Pinul: utilizari pentru sanatate ale arborelui
Pinul este un arbore inalt de pana la 40 m, cu coroana o coroana mai rara si ramuri îintinse orizontal. Lujerii tineri sunt verzui, iar mugurii sunt oval-alungiti. Acele pinului sunt unite la baza cate doua, ascutite si au o culoare verde-albastruie spre cenusiu. Conurile sunt oval-conice iar la maturitate se desfac.
Pinul se dezvolta in zona muntoasa dar si in zona colinelor inalte. Se cultiva si in plantatii forestiere sau ca arbore ornamental, pentru frumusetea acestuia. Pentru scopuri fitoterapeutice mugurii se culeg primavara. Pinul face parte din familia Pinaceae, care provine din tarile nordice si cuprinde peste 170 de specii de conifere. Acesta are o cantitate mai mare de rasina si o multime de proprietati terapeutice, care fac adevarate minuni pentru organism. Conurile de pin se recolteaza in perioada octombrie - aprilie si se usuca la soare. Primavara se curata conurile de pin. Mugurii si semintele de pin sunt apoi decojite si se pot folosi in gastronomie. In Europa, acestea sunt folosite de sute de ani, in retete traditionale.
Compozitie chimica a pinului
Substantele active din pin au la baza uleiul esential ce contine in proportie de 50- 90% monoterpene, ca alfa-pinene, beta-pinene, D-limonene, alfa-terpinene, gama-terpinene, beta-ocimene, myrcene, camfene, sabinene si terpinolene. Alte componente ale pinului sunt: acetatul de bornyl, borneol, cineol, citral, cadinol, caryophyllene, chamazulene, acizii valerianic, caproic si izocaproic.
Pinul se remarca prin actiunea sa secretolitica hyperemica si antiseptica, dar si prin actiunea antivirala si antibacteriana. Uleiul volatil de Pin are efecte decongestive prin stimularea reflexa a vasoconstrictiei. Datorita actiunilor specifice se recomanda in bronsite, traheite, traheo- laringite, pielite, cislite catarale si uretrite.
Mod de utilizare al arborelui de pin
- Ceai antibronsic din muguri de pin care are si proprietati diuretice antiinflamatorii si antiseptice ale cailor respiratorii
- Infuzia din ace, o lingura la o cana cu apa
- Sirop care se obtine din fierberea mugurilor (20 g la 1/2 I apa) 15 min
- Inhalatie pentru bronsita cronica folosind 2,5 ml ulei esential de pin si brad si 0,5 ml ulei esential de fenicul
Uleiul esential de Pin se foloseste si ca aromatizant si face parte din diferite produse cosmetice care ajuta la calmarea durerilor musculare sau articulare. Preparatele din pin nu se recomanda in astmul bronsic si in tusea convulsiva. In cazul utilizarii acestora de catre persoanele mai sensibile pot aparea efecte secundare precum: iritatii ale pielii si mucoaselor. De asemenea, spasmele bronsice se pot agrava. In ceea ce priveste consumul acestora de catre femeile insarcinate sau care alapteaza nu se cunosc nici un fel de restrictii si nici interactiuni cu alte medicamente. Mugurii de pini contin foarte multe calorii, de aceea nu trebuie sa exagerati – cantitatea suficienta pe zi este de 20 g.
Mugurii si semintele de pin – beneficii pentru sanatate
Mugurii si semintele de pin au o putere terapeutica foarte mare si sunt folosite cu succes inca din cele mai vechi timpuri. Din trecut oamenii au descoperit proprietatile benefice pentru organism si le-au folosit pentru diverse afectiuni. Mai demult cu mugurii de pin se faceau ceaiuri foarte eficiente in starile de gripa, raceala si bronsita. In plus, se foloseau pentru a combate oboseala din timpul zilei, fiind un adevarat energizant. De asemenea, uleiul esential de pin era folosit pentru durerile reumatice si se faceau frictiuni cu acesta in zonele dureroase. Mugurii si semintele de pin reprezinta o sursa importanta de nutrienti si sunt bogate in minerale, cum ar fi fierul, fosforul, manganul, potasiul, zincul si cuprul dar si vitaminele B si E.
Mugurii de pin contin uleiuri volatile si au proprietati antiseptice, antiinflamatorii si expectorante. In compozitia acestora se afla acid folic, acid oleic si un complex de vitamine B, compus din niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), riboflavina (vitamina B2), tiamina (vitamina B1), piridoxina (vitamina B6), precum si vitamina K. Datorita acestor compusi eficienti, iata care sunt beneficiile aduse:
Efect energizant si stimuleaza activitatea sportiva
Mugurii de pin ofera un plus de energie organismului datorita substantelor nutritive. Din acest punct de vedere, sunt folositi ca un stimulent in activitatile sportive intense dar si pentru cei care au nevoie de concentrare pentru studiu. Reprezinta un remediu excelent pentru copiii mai fragili, deoarece ofera organismului o cantitate esentiala de nutrienti. Mugurii de pin se remarca prin actiunea lor naturala antibacteriana, antivirala si antiinflamatorie, care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Consumul de muguri de pin tin bolile sezoniere la distanta.
Ajuta la reglarea tranzitului intestinal si indeparteaza starea de constipatie
Fibrele dietetice vegetale care se afla in compozitia mugurilor de pin faciliteaza tranzitul intestinal. Vitamina K din mugurii de pin ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, iar magneziul amelioreaza crampele musculare si indeparteaza oboseala si stresul. Mugurii de pin contin luteina, un antioxidant care ajuta ochii sa filtreze razele ultraviolete si sa previna deteriorarea maculei, reducand astfel riscul de aparitie a cataractei.
Controleaza in mod eficient colesterolul din sange
Datorita continutului de omega 3 mugurii de pin pot sa mentina un nivel optim al colesterolului. Acestia ajuta la dilatarea peretilor vaselor de sange atat ale venelor, cat si ale arterelor. Joaca un rol foarte important si in caz de hipertensiune sau pentru prevenirea atacurilor de cord. Antioxidantii naturali din mugurii de pin impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi, formand o bariera de protectie impotriva imbatranirii celulare.
Semintele de pin au multe proprietati nutritionale excelente, fiind bogate in potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, calciu, carbohidrati si vitamine. Contin o cantitate foarte mica de grasime dar o cantitate mare de fibre, de aceea sunt foarte eficiente pentru persoanele care desfasoara o activitate fizica intensa, dar si pentru copiii de scoala care au foarte mult de invatat.
Cum ajuta siropul de pin intarirea imunitatii
Sistemul imunitar este o bariera care tine la distanta virusii, microbii si bacteriile responsabile de aparitia si dezvoltarea bolilor. In momentul in care imunitatea scade apar racelile, gripa, starile de oboseala nejustificata, alergiile si chiar problemele de tranzit intestinal, fiind binecunoscut faptul ca in stomac se gasesc celule imunitare intr-o proportie mare. Persoanele care au imunitate scazuta racesc des, chiar si de mai multe ori pe sezon, dezvolta frecvent infectii urinare, candida, herpes si prezinta stari de somnolenta si moleseala. De asemenea, perioada de vindecare creste considerabil.
Tranzitia de la un sezon la altul este o prima si importanta cauza a imunitatii scazute, vulnerabilizand sistemul de autoaparare al organismului. Aceasta este si explicatia pentru care racelile si gripele isi fac simtita cel mai mult prezenta in primavara si toamna. De asemenea, o cauza majora si specifica vremurilor actuale este stresul, care, in cazul copiilor, poate proveni dintr-un dezechilibru psiho-emotional. Conform Asociatiei Psihologice Americane, perioadele stresante si constante inhiba functia imunitara si suprima in mod dramatic activitatea intregului sistem.
Alimentatia joaca un rol extrem de important in aceasta schema. Lipsa vitaminelor si a mineralelor in cantitatile suficiente sensibilizeaza imunitatea, practic organismul nu are de unde sa-si ia nutrientii necesari pentru buna functionare. Pe de alta parte, poluarea din aer, apa si sol este un factor determinant in dezechilibrele imunitare. Alti factori incriminati sunt fumatul, alcoolul, insomniile, si sedentarismul. Persoanele care se confrunta cu boli autoimune au, de asemenea, o imunitate compromisa.
Bibliografie:
Fik, E., Wolun-Cholewa, M., Kistowska, M., Warchol, J. B., and Gozdzicka-Jozefiak, A. Effect of lectin from Chelidonium majus L. on normal and cancer cells in culture. Folia Histochem 2001;
Gansauge, F., Ramadani, M., Pressmar, J., Gansauge, S., Muehling, B., Stecker, K., Cammerer, G., Leder, G., and Beger, H. G. NSC-631570 (Ukrain) in the palliative treatment of pancreatic 2002;
Gansauge, F., Ramadani, M., Schwarz, M., Beger, H. G., Lotspeich, E., and Poch, B. The clinical efficacy of adjuvant systemic chemotherapy with gemcitabine 2007;
Gebhardt, R. Antioxidative, antiproliferative and biochemical effects in HepG2 cells of a homeopathic remedy and its constituent plant tinctures tested separately 2003;
Gerencer, M., Turecek, P. L., Kistner, O., Mitterer, A., Savidis-Dacho, H., and Barrett, N. P. In vitro and in vivo anti-retroviral activity of the substance purified from the aqueous 2006;