Prostatita – o afectiune tot mai frecventa in randul barbatilor

Prostata este o glanda a aparatului urogenital masculin, pozitionata la baza vezicii urinare, implicata in procesul de spermatogeneza. Inflamarea prostatei este cunoscuta ca prostatita acuta, o afectiune cauzata de aceiasi agenti patogeni responsabili si de infectiile urinare si de bolile cu transmitere sexuala.
Prostatita – cauze
Una din cauzele frecvente ale prostatitei este infectia produsa de bacterii, precum Proteus, Klebsiella si Escherichia coli, dar si anumite conditii medicale pot predispune la instalarea acesteia: uretrita, epididimita, fimoza, obstructia tractului urinar. Alte cauze pot fi lovituri in zona perineului sau utilizarea cateterelor urinare.
Exista si o serie de factori de risc pentru prostatita: consumul insuficient de lichide, contactul sexual neprotejat cu parteneri multipli, stresul, igiena necorespunzatoare, dar si varsta, barbatii de peste 50 de ani fiind mai predispusi.
Prostatita – simptome
Prostatita acuta este insotita de o serie de simptome neplacute, care afecteaza desfasurarea normala a activitatilor zilnice, precum: durere pelviana, durere la urinare, urinari frecvente de cantitati mici de urina, urina urat mirositoare, prezenta sangelui in urina sau in lichidul seminal, frisoane, febra, ejaculare dureroasa.
In cazul aparitiei acestor stari, este obligatoriu consultul medical de specialitate, caracterizat prin anamneza, examen fizic, care poate include si tuseu rectal si analize de laborator.
Prostatita – tratament


În urma diagnosticării, medicul poate prescrie medicamente pentru prostată, precum antibiotice pentru tratarea infecției, alfa-blocante pentru a reduce contracția musculaturii netede prostatice și antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerilor și inflamației.
Cum poti preveni complicatiile cauzate de adenomul de prostata
Dieta ideală pentru glanda prostată trebuie să respecte următoarele recomandări:
- Să fie săracă în grăsimi provenite din carne, produse lactate și uleiuri vegetale. Asta nu înseamnă că aceste alimente sunt interzise, ci că ar trebui consumate cu moderație. Unele studii sugerează faptul că un consum mare de grăsimi poate să crească riscul de cancer de prostată. Alege așadar întotdeauna carnea slabă, fară grăsime, și ai putea să îți orientezi atenția către produsele lactate sărace în grăsimi.
- Dieta ar trebui să fie bogată în fructe și legume, care conțin multe vitamine și nutrienți. Fructele și legumele ar trebui să înlocuiască gustările dintre principalele mese ale zilei. În mod deosebit sunt benefice din acest punct de vedere cele de culoare roșie cum sunt pepenele roșu, roșiile ori grepfrutul. Asta pentru că acestea conțin antioxidantul denumit licopen, despre care se știe că este benefic pentru glanda prostată.
- Mănâncă soia întrucât este bogată în conținutul de izoflavoni, nutrienți care pot reduce riscul de cancer de prostată. Un studiu arată că izoflavonii din soia sunt în mod deosebit eficienți în reducerea acestui risc.
- Mănâncă pește gras de 3 ori pe săptămână, pentru a oferi organismului aportul necesar de Omega 3. Acești acizi grași pot avea un rol protector asupa organismului bărbatului, reducând și riscul de cancer, nu doar pe cel de afecțiuni cardiovasculare. Cu acordul medicului, se pot administra și suplimente alimentare pe bază de Omega 3.
- Bea ceai verde zilnic. Un studiu făcut de către oamenii de știință japonezi a demonstrat că un consum regulat de ceai verde poate reduce riscul de cancer de prostată al bărbatului.
- Bea cafea întrucât și aceasta reduce probabilitatea de diagnosticare cu boli ale prostatei. Un studiu făcut de o echipă de cercetători de origine chineză arată că 3-4 cești de cafea pe zi pot împiedica dezvoltarea cancerului la nivelul prostatei.
Bibliografie:
- Partin AW, et al., eds. Infections of the urinary tract. In: Campbell-Walsh-Wein Urology. 12th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed march 17, 2022;
- Ferri FF. Urinary tract infection. In: Ferri's Clinical Advisor 2022. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. Accessed april 23, 2022.
- Bladder infection (urinary tract infection) in adults. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults. may 11, 2022;
- Urinary tract infections (UTIs). The American College of Obstetricians and Gynecologists. https://www.acog.org/womens-health/faqs/urinary-tract-infections. june 13, 2022;
- Cai T. Recurrent uncomplicated urinary tract infections: Definitions and risk factors. GMS Infectious Diseases, july 21, 2021;
- Hooton TM, et al. Acute simple cystitis in women. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 24, 2023;