Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: De ce e important sa introducem nectarine in dieta

Nutritie: De ce e important sa introducem nectarine in dieta

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 martie 2023 Ultima actualizare: 13 martie 2023

Nectarinele sunt o alegere delicioasa si sanatoasa pentru a le introduce in dieta. Acestea sunt bogate in nutrienti, cum ar fi vitaminele C si A, fibre si antioxidanti. Deoarece cea mai mare parte a greutatii sale este apa si are un continut ridicat de fibre, nectarina este un fruct perfect pentru a va ajuta sa mentineti silueta, deoarece ofera satietate si reduce balonarea abdominala.  

Culoarea sa galben-portocalie indica faptul ca are un continut ridicat de caroteni, substante pe care corpul nostru le transforma in vitamina A, o vitamina care are o mare putere antioxidanta. De asemenea, nectarina este deosebit de bogata in vitamina B3 sau niacina, care contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism. In ceea ce priveste mineralele, nectarina se caracterizeaza prin aportul ridicat de potasiu si magneziu, care ajuta la mentinerea functionarii corecte a sistemului nervos si a contractiei musculare si a unui ritm cardiac constant. De asemenea, are un continut ridicat de seleniu si zinc, antioxidanti puternici si regulatori ai sistemului imunitar.

Acestea ofera protectie impotriva imbatranirii si a bolilor cardiovasculare, fiind bogate in vitamine antioxidante, acizi fenolici, zinc si seleniu. Ajuta la controlul hipertensiunii arteriale si a problemelor cardiovasculare, deoarece au un continut scazut in sodiu, insa unul ridicat de potasiu. Contribuie, de asemenea, la ingrijirea ochilor, a pielii si a parului prin continutul sau de vitamina A, un factor de protectie impotriva problemelor de vedere, dermatitei si problemelor legate de scalp. In ceea ce priveste sistemul nervos, nectarinele ii sprijina buna functionare datorita continutului sau de fosfor, potasiu si vitaminele B.

Totodata, aceste fructe ajuta la mentinerea unei bune functii musculare si a unei bune stari osoase, fiind bogate in magneziu, care ajuta la prevenirea crampelor musculare si la fixarea calciului si fosforului in oase si dinti. Bogate in vitamina C si caroteni, zinc si seleniu, nectarinele au o mare putere antioxidanta. Introducerea antioxidantilor prin alimentele din dieta noastra este foarte importanta, deoarece ne protejeaza de radicalii liberi, intarzie imbatranirea si ajuta la prevenirea bolilor.

Combat constipatia si imbunatatesc digestia
Continutul sau ridicat de vitamina C si caroten fac nectarinele un fruct digestiv si antioxidant. Nectarina contribuie la buna functionare a tranzitului intestinal, imbunatateste digestia grea si functioneaza ca o sursa buna de fibre dietetice.

Ajuta la pierderea in greutate
O veste buna pentru toti cei care doresc sa piarda in greutate este ca nectarina este unul dintre cele mai bune fructe pentru a le include in dieta noastra de vara, deoarece nu are multe calorii. Este, de asemenea, un aliment fundamental pentru a obtine satietate, datorita continutului sau ridicat de apa, care ofera satietate.

Cum sa consumi nectarinele?
Iata cateva modalitati de a le include in dieta:

Mancati nectarine proaspete ca gustare intre mese - Acestea sunt bogate in fibre si pot ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange.
Adaugati nectarine taiate in salate de fructe - Acestea pot adauga o aroma dulce si un gust aromat salatei.  
Folositi nectarinele ca topping pentru iaurt sau cerealele dimineata - Nectarinele, pe langa savoare, sunt o sursa excelenta de nutrienti, ideala pentru a fi consumata adaugata in iaurt la micul dejun.
Incercati sa faceti suc proaspat de nectarine sau smoothie - Acestea pot fi o alternativa sanatoasa la sucurile procesate.
Previn atacurile de cord
Evitarea unui posibil stop cardiac este o alta proprietate a nectarinei. Acest lucru se datoreaza faptului ca ajuta la purificarea colesterolului si este un fruct cu un continut scazut de sodiu. In plus, nectarina contine potasiu, care ajuta la reglarea batailor inimii si la reducerea riscului de probleme cardiovasculare.

Scaderea riscului de boli cronice
Consumul regulat de nectarine poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul de tip 2, datorita continutului lor ridicat de antioxidanti.

Sursa de energie 
Consumul unei nectarine ca recompensa dupa ce ati facut orice activitate fizica este mai benefic decat ne putem imagina. Acest fruct ne ajuta sa ne recuperam energia si sa metabolizam grasimile mai repede.

Sprijina buna functionare a sistemului cardiovascular
O alta functie importanta a potasiului este de a regla bataile inimii care, impreuna cu actiunea antioxidantilor, contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Regleaza tensiunea arteriala ridicata
Nectarina este un fruct cu un continut ridicat de potasiu si foarte scazut in sodiu, fiind excelenta pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata, deoarece ajuta la imbunatatirea acestei afectiuni.

Imbunatatirea digestiei
Nectarinele sunt ideale pentru desert, deoarece acestea au capacitatea de a imbunatati digestia datorita efectului sau coleretic, care stimuleaza productia de bila, care, la randul sau, va digera mai bine grasimile, evitand digestia lenta si grea.

Lupta impotriva constipatiei
Nectarina este o sursa buna de fibre dietetice si o putem lua atat la mesele principale, cat si ca gustari intre mese. Daca adaugati nectarine la dieta obisnuita, veti vedea ca va imbunatateste tranzitul intestinal.

Nectarine pentru sistemul nervos si muscular
Mineralele acestui fruct contribuie atat la bunastarea sistemului nostru nervos, cat si asupra sistemului muscular, nectarinele putand sa combata crampele musculare.

Combaterea anemiei cu deficit de fier
Continutul de vitamina C din nectarine este benefic pentru persoanele predispuse la anemie cu deficit de fier (din cauza lipsei de fier), deoarece aceasta vitamina este foarte importanta, astfel incat fierul poate fi absorbit din alimente.

Impreuna cu continutul sau caloric scazut, nectarina se caracterizeaza prin compozitia sa ridicata de caroteni sau provitamina A, necesari pentru a mentine pielea si membranele mucoase in stare buna. De asemenea, nectarinele intaresc vederea, sistemul imunitar, sprijinind si facilitand procesul digestiv, pe langa faptul ca reprezinta o buna protectie impotriva anumitor tipuri de cancer.

Nectarina are, de asemenea, continut de potasiu, un mineral care regleaza metabolismul organismului. Mentinerea unui nivel bun de potasiu ne va ajuta sa controlam fluidele care tind sa fie retinute in diferite parti ale corpului nostru. Pe langa aceasta, se remarca continutul ridicat de fibre, necesar pentru purificarea organismului si eliminarea diferitelor substante reziduale care se acumuleaza. Fibrele ne vor ajuta sa ne mentinem corpul purificat si fara toxinele care ne afecteaza sanatatea si buna functionare a intreg organismului. 

Cum apare toxiinfectia alimentara si de ce trebuie sa evitam sa consumam fructe putrezite

Daca s-a intamplat vreodata sa te simti rau dupa ce ai mancat pe plaja, sau la un restaurant, sau ai mancat prea repede un produs care a fost congelat si ulterior incalzit, e posibil sa ai o griza de o toxiinfectie alimentara. Nu intamplator medicii nutritionisti recomanda ca in sezonul estival sa introducem in dieta noastra mai multe fructe si legume, gatite cel mult la aburi sau cuptor si mai putine produse semiprocesate sau prea incarcate de calorii.

Altfel spus, dieta de vara trebuie sa contina multe fructe si legume, acestea fiind bogate in apa, vor contribui la hidratarea organismului si la supliminirea nutrientilor pierduti prin transpiratie. In plus, fructele si legumele sunt bogate in fibre si sustin buna functionare atranzitului intestinal. Indroduceti in meniu pepene, capsuni, struguri, mere, nectarine, dar si castraveti, rosii, broccoli, morcovi, spanac si salata verde. Totusi, trebuie sa fim foarte atenti ce fructe consumam pentru ca daca nectarinele sau merele sunt stricate, au semne de putreziciune atunci consumul lor ne poate dauna.

Ce este totusi o criza de tip toxiinfectie alimentara? Toxiinfectia alimentara este o boala cauzata de consumul de alimente si apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice. Simptomele tipice sunt varsaturile si diareea. Tratamentul depinde de cauza bolii si de severitatea simptomelor.

Cele mai multe persoane au forme usoare de boala care dureaza cateva ore sau zile si se pot autoingriji singuri la domiciliu, hidratandu-se adecvat. In unele cazuri sunt necesare antibiotice sau antiparazitare, odata identificata cauza. Totusi, unii pacienti trebuie sa fie tratati in spital pentru inlocuirea intravenoasa a lichidelor si anumite toxiinfectii alimentare pot cauza complicatii pe teren lung sau chiar decesul.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina