Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ce beneficii ofera organismului mustarul alb

Nutritie: Ce beneficii ofera organismului mustarul alb

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 iunie 2024 Ultima actualizare: 5 iunie 2024

Din cele mai vechi timpuri, semintele de mustar au fost folosite ca un condiment, deoarece ofera o aroma puternica meselor. Cu toate acestea, aceasta nu este singura utilizare a mustarului, ci este, de asemenea, utilizat in remedii naturale si chiar de obicei folosit pentru curatarea casei. Mustarul este o planta din familia Brassicaceae, originara din Asia de Sud si vestul Mediteranei, iar semintele sale sunt utilizate in mod traditional atat in bucatarie, cat si in medicina naturista.

Mustarul contine compusi cu proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamatiilor si durerilor asociate cu afectiuni precum artrita, astmul sau boala inflamatorie intestinala. Mustarul poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral prin reducerea nivelului de colesterol "rau" (LDL) si cresterea nivelului de colesterol "bun" (HDL). 

Mustarul este bogat in vitamina K, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor prin imbunatatirea absorbtiei calciului in organism. Mustarul contine compusi antioxidanti, cum ar fi sulforafanul, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a leziunilor celulare. Mustarul poate ajuta la combaterea bacteriilor.Datorita compozitiei sale complete si a diferitelor sale ingrediente active, mustarul prezinta proprietati pozitive pentru organism.

Beneficii oferite de mustarul alb

Este antibacterian

Diferite investigatii au constatat ca uleiul esential de mustar are proprietati antibacteriene. Acestea se datoreaza prezentei sinigrinei, ingredientul responsabil pentru aroma sa picanta. Din acest motiv, boabele de mustar sunt un remediu comun in medicina ayurvedica pentru ameliorarea tusei, racelii sau gripei.

Acclereaza vindecarea

Mustarul ar fi, de asemenea, util pentru tratarea unor afectiuni minore, cum ar fi arsurile usoare, datorita activitatii sale de vindecare si regenerare.

Mustarul este antiinflamator

In afara de proprietatile antibacteriene, se subliniaza actiunea antiinflamatoare a semintelor si a uleiului de mustar. Efectele pot veni in moduri diferite. Mai exact, au fost observate rezultate pozitive in diferite patologii inflamatorii, cum ar fi psoriazisul sau colita.

Efect antioxidant

Prezenta izotiocianatilor in plantele din familia mustarului ii confera proprietati antioxidante. Aceste elemente sunt interesante, deoarece ajuta la contracararea efectului radicalilor liberi, a caror prezenta este legata de aparitia mai multor boli cronice. Mustarul galben este ambalat cu proteine, fibre, vitamina C, acizi grasi omega-3 si diverse vitamine B. Este deosebit de bogat in diverse minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, calciu si magneziu, care sunt esentiale pentru o sanatate buna. Gama larga de beneficii pentru sanatate pe care le ofera mustarul galben provine din profilul sau nutritional bogat.

Amelioreaza spasmele musculare

Puteti folosi mustar galben pentru a scapa rapid de orice tip de spasm muscular. Efectul stimulator al mustarului asupra nervilor ajuta la ameliorarea spasmelor musculare.

Sprijina sanatatea oaselor

Mustarul este, de asemenea, o sursa buna de potasiu si calciu, doua dintre substantele nutritive esentiale necesare pentru mentinerea oaselor, articulatiilor si muschilor sanatosi.

Mustarul calmeaza durerea

Semintele de mustar sunt cunoscute pentru ameliorarea durerii artritei reumatoide datorita continutului lor de seleniu si magneziu. Uleiul de mustar actioneaza impotriva receptorilor de durere din organism, ceea ce inseamna ca poate bloca in mod eficient semnalele de durere.

Lupta impotriva respiratiei neplacute

Mustarul galben este un ingredient natural simplu, dar eficient, pentru a elimina respiratia urat mirositoare.

Promoveaza sanatatea inimii

Fiind bogat in grasimi mononesaturate si polinesaturate, uleiul de mustar poate ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol. Acesta reduce nivelul de lipoproteine cu densitate scazuta (LDL sau colesterolul "rau") si creste nivelul de lipoproteine cu densitate ridicata (HDL sau colesterol "bun") in organism, reducand astfel riscul bolilor cardiovasculare. In plus, frunzele plantei de mustar au o capacitate enorma de a reduce colesterolul. Se poate lega de acizii biliari din tractul digestiv, ceea ce faciliteaza excretia acizilor din organism.

Calmeaza racelile si tusea

Datorita naturii sale picante, uleiul de mustar este un remediu excelent pentru raceli sau tuse, actionand ca un decongestionant natural. Datorita continutului sau ridicat de mangan si fier, consumul de frunze de mustar poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si va pregateste pentru sezonul rece si gripa.

Mustarul intareste dintii

Credeti sau nu, adaugarea unui pic de mustar galben poate ajuta foarte mult pentru a va mentine oasele si dintii sanatosi. Mustarul galben contine o multime de nutrienti, cum ar fi calciu, fosfor, mangan si magneziu, care sunt foarte benefice pentru oase si dinti. De exemplu, calciul este vital pentru dinti si oase, mentinandu-le puternice. Un nivel scazut de calciu poate afecta negativ sanatatea oaselor si a dintilor.

Promoveaza cresterea parului

Multe vitamine continute in mustar sustin cresterea puternica si sanatoasa a parului. In special, prezenta beta-carotenului, a proteinelor, a fierului si a calciului ajuta in acest sens.

Mustarul poate preveni cancerul

Mustarul contine fitochimicale numite glucozinolati. Prezenta enzimei mirozinaza ajuta la descompunerea glucozinolatilor in izotiocianati. Acesti izotiocianati sunt agenti promitatori care pot neutraliza agentii cancerigeni. Un studiu din 2011 pe sobolani de sex feminin a sustinut utilizarea pulberii de seminte de mustar pentru a preveni cresterea si invazia musculara a cancerului vezicii urinare.

Beneficiile pentru sanatate ale mustarului sunt puternice, facandu-l unul dintre cele mai populare superalimente de pe planeta. Mustarul este plin de nutrienti puternici si este deosebit de bogat in magneziu, seleniu si fibre, toate esentiale pentru o sanatate buna. Magneziul joaca mai multe roluri cruciale in functionarea sanatoasa a corpului uman. Se spune ca acest nutrient ajuta miscarea musculara, transforma alimentele in energie si contribuie la crearea de noi proteine din aminoacizi. Magneziul ajuta, de asemenea, la reglarea neurotransmitatorilor, esentiali pentru un creier sanatos si pentru sistemul nervos.

Seleniul joaca mai multe roluri cheie in multe procese esentiale ale corpului, cum ar fi protejarea organismului de infectii. Potrivit rapoartelor, acest nutrient poate ajuta, de asemenea, la mentinerea functiei tiroidiene sanatoase. In cele din urma, fibrele sunt un nutrient puternic care poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si colesterol, contribuind astfel la sanatatea inimii. Proprietatile benefice ale mustarului pentru sanatate l-au facut un aliment popular, in special in vremurile trecute. Proprietatile medicinale puternice ale semintelor de mustar au facut ca acest ingredient puternic sa fie popular printre civilizatiile antice grecesti si romane, care l-au folosit pentru diverse afectiuni.

Pitagora a recomandat mustarul ca tratament pentru muscaturile de scorpion, in timp ce medicul Hippocrate a adaugat seminte de mustar la cataplasme pentru a ameliora durerea si inflamatia, precum si pentru a ameliora simptomele durerii de dinti. In concluzie, consumul regulat de mustar poate avea beneficii semnificative pentru sanatate, insa este important sa nu exagerati cu cantitatile, deoarece poate fi iritant pentru stomac si intestine.

Contraindicatii de consum ale semintelor de mustar. Ce trebuie sa stii

Dincolo de multiplele beneficii oferite de mustar metabolismului si organismului uman, semintele de mustar galben nu sunt indicate pacientilor care sufera de colon iritabil, datorita faptului ca unele boabe pot fi picante. Nici persoanele care sufera de hipertensiune arteriala nu trebuie sa foloseasca in scop terapeutic boabele de mustar galben. Pacientii care opteaza pentru diete cu produse bazate pe seminte de mustar trebuie sa respecte dozele indicate de medici deoarece supradozajul poate duce la aparitia unor efecte adverse precum spasme stomacale, balonari, crampe musculare. 

Ce este cardamomul. Similitudini cu planta de mustar


La nivel nutritional, cardamomul este bogat in vitamine si minerale esentiale: magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu si fier, precum si vitaminele B2, B3 si vitamina C. Continutul de magneziu din cardamom iese in evidenta. Magneziul este esential pentru mentinerea functiilor normale ale muschilor si nervilor, intarirea sistemului imunitar, mentinerea unei batai constante a inimii si intarirea oaselor. De asemenea, ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si este implicat in producerea de energie si proteine.

Calciul asigura oase si dinti puternici si rezistenti si este necesar in organism pentru a ajuta la contractia si relaxarea muschilor si a vaselor de sange. Vitaminele din grupa B ajuta organismul sa obtina energie din alimentele pe care le consumam si ajuta la formarea celulelor rosii din sange. In ceea ce priveste vitamina C, aceasta se remarca prin efectul antibacterian si puterea sa antioxidanta, esentiala pentru prevenirea imbatranirii celulelor si pentru a contribui la sanatatea buna a pielii, oaselor si tesutului conjunctiv. De asemenea, ajuta organismul sa absoarba fierul, in special fierul de origine vegetala.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Nutritie: Cum sa prepari alimentele pentru a le pastra proprietatile nutritive Nutritie: Cum sa prepari alimentele pentru a le pastra proprietatile nutritive

Cele mai multe alimente contin o adevarata "camara de nutrienti" in interior. Cu toate acestea, atat cantitatea, cat si caracteristicile acestora pot fi modificate in functie de modul in care sunt preparate si de temperatura atinsa in timpul prepararii.

19 martie 2024
Edited 20 martie 2024
citește articolul
Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii

Este un truc pe care il putem aplica in mod fundamental la legume, fara a uita de nuci, fructe si anumite tipuri de peste. Cele mai multe legume pot fi consumate crude si acest lucru are mai multe avantaje: mai multe substante nutritive si obtinerea satietatii mai repede. In plus, economisim timpul destinat prepararii.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: La ce trebuie sa fim atenti atunci cand pregatim mancare pentru copii Nutritie: La ce trebuie sa fim atenti atunci cand pregatim mancare pentru copii

Adauga condimente si ierburi aromatice pentru a imbunatati gustul mancarii si a reduce utilizarea excesiva a sarii si a zaharului. Condimentele picante se evita, in general, la prepararea mancarurilor pentru copii, insa daca acestia prefera mancarea usor picanta, ai destule optiuni pe care le poti include.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina