Nevromul sau tumoarea nervilor periferici: de ce apare, cum arata si cum se poate trata
Nevrom este o tumora neuroendocrina, cateodata numita si tumora nevrom, adica o crestere anormala a celulelor ce apartin sistemului neuroendocrin. Tumorile de acest tip pot sa apara in diverse parti ale corpului, inclusiv in creier, pancreas, plamani, tractul digestiv si alte organe ce contin celule neuroendocrine. Celulele neuroendocrine sunt implicate in eliberarea de hormoni in sistemul circulator si au un rol semnificativ in reglarea activitatilor fiziologice si metabolice ale corpului uman. Tumorile neuroendocrine pot fi benigne, adica non-canceroase, sau maligne, adica tumori canceroase. Cele maligne sunt de multe ori numite ”tumori neuroendocrine cu grad inalt de malignitate” sau ”carcinom neuroendocrin” si pot fi agresive si se pot raspandi in alte parti ale corpului.
Tumorile acestea pot sa cauze diferite simptome, in functie de locatia si dimensiunea lor, dar si de secretia anormala de hormoni. Simptomele pot sa includa, perturbari hormonale, modificari in functionarea sistemelor corporale, durere si altele. Diagnosticul si tratamentul tumorilor neuroendocrine depind de tipul si localizarea tumorii, gradul de malignitate si stadiul in care se afla. Optiunile acestea pot include interventii chirurgicale, radioterapie, terapie cu medicamente sau o combinatie a acestor metode, depinzand de situatie. Este necesar sa consultati un medic sau un specialist medical in cazul in care aveti suspiciunea unei tumori neuroendocrine sau a altor probleme de sanatate cu scopul de a avea parte de un diagnostic corespunzator si un tratament adecvat nevoilor dumneavoastra.
Cum arata tumora nevrom?
Aspectul unei tumori neuroendocrine poate sa fie diferit depinzand de locatia si dimensiunea acesteia. Tumorile neuroendocrine pot sa apara in mai multe parti ale corpului, printre care se enumera si creierul, plamanii, tractul digestiv, pancreas, organe endocrine cum ar fi glanda tiroida sau glandele suprarenale, si alte zone ale corpului. Din cauza acestui motiv, aspectul acestora poate sa fie diferit in functie de tipul specific al tumorii pe care pacientul il prezinta si de zona in care se dezvolta. Exista unele tumori neuroendocrine ce pot fi detectate cu ajutorul unor tehnici de imagistica medicala, spre exemplu scanari cu raze X, tomografia computerizata, prescurtat CT, imagistica prin rezonanta magnetica, prescurtat RMN, sau cu ajutorul ecografiei.
Cu toate acestea, cu scopul de a avea parte de o evaluare precisa si de un diagnostic corect, este nevoie, de cele mai multe ori, de o biopsie, in care se va face rost de o mostra de tesut pentru a fi analizata in laborator. Este necesar de tinut minte faptul ca, tumorile neuroendocrine pot sa fie diferite in aspect si caracteristici, astfel este greu sa se ofere o descriere specifica fara a se cunoaste tipul concret de tumora si locatia in care aceasta se afla. In cazul in care sunteti ingrijorat de o posibila problema de sanatate sau de prezenta unei tumori, este indicat sa cautati sfatul unui medic sau unui specialist medical pentru a avea parte de un diagnostic precis, iar in cazul in care este nevoie, de un tratament adecvat.
Cand trebuie sa va faceti griji pentru o tumoare benigna a nervilor periferici?
Tumorile benigne ale nervilor periferici sunt cunoscute sub numele de neurofibroame. Acestea pot sa apara in orice parte a corpului si pot sa se dezvolte in jurul nervilor periferici sau altor structuri nervoase. In cele mai multe cazuri, neurofibroamele sunt non-canceroase si cresc destul de incet. Cu toate acestea, pot exista situatii in care ar trebui sa va faceti griji in legatura cu aceste tumori, iar cateva dintre acestea sunt urmatoarele:
- Simptome si disconfort - In cazul in care un neurofibrom provoaca durere, amorteala, slabiciune sau disconfort in zona in care se afla afectiunea, este recomandat sa mergeti la un consult medical cu scopul de a avea parte de o evaluare corespunzatoare.
- Crestere rapida - Cu toate ca, de obicei, neurofibroamele cresc incet, in cazul in care observati o crestere mai rapida a tumorii sau a dimensiunii acesteia, este indicat sa mergeti la un consult medical cu scopul de a exclude orice complicatii sau probleme care pot sa apara.
- Modificari in aspect - In cazul in care neurofibromul devine dur, inflamat sau inrosit, acest lucru poate sa indice o problema si ar trebui sa va ridicati un semn de intrebare, fapt ce poate sa arate o problema. Daca experimentati acest tip de modificari trebuie sa mergeti cat mai curand la un consult medical pentru a evita posibilele complicatii.
- Presiunea asupra structurilor inconjuratoare - Daca neurofibromul exercita presiune asupra altor structuri, spre exemplu organe sau nervi, lucrul acesta poate sa duca la aparitia unor simptome sau chiar a unor complicatii, motiv pentru care ar trebui sa va duceti cat mai rapid la un consult medical.
- Schimbari ale functiei nervilor - Daca neurofibromul interfera cu functia normala a nervilor periferici, spre exemplu cauzarea amortelii, slabiciunii sau aparitia altor schimbari in senzatie sau miscare, ar putea reprezenta un semn ca trebuie sa consultat un medic.
De obicei, in cazul in care sunteti ingrijorat cu privire la un neurofibrom sau de orice alt tip de tumoare, este mereu o idee excelenta sa cautati sfatul unui medic sau unui specialist medical.
De ce este important sa fiti documentati cu privire la nevrom?
Este necesar sa fiti documentati cu privire la neurofibroame si alte probleme de sanatate din mai multe motive, iar cateva dintre acestea sunt urmatoarele:
Cunoasterea personala
Intelegerea a ceea ce este un neurofibrom si potentialele consecinte pe care le poate avea asupra sanatatii dumneavoastra, va poate ajuta sa luati decizii informate si sa recunoasteti semnele timpurii ale oricaror complicatii sau schimbari ce pot sa apara.
Detectarea precoce
Cu cat stiti mai multe despre simptomele si semnele asociate cu neurofibroamele, cu atat sunteti mai susceptibil sa observati orice modificari in corpul dumneavoastra intr-un stadiu incipient.
Comunicare cu medicii
In momentul in care sunteti informat, puteti discuta intr-un mod mai eficient cu medicii.
Decizii pentru tratamente
In cazul in care este necesar un tratament sau o interventie medicala, multumita faptului ca v-ati informat pe tema, puteti colabora cu medicii cu scopul de a alege optiunile care corespund cel mai bine nevoilor dumneavoastra.
Bibliografie:
Anantharaman D, Abedi-Ardekani B, Beachler DC, Gheit T, Olshan AF, Wisniewski K, et al. (May 2017). "Geographic heterogeneity in the prevalence of human papillomavirus in head and neck cancer". International Journal of Cancer. 140, 2021;
Chaturvedi AK, Engels EA, Pfeiffer RM, Hernandez BY, Xiao W, Kim E, et al. (November 2011). "Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States". Journal of Clinical Oncology, 2022;