Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Tragopogon, sau planta stridiilor, cum se poate consuma

Nutritie: Tragopogon, sau planta stridiilor, cum se poate consuma

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 aprilie 2023 Ultima actualizare: 6 aprilie 2023

In lumea plantelor si legumelor sunt foarte multe specii si soiuri pe care s-ar putea sa le fi consumat deja fara sa stii neparat cum se numesc. Un exemplu excelent de leguma cu o denumire foarte ciudata si greu de retinut, dar cu niste valori nutritionale peste asteptari este trapogonul. Originar din Mediterana, trapogonul, Tragopogon porrifolius, face parte din familia Asteraceae si este cunoscut mai degraba ca „planta stridiilor”.

Creste in soluri foarte bine drenate, in climat mai rece, toate partile sale sunt consumate, seminte, radacina, flori, frunze, fie crude, fie gatite foarte bine. Frunzele sunt subtiri si vezi si ajung la 30 cm lungime, floarea este de culoare violet, fructele sunt foarte micute, radacina este pivotanta si este maro-galbuie, cilindrica.

De unde provine tragopogon?

Leguma este originara mai exact din Europa de Sud, din Orientul Mijlociu de asemenea. Spania ar fi tara de unde a plecat trapogonul, este populara in Germania, Belgia, Tarile de Jos, in tari din Europa Centrala si de Sud. Este complementara cu morcovii, mazarea, se poate gati prin fierbere foarte usor.

Profilul nutritional al trapogonului este unul uimitor. Intr-o 100 g avem 77 g apa, 343 Kcal, 3.3 g proteine, grasimi 0.2 g, carbohidrati 18.6 g, fibre 3.3 g, calciu 60 mg, fier, 0.7 mg, magneziu 23 mg, fosfor 75 mg, potasiu 380 mg, sodiu 20 mg, zinc 0.38 mg, cupru 0.09 mg, mangan 0.27 mg, seleniu 0.8 mg, vitamina C 8 mg, tiamina 0.08 mg, riboflavina 0.22 mg, niacina 0.5 mg, acid pantotenic 0.37 mg, vitamina B6 0.28 mg, folati 26 µg.

Beneficiile tragopogonului asupra sanatatii noastre

Trapogonul regleaza tensiunea arteriala, are cantitati mari de potasiu, cum am vazut deja, nivel scazut de sodiu, problemele de circulatie se vor ameliora, vasele de sange vor fi mai sanatoase, vor fi prevenit atacuri de cord, AVC-uri, formarea cheagurilor de sange. Potasiul este bun si pentru oase puternice, ajuta memoria, gandirea, este vasodilatator si creste cantitatea de sange adusa la nivelul creierului.

Daca ai probleme cu indigestia poti consuma regulat trapogon, sistemul digestiv va functiona mai bine, ai si fibre de calitate in aceasta leguma minunata, nu te mai constipi atat de des, mancarea va fi procesata corect si scaunele vor fi moi si usor de eliminat-eviti si ulcerele gastrice. Aproape toate fibrele din leguma sunt sub forma de inulina, un probiotic excelent care incurajeaza dezvoltarea bacteriilor sanatoase in intestine, nutrientii se vor absorbi mai bine, sistemul imunitar va functiona in parametri normali.

Fierul din trapogon imbunatateste circulatia generala in corp, mentine sanatatea parului, previne anemia, incurajeaza aparitia de celule rosii in sange, organele si tesuturile sunt mai bine oxigenate, se stimuleaza si cresterea parului. Cuprul din trapogon creste rezistenta firelor de par si reduce incaruntirea prematura.

Vitamina C incurajeaza formarea de celule albe, vitamina A este un antioxidant puternic, vitaminele B crest functiile enzimatice pentru a mentine un nivel hormonal normal in corp. Magneziu, calciul si fosforul, cuprul, fierul, manganul vor contribui la mentinerea unor oase rezistente si unui sistem osos perfect functional.

Sunt prevenite osteoporozele, artritele, colagenul de la articulatii este pastrat in cantitati normale. Sinteza colagenului, intarirea foliculior de par sunt legate de vitamina C, de gasit in cantitate mare in trapogon. Stresul oxidativ celular si efectele radicalilor liberi sunt prevenite foarte simplu cand ai in meniuri trapogon. Si tot vitamina C mentine sanatatea gingiilor, tesuturilor conective, sanatatea dintilor.

Protejarea rinichilor si controlul glicemiei
Rinichii joaca un rol important in mentinerea unei tensiuni arteriale normale, asa ca functionarea lor trebuie sa fie mereu una excelenta. Trapogonul are grija de rinichii tai si iti ofera de fiecare data efecte puternice odata ce ai consumat cantitati suficient de mari. Anumite tipuri de cancer pot fi prevenite pentru ca avem, cum am vazut deja, antioxidanti de calitate in trapogon-cancerul de prostata, de san, colorectal, ovarian ar putea fi pe lista de cancere targetate de substantele active din planta-celulele canceroase nu mai apar atat de repede.

Manganul este important pentru multe enzime care controleaza zaharul din sange, este bun si pentru diabetici si il gasim in trapogon. Are grija de functionarea corecta a tiroidei, de metabolism, contribuie la evitarea infertilitaii si la prevenirea defectelor congenitale, slabiciunii generale resimtite la nivelul organismului. Indexul glicemic al trapogonului este mic, nu mai ai pofte de dulce atat de puternice, nu mai ai schimbari de stare de la o secunda la alta, ai energie pentru orice fel de activitati solicitante din punct de vedere fizic.

Acelasi trapogon are proprietati astringente si antimicrobiene, poate trata eficient simptome de raceala si de la orice fel de afectiuni ale sistemului respirator. Siropul din aceasta planta ajuta mult cand tusim sau cand avem bronsite urate. Aciditatea stomacala nu va mai pune asa de mari probleme cand se consuma trapogon, substantele active din el protejeaza tesutul din interiorul stomacului de atacul acidului clorhidric.

Si ficatul este protejat, sunt incurajate secretiile digestive, creste apetitul si digestia este mai buna - este foarte bun in caz de anorexie, de lipsa de pofta de mancare, de digestie accelerata sau lenta, de senzatie de „plin” dupa masa. Incurajeaza productia si eliminarea bilei, reduce colesterolul rau.

Ca sa ajungi sa gatesti trapogon trebuie sa il decojesti. Dupa adaugi rapid suc de lamai sau otet ca sa eviti decolorarea. Se poate servi crud, dar si cu o carne de vita bine facuta, cu porc, cu pui, poti pregati un piure delicios din trapogon. La cuptor sau un pic tras la tigaie cu alte legume, trapogonul va fi vedeta in farfuria ta de acasa sau in farfuria de la un restaurant de top. Se va putea blansa, sota, frige, il avem si un supe cu gust deosebit.

Il gasim si in conserve, gata pregatit, pe anumite piete, deci avem si aceasta varianta. Dar mai bine il mananci cum este sau il gatesti tu pentru ca este mai sanatos si ai si toti nutrientii intacti. Daca stii sa pregatesti sparanghel te vei descurca si cu trapogonul atat de delicios si de bun pentru organismul uman. Spor la gatit si la descoperit calitatile si beneficiile trapogonului, leguma de care nu stiai, dar care te va incanta de la prima inghititura.

Beneficiile sucului de Aloe vera, o planta inrudita cu tragopogonul sau ""planta stridiilor''

Sucul sau gelul de Aloe Vera se aplica extern atunci cand ai probleme articulare, pentru a ameliora durerile musculare si articulare. Un produs foarte eficient, pe care il puteti gasi in magazinul nostru online, este si gelul relaxant cu Aloe Vera. Sucul de Aloe Vera este eficient pentru a contracara simptomele refluxului gastric si pentru a stabili un nivel alcalin in organism. Sucul are un efect calmant asupra mucoasei gastrice si reduce aciditatea si disconfortul. Datorita proprietatilor laxative, ajuta, de asemenea, la tratarea constipatiei. 

Sucul de aloe este foarte eficent in mentinerea unui nivel optim de colesterol, deoarece scade nivelul de trigliceride. Include sucul de aloe in dieta ta pentru a tine colesterolul sub control. Reducerea colestrolului te ajuta sa iti protejezi inima. Sucul de aloe este o solutie naturala si simpla de a elimina surplusul de grasime. Acesta te ajuta sa scapi de kilogramele in plus prin stimularea metabolismului, reducerea nivelului de lipide si contribuie la arderea grasimilor.  Studiile au arata ca un consum regulat de suc de Aloe Vera imbunatateste sanatatea orala, reduce gingivita si formarea placii, previne aparitia inflamatiilor si a aftelor bucale.  

Clatirea gurii cu suc de Aloe Vera imbunatateste igiena orala. Un studiu al Revistei Societatii Indiene de Parodentologie arata ca aplicarea locala a sucului de aloe imbunatateste sanatatea parodontala, dupa proceduri stomatologice. Sucul de Aloe Vera ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, atunci cand este consumat in mod regulat. Cu toate acestea, consulta-te cu medicul inainte de a incepe sa consumi suc de aloe. Este nevoie ca medicul sa iti recomande o doza care sa nu interfereze cu alte medicamente pe care le iei pentru a reduce nivelul de zahar din sange. In plus, consumul de suc de aloe in mod regulat compenseaza deficienta de aminoacizi din organism. 

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;10(11):E1715.
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;

National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24;
National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller in F344/N rats and B6C3F1 mice (drinking water study). August 2013;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;

 

Articole similare
Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism

Morcovii dragon sunt cilindrici, au cam 15-20 cm lungime, au o forma alungita de regula, varful este mai rotunjit. In functie de sol si de conditiile de crestere, de dezvoltare, morcovii dragon pot sa fie mai mici sau mai grosi.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Ash Gourd sau pepenele de iarna, cum se consuma acest fruct Nutritie: Ash Gourd sau pepenele de iarna, cum se consuma acest fruct

100 de grame de pepene de iarna vor contine: 13 calorii, mai putin de 1 g de proteine, 3 g carbohidrati, 3 g fier, mai putin de 1 g grasimi, zinc, 6% din doza zilnica necesara, vitamina C, 14% din doza zilnica recomandata, riboflavine, 8% din doza zilnica recomandata, sodiu 111 mg, potasiu 6 mg, calciu 19 mg, magneziu 10 mg.

4 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul
Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma

Astazi simbol al Mexicului, nopalul apare si pe steagul national, se consuma zilnic si este privit ca o leguma extrem de versatila in bucatarie. Pe toate strazile din Mexic vei gasi nopal facut la gril, fript, la care se adauga un pic de jalapeño pepper, se pune in salate, este garnitura perfecta pentru preparatul principal dintr-un meniu.

4 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina