai negru? Primele utilizari ceai negru

Am precizat de la inceput ca atunci cand vorbim de originile ceaiului negru acestea incep in Asia, in China Antica. Era firesc ca daca vrem sa stim cum au fost descoperite frunzele de ceai negru sau sa vrem sa descoperim primele utilizari ceai negru trebuie sa mergem pana in China dincolo de anul 300 i.e.n. O legenda populara chineza spune ca in timpul dinastiei Ming, un inalt oficial de la curtea imparatului a trecut cu o cana de apa fierbinte si au cazut in ea cateva frunze oxidate negre. Acestea au schimbat instant culoarea apei si au transformat totul intr-un lichid cu o aroma aparte. In realitate, ceaiul negru are aceleasi origini ca si ceaiul verde si ambele provin din planta de ceai numita Camellia sinensis. Este aceeasi planta care este folosita la producerea ceaiului verde si alb. Totul tine de modul in care se prepara frunzele. In cazul ceaiului negru acestea sunt culese dimineata si sunt lasate sa se oxideze prin expunerea la aer si Soare. Frunzele astfel uscate si oxidate sun tocate marunt, iar prin procesul de oxidare, frunzele capata o culoare maronie, iar aroma lor se intensifica. 

Ce contine ceaiul negru? Ceaiul negru slabeste?

Inainte de raspunde la intrebarea ce contine ceaiul negru sau daca ceaiul negru slabeste trebuie sa intelegem substantele care compun frunzele de ceai negru. Frunzele de ceai negru sunt bogate in aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K. In plus, frunzele de ceai negru mai contin catechine, polifenoli si flavonoizi care influenteaza neurotransmitatorii din creier, importanti in combaterea stresului. Un alt lucru care se gaseste in ceaiul negru este teina, un compus asemanator cafeinei din cafea. Exista o diferenta mare intre cele doua la nivel de metabolism si modul in care substanta este perceputa de catre creier. 

Teina din ceai stimuleaza procesele metabolice in timp ce cafeaua exita sistemul neuronal. Datorita polifenolilor existenti in frunzele de ceai, teina este raspandita in sange timp de 6-8 ore in mod continuu, in timp ce cofeina existenta in cafea se raspandeste foarte repede, avand un varf de energie care se consuma in 2-3 ore. Nutritionistii recomanda ceaiul negru in curele de slabire sau perioadele de detoxifiere pentru ca substantele din acest ceai ajuta la tranzitul intestinal si imbunatesc digestia si arderea grasimilor. Totodata, datorita continutului de polifenoli inhiba pofta de mancare si este recomandat atat persoanelor care sufera de diabet de tip I si II dar si persoanelor supraponderale pentru ca ajuta la circulatia limfatica si regleaza cantitatea de insulina din organism. 

Ceaiul negru beneficii. Ceaiul turcesc beneficii

Cand vorbim de ceaiul negru sau vrem sa cautam ceaiul negru beneficii trebuie sa stim ca aceasta planta este indicata atat pentru uzul intern cat si pentru uzul extern in diferite afectiuni.

  • Ceaiul negru are proprietati antioxidante - Antioxidantii sunt cunoscuti ca ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Consumul acestora poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi si la reducerea daunelor celulare din organism. In cele din urma, acest lucru poate ajuta la scaderea riscului de boli cronice. Polifenolii sunt un tip de antioxidanti care se gasesc in anumite alimente si bauturi, inclusiv in ceaiul negru. Grupurile de polifenoli, inclusiv catechine, teaflavine si tearubigine, sunt principalele surse de antioxidanti din ceaiul negru si pot promova sanatatea generala. 
  • Ceaiul negru poate stimula sanatatea inimii - Ceaiul negru contine un alt grup de antioxidanti numiti flavonoide, care sunt un adjuvant celular recunoscut pentru sanatatea sistemul circulator si pentru sanatatea cardiaca si protectia inimii. Consumul lor regulat poate ajuta la reducerea multor factori de risc pentru boli de inima, inclusiv hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, nivelurile crescute de trigliceride si obezitatea. O analiza ampla a constatat ca pentru fiecare ceasca de ceai negru consumata zilnic, a existat un risc cu 14% mai mic de deces din cauza bolilor de inima, un risc cu 20% mai mic de atac de cord si alte evenimente cardiovasculare, un risc cu 40% mai mic de accident vascular cerebral. Un alt studiu a constatat ca persoanele care au baut ceai neagru zilnic au avut un risc redus cu 18% de boli de inima si un risc redus cu 10% de evenimente cardiace majore, cum ar fi atacul de cord, in comparatie cu cei care nu au baut ceai negru in ultimele 12 luni. Adaugarea ceaiului negru in rutina zilnica este o modalitate usoara de a incorpora antioxidanti in dieta si de a reduce potential riscul de complicatii viitoare de sanatate. 
  • Ceaiul negru regleaza si poate reduce colesterolul LDL „rau” - Organismul contine doua lipoproteine ​​care transporta colesterolul in tot organismul. Una este lipoproteina cu densitate joasa (LDL), iar cealalta este lipoproteina cu densitate mare (HDL). LDL este considerata lipoproteina „rea”, deoarece transporta colesterolul catre celulele din organism. Intre timp, HDL este considerata lipoproteina „buna”, deoarece transporta colesterolul departe de celulele tale si catre ficat pentru a fi eliminat din sange. Cand exista prea mult LDL in organism, acesta se poate acumula in artere si poate provoca depozite de ceara numite placi. Acest lucru poate duce la probleme precum insuficienta cardiaca sau accidentul vascular cerebral. Din fericire, unele studii au descoperit ca consumul de ceai poate ajuta la reducerea colesterolului LDL. Ultimele studii au aratat faptul ca atunci cand alegi sa consumi ceai negru se reduce semnificativ colesterolul LDL cu 4,64 mg/dL. Acest efect a fost mai pronuntat la persoanele cu risc cardiovascular mai mare. Am spus la inceput ca un tip de ceai negru extrem de consumat este ceaiul negru turcesc sau pur si simplu ceaiul turcesc. 
  • Ceaiul turcesc ajuta la reducerea tensiunii arteriale - Hipertensiunea arteriala poate creste riscul de insuficienta cardiaca si renala, accident vascular cerebral, pierderea vederii si atacuri de cord. Un studiu legat de acest produs a constatat faptul ca un consum regulat de ceai neagru a ajutat la scaderea tensiunii arteriale sistolice cu 4,81 mm Hg si a tensiunii arteriale diastolice cu 1,98 mm Hg la persoanele cu hipertensiune arteriala. Pe scurt, hipertensiunea arteriala poate provoca multe complicatii de sanatate. Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice.
  • Ceaiul turcesc poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral - Un accident vascular cerebral poate aparea atunci cand un vas de sange din creier este fie blocat, fie se rupe. Este a doua cauza de deces la nivel mondial. Din fericire, 80% din accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite. De exemplu, gestionarea dietei, a activitatii fizice, a tensiunii arteriale si renuntarea la fumat poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Un studiu prospectiv pe 365.682 de persoane a analizat asocierea dintre consumul de ceai sau cafea si riscul de accident vascular cerebral, dementa si dementa post-accident vascular cerebral. Dupa ce au urmarit participantii timp de peste 11 ani, studiul a constatat ca cei care au baut cel putin doua cani de ceai negru au avut un risc cu 16% mai mic de accident vascular cerebral ischemic in comparatie cu cei care nu au baut ceai.

Ce se intampla daca bei ceai negru zilnic? tipuri de ceaiul negru

Desi am prezentat multiple beneficii ale ceaiului negru, baut in exces, ceaiul negru diminueaza absorbtia fierului la nivelul intestinului, ceea ce dauneaza persoanelor anemice si gravidelor. Ceaiul negru este contraindicat si persoanelor care au deficienta de calciu, intrucat poate da ameteala si chiar se poate ajunge, in cazuri extreme, la pierderea cunostintei. Intrucat este bogat in teina, hipertensivii pot consuma o ceasca de ceai negru pe zi, dar numai cu acordul medicului. In farmacii si in magazinele de specialitate exista mai multe tipuri de ceai negru precum:

  • Ceai negru Assam care are o aroma asemanatoare maltului de orz;
  • Ceai negru Ceylon care are o aroma indrazneata cu note de ciocolata sau condimente precum cuisoare;
  • Ceai negru Darjeeling care are o aroma mai delicata cu note fructate sau florale de flori de piersic;
  • Ceai negru Earl Grey care se deosebeste prin aroma de bergamota sau citrice precum lime;
  • Ceai negru English Breakfast care tinde sa fie plin de corp fiind cel mai asemanator ceaiurilor Assam sau Ceylon;
  • Ceai negru Irish Breakfast cu o culoare rosiatica si aroma de malt de orz precum cel folosit la diferite tipuri de whiskey single malt;
  • Ceai negru Keenum cu o aroma fructata si gust apropiat vinului rosu datorita continutului de rezveratrol;
  • Ceai negru Tanzania cu gustul puternic si putin picant ca de piper negru;
  • Ceai negru Lapsang Souchong care se remarca prin aroma sa de fum de fag;
  • Ceai negru Yunnan cu aroma de ciocolata, malt si pe alocuri condimentat de cuisoare;

BIBLIOGRAFIE:

Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;

Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;

Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;

Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;

Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;

Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;

Kuriyama, S., et al. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan;

Liu, K., et al. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: A meta-analysis of 17 randomized controlled trials;

Articole similare
Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum

Strugurii sunt o sursa excelenta de vitamine si substante terapeutice. Desi exista multe soiuri, utilizarea sa atat in forma proaspata, cat si adaugat in preparate dulci ori sarate, cat si in vin, il face un fruct foarte apreciat, fiind un aliment cu proprietati benefice pentru sanatate excelente. Aceste fructe sunt unul dintre alimentele care caracterizeaza dieta mediteraneana. Este fructul unei plante numite vita de vie, iar inca din cele mai vechi timpuri, strugurii au fost unul dintre cele mai cunoscute si apreciate fructe ca atare, precum si sucul sau mustul si vinul obtinut din acestia.

22 octombrie 2024
Edited 22 octombrie 2024
citește articolul
Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Pe langa aroma lor delicioasa, capsunile sunt apreciate datorita proprietatilor sale nutritionale recunoscute, deoarece sunt un fruct bogat in antioxidanti, fibre si minerale (magneziu, mangan, potasiu), care ofera flavonoide si vitamine (C, B2, B3, acid folic).

6 iunie 2024
Edited 6 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete

Vinetele se regasesc in varietati diferite, cele mai des intalnite au coaja mov, insa altele au coaja neagra, verde sau alba. Acestea sunt deseori folosite in bucataria asiatica, mediteraneana si din Orientul Mijlociu.

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina