Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Rezistenta la antibiotice: De ce apare acest fenomen, ce sunt bacteriile multidrog rezistente

Rezistenta la antibiotice: De ce apare acest fenomen, ce sunt bacteriile multidrog rezistente

Data publicării: 15 iunie 2023

Romania este campioana la „consumul” de antibiotice fara prescriptie medicala. Daca ne doare ceva, ne este rau, mergem rapid la farmacie, fara sa discutam cu medicul, si cerem antibiotice. Si daca ajungem la medic cerem cu insistenta aceleasi antiobiotice. Este un comportament extrem de nociv pe care il vedem peste tot in lume mai ales dupa ce am trecut prin pandemia de COVID-19 inceputa in 2020 la nivel global. Dar ce sunt antibioticele si ce este cu rezistenta bacteriana? Antibioticele sunt niste medicamente speciale care distrus sau incetinesc ritmul de crestere, multiplicare, dezvoltare al bacteriilor. Deci antibioticele sunt pentru bacterii, infectii bacteriene. Un antibiotic administrat corect va preveni multiplicarea bacteriilor in organismul nostru.

Niciun fel de infectie virala nu va fi tratata cu antibiotice. Cand avem gripa, raceala, cand tusim nu luam antibiotice niciodata. Antibioticele vin sa ne ajute doar cand sistemul nostru imunitar nu face fata multiplicarii si distrugerii celulelor atacate de bacterii. Primul antibiotic si cel mai puternic a fost penicilina si pe baza ei au tot aparut si alte antibiotice de sinteza.

Sunt doua tipuri mari de antibiotice, cele bactericide, care omoara bacteriile, dar si bacteriostatice, care doar opresc bacteriile din a se multiplica si a ne imbolnavi. Antibioticele, indiferent de clasa lor si de tipul lor, se vor folosi doar cand avem nevoie de ele, cand se depisteaza o infectie bacteriana.

Rezistenta bacteriana la antibiotice si cum apar bacteriile multidrog rezistente

Rezistenta bacteriana sau la antibiotice apare cand germenii, bacteriile nu mai raspund sub actiunea medicamentelor. Daca tot luam antibiotice puternice cand nu avem nevoie de ele alimentam fix aceasta rezistenta bacteriana. Bacteriile se invata din mers cu raspunsul antibioticului si trec de sistemul imunitar si de substantele active din antibiotice, continuand sa se multiplice si sa ne afecteze corpul, chiar daca luam antibiotice. Plus ca pot sa apara mutatii incurajate de antibioticele luate fara rost si vei avea si probleme mult mai mari in timp.

Rezistenta bacteriana ar putea fi combatuta destul de simplu daca exista discernamant in privinta administrarii de antibiotice. Totul tine de educatie si de constientizarea efectelor unor antibiotice puternice luate fara rost cand nu exista niciun fel de infectie bacteriana in corp.

Medicul, farmacistul, media, toata lumea ar trebui sa incurajeze pacientii la documentare si la constientizarea pericolului la care se expun de fiecare data cand aleg sa se trateze singuri sau cand cer sfaturile unor indivizi care nu sunt medici, cand se incred in ceea ce gasesc foarte usor pe Internet, pe forumuri, social media, grupuri de discutii din aplicatii tip Chat. Uneori este nevoie de antibiotice in faza de preventie, de exemplu inainte de operatii.

Atunci se folosesc antibiotice profilactice. Apar si mai multe infectii pe masura ce avem rezistenta bacteriana, la antibiotice, se reduce eficienta antibioticelor in timp. La momentul de fata rezistenta la antibiotice este cea mai mare problema globala in domeniul medical.

Efectele secundare ale antibioticelor sunt dintre cele mai diverse. De la diaree, la stare de rau, greata, varsaturi, eczeme, probleme digestive agravate, pe toate le vedem daca luam antibioticele ca pe bomboane. Si mai apar si infectii, alergii tocmai pentru ca organismul nu mai reactioneaza aproape deloc la antibiotice. Este de notat ca exista numeroase interactiuni cu alte medicamente, tratamente in curs, deci si de aici vin pericolele asociate cu antibioticele luate dupa ureche.

Cum utilizam corect antibioticele si prevenim rezistenta bacteriana?

Antibioticele se vor lua doar atunci cand este nevoie de ele - doar cand sunt prescrise de medic, in urma diagnosticarii, si cand se confirma infectia bacteriana. Dozele sunt cele recomandate de medic, perioada pe care se va administra tratamentul va fi cea decisa de medicul specialist. Respecta cu sfintenie orice fel de prescriptie si discutie cu medicul specialist si te vei simti bine, nu vei avea nici problema cu rezistenta bacteriana;

Nu prelungi utilizarea antibioticelor si nu repeta tratamentele date in trecut - este o greseala foarte mare sa iei in continuare antibiotice doar ca sa previi alte infectii si sa te bazezi pe retete vechi ca sa ajungi sa nu iti mai fie rau. Mergi la medic si ia alta reteta, vezi ce se intampla in organismul tau si nu lua antibiotice fara prescriptie noua;

Nu imparti antibioticele cu altii - nu recomanda tu antibiotice, nu lua locul medicului, nu le da si altora din familie doar pentru ca ti-au facut bine tie. Indeamna pe cei bolnavi sa mearga la medic si sa ia antibioticele de care au ei nevoie;

Nu combina antibiotice fara prescriptie - evita sa le iei de la farmacie chiar daca ti se dau si fara reteta, nu te apuca sa faci tu combinatii care crezi ca ti-ar face bine sau ai auzit ca au facut bine altora. Efectele secundare de la mai multe antibiotice luate fara rost te vor duce cu siguranta la spital;

Fa pauze intre tratamente, asa cum iti recomanda medicul - ia antibiotice pe termen limitat, cateva zile, vezi cum reactioneaza corpul, iar daca nu vezi imbunatatiri mergi la doctor dar fa o pauza in administrare;

Nu lua antibiotice expirate, ramase prin casa - evita sa ai antibiotice la indemana ramase din trecut, verifica mereu data expirarii, nu le lasa la indemana celor din casa. Discuta cu medicul despre problemele tale si ia doar antibiotice prescrise si luate imediat din farmacii;

Cumpara antibiotice doar din farmacie, nu de pe terte site-uri - chiar daca au preturi ceva mai mari, prefera doar farmaciile avizate si cu vechime, cere sfaturi daca nu esti sigur despre un medicament, cauta in mai multe parti pana gasesti ce medicamente ai nevoie;

Schimba tratamentele cat mai des si spune medicului ce merge si ce nu - ca sa previi rezistenta bacteriana si la antibiotice poti sa incerci alaturi de medicul tau combinatii diferite si doze diferite daca vezi ca anumite antibiotice nu mai fac fata deloc. Cu cat ai mai multe combinatii inedite, individualizate, cu atat vei evita mai usor rezistenta. La schimbarea tratamentelor vezi ce reactii are corpul si testeaza-te pentru a fi sigur ca bacteriile au fost eliminate si nu mai reprezinta un pericol pentru tine.

Articole similare
Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie

Coloana vertebrala are rolul de a sustine corpul si de a proteja maduva spinarii, fiind responsabila totodata si cu mobilitatea si flexibilitatea. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre care sunt structuri osoase, din muschi, din maduva spinarii si radacini nervoase.

2 august 2022
Edited 29 iulie 2023
citește articolul
Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie

Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare, un organ mic, in forma de para, situat pe partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Vezica biliara are un lichid digestiv care se elibereaza in intestinul subtire (bila) printr-un orificiu numit sfincter Oddi.

21 iulie 2022
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament

Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Aceasta boala este generata de o serie de factori precum varsta inaintata, imbatranirea care pot duce la cataracta senila.

21 iulie 2022
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...