Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Bacopa Monnieri: o planta cu beneficii asupra memoriei, atentiei si stresului

Bacopa Monnieri: o planta cu beneficii asupra memoriei, atentiei si stresului

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 mai 2024 Ultima actualizare: 15 mai 2024

Bacopa monnieri este o planta perena si raspandita orizontal, avand originea in regiunile umede din partea de sud si est a Indiei, dar se gaseste si in Australia, Europa, Africa, Asia, precum si in America de Nord si de Sud. Aceasta planta este recunoscuta sub diverse denumiri comune, printre care se numara si "isop de apa". Se presupune ca bacopa monnieri contine o clasa de compusi puternici, denumiti bacozide, care sunt responsabili pentru beneficiile pe care planta le ofera.

Beneficii pentru sanatate oferite de Bacopa Monnieri

Isopul de apa (Bacopa monnieri) este o planta cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii, cu beneficii potentiale pentru gestionarea stresului, anxietatii si imbunatatirea functiei cerebrale. Aceasta planta este originara din medii tropicale umede si are o istorie bogata in medicina traditionala ayurvedica, fiind utilizata pentru imbunatatirea memoriei, reducerea anxietatii si tratarea epilepsiei. 

Studiile actuale sugereaza ca isopul de apa ar putea stimula activitatea creierului, diminua simptomele de anxietate si stres. Se crede ca aceste efecte pozitive sunt generate de prezenta bacozidelor, compusi puternici prezenti in Bacopa monnieri.

Functioneaza ca un adaptogen

Studiile au demonstrat ca extractul de Bacopa functioneaza ca un agent natural de reducere a stresului, sprijinind organismul sa se adapteze mai bine la factorii de stres din mediu. Un studiu realizat la Institutul Central de Cercetare a Medicamentului din India a evidentiat ca un extract standardizat de Bacopa monnieri protejeaza impotriva stresului acut si cronic. Mai exact, a redus incidenta ulcerului gastric si activitatea glandelor suprarenale. Studiul a concluzionat ca Bacopa detine o activitate adaptogena puternica.

Efect antioxidant

Bacopa monnieri contine antioxidanti puternici care pot contribui la prevenirea deteriorarii celulare cauzate de radicalii liberi, care sunt asociati cu afectiuni cronice precum bolile de inima, diabetul si cancerul. Aceasta planta poate ajuta la reducerea inflamatiei, inhiband eliberarea de citokine proinflamatorii si enzimele cheie implicate in procesul inflamator.

Beneficii pentru memorie

Studiile sugereaza ca Bacopa monnieri poate contribui la imbunatatirea functiei cognitive, in special a memoriei. Un studiu extins pe parcursul a 12 saptamani, in care au fost implicati 46 de adulti sanatosi, a relevat ca administrarea zilnica a 300 mg de Bacopa monnieri a condus la o imbunatatire semnificativa a vitezei de procesare a informatiilor vizuale, a ratei de invatare si a memoriei, in comparatie cu un grup care a primit doar placebo.

Un alt studiu cu o durata similara, realizat pe 60 de adulti mai in varsta, a evidentiat ca un aport zilnic atat de 300 mg, cat si de 600 mg de extract de Bacopa monnieri a dus la o imbunatatire semnificativa a memoriei, atentiei si capacitatii de prelucrare a informatiilor, in comparatie cu persoanele care au primit doar placebo.

Diminueaza stresul si starile anxioase

Bacopa monnieri poate contribui, de asemenea, la reducerea anxietatii si a stresului prin imbunatatirea dispozitiei si scaderea nivelurilor de cortizol. Desi au existat rezultate mixte in studiile pe oameni, aceasta planta este considerata o adaptogena, ajutand organismul sa gestioneze mai bine stresul. Mai multe cercetari sunt necesare pentru a confirma in mod solid efectele isopului de apa asupra stresului si anxietatii.

 

Reduce inflamatia

acopa monnieri prezinta potential in reducerea inflamatiei, care este un raspuns natural al organismului pentru a combate boli si a sustine vindecarea. Inflamatia cronica este asociata cu diverse afectiuni cronice, cum ar fi cancerul, diabetul si bolile renale. Studiile de laborator si pe animale au aratat ca Bacopa monnieri poate suprima eliberarea de citokine pro-inflamatorii si poate inhiba enzimele precum ciclooxigenaza, caspaza si lipoxigenaza, implicate in procesele de inflamatie si durere. 

In plus, cercetarile au indicat ca isopul de apa poate avea efecte antiinflamatorii comparabile cu medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene precum diclofenacul si indometacinul. Cu toate acestea, pentru a confirma daca aceasta planta reduce inflamatia la om, sunt necesare mai multe cercetari pe scara larga.

Posibile beneficii pentru persoanele care au ADHD

Bacopa monnieri poate avea un efect benefic in reducerea simptomelor ADHD-ului (Tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie). Desi aceste constatari sunt promitatoare, este important sa se realizeze mai multe studii pe scara larga pentru a evalua mai bine efectele isopului de apa in tratarea ADHD-ului inainte de a putea recomanda utilizarea sa ca tratament eficient.

Beneficii in cazul bolilor neurodegenerative

Boala Alzheimer reprezinta o afectiune cerebrala ce determina treptat pierderea memoriei, dementa si deces prematur. Conform Alzheimer's Drug Discovery Foundation, Bacopa monnieri poate avea potential in diminuarea riscului dementei (declin cognitiv semnificativ afectand activitatile zilnice), care se asociaza cu Alzheimer. Studiile de cercetare sugereaza ca Bacopa imbunatateste functia cognitiva, reduce stresul oxidativ si poate proteja creierul de simptomele asociate Alzheimerului si dementei.

Reduce durerea cronica

Pe langa aceasta, Bacopa monnieri poate avea si un rol in ameliorarea durerii cronice. Un articol de revizuire publicat in Current Medicinal Chemistry subliniaza ca Bacopa nu doar are efecte puternice antidepresive, ci si capacitatea de a reduce senzatia de durere. Cercetatorii concluzioneaza ca Bacopa ar putea fi o optiune terapeutica pe baza de plante sigura si bine tolerata in gestionarea durerii, fiind studiata in diverse cercetari clinice, inclusiv in diferite categorii de varsta.

 

Contraindicatii si efecte secundare ale folosirii florilor de Bacopa

Desi in general este considerata a fi sigura de utilizat, planta Bacopa monnieri poate cauza reactii adverse la anumite persoane, cum ar fi simptome digestive precum greata, crampe abdominale si diaree. De asemenea, trebuie mentionat ca produsele care contin Bacopa monnieri nu sunt recomandate femeilor insarcinate, deoarece nu exista studii care sa evalueze siguranta utilizarii in timpul sarcinii.

De asemenea, este important sa se ia in considerare faptul ca Bacopa monnieri poate interactiona cu anumite medicamente, printre care si amitriptilina, un medicament utilizat pentru ameliorarea durerii. Persoanele care iau orice tip de medicament ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a lua Bacopa monnieri.

Bacopa monnieri este disponibila sub forma de supliment alimentar in diverse variante, cum ar fi capsule si pulberi, atat individual cat si in combinatie cu alte plante. De asemenea, se poate prepara si ceai de Bacopa. Dozele obisnuite pentru extractul de Bacopa monnieri in studiile pe subiecti umani variaza intre 300 si 450 mg pe zi.

Beneficiile Bacopa devin vizibile in timp. Cercetarile scurte au evidentiat putine sau chiar absenta efectelor, in timp ce studiile care s-au extins pe o durata mai mare de timp au constatat ca imbunatatirile sunt semnificativ mai evidente in intervalul de 8-12 saptamani, comparativ cu 4-6 saptamani. In studiile pe animale, s-a observat o crestere a fluxului sanguin cerebral si un efect de protectie asupra sistemului nervos. La doze ridicate, s-a constatat un efect analgezic.

Ce este Lasniciorul si ce similitudini are cu florile de Bacopa

Lasnicior, cunoscut si sub denumirea sa stiintifica, Solanum dulcamara, sau sub numele de vita-de-vie salbatica, reprezinta o planta care face parte din familia Solanaceae. Aceasta este o specie de liana sau tufa ce creste in diferite zone care au climat temperat din Europa, Asia si America de Nord. Aceasta este considerata a fi o planta perena care se dezvolta in zone umede, de-a lungul apelor sau pe marginea padurilor.

Lasniciorul este cunoscut pentru fructele sale, care sunt bace rosii sau galbene, care, cu toate ca arata atractiv, sunt otravitoare pentru consumul uman. Planta are in componenta compusi toxici cum ar fi solanina si solasonina, care pot sa cauzeze simptome gastrointestinale, tulburari nervoase si alte reactii adverse in cazul in care sunt integrate in cantitati mici. In afara de toxicitatea sa, planta aceasta a fost folosita in medicina traditionala in unele culturi pentru tratarea unor afectiuni spre exemplu reumatismul, eczemele si astmul. Cu toate acestea, folosirea acesteia in scopuri medicinale este controversata si nu este indicata din cauza potentialului sau toxic.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, et al. (2017). Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil;
Alamgeer, et al. (2014). Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Alshaikh NA, et al. (2021). Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, et al. (2014). Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, et al. (2021). Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, et al. (2013). Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles;
El-Darier SM, et al. (2018). An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;
Kemmerich B, et al. (2006). Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched;

Articole similare
Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Este important sa consulati un specialist inainte de a utiliza muscata in orice scop terapeutic, deoarece aceasta poate interactiona cu alte medicamente sau poate avea efecte secundare. De asemenea, trebuie sa aveti grija sa nu utilizati cantitati prea mari de ulei esential de muscata, deoarece acesta poate fi toxic pentru organism.

16 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii

Este un truc pe care il putem aplica in mod fundamental la legume, fara a uita de nuci, fructe si anumite tipuri de peste. Cele mai multe legume pot fi consumate crude si acest lucru are mai multe avantaje: mai multe substante nutritive si obtinerea satietatii mai repede. In plus, economisim timpul destinat prepararii.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul
Inflamatia mucoasei paranazale: cand apare, cum o putem evita Inflamatia mucoasei paranazale: cand apare, cum o putem evita

Cea mai frecventa cauza a inflamatiei sinusurilor si pasajelor nazale este raceala comuna, de obicei din cauza unei infectii virale. Sinuzita bacteriana acuta este de obicei precedata de o raceala in tractul respirator superior sau de un proces alergic sau orice tip de iritatie a mediului (vapori, gaze, etc).

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina