Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Placenta praevia: Ce declanseaza aceasta problema medicala, optiuni de tratament

Placenta praevia: Ce declanseaza aceasta problema medicala, optiuni de tratament

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 iulie 2023 Ultima actualizare: 6 iulie 2023

Placenta praevia este o afectiune care apare in timpul sarcinii si se caracterizeaza prin plasarea placentara anormala. In mod normal, placenta se dezvolta in partea superioara a uterului, dar in cazul placentei praevia, aceasta se afla in partea inferioara a uterului, acoperind total sau partial orificiul cervical intern. Placenta praevia este atunci cand placenta unei femei insarcinate blocheaza deschiderea catre col uterin care permite nasterea copilului. Poate provoca sangerare severa in timpul sarcinii si nasterii. Femeile cu placenta praevia prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a naste prematur.

Placenta este un organ care creste in interiorul mucoasei uterului in timpul sarcinii, fiind legatura dintre mama si fat, asigurandu-i fatului nutrienti si oxigen. De asemenea, tine la distanta toxinele, infectiile, astfel incat fatul sa fie protejat. In plus, placenta secreta hormonii esentiali evolutiei sarcinii. Din cauza riscului de complicatii grave pentru mama si fat, diagnosticul si managementul placentei praevia se fac sub indrumarea unui medic obstetrician-ginecolog specializat in placenta praevia. Diagnosticul poate implica examinarea clinica, ultrasunetele si alte investigatii imagistice.

Tratamentul placentei praevia depinde de severitatea sangerarii, de varsta gestationala si de starea mamei si a fatului. In cazurile usoare, se poate recomanda repaus la pat si monitorizarea atenta a simptomelor. In cazurile severe sau in cazul aparitiei unei sangerari masive, poate fi necesara internarea in spital si administrarea de transfuzii de sange sau chiar interventia chirurgicala de urgenta, cum ar fi cezariana.

Pe masura ce colul uterin se deschide in timpul travaliului, poate provoca ruperea vaselor de sange care leaga placenta de uter. Acest lucru poate duce la sangerare si poate pune atat dumneavoastra, cat si copilul in pericol. Femeile care au aceasta afectiune vor trebui sa aiba o sectiune C pentru a nu se intampla acest lucru.

Tipuri de placenta praevia

Exista trei tipuri principale de placenta praevia:

Placenta praevia totala: Placenta acopera complet intreaga deschidere a colului uterin.
Placenta praevia partiala: Placenta acopera partial orificiul cervical intern.
Placenta praevia marginala: Placenta se apropie de deschiderea colului uterin, dar nu o acopera complet. Praevia marginala est numita si placenta joasa.
Factori de risc
Cauza exacta a placentei praevia nu este cunoscuta, dar exista mai multi factori de risc care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni, cum ar fi:

Nasterea anterioara prin cezariana: Femeile care au avut o nastere anterioara prin cezariana prezinta un risc mai mare de a dezvolta placenta previa in sarcinile ulterioare.
Mai multe sarcini anterioare: Femeile care au avut mai multe sarcini anterioare prezinta un risc crescut de a dezvolta placenta previa. Cu cat este mai mare numarul de sarcini anterioare, cu atat creste riscul.
Varsta materna avansata: Femeile in varsta mai inaintata au un risc mai mare de a dezvolta placenta previa. Aceasta poate fi legata de modificarile uterine asociate cu inaintarea in varsta.
Fumatul in timpul sarcinii: Fumatul in timpul sarcinii poate afecta circulatia sangelui in uter si poate creste riscul de dezvoltare a placentei previa.
Utilizarea anterioara a tehnicii de fertilizare in vitro (FIV): Femeile care au avut sarcini anterioare rezultate in urma fertilizarii in vitro pot avea un risc mai mare de a dezvolta placenta previa. Aceasta poate fi asociata cu modificarile uterine sau cu o implantare anormala a placentei.
Prezenta unor anomalii uterine: Anumite anomalii uterine, cum ar fi uterul septat sau uterul bicorne, pot creste riscul de dezvoltare a placentei previa. Aceste anomalii pot afecta pozitionarea normala a placentelor in uter.

Simptome Placenta Praevia

Simptomele asociate cu placenta praevia pot include:

Sangerare vaginala, in special in a doua jumatate a sarcinii. Aceasta poate fi usoara sau severa si poate aparea spontan sau in urma unor activitati fizice sau sexuale.
Durere abdominala sau uterina, in special in cazurile severe.
Daca ati sangerat prea mult, este posibil sa aveti si alte simptome, cum ar fi anemia, pielea palida, pulsul rapid si slab, modificari respiratorii sau tensiunea arteriala scazuta.
Diagnostic pentru placenta praevia
Medicii diagnosticheaza adesea placenta praevia in timpul unei ecografii la una dintre vizitele prenatale de rutina. Testul foloseste unde sonore pentru a arata daca placenta acopera deschiderea din pantece catre colul uterin.

Complicatii
Placenta praevia poate fi asociata cu mai multe complicatii atat pentru mama, cat si pentru fat:

Sangerare excesiva: Placenta praevia poate provoca sangerari severe in timpul sarcinii sau in timpul travaliului. Aceasta poate pune in pericol viata mamei si poate necesita transfuzii de sange sau interventii chirurgicale de urgenta.
Anemie: Pierderea sangelui din cauza sangerarii asociate cu placenta praevia poate duce la anemie in cazul in care nivelul de hemoglobina scade semnificativ. Acest lucru poate provoca slabiciune, oboseala si alte simptome asociate cu anemia.
Nastere prematura: Unele cazuri de placenta praevia pot fi asociate cu nasterea prematura. Sangerarea si complicatiile pot determina nevoia de a induce travaliul sau de a efectua o cezariana inainte de termenul normal al sarcinii.
Placenta acreta: Uneori, in cazul placentei praevia, placenta se poate atasa puternic de peretele uterin, facand dificila separarea ei in timpul nasterii. Aceasta este cunoscuta sub numele de placenta acreta. Placenta acreta poate necesita interventii chirurgicale suplimentare, cum ar fi indepartarea chirurgicala a placentelor.
Infectii: Sangerarea si interventiile chirurgicale asociate cu placenta praevia pot creste riscul de infectii in tractul reproducator. Infectiile pot afecta atat mama, cat si fatul si necesita tratament imediat.
Tratament pentru placenta praevia
Nu exista un tratament pentru placenta praevia. Scopul tratamentului este de a limita sangerarea, astfel incat sa va puteti apropia cat mai mult de data limita a nasterii.  Medicul va poate oferi medicamente pentru a preveni nasterea prematura.

Tratamentul depinde de:

Cantitatea de sangerare. Daca este usoara, medicul va poate sugera sa evitati activitatile, inclusiv contactul sexual si exercitiile fizice. Daca sangerarea este abundenta, poate fi necesar sa mergeti la spital pentru a primi ingrijire si tratament adecvate.
Cat de aproape sunteti de termenul limita
Sanatatea mamei si a fatului
Pozitia placentei si a copilului
Femeile diagnosticate cu placenta praevia trebuie sa primeasca ingrijire prenatala corespunzatoare si sa fie monitorizate atent pentru a depista orice complicatii si pentru a se interveni in timp util. Discutia si colaborarea cu medicul obstetrician-ginecolog sunt esentiale pentru a se asigura o gestionare adecvata a acestei conditii si pentru a minimiza riscurile asociate cu aceasta.

Care este tratamentul pentru o sarcina extrauterina? Care este legatura cu placenta praevia

Din nefericire, embrionul ce se afla in curs de dezvoltare nu poate fi salvat in cazul unei sarcini extrauterine. Asadar, tratamentul va impune eliminarea sa, inainte ca acesta sa devina mult prea mare. Pe scurt, singurul tratament in cazul unei sarcini extrauterine este avortul provocat medical prin extirparea acestuia prin intermediul unei incizii deschise efectuate de un medic specializat. Daca sarcina este identificata la timp exista si varianta unui avort provocat prin medicamentatie. Pe scurt, principalele solutii sunt:

Tratamentul medicamentos – in cazul in care sarcina este depistata din timp, mai exact atunci cand pacienta este echilibrata hemodinamic, nu prezinta sangerari active, se poate recomanda administrarea unui tratament medicamentos. Acesta actioneaza si opreste dezvoltarea celulelor embrionale, dizolvand cele existente. Se va verifica periodic nivelul HCG-ului in sange pentru a se verifica funcionalitatea tratamentului.

Tratamentul chirurgical – Aceasta modalitate este utilizata pentru eliminarea embrionului impreuna sau nu cu trompa uterina. In majoritatea cazurilor se va recurge la laparoscopie. In cazul unei hemoragii intraabdominale, unde trompa uterine este rupta, va fi nevoie sa se intervina chirurgical in regim de urgenta.

Cum recunosti o sarcina ectopica?

Bibliografie:

1. Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2017 Jun;

2. Al-Himdani S, Ud-Din S, Gilmore S, Bayat A. Striae distensae: a comprehensive review and evidence-based evaluation of prophylaxis and treatment. Br J Dermatol. 2014 Mar;

3.Lurie S, Matas Z, Fux A, Golan A, Sadan O. Association of serum relaxin with striae gravidarum in pregnant women. Arch Gynecol Obstet. 2011 Feb;

4.Wang F, Calderone K, Smith NR, Do TT, Helfrich YR, Johnson TR, Kang S, Voorhees JJ, Fisher GJ. Marked disruption and aberrant regulation of elastic fibres in early striae gravidarum. Br J Dermatol. 2015 Dec;

5. Neve S, Kirtschig G. Elastotic striae associated with striae distensae after application of very potent topical corticosteroids. Clin Exp Dermatol. 2006 May;

Articole similare
Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate

Persoanele care sufera de chisturile Tarlov manifesta modificari ale unghiilor precum hipercheratoza si leuconichia. Din punct de vedere clinic, nu este posibila diferentierea leziunilor de acanthosis nigricans benigne de cele maligne.

1 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul
Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament

Specialistii sunt de parere ca 3 - 6% dintre persoanele de peste 30 ani sufera de gonartroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa acestei boli creste de 2 - 10 ori.

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni

Sarcina extrauterina este un tip de sarcina care poate deveni toxica pentru mama si fatala pentru fat. Din pacate, nu se poate preveni, insa riscurile pot fi reduse utilizand prezervativul ca metoda contraceptiva. Stoparea fumatului este un alt viciu, care odata eliminat, va scadea riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine.

1 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina