Permeabilitatea Intestinala: Cum apare, cum o recunosti, preventie si tipuri de tratament
In Antichitate, marele Hipocrate, parintele medicinii moderne, afirma ca „toate bolile incep in intestine”. Desi odata cu evolutia stiintei, multi cercetatori s-au indepartat de aceasta ipoteza, tratatele si studiile moderne accentueaza tot mai mult importanta microbiomului si a intestinelor in pastrarea starii de sanatate a intregului corp. Nu degeaba sunt oameni de stiinta care afirma inclusiv ca nu detinem un singur creier, ci doua, intr-o abordare de fapt naturala, caci la om dualitatea membrelor este predominanta (avem doua maini, doua picioare, doua urechi, doi ochi), al doilea organ de gen fiind intestinele. Ce este permeabilitatea intestinala si cum ne afecteaza sanatatea descopera din urmatorul articol.
Intestinul, un organ esential atat pentru digestie, dar si pentru nutritie, detine, printre alte functionalitati, rolul de a elimina reziduurile si toxinele. Actionand ca o bariera, intestinul protejeaza de asemenea organismul de microbi, constand de fapt intr-o suprafata de mucoasa de mari dimensiuni unde coexista miliarde de bacterii. Intestinele au o proprietate importanta, cea a permeabilitatii, ceea ce inseamna ca permit numai anumitor particule, considerate benefice, sa ajunga in fluxul sanguin. In momentul in care apar gauri sau perforatii in aceasta mucoasa, diverse substante nocive pot „scapa”, invadand restul organismului. Vorbim despre mancare partial digerata, toxine sau microbi care penetreaza acest tesut, patrunzand in sange si limfa si cauzand inflamatie, schimbari in flora microbiana si tulburari generalizate ce pot sa duca la boli degenerative sau cronice.
Acest fenomen poarta numele de sindromul de intestin permeabil sau sindromul intoxicarii omului modern, cum i se mai spune, deoarece este o problema des intalnita in societatea contemporana, pe fondul poluarii, alimentatiei dezechilibrate, stresului, administrarii anumitor medicamente si a dietei bogate in alimente procesate, alcool, zahar si organisme modificate genetic. Atunci cand permeabilitatea intestinala e in floare, primele afectiuni ce pot sa apara sunt boala celiaca, boala Crohn sau sindromul de intestin iritabil. Sunt insa si boli pe care in mod normal nu le-am asocia cu disfunctionalitati ale intestinelor, dar pe care unii oameni de stiinta incep sa le puna tocmai pe seama lor: boli autoimune (lupus, diabet de tip 1, scleroza multipla), oboseala cronica, fibromialgie, artrita, alergii, obezitate, astm, acnee sau chiar cancer. Cu toate ca nu exista inca studii care sa potenteze o legatura sigura, tot mai multi cercetatori incep sa imbratiseze aceste ipoteze.
Cum recunosti tulburarile intestinale cauzate de permeabilitatea intestinala
Nu vei auzi prea des vehiculat termenul de sindrom de intestin permeabil sau, cu atat mai mult, de sindromul intoxicarii omului modern, nu pentru ca medicii nu ar avea habar de aceste conceptii, ci pentru ca cercetarile sunt inca in toi. Cu toate acestea, acest sindrom exista si este posibil sa fi suferit si tu de pe urma sa. Iata care pot fi semnele ce dau de gol afectiunea:
Suferi adesea de oboseala si somnolenta. Dat fiind faptul ca tulburarile digestive te „seaca de energie”, acestea sunt adesea asociate cu insomnii sau oboseala cronica;
Ai probleme precum balonarea, diareea sau constipatia. Atunci cand intestinul nu isi mai face treaba ca la carte, acestea sunt primele simptome cu care te vei confrunta. Ai de „patimit” din cauza alergiilor sau a intolerantelor alimentare. Asa cum am vazut, alergiile pot fi una dintre consecintele directe ale sindromului intoxicarii omului modern;
Prezinti des stari de iritabilitate si nervozitate. Exista o axa functionala directa intre intestin si creier, si nu mai e doar o teorie. Atunci cand intestinele au de suferit, acestea pot starni si probleme cu sanatatea sistemului nervos ce pot duce inclusiv la depresie.;
Ai dureri articulare. Si artrita se numara printre pericolele asociate cu sindromul de intestin permeabil;
Omni Biotic Stress Repair, pentru intestinul permeabil si inflamatia cronica a intestinului
Stresul e una dintre principalele probleme cu care se confrunta omul modern; nu degeaba a fost numit „ucigasul tacut”. Atunci cand esti foarte stresata, cand traversezi perioade aglomerate sau foarte tensionate, creierul elibereaza instant hormoni de stres, pulsul, respiratia si presiunea arteriala se accelereaza, glicemia si tensiunea cresc si ele, urmand ca majoritatea persoanelor sa experimenteze episoade de tulburari de tranzit precum diareea si constipatia. In timp, stresul provoaca si inflamatia mucoasei intestinale si poate sa duca la intestin permanent iritat si permeabil.
Intre stres si flora intestinala exista o relatie duala: stresul o afecteaza puternic, dar si sanatatea si activitatea optima a bacteriilor intestinale te pot sustine sa faci fata cu brio situatiilor stresante. Solutia in perioadele de stres acut poate fi OMNI-BIOTIC® Stress Repair, ce poate restabili bariera intestinala si se adreseaza inflamatiilor cronice „dezlantuite” in urma situatiilor stresante.
Cand ti se recomanda administrarea acestui supliment? Daca suferi de sindromul intoxicarii omului modern, daca esti supusa stresului cronic, esti supraponderala sau obeza, daca ai experimentat sindromul de burn-out, depresie sau insomnie induse de stres, daca ai inflamatii cronice sau ai fost diagnosticata cu afectiuni oncologice ale colonului.
Care sunt tulpinile bacteriene ce actioneaza pentru a controla inflamatiile care tulbura linistea intestinelor tale? Iata-le:
• Bifidobacterium bifidum W23
• Bifidobacterium lactis W51
• Bifidobacterium lactis W52
• Lactobacillus acidophilus W22
• Lactobacillus casei W56
• Lactobacillus paracasei W20
• Lactobacillus plantarum W62
• Lactobacillus salivarius W24
• Lactococcus lactis W19
Omni Biotic Stress Repair poate fi administrat pentru pentru aport pe termen lung (minimum 2 luni), in cazul sindromului intoxicarii omului modern, problemelor de sanatate mentala cauzate de sindromul de intestin permeabil, insomnie, depresie, burn-out sau probleme de concentrare. Ai nevoie de 1-2 plicuri pe zi, dimineata, inainte de micul dejun si seara, inainte de somn, respectand aceleasi instructiuni de pe ambalaj. OMNI-BIOTIC® Stress Repair poate imbunatati calitatea vietii asa cum nu te-ai fi asteptat daca suferi de temutul sindrom al intoxicarii omului modern.
Simptome si cauze care duc la obstructii intestinale
Obstructia intestinala poate provoca o serie de simptome care pot varia in functie de severitatea si localizarea blocajului. Iata cateva dintre principalele simptome care pot aparea in cazul unei obstructii intestinale: Dureri abdominale intense: Durerea poate fi constanta sau intermitenta si poate fi localizata in jurul burtii sau intr-o anumita zona a abdomenului. Durerea poate fi crampelor si poate deveni mai intensa pe masura ce obstructia se agraveaza. Balonare si distensie abdominala: In urma acumularii gazelor si a materiilor fecale in portiunea blocajului intestinal, abdomenul poate deveni umflat si extins. Aceasta poate provoca senzatia de presiune si disconfort.
Greturi si varsaturi: Obstructia intestinala poate determina stagnarea alimentelor si fluidelor in stomac, ceea ce poate duce la senzatia de greata si la varsaturi. Varsaturile pot fi recurente si pot contine bile sau materii fecale, in cazul unei obstructii complete. Absenta tranzitului intestinal: Unul dintre semnele distinctive ale obstructiei intestinale este absenta tranzitului intestinal. Acest lucru inseamna ca nu se elimina gaze sau materii fecale in mod normal. Poate fi observata absenta scaunelor sau a flatulentei timp indelungat.
Diaree sau scaune lichide: In unele cazuri, obstructia partiala poate determina aparitia diareei sau a scaunelor lichide. Aceasta poate fi rezultatul unei treceri limitate a lichidelor prin blocajul intestinal. In cazuri severe, pot aparea si alte simptome, cum ar fi febra, deshidratarea, puls rapid si tensiune arteriala scazuta. Aceste semne pot indica o complicatie grava a obstructiei intestinale si necesita asistenta medicala imediata. Simptomele obstructiei intestinale pot varia in functie de localizarea si severitatea blocajului. Obstructia intestinala este o urgenta medicala si necesita evaluare si tratament imediat pentru a preveni complicatiile grave.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70; "Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum"; Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies; Padalia, Rajendra C.; Verma, Ram S. (2011). "Comparative volatile oil composition of four Ocimum species from northern India". Natural Product Research;