Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum

Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 iunie 2023 Ultima actualizare: 31 ianuarie 2024

Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate dar este un catalizator important si in cadrul altor procese metabolice. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus, ghimbirul imbunatateste digestia si sustine metabolismul.

Cum a fost descoperia radacina de ghimbir? Beneficiile ghimbirului. Cum creste ghimbirul?

Ce contine radacina de ghimbir? Proprietatile ghimbirului. Cum se foloseste ghimbirul?

Cum se poate consuma ghimbirul? Cum se prepara ceaiul de ghimbir

Ce beneficii pentru organism aduce ghimbirul?

Ce se intampla cand consumam prea mult ghimbir? Ceai de ghimbir contraindicatii

Cum a fost descoperita radacina de ghimbir? Beneficiile ghimbirului. Cum creste ghimbirul? 

Radacina de Ghimbir si ghimbirul ca planta sunt de fapt mirodenii cunoscute din cele mai vechi timpuri in Asia, mai exact sudul-estul Indiei. Ghimbirul este membru al aceleiasi familii care include si cardamonul si turmericul. Practic beneficiile ghimbirului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri iar astazi planta este cultivata cu succes in toata regiunea tropicala si subtropicala in Asia (India produce de exemplu peste 50% din recolta mondiala), iar in rest mai gasim culturi de ghimbir in Brazilia, Jamaica si Nigeria.

Numele sau provine din cuvantul singivera dintr-un dialect care se vorbea in sud-estul Indiei in urma cu cateva mii de ani, cuvant care se traduce astazi prin "radacina in forma de corn de cerb". Ghimbirul apare mentionat in diferite scrieri medicale sanscrite din perioada 1000 - 1500 i.e.n dar este intens mentionat si in medicina chineza pentru ameliorarea manifestarilor digestive neplacute, a tusei sau in calmarea durerilor provocate de reumatism.

Ghimbirul este un ingredient apreciat in special in bucataria orientala, datorita efectelor benefice in diferite afectiuni, precum indigestia, greata sau raceala. Ghimbirul se utilizeaza atat in bucataria internationala, cat si in cure de slabit sau detoxifiere. In Thailanda, de exemplu, ghimbirul se rade, apoi se amesteca impreuna cu alte condimente pentru prepararea pastei de curry folosita cu preponderenta la marinarea unor carnuri si pastrarea valorilor nutritive mai mult timp.

Se crede ca indienii si chinezii au cultivat ghimbir ca si o radacinoasa tonica, folosita de peste 2000 de ani pentru a trata multe afectiuni. Dupa ce a luat calea spre Europa, ghimbirul era folosit la scara larga in Imperiul Roman in urma cu 2000 de ani, unde a fost apreciat in special pentru proprietatile sale medicinale. Ca idee, odata ce proprietatile sale curative sunt din ce in ce mai cunoscute, in secolele al XIII-lea si al XIV-lea, valoarea unui kilogram de ghimbir era echivalenta cu costul unei oi.

Din aceste enunturi intelegem practic proprietatile ghimbirului si intelegem cum se foloseste ghimbirul. Mai aflam totodata cum creste ghimbirul. Pe parcursul randurilor care urmeaza vom afla ce se intampla daca bei zilnic ceai de ghimbir, vom descoperi retete cu ghimbir crud, vom afla pentru ce este bun ghimbirul si cum se prepara corect apa cu ghimbir sau pudra de ghimbir.

Ce contine radacina de ghimbir? Proprietatile ghimbirului. Cum se foloseste ghimbirul? 

Asa cum am spus anterior, proprietatile benefice ale ghimbirului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Astazi se stie deja ca 100 de grame de ghimbir uscat/pisat contine, in functie de originea plantei unde este cultivata urmatoarele vitamine si minerale:

  • 79 calorii;
  • 13 mg NA (sodiu);
  •  415 mg K (Potasiu); 
  • 18 g carbohidrati sanatosi;
  • 1,7 g zahar neprocesat;
  • 1,8 g proteine vegetale;
  • 16 mg Ca (Calciu);
  •  5 mg Vitamina C in stare pura;
  • 0,6 mg Fe (Fier);
  • 0,2 mg Vitamina B2 (riboflavina);
  • 43 mg Mg (Magneziu);

Datorita acestor vitamine si minerale putem consuma ghimbir cu miere, ghimbir cu lamaie sau putem sa incercam o cura cu ceai de ghimbir sau sa alegem ceaiul de ghimbir cu lamaie de consumat rece cu gheata dimineatax. Altfel spus, la intrebarea cand se bea ceaiul de ghimbir raspunsul potrivit este dimineata daca vrem sa-l consumam rece sau seara daca il preferam fierbinte. Exista o multime de retete cu ghimbir si fiecare dintre noi stie cel putin o reteta ceai de ghimbir

Cum se poate consuma ghimbirul? Cum se prepara ceaiul de ghimbir

Pe piata naturista din Romania dar si in farmacii sau diferite magazine alimentare si non-alimentare, ghimbirul se gaseste intr-o varietate de forme pentru consum direct sau in amestec cu diferite solutii si tratamente cosmetice sau dermatocosmetice. Exista suplimente si tratamente cu ghimbir, radacini intregi, proaspete la diferiti retaileri, in supermarket, hipermarket. Pe scurt, daca vrei sa afli raspuns la intrebarea cum se prepara ceaiul de ghimbir gasesti o varietate de retete. De exemplu, se poate comercializa radacina de ghimbir sub forma de manunchi sau ”mana”. Ea are o culoare galben-deschis la interior si o coaja de diferite nuante cafenii. 

In functie de tara de provenienta, ghimbirul are diferite particularitati si texturi. Ghimbirul jamaican se gaseste in comert in nuante de galben deschis. Ghimbirul african si indian are o coaja mai inchisa la culoare si este de calitate mai slaba, cu exceptia celui din Kenya. Exista de asemenea si radacini uscate de ghimbir, unele dintre ele sunt mai inchise la culoare si sunt comercializate cu tot cu coaja iar altele vin deja ambalate curatate si vidate. 

Cel mai comun este ghimbirul pudra care are o culoare galben-deschis si este obtinut prin macinarea radacinii uscate si se gaseste atat in magazinele alimentare cat si in farmaciile naturiste. In anumite zone exista si ghimbir conservat care este preparat din rizomi tineri, decojiti si taiati feliute si apoi fierti intr-un sirop gros de zahar. Bucatile de ghimbir si siropul sunt conservati impreuna. Ghimbirul este moale si carnos, dar extrem de iute.

In magazinele naturiste se mai gaseste ghimbir cristalizat obtinut prin fierbere in sirop de zahar, uscat apoi la aer si rulat in zahar, ghimbir confiat, ghimbir murat (acesta este taiat feliute foarte subtiri, ca hartia si apoi murat in otet. Ghimbirul murat este numit in Japonia ”gari” si insoteste adesea ”sushi” si are culoare rozalie). In Romania a inceput sa fie comercializat si ghimbirul ale, care este o bautura non-alcoolica, asemanatoare la gust cu berea, facuta din ghimbir fermentat, zahar si apa din care este extras alcoolul.

Ce beneficii pentru organism aduce ghimbirul? 

Ghimbirul are efect antiinflamator. Se stie asta inca din China antica. Specialistii precizeaza ca mii de ani ghimbirul a fost administrat in special bolnavilor cu artrita reumatoida. Actiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi. In plus, ultimele cercetari au aratat ca cataplasma de ghimbir pusa pe anumite zone musculare inflamate amelioreaza durerea si reda mobilitatea articulara. 

Ghimbirul ajuta la eliminarea starilor de greata, voma sau rau de miscare. Ultimele studii au aratat ca peste 90% dintre pacientii cu stari de voma si greata au scapat de aceste senzatii dupa ce au consumat moderat ceai cu ghimbir. In plus, se pare ca radacina de ghimbir ajuta si persoanele care sufera de ameteli si vertijuri. Tot in zona de digestie, ceaiul din radacina de ghimbir s-a dovedit eficient si in tratamentul bolnavilor de gastrita sau care sufereau de balonare.

In plus, ajuta la secretia biliara si la digestie. Practic, o infuzie de cateva minute cu radacini de ghimbir dupa o masa copioasa ajuta la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.

Mai mult decat atat, chinezii foloseau pudra uscata de ghimbir ca si afrodisiac. Era amestecat cu miere, cardamon, scortisoara si alte plante aromatice si pus la macerat iar barbatii care il consumau scapau de probleme precum disfunctii erectile. Totodata exista studii in cartile indiene ca ceaiul de ghimbir consumat cu moderatie ajuta la sporirea apetitului sexual, marirea energiei sexuale. Astazi se stie de exemplu ca radacina de ghimbir consumata dupa un anumit calendar ajuta la eliminarea starilor de moleseala, a plictiselii sau este un remediu in caz de anxietate.

Ghimbirul are o multime de beneficii si in zona cosmeticii. Substantele din radacina hranesc epiderma si ii confera finete si suplete. Fiind bogat in magneziu, fosfor si acizi aminati, ghimbirul este omniprezent in formule revitalizante ale cremelor de fata. In plus, moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxand si detensionand musculatura. Terapeutii chinezi foloseau uleiurile aromatice de ghimbir pentru frictionarea zonelor unde se acumuleaza tensiuni negative: tampla, ceafa, incheieturi.

Ce se intampla cand consumam prea mult ghimbir? Ceai de ghimbir contraindicatii

Ce se intampla daca beai ceai de ghimbir zilnic? Stim deja ca ghimbirul in toate formele prezente pentru consum si comercializare, este o planta sigura, dar trebuie evitat abuzul si inainte de a incepe o dieta bazata pe ghimbir trebuie discutat cu un nutritionist sau un medic specialist. Anumite persoane care au consumat produse pe baza de ghimbir in exces au manifestat simptome precum arsuri stomacale, diaree sau crampe. Totodata, atunci cand vorbim de ceai de ghimbir contraindicatii, trebuie sa fim atenti si la varsta persoanelor care il consuma. In plus, in cazul femeilor, atunci cand consumau ghimbir in apropiere de perioada menstruatiei acestea raportau dureri in zona intima si scurgeri menstruale suplimentare. Datorita substantelor volatile, ghimbirul folosit in exces pe piele poate provoca iritatii, urticarii sau chiar dermatita de contact in cazul persoanelor cu pielea sensibila. Nu se recomanda consumul de ghimbir in cazul persoanelor care sufera de diabet. Se pare ca radacina de ghimbir poate creste nivelul de insulina si / sau scadea glicemia, drept urmare ar putea interactiona cu medicamentele pentru diabet. 

Sursa foto: shutterstock 

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.britannica.com/plant/ginger

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/

REFERINTE:

Ahmed R. S, Suke S. G, Seth V, Chakraborti A, Tripathi A. K, Banerjee B. D. Protective effects of dietary ginger (Zingiber officinales Rosc.) on lindane-induced oxidative stress in rats. Phytother Res. 2008;22(7):902–6. 

Boone S. A, Shields K. M. Treating pregnancy-related nausea and vomiting with ginger. Ann Pharmacother. 2005;39(10):1710–3

Eberhart L. H, Mayer R, Betz O, editors. et al. Ginger does not prevent postoperative nausea and vomiting after laparoscopic surgery. Anesth Analg. 2003;96(4):995–8.

Dyspepsia. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/symptoms-of-gi-disorders/dyspepsia. Accessed Jan. 28, 2016.

Minghetti P, Sosa S, Cilurzo F, editors. et al. Evaluation of the topical anti-inflammatory activity of ginger dry extracts from solutions and plasters. Planta Med. 2007;73(15):1525–30.

Morgan J. P, Penovich P. Jamaica ginger paralysis: Forty-seven-year follow-up. Arch Neurol. 1978;35(8):530–2.

Mowrey D. B, Clayson D. E. Motion sickness, ginger, and psychophysics. Lancet. 1982;1(8273):655–7.

Articole similare
Ciubotica Cucului: beneficii pentru organism, proprietati si utilizare Ciubotica Cucului: beneficii pentru organism, proprietati si utilizare

Putini stiu de faptul ca Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride.

22 aprilie 2024
Edited 22 aprilie 2024
citește articolul
Arnica: beneficii pentru organism, utilizari in farmacie Arnica: beneficii pentru organism, utilizari in farmacie

Arnica este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de deal si munte.

30 martie 2023
Edited 31 martie 2023
citește articolul
Planta de coada calului si beneficiile sale medicinale Planta de coada calului si beneficiile sale medicinale

Coada calului (Equisetum arvense) este o feriga perena care apartine genului Equisetaceae. Creste in zonele salbatice din nordul Europei si in America de Nord si Centrala, precum si in alte locuri umede cu clima temperata. Coada calului are o tulpina lunga, verde, dens ramificata, care creste din primavara pana in toamna.

4 ianuarie 2023
Edited 30 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina